few clouds
10°C
18.04.2024.
Beograd
eur
117.1484
usd
109.6792
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija

Podešavanja sajta

Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PREDSEDNIK SRBIJE OBIŠAO KRUŠEVAC: Srbija je samostalna i nezavisna, suština uspeha je - borba (FOTO/VIDEO)

28.06.2021. 09:03 21:21
Piše:
Srbija Danas
AV
AV / Izvor: Foto: Tanjug/Rade Prelić
Predsednik Srbije položio je venac na Spomenik kosovskim junacima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas Kruševc.

NA DANAŠNJI DAN ODIGRALA SE DRAMA U VILI MIR: Šta se sve na Vidovdan pre 20 godina dešavalo u porodici Milošević?

NA DANAŠNJI DAN ODIGRALA SE DRAMA U VILI MIR: Šta se sve na Vidovdan pre 20 godina dešavalo u porodici Milošević?

PATRIJARH PORFIRIJE DANAS U GRAČANICI: Služiće svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru i parastos na Gazimestanu

PATRIJARH PORFIRIJE DANAS U GRAČANICI: Služiće svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru i parastos na Gazimestanu

VAŽAN DAN PRED SRBIJOM! ZVANIČNO: Vučić danas razgovara s Merkelovom o Kosovu i Metohiji

VAŽAN DAN PRED SRBIJOM! ZVANIČNO: Vučić danas razgovara s Merkelovom o Kosovu i Metohiji

 

Poseta kancelarije Fondacija za srpski narod i državu

Predsednik Srbije istakao je da je zahvalan što Srbija ima ovako mlade i talentovane ljude, ali i profesore da ih usmeravaju na pravi put.

- Bujuklić je jedan fenomenalan profesor, zato sam srećan što je baš on u komisiji i što je dodelio ove nagrade - rekao je predsednik i dodaje:

- Moja ideja je bila da napravimo Fondaciju jer ne postoji ništa važnije od toga da imamo mlade ljude koji će da uče i napreduju, koji će živeti bolje, i još jedna stvar, a to je trajno opredeljenje na ovakvu politiku, racionalni, rodoljubiv naklonost prema svojoj zemlji i svom narodu, da rade na samostalnosti, nezavisnosti i miru naše zemlje.

Predsednik je podsetio da jedna zemlja živi samo ako ima slobodu, samostalnost i mir.

- Suštinski, mladi su ti, kao i građani, koji moraju da imaju konačni suverenitet da donose odluke i to je teška politika u savremenom dobu, mi imamo jednu stolicu, jednu politiku, jedan narod i jedan cilj - da gledamo u budućnost i idemo hrabro ka njoj - ističe predsednik.

Vučić je obećao da će čitati o njihovim radovima, da će ih podržati i veruje u dalji uspeh ove mlade, talentovane dece.

- Želim vam mnogo zdravlja, puno uspeha, borite se, pravite greške ali se borite! To je suština života - borba! Živela Srbija i srećan praznik - poručio je Vučić na kraju obraćanja.

Vučić u poseti Dijagnostičnom centru u Kruševcu

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je rekonstruisanu zgradu Dijagnostičkog centra koja je prvi put sređena nakon 1980. godine, kada je i počela sa radom u krugu Opšte bolnice Kruševac.

Temeljno je rekonstruisan i obnovljen radiološki i najvažniji segment Dijagnostičkog centra koji zauzima 450 kvadrata, u šta je Klub privrednika Kruševca uložio značajna sredstva.

Nabavljen je i 64. slajsni skener i rengen, a Vučić je potvrdio i da će pristići i magnentna rezonanca prva u državnoj praksi u Kruševcu.

- Izgleda jako čisto, biće baš lepo - istakao je predsednik Srbije. 

- Ja sam vam obećao magnet, rekonstrukciju, veće plate i bolji rad. A vama hvala što ovde radite i lečite ljude. Puno uspeha i srećan rad želim svima vama - pozdravio je Vučić sve radnike u Dijagnostičkom centru.

Pitanja novinara

Na pitanje kako komentariše delovanje opozicije kada je reč o očuvanju Kosova, Vučić odgovora da neće pristati na bilo kakav stav opozicije ako je loš i nije u interesu Srbije.

- Mi moramo da razumemo da je u našem interesu da štitimo ljude, živote, da majkama ne vraćamo decu u kovčege... Mi moramo da razgovaramo o sporazumu i zaštiti nacionalnog interesa. Danas je Vidovdan, nije ni vreme ni mesto da pominjemo Kurtija i njihovu politiku. Oni o priznanju Kosova govore kao da je to normalno jer igraju na kartu i u ime predsednika SAD, ali im to neće proći - ističe predsednik i dodaje da mi danas na Vidovdan gledamo u budućnost i trudimo se da živimo bolje.

Predsednik Srbije prokomentarisao je sukob sa Vukom Jeremićem i predstavnicima Narodne stranke, da li je onakav vokabular bio primeran i o broju Srba u Kosovo Polju.

- Mi brinemo o svima, svim Srbima na Kosovu, mi ćemo nastavljati da im pomažemo svima, gde god ih ima i koliko god ih ima. Možda vi mislite da ne znam, ali ja znam koliko Srba ima i svima im se izvinjavam i obećavam pomoć države - rekao je Vučić.

Na pitanje o sukobu sa Jeremićem Vučić ističe da prolazi tačno devet godina kako svakoga dana sluša uvrede, klevete, sluša da je izdajnik, da je izdao Kosovo o kome se govori samo kada ga on spomene.

- Spaljivali su nam manastire i crkve, a takvi političari su tada sve to gledali van zemlje, jer su pobegli kada se to dešavalo. I ja devet godina trpim najgore laži i uvrede o sebi i mojoj porodici. Slušao sam da mi je sin deo kavčanskog klana, slušao sam da kada gradimo auto-puteve i puteve, šta će nam... Namešten tender u Vranjskoj banji... A svi samo ćute i prave se da ništa ne znaju. Devet godina sam slušao kako sam tukao prvu ženu, a ja nikad nisam podigao ruku ni na jedno žensko biće, a sada mi zameraju i ovo - ističe Vučić i dodaje:

- Slušam od razno raznih kako će da nas biju, kako će svi da odgovaraju, kako će da nas hapse... A na to svi ćute i niko ništa ne preduzima, a kada su preterali sa tim, kada su na svim društvenim mrežama pretili i pišali razne komentare, onda sam se jasno oglasio i rekao da dođu da linčuju mene, a ne narod Srbije i onda sam ja pogrešio? Pa vidite li vi kako ta pokvarenost ide - upitao je Vučić.

Vučić je samo uputio javno izvinjenje svim građanima Srbije samo zato što ih je nazvao devojčicama rekavši da se izvinjava svim devojčicama jer su one najlepša bića.

- Ja tog dana nisam branio sebe, branio sam svaku kuću u Srbiju, svako dete, svaku ženu i vi meni onda govorite, koji i sam imam žensko dete, vi koji nosite telefone kada tuku žene i snimate, vi me krivite što sam rekao da ste lopuže, pokrali ste gas ovde u Trsteniku, ja sam kriv što ste uradili sve najgore za svoju zemlju? Ja sam kriv što su žene silovane? Ja sam kriv što bi ustao i potukao svakog muškarca koji tuče ženu, dok oni snimaju telefonom... Ja sam kriv? Nisam kriv, ja sam se i suzdržavao, nisam se pomerio ni metar, ja sam mirno stajao dok su mi upali na radno mesto, dolazili ste na stan ljudi, na stanove i kuće, e, pa to u Srbiji neće moći da prođe. Izvinjavam se što sam ih uporedio sa devojčicama, ostalo mi je sa ulice. Možda nisam najbolji predsednik, ali sam živ čovek od krvi i mesa i izlete mi emocije ponekad, ali nisam ni slabić i morao sam da pokažem kako se čuva Srbija, kako se čuvaju žene i deca. Moram da pokažem kako se u Srbiji danas radi i gradi, kako smo jaka zemlja i ako sam zato kriv, ja prihvatam. I moji iz stranke imaće priliku da opet biraju rukovodstvo, pa neka biraju kako god da misle da treba - ističe Vučić.

Vučić je još jednom ponovio da slede izbori pa neka se bira bolji, ali da je siguran da će narod govoriti o putevima, prugama, bolnicama, Kosovu, i zato neka narod najbolje oceni.

Dok narod na Kosovu slavi Vidovdan, Albanci pišu peticiju da se iz Đakovice proteraju svi Srbi, Vučić kaže da mnogi na Kosovu ne mogu ni na groblje da odu, i da to i nije neka novost, ali njihova politika je loša i to je cela suština.

- Moramo pokušati da menjamo politiku i da omogućimo bolja prava našeg naroda. Neću ni da govorim kroz šta sve moraju ljudi na Kosovu da prolaze, to se teško podnosi, ali je naš posao da se borimo protiv takvih stvari, a naša odlučnost i rešenost da se racionalno borimo mora da preovlada u budućnosti. Biće dece svuda gde Srbi žive, nećemo stati - rekao je predsednik Srbije.

Na pitanje o spomenicima u Kruševcu i čemu dva spomenika knezu Lazaru i zašto se pare troše na to, Vučić odgovara da ni dinar od para za spomenik nije dat iz budžeta grada.

- Ovo je Lazarev grad, što ne bi bilo dva spomenika knezu Lazaru. Ovo je lep grad i moramo da se ponosimo svime što imamo - rekao je predsednik.

Na pitanje o sukobu sa Jeremićem i seljenjem ovakve politike u medije, Vučić odgovara da je on bio spreman na takav čin.

Oni su licemeri, ja sam im rekao da dođu da mene tuku, a ne građane Srbije, to sam im pet puta rekao. 

- Pristojna Srbije se ne plaši batinaša, i ja se izvinjavam zbog toga, ali ja neću takvo ponašanje da dozvolim. Ja sam spreman da preuzmem odgovornost u vezi sa tim, ja nisam predsednik koji će da živi u svili i kadifi, da se pojavim jednom mesečno i lupetam nešto, već sam predsednik koji trpi uvrede i nemam problem sa tim, hoću da pričam sa svojim narodom i volim ga, Srbija je moj dom i tako ću se ponašati dokle god sam predsednik Srbije - prokomentarisao je Vučić.

- Srećan praznik, živeo Kruševac, živela Srbija - rekao je predsednik na kraju obraćanja. 

Izjava za medije nakon sednice

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je su izdvoje finansijska sredstva za još jednu fabriku u Kruševcu.

- Mi smo za stanovnike Kruševca otvorili preko 3.000 radnih mesta. Potrebna je još jedna fabrika kako bi se rešio problem oko zapošljenja, kasnije idemo u biznis inkubator kako bi investirali i uložili u mlade ljude u Kruševcu, da ostanu ovde i svoje znanje investiraju ovde. Gradimo i prvi digitalni auto-put, Moravski koridor koji će sledeće godine doći do Kruševca i to me jako radujem, mada sam donekle tužna što smo morali da čekamo ovoliko dugo da auto-put dođe do ovog junačkog grada - rekla je premijerka.

Ana Brnabić navodi da današnja politika odgovorno tvrdi da je ovaj put sa pravom u Kruševcu zato što su ljudi odavde to zaslužili.

- Što se tiče kanalizacionih voda, taj problem smo rešili, završavamo kanalizacionu mrežu u Brusu i Blacu.

Premijerka objašnjava da posle Drugog svetskog rata, tek prošle godine izgradila se kovid bolnica, prva bolnica nakon toliko godina.

- Bolnica će služiti ne samo Kruševcu, već čitavom okrugu. Danas smo na sednici razgovarali šta je još potrebno uraditi da bolnica odmah krene u lečenje pacijenata i pored korone - rekla je premijerka. 

Predsednica Vlade Srbije podsetila je narod Srbije da se svaki spomenik čuva, čuva se tradicija i kultura. 

- Hvala vam još jednom, hvala na gostoprimstvu, dragi Kruševljani - rekla je Brnabić za kraj.

Obraćanje Vučića:

Predsednik Srbije rekao je da je na sednici Vlade u Kruševcu ustavnovljeno da će se još više raditi u narednom periodu.

- Moramo raditi na našoj nezavisnosti, slobodi, samostalnosti i miru. Ako nemamo njih, nemamo ni razvoj ekonomije i naše zemlje - ističe predsednik i dodaje da je politika zemlja dovela do toga da sada vodimo mirnu i prijateljsku politiku i da to vode njeni građani isključivo.

- Deo zaveta svakog u Srbiji jeste da njeni građani odlučuju o interesu naše zemlje. Zato je moja posebna molba bila da radimo na slobodi i miru.

Predsednik je rekao da je mnogo toga pomenuto na sednici o izgradnji Kruševca.

- Ranije sam ovde dolazi više puta godišnje, sada sam došao i nisam mogao da prepoznam ovo mesto. Moja molba je da i druge opštine u okrugu dobiju fabrike, da se razvijaju, da jačamo i razvijamo naše domaće fabrike, pričali smo o Blacu, Brusu, Aleksincu... Da pomognemo najudaljenijim mestima i opština, da dobiju auto-puteve, da dodatno pomognemo ljudima sa zapošljenjima - ističe Vučić i dodaje da se razgovaralo i o infrastrukturi.

- Biće devet novih auto-puteva i brzih saobraćajnica do kraja godine. Gradimo i plaže, da Dunav predstavimo kao pravu atrakciju turistima. Dunav je najlepši baš u delu gde protiče kroz našu zemlju. Govorili smo i o daljem jačanju vojske, policije, borbi protiv organizovanog kriminala, o zelenoj agendi koja mora postati važan deo naših života i zemlje i mislim da je to veoma važno - rekao je Vučić.

Vučić je saopštio i veoma važnu vest a to je da se očekuje značajno povećanje plata i penzija.

- Čestitam svim građanima Srbije, Kruševljanima, narodu na Kosovu i Metohiji i svim Srbima gde god da žive. Želim da danas svi vide, danas se vidi ko je vera, ko nevera i ko radi u interesu Srbije - rekao je Vučić za kraj.

Vlada održala sednicu

U svečanoj sali Mozaik sale u Gradskoj upravi zaseda Vlada Srbije, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Predsednik Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministri Vlade Srbije, gradonačelnica Jasmina Palurović su u Mozaik sali, ponosu grada.

Akademski umetnik Mladen Srbinović (1925-2009) autor je kompozicije "U slavu Kruševca" koje se prostire na 112 kvadrata svečane dvorane. Prvih 12 zidnih mozaika otkriveni su 1971, povodom 600. godišnjice od osnivanja Kruševca. Još 17 podnih mozaika osvanulo je 15 godina kasnije, i na 600.godišnjicu Kosovskog boja, predstavljeno je i 16 mozaika u lunetama. Tri vitraža od olova "Guslar","Početni tekst sa Kosovskog stuba" i "Učitelj" imaju posebnu simboliku.

Sedište Gradske uprave Kruševac gde se pored Mozaik sale, nalazi i sala gde zasedaju odbornici lokalnog prlamenta, službe Gradske uprave i kabinet gradonačelnika, predstavlja spomenik kulture od velikog značaja,budući da je bila sedište Okružnog načelstva iz 1904.godine.

Predsednik stigao u Kruševac - položen venac na Spomenik kosovskim junacima

Predsednik Srbije je na početku obraćanja u Kruševcu rekao da je posebno srećan što će Vidovdan proslaviti baš u Lazarevom gradu.

- I kada su za vreme kneza Lazara mislili da su Srbiju pokorili, nisu, i zato se u Kruševcu pokazuje na najbolji mogući način pokazuje kako se sećamo naših korena sa Kosova, i kako ćemo menjati našu zemlju na bolje - rekao je predsednik i dodaje da je Srbija slobodna i slobodarska zemlja u kojoj odlučuju samo njeni građani. 

- Retke su zemlje koje se hvale ovom činjenicom. Mi danas sa ponosom pričamo da nismo gubitnici, mi smo pobednici, naše bitke nisu vezane za krv i smrt, već za pobedu rada i slobode. Veća pobeda od ne postoji. Menjamo način razmišljanja, mi se danas ponosimo, verujemo u radost, sreću i život - rekao je predsednik.

Predsednik ističe da nam svi govore da se ne busamo u prsa, da sedimo i ćutimo, ali mi se ne damo i idemo dalje zbog naše dece.

- Duh istorije i prošlosti ne zaboravljamo i nastavljamo da poštujemo, mi možemo da se sa svima posvađamo danas, ali moramo da našoj deci obezbedimo prijatelje. Mi smo ti koji deci ne smeju da ostave sukobe, moramo da stavimo tačku na smrt i damo šansu životu. To je obećanje koje dajemo našim junacima - rekao je predsednik i dodaje:

- Hvala građani Srbije što ste ovde, hvala meštanima Kruševca, hvala vam na poverenju, podršci, hvala na ljubavi prema Srbiji, veri u naš narod na Kosovu i Metohiji kojima čestitamo Vidovdan i danas i naveka videćete ko je vera, i ko nastavlja da štiti Srbiju i Kosovo! Hvala vam, živela Srbija, živeo Kruševac - rekao je Vučić za kraj obraćanja.

 

Programom posete u 09.00 sati položice se venac na Spomenik kosovskim junacima.

Od 09.30 sati održaće se sednica Vlade Srbije, a posle sednice predviđene su izjave za medije.

U 10.50 sati Vučić će obilazi rekonstruisani Dijagnostičkog centar, najavila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Pored toga, Fondacija za srpski narod i državu saopštila je da će danas na svečanosti povodom otvaranja njene kancelarije u Kruševcu, kojoj će, u 11.30, prisustvovati i predsednik Vučić.

Piše:
Srbija Danas
28.06.2021. 09:03 21:21