Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Почео састанак у Солуну: Вучић разговара са Ципрасом (ФОТО)

13.07.2017. 09:55
Aleksandar Vučić i Aleksis Cipras
Александар Вучић и Алексис Ципрас / Извор: Фото: Танјуг / Драган Кујунџић

Председник Србије Александар Вучић започео је данашњу посету Грчкој састанком у "четири ока" са премијером Алексисом Ципрасом

Председник Србије Александар Вучић борави данас у једнодневној посети Грчкој, где ће у Солуну учествовати у раду прве седнице Високог савета за сарадњу између Србије и Грчке, којом председава грчки премијер Алексис Ципрас.

Председник Србије Александар Вучић састаће се са председником Европске комисије Жан Клод Јункером

ИСТОМ МЕРОМ: Како Македонија према нама, тако и ми према њој!

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Председник Србије Александар Вучић започео је данашњу посету Грчкој састанком у "четири ока" са премијером Алексисом Ципрасом. Вучић и Ципрас разговарали су о даљој сарадњи две земље и билатералним односима, као и ситуацији у региону.

Прва седница Високог савета за сарадњу највећи је и најзначајнији догађај у српско-грчким односима у последњих 65 година и представља, како истичу из Кабинета председника Србије, посебан облик учвршћивања сарадње и јачања веза између Атине и Београда. 

42. ДАН НАПАДА НА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ: Родићу, плати порез! Од њега се граде болнице и школе!

Aleksandar Vučić i Aleksis Cipras
Александар Вучић и Алексис Ципрас / Извор: Фото: Танјуг / Драган Кујунџић

Заседање Високог савета је договорено је приликом посете премијера Алексиса Ципраса Београду почетком године, како би се традиционално пријатељство и економски интереси повезали у чвршћу форму сарадње, заједничких инвестиција и пројеката, одређених оквирима заједничке европске будућности двеју земаља.

Рад Високог савета за сарадњу, којим се у четвртак у Солуну отвара ново поглавље у односима Атине и Београда, допринеће економском повезивању и сарадњи у свим областима. 

Председник Вучић учествоваће и на трилатералном састанку Србија - Грчка - Бугарска, коме присуствују председници владе Грчке и Бугарске, Алексис Ципрас и Бојко Борисов.

Састанак у Солуну биће прилика да се разговара о међусобним односима у региону, енергетском повезивању три земље и великом броју инфраструктурних пројеката.

Председник Александар Вучић данас у Солуну са Ципрасом, потом трилатерални састанак са Борисовим

Aleksandar Vučić i Aleksis Cipras
Александар Вучић и Алексис Ципрас / Извор: Фото: Танјуг / Драган Кујунџић

У делегацији коју предводи председник Вучић, биће министар спољних послова Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, министар привреде Горан Кнежевић, министар рударства и енергетике Александар Антић и министар одбране Александар Вулин.

По доласку у Солун, председник Вучић разговараће са премијером Грчке Алексисом Ципрасом, а затим ће присуствовати потписивању неколико билатералних споразума.

Након прве седнице Високог савета за сарадњу Србије и Грчке, уз радни ручак, уследиће трилатерални сусрет председника Србије Вучића, грчког премијера Ципраса и његовог бугарског колеге Бојка Борисова.

На крају посете грчки премијер приредиће вечеру у част председника Србије и председника бугарске владе.

Вучић покреће велики дијалог о КиМ у септембру: Србија има подршку Русије, Кине и Индије

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг / Драган Кујунџић

Седница Високог савета, која је од великог значаја за сарадњу у региону, договорена је током посете премијера Ципраса Београду, почетком године.

Вучић и Ципрас су тада одредили, како је названа, "нову мапу пута" између две земље која ће традиционално пријатељство и економске интересе повезати у чвршћу форму сарадње, инвестиција, заједничких пројеката, планова одређених оквирима заједничке европске будућности две земље.

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић боравио је у Атини пре неколико дана у функцији припреме седнице Виског савета, где се састао са грчким колегом Никосом Коцијасом.

- Грчка је један од највећих инвеститора у Србији, инвестиције су премашиле две милијарде евра. Прошле године је економска размена била око 400 милиона евра, она се повећава и очекујемо да буде још виши ниво економске размене у наредним годинама - навео је Дачић.

Врата света су Србији отворена: Овако су највећи светски државници указали част српском председнику!

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг / Драган Кујунџић

Шеф грчке дипломатије Коцијас је посебно нагласио подршку коју од Грчке Србија има на свом европском путу уз констатацију да је својим активностима, развијеним политичким и друштвеним системом, улогом и значајем који има у региону Србија одавно заслужила место у ЕУ, много више од других земаља које чекају на чланство.

Коцијас је изразио наду да ће седнице Високог савета за сарадњу којима се у четвртак отвара ново поглавље у односима Атине и Београда сасвим сигурно бити значајан допринос економском повезивању али и сарадњи у свим областима и проблемима који муче регион.Сарадња у економији Грчке и Србије у успону - може и више

Поред билатералне и привредна сарадња између Србије и Грчке налази се у сталном успону, показују званичне бројке пред данашњу прву седницу Високог савета за сарадњу између Србије и Грчке.

Робна размена Србије и Грчке достигла је прошле године вредност од 397,2 милиона, за око 20 милиона више него 2015.године.

Вучић се обрачунава са насилницима у породици: Закони морају да спашавају животе, НИКО ОД ДРЖАВЕ НИЈЕ ЈАЧИ!

Покривеност увоза извозом је 50,5 одсто, а извоз из Србије износио је 133,2 милиона евра, док је увоз из Грчке на 264 милиона евра.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је на српско-грчким пословним форумима, који су одржани крајем прошле и почетком ове године у Београду указао да је потенцијал за увећање робне размене велики утолико пре што је она скромна упркос близини тржишта и што је Грчка један од 10 највећих инвеститора у Србији по досадашњим укупним улагањима. 

Циљ Србије, како је истакао, је да смањи дефицит у размени са Грчком и да нашу размену уравнотежимо али на вишем нивоу.

Чадеж је раније изјавио да верује да ће се тражња на грчком тржишту ојачати, и то не само тражња за српским сировинама и репроматеријалима, већ и за готовим производима вишег степена прераде и да је уверен да ће да ће наш извоз у наредним годинама значајно увећати.