Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Одржана војна вежба "Садејство 2020" на Пештеру: Вучић одушевљен умећем српске војске! (ВИДЕО)

10.10.2020. 10:01 10:41
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/будуцностсрбијеав

Након јучерашње генералне пробе, данас је одржана званична војна вежба "Садејство 2020" на Пештеру.

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је Здруженој тактичкој вежби са бојевим гађањем Војске Србије "Садејство 2020" на Привременом полигону "Пештер". Вежби је присуствовао и министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

На вежби је учествовало око 2.800 припадника Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, Копнене војске, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде, више од 150 борбених и неборбених возила и борбених система и око 40 ваздухоплова.

Како је саопштено, у складу са бројем ангажованих јединица реч је о једној од већих вежби имајући у виду и ангажовање нових средстава којима је у претходном периоду опремљена Војска Србије.

ИСПЛИВАО СНИМАК! Погледајте примопредају новца и АКЦИЈУ ХАПШЕЊА ПОМОЋНИЦЕ МИНИСТРА (ВИДЕО)

ИСПЛИВАО СНИМАК! Погледајте примопредају новца и АКЦИЈУ ХАПШЕЊА ПОМОЋНИЦЕ МИНИСТРА (ВИДЕО)

Вулин о великој војној вежби "Садејство 2020": Сутра ћете видети праву снагу Војске Србије (ФОТО)

Вулин о великој војној вежби "Садејство 2020": Сутра ћете видети праву снагу Војске Србије (ФОТО)

ВУЧИЋ ЗАБРИНУТ: Бројеви заражених расту, али и даље смо бољи од земаља у региону

ВУЧИЋ ЗАБРИНУТ: Бројеви заражених расту, али и даље смо бољи од земаља у региону

 

Обраћање јавности

Председник Србије Александра Вучић обратио се медијима након здружене тактичке вежбе с бојевим гађањем Војске Србије "Садејство 2020".

-Поносан сам на наше војнике, на нашу снажну армију! Представљени су многи системи и возила које до сада нисмо били у прилици да видимо. Војска Србије је одлично наоружана, поносан сам на све то. Обављен је сјајан посао, војници су показали изузетну спремност и спретност. Поносан сам на Војску Србије која ће да чува, не само Србе, већ сваку мањину која живи у нашој земљи. Верујем да је свако ко је гледао ово, био поносан.  Војска Србије припада свим нашим грађанима, без обзира на веру и националност, спремна, способна и обучена да сачува и њих и нашу земљу, уколико би било ко помислио да изврши агресију на Србију. Снажимо своју војску да бисмо одвратили сваког агресора од напада на нас, а нама не пада на памет да водимо било какве агресивне сукобе. Хеликоптерски десант на малом простору... У два реда са тенковима који гађају бојевом муницијом једни преко других... То су неке од ствари које никад нисмо урадили - рекао је председник.

Одговарајући на питања новинара, председник је рекао да је несумњиво тежи економски напредак, будући да се пандемија коронавируса одужила.

- Чека се вакцина, а само она може да реши проблем. Код нас је ситуација са вирусом боља него било где у Европи. Ипак, вирус је ту и мора да се живи. Поносан сам на одлуку да изградимо ковид болнице у Земуну и Крушевцу, уз помоћ којих мислим да нећемо имати никаквих проблема. У једном тренутку смо били пред пуцањем система и скоро све болнице постале су ковид. Са новим ковид болницама, моћи ћемо да примимо све - каже Вучић.

-Поносан сам на нашу војску, на наше војнике. Хвала војницима, подофицирима и официрима. Честитам начелнику Генералштаба Мојсиловићу на вежби коју нисмо могли да изведемо ни у доба ЈНА. Здружена тактичка вежба са бојевим гађањем Војске Србије "Садејство 2020" - рекао је председник. 

Председник Србије је прокоментарисао коментаре Вилијама Вокера, али и здравствено стање Милорада Вучелића. 

-Баш ми је жао што иритирам Вилијама Вокера. А на то што ја наводно злоупотребљавам смрт Ранка Панића, имам да кажем само "срамота"! Што се тиче тога што сте ме питали за Милорада Вучелића, знам да је у болници и надам се да ће се брзо опоравити. Желим му да се опорави и да победи - рекао је председник.

На молбу локалне телевизије да упути поруку Бошњацима са Пештера, Вучић је поручио да ће бити изграђено пуно путева, да ће се помоћи народу, да ће се давати субвенције за стоку.

- Моја порука је само једна: ово је и њихова војска која ће их бранити по потреби. Ово је бошњачко колико и наше и надам се да се сваки Бошњак радује успеху своје земље. Нема чистијег ваздуха од ваздуха на Пештеру, нема никаквих дилема и тврдњи како угрожавамо квалитет ваздуха и тла - каже Вучић и додаје: 

- Ово је полигон који Војска користи годинама и загађање је минимално - рекао је Вучић.

Поручио је да се много ради и да иако неке ствари делују далеко, ће се одавде до Београда стизати за 2 сата и 10 минута. Каже да је упућен позив свим члановима Председништва БиХ да дођу и присуствују вежби, са којима би Србија хтела да има најбољу и најближу сарадњу.

Додик:Српска војска способна да одбрани државност

Члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је српска војска на Пештеру показала да је способна да одбрани државност и суверенитет земље.

Додик је честитао Министарству одбране и Војсци Србије на успешно реализованој војној вежби "Садејство 2020", а председнику Србије Александру Вучићу на одлучности да модернизује војску.

-Велика способност коју је Војска Србије показала свакако охрабрује и пружа поруку да Србија може успешно да одбрани своју државност и суверенитет- рекао је Додик.

Истакао је да се Србија залаже за успостављање регионалног мира, али и да је, такође, спремна да брани своју територију.

Модернизовани мигови 29 први пут запуцали на Пештеру

Модернизовани мигови 29 први пут су, након две деценије, запуцали на Пештеру, у оквиру Здружене тактичке вежбе с бојевим гађањем Војске Србије "Садејство 2020". Пилоти мигова 29 показали су своје умеће и моћ тих летелица у борбеним маневрма, дејствујући по циљевима на земљи.

Мигови 29 су тако после пуних 20 година дејствовали ракетама ваздух-земља и показали могућности у варијанти заштите ваздушног простора.  Такође, ловци-бомбардери "орао" дејствовали су авиобомбама по циљевима на земљи. Претходно су над Пештером извиђали распоред непријатеља беспилотна летелица Ћ92А из Кине, као и домаћи Врабац и дрон.

Хеликоптери Ми-35 премијерно су дејствовали ракетама "атака" и моћним топовима калибра 23 милиметара, а остали ваздухоплови - "орао", "супергалеб Г4", као и хеликоптери, вођеним и невођеним пројектилима. 

Робот тенк Мали Милоше је, такође, био укључен у борбу и дејстовао по положају непријатеља, током приказа оклопно-извиђачке патроле која је прихватила борбу. Могла видети и паљба "панцира с1" и "пасарса", ракетних и артиљеријских система који су дејствовали су по циљевима у ваздуху.

На вежби учествује око 2.800 припадника Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, Копнене војске, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде, више од 150 борбених и неборбених возила и борбених система и око 40 ваздухоплова - хеликоптера Ми-17 и Ми-35, беспилотних летелица, авиона МиГ-29, Орлова, Галебова.

Међу њима је велики број модернизованих средстава и средстава из развоја одбрамбене индустрије која први пут заједно дејствују на једној оваквој вежби.

Војна вежба "Саздејство 2020"

Здружена тактичка вежба с бојевим гађањем Војске Србије "Садејство 2020", на којој ће моћи да се виде сви борбени авиони и хеликоптери којима је наоружана српска армија, почела је данас у подне на привременом полигону "Пештер". Вежби присуствује председник Србије и врховни командант ВС Александар Вучић, који је извршио смотру припадника Војске Србије и дао знак за почетак вежбе.

На вежби учествује око 2.800 припадника Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, Копнене војске, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде, више од 150 борбених и неборбених возила и борбених система и око 40 ваздухоплова - хеликоптера Ми-17 и Ми-35, беспилотних летелица, авиона МиГ-29, Орлова, Галебова. Међу њима је велики број модернизованих средстава и средстава из развоја одбрамбене индустрије која први пут заједно дејствују на једној оваквој вежби.

У вежби ће учествују модернизовани тенк М84, модернизовани БОВ, као и оклопни транспортери Милош и Лазар, док ће највећу пажњу изазвати хеликоптерски десант у коме ће у кратком времену учествовати 11-12 хеликоптера са 120 војника.  Авиони Миг 29 после пуних 20 година дејствоваће ракетама ваздух-земља, а показаће своје могућности и у варијанти заштите ваздушног простора. 

Хеликоптери Ми-35 премијерно ће дејствовати ракетама "атака" и моћним топовима калибра 23 милиметара, док ће остали ваздухоплови - "орао", "супергалеб Г4", као и хеликоптери, дејствовати вођеним и невођеним пројектилима. Први пут ће се видети недавно набављене извиђачке беспилотне летелице из Кине - Ћ-92А. лап о десант припадника 63. падобранске бригаде из транспортног авиона АН-26 као и из хеликоптера Ми-17.

Уз ракетни систем ПВО "Панцир С1", деловање ће представити и самоходна хаубица "Нора", возила "Лазар 3", систем "Поло" као и дигитализовани сисртеми "Огањ", "Морава" и "Гвоздика". Циљ вежбе је приказ стања обучености команди и јединица Војске Србије у решавању тактицких и ватрених задатака током извођења операције здружених снага, са тежиштем на ваздухопловној ватреној подршци снага Копнене војске.

На Пештеру ће бити приказан део способности јединица Војске Србије, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране са борбеном групом из састава Копнене војске и 72. бригадом за специјалне операције и 63. падобранском бригадом. У складу са бројем ангажованих јединица, реч је о једној од највећих вежби имајуци у виду и ангажовање нових средстава којима је у претходном периоду опремљена Војска Србије.

Поред председника Вучића, вежби присуствују премјерка Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин, министри Расим Љајић и Небојша Стефановиц, начелник генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, директор БИА Братислав Гашић, српски члан Председништва БИХ Милорад Додик, председница РС Жељка Цвијановић, министар унутрашњих послова РС Драган Лукач,представници страних војних мисија и други.

Сусрет у породици Шабанреџовић

-Сусрет са највернијим чуварем породице Шабанреџовић - написао је председник Србије на свом инстаграм профилу. 

Вучић се захвалио на гостопримству

Председник се путем свој инстаграм профила захвалио својим домаћинима у селу Делиће. 

- Хвала Факу, Фати, Муризу, Шадији, Елвису, Елихи, Емраху, Амини и Кериму на гостопримству - написао је председник. 

Председник Србије свратио у Долиће

Вучић је, пред војну вежбу "Садејство 2020" на Пештеру, свратио у Сјеницу, где је разговарао са становницима Долића.

Председник Србије Александар Вучић је рекао да се нада да ће до краја године бити потписан ауто-пут Пожега-Бољаре који је веома значајан за целу Србију, а поготово за мештане ових крајева.

- Онда бисмо све попречне и околне путеве морали да урадимо - казао је Вучић и упитао становнике Долиће који су им путеви најпотребнији.

Председник је нагласио да треба да дође Пузовић и да ће се завршити све око воде и да ће се тај проблем решити, али да ће са проблемом око електричне енергије бити теже, али и да ће се то решити. Председник је инисистирао на томе да се проблем снадбевања водом реши до пролећа.

Вучићу су рекли да је потребна изградња три километра пута, као и да је тај потребни пут поред хотела.

- Објасните ми, Расиме, овамо је Сјеница, овамо Тутин - рекао је Вучић гледајући околину.

Вучић је грађанима поручио:

-Не можемо да обећамо све, али ћемо да седнемо и да тражимо решења за један по један проблем - рекао је он.

Вучић је погледао мапу околних места, где су потребни путеви и рекао да су Путеви Србије потрошили 22 милијарде динара више него што је било предвиђено.

- Срећа па имамо довољно резерви да то покријемо - казао је Вучић и додао да је пторебно само погледати и шта се све ради по Пештеру.

Вучић је рекао да је договорено да се на пролеће заврши водовод, путеви и струја.

- Да урадимо 13 плус 3 километра да буде завршено до 1. маја - рекао је Вучић, на шта је добио аплауз.

Након телефонског разговора Вучић је саопштио мештанима да ће до 1. јуна бити завршена трафостаница.

Долиће са председником обилазе и министри Бранислав Недимовић, Расим Љајић и директор ЈП Путеви Србије Зоран Дробњак.

Вежба "Садејство 2020"

На вежби "Садејство 2020" учествује око 2.800 припадника Војске Србије и Министарства одбране, више од 150 борбених и неборбених возила и система и око 40 ваздухоплова. Међу њима је велики број модернизованих средстава и средстава из развоја одбрамбене индустрије која ће први пут заједно дејствовати на једној оваквој вежби.

Биће приказан део способности јединица Војске Србије, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране са борбеном групом из састава Копнене војске и 72. бригадом за специјалне операције и 63. падобранском бригадом. У складу са бројем ангажованих јединица реч је о једној од већих вежби имајући у виду и ангажовање нових средстава којима је у претходном периоду опремљена Војска Србије. 

Здружена тактичка вежба са бојевим гађањем "Садејство 2020" биће одржана сутра од 12 часова на Привременом полигону "Пештер", уз директан пренос на Првом програму Радио-телевизије Србије.