Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УСПЕШНА МАЈКА И ДОБАР ВОЈНИК: Прва дама у "КОБРАМА" прави пример како се ВОЛИ СРБИЈА

04.09.2019. 06:17
Пише:
Оливера Стојимировић/Саша Рајковић
Nataša Jovanović
Наташа Јовановић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Увек уз отаџбину

Заставник прве класе Наташа Јовановић део је најелитнијег тима наше одбране - батаљона Војне полиције Специјалне намене "Кобре".

Наташа је 2001. године постала прва жена која је ушла у ову јединицу. Војну каријеру почела је давне 1997. године као војник по уговору, а данас обавља најважније задатке који се тичу безбедности наше земље. Одбијајући привилегије, личним залагањем, трудом и радом, успела је да дође до тога да буде заштитно лице "Кобри".

Ви сте били прва жена у "Кобрама", дакле, што би се рекло, пробили сте лед. Шта вас је мотивисало за тако нешто?

Ја тада нисам размишљала да уђем у "Кобре" зато што је тад то било недостижно. Срео ме је командант и, пошто је он везиста као и ја, предложио ми да дођем да радим у "Кобрама". Хтела сам да пробам, дошла сам и морала сам много, много труда да уложим и вежбама и гађања да бих достигла оно што је заиста потребно тој јединици. Свакој жени треба много више напора, труда и рада да бисмо достигли наше колеге, то је сигурно.

Како сте се осећали када сте касније видели нове колегинице, када сте знали да сте Ви њима утабали стазе?

Фантастично, зато што су све колегинице које су дошле стварно квалитетне и зато што је изабран тачно психолошки профил жена које треба то да раде.

Шта вас је натерало да кренете путем војске?

Отац ми је војно лице, официр у пензији, мајка ми је радила у војној болници, данас моја ћерка ради као официр, завршила је Војну академију, ради у Новом Саду, супруг такође, а син који има три и по године командује по кући. Деда га је научио да заузме став мирно и да поздравља заставу. Мислим да има времена да се организујемо, да имамо и времена и за породицу и посао, ја сам живи пример за то. Моја породица ниједног момента није незадовољна или ниједног момента ми не кажу: "Мама, где си?". Стварно има времена за све.

Nataša Jovanović
Наташа Јовановић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Некоме се можда чини да је Србија "традиционална средина". Да ли је било негативних коментара на Ваше учешће у војсци?

Нисам имала таква искуства, нисам ни размишљала о томе. Иначе, ја увек позитивно размишљам, а у тешким моментима се уздигнем уз осмех.

Како изгледа Ваш дан када нисте на послу?

Кад завршим са послом одем по дете у вртић, одемо кући, ручамо. Увек изађемо или у парк, или на Авалу, углавном гледамо да будемо у природи што више. Као и свака нормална породица, нема много одступања. Било је у почетку, кад сам почела да радим, зато што сам морала много да се припремам.

Да ли сте и у својој Кући све уредили по војним стандардима?

Мој супруг је гледао како ја поштујем моје родитеље и рекао је: "Тако сам знао да ћеш поштовати и мене". И заиста је тако. Ја сам мом детету најбољи пријатељ и она мене прво пита за савет, а то поштовање се вероватно и наслеђује или се једноставно види у породици.

Kobre
Кобре / Извор: Фото: Министарство одбране Републике Србије

Да ли носите лично наоружање?

- Ја више наоружање користим за спортско такмичење. Такмичим се у пиштољу и члан сам ИПСЦ Кобре. Такмичим се на нашим војним првенствима и другим спортским такмичењима и освајала сам углавном прва места.

Да ли постоје разлике између дама и колега у "Кобрама"?

Нема разлике, сви су у истом рангу.

Да ли су младе генерације заинтересоване за приступање овој јединици?

Заинтересоване су, ето, на пример, споменула сам своју ћерку и ја бих јој без страха препоручила да дође овде. Њене колегинице се такође интересују, велико је интересовање за ову јединицу, нарочито младих.

Kobre
Кобре / Извор: Фото: Министарство одбране Републике Србије

Када сте се определили за овај позив?

Ја сам увек знала шта ћу радити. Родите се са тим.

Ви сте нашминкани, да ли је то дозвољено у "Кобрама" или сте се посебно дотерали за фотографисање?

Умерена шминка је дозвољена, ништа нападно. Такође, исто важи и за лепу фризуру, умерен накит... Не губимо никако на женствености.

Да ли је незгода или привилегија имати необичан посао?

- Волим свој посао и није ми тешко ујутру да устанем, није ми тешко да идем на посао. Волим где радим, мада ми је и у претходним јединицама било лепо и свуда смо се лепо слагали. Врло је битно како колектив утиче на тебе, тако ће ти бити на послу и мени је врло лепо и ја сам задовољна.

А какав је тај колектив?

- Стимулисани смо на сваки начин и доста нас има факултете. У току рада стигла сам и да завршим факултет. Поред тога што сам војно лице, ја сам и економски менаџер. 

Nataša Jovanović
Наташа Јовановић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Иако нема фиксно радно време, Наташа ипак постиже све, те успева да буде успешна мајка и добар војник.

Отаџбини Србији служи и професионално и приватно, личним примером.