clear sky
12°C
15.05.2024.
Beograd
eur
117.1155
usd
108.571
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Održana vojna vežba "Sadejstvo 2020" na Pešteru: Vučić oduševljen umećem srpske vojske! (VIDEO)

10.10.2020. 10:01 10:41
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Instagram/Printscreen/buducnostsrbijeav

Nakon jučerašnje generalne probe, danas je održana zvanična vojna vežba "Sadejstvo 2020" na Pešteru.

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je Združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem Vojske Srbije "Sadejstvo 2020" na Privremenom poligonu "Pešter". Vežbi je prisustvovao i ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Na vežbi je učestvovalo oko 2.800 pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i oko 40 vazduhoplova.

Kako je saopšteno, u skladu sa brojem angažovanih jedinica reč je o jednoj od većih vežbi imajući u vidu i angažovanje novih sredstava kojima je u prethodnom periodu opremljena Vojska Srbije.

ISPLIVAO SNIMAK! Pogledajte primopredaju novca i AKCIJU HAPŠENJA POMOĆNICE MINISTRA (VIDEO)

ISPLIVAO SNIMAK! Pogledajte primopredaju novca i AKCIJU HAPŠENJA POMOĆNICE MINISTRA (VIDEO)

Vulin o velikoj vojnoj vežbi "Sadejstvo 2020": Sutra ćete videti pravu snagu Vojske Srbije (FOTO)

Vulin o velikoj vojnoj vežbi "Sadejstvo 2020": Sutra ćete videti pravu snagu Vojske Srbije (FOTO)

VUČIĆ ZABRINUT: Brojevi zaraženih rastu, ali i dalje smo bolji od zemalja u regionu

VUČIĆ ZABRINUT: Brojevi zaraženih rastu, ali i dalje smo bolji od zemalja u regionu

 

Obraćanje javnosti

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić obratio se medijima nakon združene taktičke vežbe s bojevim gađanjem Vojske Srbije "Sadejstvo 2020".

-Ponosan sam na naše vojnike, na našu snažnu armiju! Predstavljeni su mnogi sistemi i vozila koje do sada nismo bili u prilici da vidimo. Vojska Srbije je odlično naoružana, ponosan sam na sve to. Obavljen je sjajan posao, vojnici su pokazali izuzetnu spremnost i spretnost. Ponosan sam na Vojsku Srbije koja će da čuva, ne samo Srbe, već svaku manjinu koja živi u našoj zemlji. Verujem da je svako ko je gledao ovo, bio ponosan.  Vojska Srbije pripada svim našim građanima, bez obzira na veru i nacionalnost, spremna, sposobna i obučena da sačuva i njih i našu zemlju, ukoliko bi bilo ko pomislio da izvrši agresiju na Srbiju. Snažimo svoju vojsku da bismo odvratili svakog agresora od napada na nas, a nama ne pada na pamet da vodimo bilo kakve agresivne sukobe. Helikopterski desant na malom prostoru... U dva reda sa tenkovima koji gađaju bojevom municijom jedni preko drugih... To su neke od stvari koje nikad nismo uradili - rekao je predsednik.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik je rekao da je nesumnjivo teži ekonomski napredak, budući da se pandemija koronavirusa odužila.

- Čeka se vakcina, a samo ona može da reši problem. Kod nas je situacija sa virusom bolja nego bilo gde u Evropi. Ipak, virus je tu i mora da se živi. Ponosan sam na odluku da izgradimo kovid bolnice u Zemunu i Kruševcu, uz pomoć kojih mislim da nećemo imati nikakvih problema. U jednom trenutku smo bili pred pucanjem sistema i skoro sve bolnice postale su kovid. Sa novim kovid bolnicama, moći ćemo da primimo sve - kaže Vučić.

-Ponosan sam na našu vojsku, na naše vojnike. Hvala vojnicima, podoficirima i oficirima. Čestitam načelniku Generalštaba Mojsiloviću na vežbi koju nismo mogli da izvedemo ni u doba JNA. Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem Vojske Srbije "Sadejstvo 2020" - rekao je predsednik. 

Predsednik Srbije je prokomentarisao komentare Vilijama Vokera, ali i zdravstveno stanje Milorada Vučelića. 

-Baš mi je žao što iritiram Vilijama Vokera. A na to što ja navodno zloupotrebljavam smrt Ranka Panića, imam da kažem samo "sramota"! Što se tiče toga što ste me pitali za Milorada Vučelića, znam da je u bolnici i nadam se da će se brzo oporaviti. Želim mu da se oporavi i da pobedi - rekao je predsednik.

Na molbu lokalne televizije da uputi poruku Bošnjacima sa Peštera, Vučić je poručio da će biti izgrađeno puno puteva, da će se pomoći narodu, da će se davati subvencije za stoku.

- Moja poruka je samo jedna: ovo je i njihova vojska koja će ih braniti po potrebi. Ovo je bošnjačko koliko i naše i nadam se da se svaki Bošnjak raduje uspehu svoje zemlje. Nema čistijeg vazduha od vazduha na Pešteru, nema nikakvih dilema i tvrdnji kako ugrožavamo kvalitet vazduha i tla - kaže Vučić i dodaje: 

- Ovo je poligon koji Vojska koristi godinama i zagađanje je minimalno - rekao je Vučić.

Poručio je da se mnogo radi i da iako neke stvari deluju daleko, će se odavde do Beograda stizati za 2 sata i 10 minuta. Kaže da je upućen poziv svim članovima Predsedništva BiH da dođu i prisustvuju vežbi, sa kojima bi Srbija htela da ima najbolju i najbližu saradnju.

Dodik:Srpska vojska sposobna da odbrani državnost

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je srpska vojska na Pešteru pokazala da je sposobna da odbrani državnost i suverenitet zemlje.

Dodik je čestitao Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije na uspešno realizovanoj vojnoj vežbi "Sadejstvo 2020", a predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na odlučnosti da modernizuje vojsku.

-Velika sposobnost koju je Vojska Srbije pokazala svakako ohrabruje i pruža poruku da Srbija može uspešno da odbrani svoju državnost i suverenitet- rekao je Dodik.

Istakao je da se Srbija zalaže za uspostavljanje regionalnog mira, ali i da je, takođe, spremna da brani svoju teritoriju.

Modernizovani migovi 29 prvi put zapucali na Pešteru

Modernizovani migovi 29 prvi put su, nakon dve decenije, zapucali na Pešteru, u okviru Združene taktičke vežbe s bojevim gađanjem Vojske Srbije "Sadejstvo 2020". Piloti migova 29 pokazali su svoje umeće i moć tih letelica u borbenim manevrma, dejstvujući po ciljevima na zemlji.

Migovi 29 su tako posle punih 20 godina dejstvovali raketama vazduh-zemlja i pokazali mogućnosti u varijanti zaštite vazdušnog prostora.  Takođe, lovci-bombarderi "orao" dejstvovali su aviobombama po ciljevima na zemlji. Prethodno su nad Pešterom izviđali raspored neprijatelja bespilotna letelica Ć92A iz Kine, kao i domaći Vrabac i dron.

Helikopteri Mi-35 premijerno su dejstvovali raketama "ataka" i moćnim topovima kalibra 23 milimetara, a ostali vazduhoplovi - "orao", "supergaleb G4", kao i helikopteri, vođenim i nevođenim projektilima. 

Robot tenk Mali Miloše je, takođe, bio uključen u borbu i dejstovao po položaju neprijatelja, tokom prikaza oklopno-izviđačke patrole koja je prihvatila borbu. Mogla videti i paljba "pancira s1" i "pasarsa", raketnih i artiljerijskih sistema koji su dejstvovali su po ciljevima u vazduhu.

Na vežbi učestvuje oko 2.800 pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i oko 40 vazduhoplova - helikoptera Mi-17 i Mi-35, bespilotnih letelica, aviona MiG-29, Orlova, Galebova.

Među njima je veliki broj modernizovanih sredstava i sredstava iz razvoja odbrambene industrije koja prvi put zajedno dejstvuju na jednoj ovakvoj vežbi.

Vojna vežba "Sazdejstvo 2020"

Združena taktička vežba s bojevim gađanjem Vojske Srbije "Sadejstvo 2020", na kojoj će moći da se vide svi borbeni avioni i helikopteri kojima je naoružana srpska armija, počela je danas u podne na privremenom poligonu "Pešter". Vežbi prisustvuje predsednik Srbije i vrhovni komandant VS Aleksandar Vučić, koji je izvršio smotru pripadnika Vojske Srbije i dao znak za početak vežbe.

Na vežbi učestvuje oko 2.800 pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i oko 40 vazduhoplova - helikoptera Mi-17 i Mi-35, bespilotnih letelica, aviona MiG-29, Orlova, Galebova. Među njima je veliki broj modernizovanih sredstava i sredstava iz razvoja odbrambene industrije koja prvi put zajedno dejstvuju na jednoj ovakvoj vežbi.

U vežbi će učestvuju modernizovani tenk M84, modernizovani BOV, kao i oklopni transporteri Miloš i Lazar, dok će najveću pažnju izazvati helikopterski desant u kome će u kratkom vremenu učestvovati 11-12 helikoptera sa 120 vojnika.  Avioni Mig 29 posle punih 20 godina dejstvovaće raketama vazduh-zemlja, a pokazaće svoje mogućnosti i u varijanti zaštite vazdušnog prostora. 

Helikopteri Mi-35 premijerno će dejstvovati raketama "ataka" i moćnim topovima kalibra 23 milimetara, dok će ostali vazduhoplovi - "orao", "supergaleb G4", kao i helikopteri, dejstvovati vođenim i nevođenim projektilima. Prvi put će se videti nedavno nabavljene izviđačke bespilotne letelice iz Kine - Ć-92A. lap o desant pripadnika 63. padobranske brigade iz transportnog aviona AN-26 kao i iz helikoptera Mi-17.

Uz raketni sistem PVO "Pancir S1", delovanje će predstaviti i samohodna haubica "Nora", vozila "Lazar 3", sistem "Polo" kao i digitalizovani sisrtemi "Oganj", "Morava" i "Gvozdika". Cilj vežbe je prikaz stanja obučenosti komandi i jedinica Vojske Srbije u rešavanju taktickih i vatrenih zadataka tokom izvođenja operacije združenih snaga, sa težištem na vazduhoplovnoj vatrenoj podršci snaga Kopnene vojske.

Na Pešteru će biti prikazan deo sposobnosti jedinica Vojske Srbije, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane sa borbenom grupom iz sastava Kopnene vojske i 72. brigadom za specijalne operacije i 63. padobranskom brigadom. U skladu sa brojem angažovanih jedinica, reč je o jednoj od najvećih vežbi imajuci u vidu i angažovanje novih sredstava kojima je u prethodnom periodu opremljena Vojska Srbije.

Pored predsednika Vučića, vežbi prisustvuju premjerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministri Rasim Ljajić i Nebojša Stefanovic, načelnik generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor BIA Bratislav Gašić, srpski član Predsedništva BIH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač,predstavnici stranih vojnih misija i drugi.

Susret u porodici Šabanredžović

-Susret sa najvernijim čuvarem porodice Šabanredžović - napisao je predsednik Srbije na svom instagram profilu. 

Vučić se zahvalio na gostoprimstvu

Predsednik se putem svoj instagram profila zahvalio svojim domaćinima u selu Deliće. 

- Hvala Faku, Fati, Murizu, Šadiji, Elvisu, Elihi, Emrahu, Amini i Kerimu na gostoprimstvu - napisao je predsednik. 

Predsednik Srbije svratio u Doliće

Vučić je, pred vojnu vežbu "Sadejstvo 2020" na Pešteru, svratio u Sjenicu, gde je razgovarao sa stanovnicima Dolića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se nada da će do kraja godine biti potpisan auto-put Požega-Boljare koji je veoma značajan za celu Srbiju, a pogotovo za meštane ovih krajeva.

- Onda bismo sve poprečne i okolne puteve morali da uradimo - kazao je Vučić i upitao stanovnike Doliće koji su im putevi najpotrebniji.

Predsednik je naglasio da treba da dođe Puzović i da će se završiti sve oko vode i da će se taj problem rešiti, ali da će sa problemom oko električne energije biti teže, ali i da će se to rešiti. Predsednik je inisistirao na tome da se problem snadbevanja vodom reši do proleća.

Vučiću su rekli da je potrebna izgradnja tri kilometra puta, kao i da je taj potrebni put pored hotela.

- Objasnite mi, Rasime, ovamo je Sjenica, ovamo Tutin - rekao je Vučić gledajući okolinu.

Vučić je građanima poručio:

-Ne možemo da obećamo sve, ali ćemo da sednemo i da tražimo rešenja za jedan po jedan problem - rekao je on.

Vučić je pogledao mapu okolnih mesta, gde su potrebni putevi i rekao da su Putevi Srbije potrošili 22 milijarde dinara više nego što je bilo predviđeno.

- Sreća pa imamo dovoljno rezervi da to pokrijemo - kazao je Vučić i dodao da je ptorebno samo pogledati i šta se sve radi po Pešteru.

Vučić je rekao da je dogovoreno da se na proleće završi vodovod, putevi i struja.

- Da uradimo 13 plus 3 kilometra da bude završeno do 1. maja - rekao je Vučić, na šta je dobio aplauz.

Nakon telefonskog razgovora Vučić je saopštio meštanima da će do 1. juna biti završena trafostanica.

Doliće sa predsednikom obilaze i ministri Branislav Nedimović, Rasim Ljajić i direktor JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak.

Vežba "Sadejstvo 2020"

Na vežbi "Sadejstvo 2020" učestvuje oko 2.800 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova. Među njima je veliki broj modernizovanih sredstava i sredstava iz razvoja odbrambene industrije koja će prvi put zajedno dejstvovati na jednoj ovakvoj vežbi.

Biće prikazan deo sposobnosti jedinica Vojske Srbije, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane sa borbenom grupom iz sastava Kopnene vojske i 72. brigadom za specijalne operacije i 63. padobranskom brigadom. U skladu sa brojem angažovanih jedinica reč je o jednoj od većih vežbi imajući u vidu i angažovanje novih sredstava kojima je u prethodnom periodu opremljena Vojska Srbije. 

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Sadejstvo 2020" biće održana sutra od 12 časova na Privremenom poligonu "Pešter", uz direktan prenos na Prvom programu Radio-televizije Srbije.