Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПРАВО ИЗ БАКИНЕ КУХИЊЕ: Домаћи рецепт за АЈВАР, који успева БАШ СВИМА!

13.09.2017. 16:09
Пише:
Србија Данас
ajvar
ајвар / Извор: Профимедиа

Кремаст, сочан и савршен за хладне зимске дане.

С обзиром да се око састојака и домаћег рецепта за ајвар воде бројне полемике, ми смо пронашле рецепт који припремају наше баке већ деценијама, који је проверен и сигурно ће ти користити.

Овај рецепт преноси се из генерације у генерацију, а твоји укућани ће сигурно бити одушевљени!

ПРИПРЕМИ ТЕЛО ЗА ЈЕСЕН: Промена животних навика јача имунитет и штити од прехладе

 

А пост shared by Jack&Domi (@parakulinarni) он

Састојци који су ти потребни за припрему ајвара су:

- 10 кг црвене паприке,
- 3 велика плава патлиџана,
- 5 дцл уља,
- Со по жељи ,
- 1 велика кашика шећера.

ВИТАМИНСКИ КОКТЕЛ од БОРОВНИЦЕ И ШАРГАРЕПЕ: Идеално за ПОЧЕТАК ДАНА!

А овако се припема:

1. Корак

Паприку испеци у рерни, па је одмах након печења стави у пластичне врећице на пар минута како би омекшала што ће олакшати гуљење коре. Кад се мало охлади сваку паприку огули и очисти од семенки, па их сложи у мрежасту компактну подлогу издигнуту од површине како би се што боље исцедиле - најмање су 3 сата потребна за цеђење!

 

А пост shared by Cooking Реал Food (@cookingrealfood) он

КРАЈЊЕ ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ: Чак 80% нас је остављено на ОВАКО ЈАДАН и ужасан начин, а ти?

2. Корак

Патлиџане пеци у рерни, потом их на једнак начин као паприке задржи кратко у врећици и потом огули, а затим их остави да се цеде.

3. Корак

Оцеђене паприке и патлиџан самељи на ручном апарату за млевење меса, па све пребаци у велики лонац и стави на лагану ватру.

4. Корак

Током кувања смесу је потребно непрестано мешати, а уље постепено доливај по 1 дцл сваких 20 минута, мешај непрестано јер уље не сме избити на површину. Начин на који је најлакше проверити да ли је ајвар готов је прелаз дрвеном кашиком по дну лонца након чега се треба створити пут од кашике, тј. видети дно лонца.

 

А пост shared by Anna Мал (@duzami79) он

Со и шећер додај при самом крају, тј. задњих 20 минута кувања.

5. Корак

У међувремену док се ајвар кува, потребно је припремити тегле. Чисте тегле загреј у рерни на 50 степени и у њих стави ајвар док је још топао. На врх сваке напуњене тегле стави мало уља и затвори поклопцем, а затим поспреми у кутију и прекриј са столњаком или обичном крпицом.

Остави их прекривене да се постепено хладе 24 сата, па их потом остави на хладно и мрачно место.

Ево како да избелите зубе за само 2 минута, састојке већ имате код куће! (ВИДЕО)

ajvar
ајвар / Извор: Профимедиа

Ми једва чекамо да хладније дане да дегустирамо овај ајвар, а ти?