Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ОБИШАО КРУШЕВАЦ: Србија је самостална и независна, суштина успеха је - борба (ФОТО/ВИДЕО)

28.06.2021. 09:03 21:21
Пише:
Србија Данас
AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

Председник Србије положио је венац на Споменик косовским јунацима

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас Крушевц.

НА ДАНАШЊИ ДАН ОДИГРАЛА СЕ ДРАМА У ВИЛИ МИР: Шта се све на Видовдан пре 20 година дешавало у породици Милошевић?

НА ДАНАШЊИ ДАН ОДИГРАЛА СЕ ДРАМА У ВИЛИ МИР: Шта се све на Видовдан пре 20 година дешавало у породици Милошевић?

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ДАНАС У ГРАЧАНИЦИ: Служиће свету архијерејску литургију у манастиру и парастос на Газиместану

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ДАНАС У ГРАЧАНИЦИ: Служиће свету архијерејску литургију у манастиру и парастос на Газиместану

ВАЖАН ДАН ПРЕД СРБИЈОМ! ЗВАНИЧНО: Вучић данас разговара с Меркеловом о Косову и Метохији

ВАЖАН ДАН ПРЕД СРБИЈОМ! ЗВАНИЧНО: Вучић данас разговара с Меркеловом о Косову и Метохији

 

Посета канцеларије Фондација за српски народ и државу

Председник Србије истакао је да је захвалан што Србија има овако младе и талентоване људе, али и професоре да их усмеравају на прави пут.

- Бујуклић је један феноменалан професор, зато сам срећан што је баш он у комисији и што је доделио ове награде - рекао је председник и додаје:

- Моја идеја је била да направимо Фондацију јер не постоји ништа важније од тога да имамо младе људе који ће да уче и напредују, који ће живети боље, и још једна ствар, а то је трајно опредељење на овакву политику, рационални, родољубив наклоност према својој земљи и свом народу, да раде на самосталности, независности и миру наше земље.

Председник је подсетио да једна земља живи само ако има слободу, самосталност и мир.

- Суштински, млади су ти, као и грађани, који морају да имају коначни суверенитет да доносе одлуке и то је тешка политика у савременом добу, ми имамо једну столицу, једну политику, један народ и један циљ - да гледамо у будућност и идемо храбро ка њој - истиче председник.

Вучић је обећао да ће читати о њиховим радовима, да ће их подржати и верује у даљи успех ове младе, талентоване деце.

- Желим вам много здравља, пуно успеха, борите се, правите грешке али се борите! То је суштина живота - борба! Живела Србија и срећан празник - поручио је Вучић на крају обраћања.

Вучић у посети Дијагностичном центру у Крушевцу

Председник Александар Вучић обишао је реконструисану зграду Дијагностичког центра која је први пут сређена након 1980. године, када је и почела са радом у кругу Опште болнице Крушевац.

Темељно је реконструисан и обновљен радиолошки и најважнији сегмент Дијагностичког центра који заузима 450 квадрата, у шта је Клуб привредника Крушевца уложио значајна средства.

Набављен је и 64. слајсни скенер и ренген, а Вучић је потврдио и да ће пристићи и магнентна резонанца прва у државној пракси у Крушевцу.

- Изгледа јако чисто, биће баш лепо - истакао је председник Србије. 

- Ја сам вам обећао магнет, реконструкцију, веће плате и бољи рад. А вама хвала што овде радите и лечите људе. Пуно успеха и срећан рад желим свима вама - поздравио је Вучић све раднике у Дијагностичком центру.

Питања новинара

На питање како коментарише деловање опозиције када је реч о очувању Косова, Вучић одговора да неће пристати на било какав став опозиције ако је лош и није у интересу Србије.

- Ми морамо да разумемо да је у нашем интересу да штитимо људе, животе, да мајкама не враћамо децу у ковчеге... Ми морамо да разговарамо о споразуму и заштити националног интереса. Данас је Видовдан, није ни време ни место да помињемо Куртија и њихову политику. Они о признању Косова говоре као да је то нормално јер играју на карту и у име председника САД, али им то неће проћи - истиче председник и додаје да ми данас на Видовдан гледамо у будућност и трудимо се да живимо боље.

Председник Србије прокоментарисао је сукоб са Вуком Јеремићем и представницима Народне странке, да ли је онакав вокабулар био примеран и о броју Срба у Косово Пољу.

- Ми бринемо о свима, свим Србима на Косову, ми ћемо настављати да им помажемо свима, где год их има и колико год их има. Можда ви мислите да не знам, али ја знам колико Срба има и свима им се извињавам и обећавам помоћ државе - рекао је Вучић.

На питање о сукобу са Јеремићем Вучић истиче да пролази тачно девет година како свакога дана слуша увреде, клевете, слуша да је издајник, да је издао Косово о коме се говори само када га он спомене.

- Спаљивали су нам манастире и цркве, а такви политичари су тада све то гледали ван земље, јер су побегли када се то дешавало. И ја девет година трпим најгоре лажи и увреде о себи и мојој породици. Слушао сам да ми је син део кавчанског клана, слушао сам да када градимо ауто-путеве и путеве, шта ће нам... Намештен тендер у Врањској бањи... А сви само ћуте и праве се да ништа не знају. Девет година сам слушао како сам тукао прву жену, а ја никад нисам подигао руку ни на једно женско биће, а сада ми замерају и ово - истиче Вучић и додаје:

- Слушам од разно разних како ће да нас бију, како ће сви да одговарају, како ће да нас хапсе... А на то сви ћуте и нико ништа не предузима, а када су претерали са тим, када су на свим друштвеним мрежама претили и пишали разне коментаре, онда сам се јасно огласио и рекао да дођу да линчују мене, а не народ Србије и онда сам ја погрешио? Па видите ли ви како та поквареност иде - упитао је Вучић.

Вучић је само упутио јавно извињење свим грађанима Србије само зато што их је назвао девојчицама рекавши да се извињава свим девојчицама јер су оне најлепша бића.

- Ја тог дана нисам бранио себе, бранио сам сваку кућу у Србију, свако дете, сваку жену и ви мени онда говорите, који и сам имам женско дете, ви који носите телефоне када туку жене и снимате, ви ме кривите што сам рекао да сте лопуже, покрали сте гас овде у Трстенику, ја сам крив што сте урадили све најгоре за своју земљу? Ја сам крив што су жене силоване? Ја сам крив што би устао и потукао сваког мушкарца који туче жену, док они снимају телефоном... Ја сам крив? Нисам крив, ја сам се и суздржавао, нисам се померио ни метар, ја сам мирно стајао док су ми упали на радно место, долазили сте на стан људи, на станове и куће, е, па то у Србији неће моћи да прође. Извињавам се што сам их упоредио са девојчицама, остало ми је са улице. Можда нисам најбољи председник, али сам жив човек од крви и меса и излете ми емоције понекад, али нисам ни слабић и морао сам да покажем како се чува Србија, како се чувају жене и деца. Морам да покажем како се у Србији данас ради и гради, како смо јака земља и ако сам зато крив, ја прихватам. И моји из странке имаће прилику да опет бирају руководство, па нека бирају како год да мисле да треба - истиче Вучић.

Вучић је још једном поновио да следе избори па нека се бира бољи, али да је сигуран да ће народ говорити о путевима, пругама, болницама, Косову, и зато нека народ најбоље оцени.

Док народ на Косову слави Видовдан, Албанци пишу петицију да се из Ђаковице протерају сви Срби, Вучић каже да многи на Косову не могу ни на гробље да оду, и да то и није нека новост, али њихова политика је лоша и то је цела суштина.

- Морамо покушати да мењамо политику и да омогућимо боља права нашег народа. Нећу ни да говорим кроз шта све морају људи на Косову да пролазе, то се тешко подноси, али је наш посао да се боримо против таквих ствари, а наша одлучност и решеност да се рационално боримо мора да преовлада у будућности. Биће деце свуда где Срби живе, нећемо стати - рекао је председник Србије.

На питање о споменицима у Крушевцу и чему два споменика кнезу Лазару и зашто се паре троше на то, Вучић одговара да ни динар од пара за споменик није дат из буџета града.

- Ово је Лазарев град, што не би било два споменика кнезу Лазару. Ово је леп град и морамо да се поносимо свиме што имамо - рекао је председник.

На питање о сукобу са Јеремићем и сељењем овакве политике у медије, Вучић одговара да је он био спреман на такав чин.

Они су лицемери, ја сам им рекао да дођу да мене туку, а не грађане Србије, то сам им пет пута рекао. 

- Пристојна Србије се не плаши батинаша, и ја се извињавам због тога, али ја нећу такво понашање да дозволим. Ја сам спреман да преузмем одговорност у вези са тим, ја нисам председник који ће да живи у свили и кадифи, да се појавим једном месечно и лупетам нешто, већ сам председник који трпи увреде и немам проблем са тим, хоћу да причам са својим народом и волим га, Србија је мој дом и тако ћу се понашати докле год сам председник Србије - прокоментарисао је Вучић.

- Срећан празник, живео Крушевац, живела Србија - рекао је председник на крају обраћања. 

Изјава за медије након седнице

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је су издвоје финансијска средства за још једну фабрику у Крушевцу.

- Ми смо за становнике Крушевца отворили преко 3.000 радних места. Потребна је још једна фабрика како би се решио проблем око запошљења, касније идемо у бизнис инкубатор како би инвестирали и уложили у младе људе у Крушевцу, да остану овде и своје знање инвестирају овде. Градимо и први дигитални ауто-пут, Моравски коридор који ће следеће године доћи до Крушевца и то ме јако радујем, мада сам донекле тужна што смо морали да чекамо оволико дуго да ауто-пут дође до овог јуначког града - рекла је премијерка.

Ана Брнабић наводи да данашња политика одговорно тврди да је овај пут са правом у Крушевцу зато што су људи одавде то заслужили.

- Што се тиче канализационих вода, тај проблем смо решили, завршавамо канализациону мрежу у Брусу и Блацу.

Премијерка објашњава да после Другог светског рата, тек прошле године изградила се ковид болница, прва болница након толико година.

- Болница ће служити не само Крушевцу, већ читавом округу. Данас смо на седници разговарали шта је још потребно урадити да болница одмах крене у лечење пацијената и поред короне - рекла је премијерка. 

Председница Владе Србије подсетила је народ Србије да се сваки споменик чува, чува се традиција и култура. 

- Хвала вам још једном, хвала на гостопримству, драги Крушевљани - рекла је Брнабић за крај.

Обраћање Вучића:

Председник Србије рекао је да је на седници Владе у Крушевцу уставновљено да ће се још више радити у наредном периоду.

- Морамо радити на нашој независности, слободи, самосталности и миру. Ако немамо њих, немамо ни развој економије и наше земље - истиче председник и додаје да је политика земља довела до тога да сада водимо мирну и пријатељску политику и да то воде њени грађани искључиво.

- Део завета сваког у Србији јесте да њени грађани одлучују о интересу наше земље. Зато је моја посебна молба била да радимо на слободи и миру.

Председник је рекао да је много тога поменуто на седници о изградњи Крушевца.

- Раније сам овде долази више пута годишње, сада сам дошао и нисам могао да препознам ово место. Моја молба је да и друге општине у округу добију фабрике, да се развијају, да јачамо и развијамо наше домаће фабрике, причали смо о Блацу, Брусу, Алексинцу... Да помогнемо најудаљенијим местима и општина, да добију ауто-путеве, да додатно помогнемо људима са запошљењима - истиче Вучић и додаје да се разговарало и о инфраструктури.

- Биће девет нових ауто-путева и брзих саобраћајница до краја године. Градимо и плаже, да Дунав представимо као праву атракцију туристима. Дунав је најлепши баш у делу где протиче кроз нашу земљу. Говорили смо и о даљем јачању војске, полиције, борби против организованог криминала, о зеленој агенди која мора постати важан део наших живота и земље и мислим да је то веома важно - рекао је Вучић.

Вучић је саопштио и веома важну вест а то је да се очекује значајно повећање плата и пензија.

- Честитам свим грађанима Србије, Крушевљанима, народу на Косову и Метохији и свим Србима где год да живе. Желим да данас сви виде, данас се види ко је вера, ко невера и ко ради у интересу Србије - рекао је Вучић за крај.

Влада одржала седницу

У свечаној сали Мозаик сале у Градској управи заседа Влада Србије, у присуству председника Александра Вучића.

Председник Вучић, премијерка Ана Брнабић и министри Владе Србије, градоначелница Јасмина Палуровић су у Мозаик сали, поносу града.

Академски уметник Младен Србиновић (1925-2009) аутор је композиције "У славу Крушевца" које се простире на 112 квадрата свечане дворане. Првих 12 зидних мозаика откривени су 1971, поводом 600. годишњице од оснивања Крушевца. Још 17 подних мозаика освануло је 15 година касније, и на 600.годишњицу Косовског боја, представљено је и 16 мозаика у лунетама. Три витража од олова "Гуслар","Почетни текст са Косовског стуба" и "Учитељ" имају посебну симболику.

Седиште Градске управе Крушевац где се поред Мозаик сале, налази и сала где заседају одборници локалног прламента, службе Градске управе и кабинет градоначелника, представља споменик културе од великог значаја,будући да је била седиште Окружног начелства из 1904.године.

Председник стигао у Крушевац - положен венац на Споменик косовским јунацима

Председник Србије је на почетку обраћања у Крушевцу рекао да је посебно срећан што ће Видовдан прославити баш у Лазаревом граду.

- И када су за време кнеза Лазара мислили да су Србију покорили, нису, и зато се у Крушевцу показује на најбољи могући начин показује како се сећамо наших корена са Косова, и како ћемо мењати нашу земљу на боље - рекао је председник и додаје да је Србија слободна и слободарска земља у којој одлучују само њени грађани. 

- Ретке су земље које се хвале овом чињеницом. Ми данас са поносом причамо да нисмо губитници, ми смо победници, наше битке нису везане за крв и смрт, већ за победу рада и слободе. Већа победа од не постоји. Мењамо начин размишљања, ми се данас поносимо, верујемо у радост, срећу и живот - рекао је председник.

Председник истиче да нам сви говоре да се не бусамо у прса, да седимо и ћутимо, али ми се не дамо и идемо даље због наше деце.

- Дух историје и прошлости не заборављамо и настављамо да поштујемо, ми можемо да се са свима посвађамо данас, али морамо да нашој деци обезбедимо пријатеље. Ми смо ти који деци не смеју да оставе сукобе, морамо да ставимо тачку на смрт и дамо шансу животу. То је обећање које дајемо нашим јунацима - рекао је председник и додаје:

- Хвала грађани Србије што сте овде, хвала мештанима Крушевца, хвала вам на поверењу, подршци, хвала на љубави према Србији, вери у наш народ на Косову и Метохији којима честитамо Видовдан и данас и навека видећете ко је вера, и ко наставља да штити Србију и Косово! Хвала вам, живела Србија, живео Крушевац - рекао је Вучић за крај обраћања.

 

Програмом посете у 09.00 сати положице се венац на Споменик косовским јунацима.

Од 09.30 сати одржаће се седница Владе Србије, а после седнице предвиђене су изјаве за медије.

У 10.50 сати Вучић ће обилази реконструисани Дијагностичког центар, најавила је председникова Служба за сарадњу с медијима.

Поред тога, Фондација за српски народ и државу саопштила је да ће данас на свечаности поводом отварања њене канцеларије у Крушевцу, којој ће, у 11.30, присуствовати и председник Вучић.