Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА НА УДАРУ СА СВИХ СТРАНА! Комесарка ЕУ запретила враћањем ВИЗА, Хрвати хоће да нам СТОПИРАЈУ НОВАЦ из европских фондова

15.10.2022. 07:53
Пише:
Србија Данас/Курир
Srbija, EU
Србија, ЕУ / Извор: Shutterstock

Србија се суочава са још јачим притисцима због неувођења санкција Русији, а прилично конкретне претње стигле су готово у истом дану. Прва се односи на приступ новчаним фондовима ЕУ, што је тражио хрватски европосланик Тонино Пицула, чији је амандман и усвојен, а друга на уживање безвизног режима за наше грађане!

Обе поруке, које су још у форми необавезујућег упозорења, додатни су притисак на Србију због неусклађивања са политиком Уније и треба их схватити врло озбиљно, оцењују саговорници.

"САД ЖЕЛИ ДА РАТУЈЕ ПРОТИВ РУСИЈЕ ДО ПОСЛЕДЊЕГ ЕВРОПЉАНИНА" Шешељ о кризи у ЕУ и најважнијем националном интересу Србије

"САД ЖЕЛИ ДА РАТУЈЕ ПРОТИВ РУСИЈЕ ДО ПОСЛЕДЊЕГ ЕВРОПЉАНИНА" Шешељ о кризи у ЕУ и најважнијем националном интересу Србије

"У ЋЕЛИЈИ САМ УДАРАО ГЛАВОМ О ЗИД" Чеда открио шокантне детаље из станице: Скинуо сам се го, пук'о сам

"У ЋЕЛИЈИ САМ УДАРАО ГЛАВОМ О ЗИД" Чеда открио шокантне детаље из станице: Скинуо сам се го, пук'о сам

"СВЕ ЖЕНЕ СУ БИТНЕ!" Сташа Стојановић: Свако може постати жртва дигиталног насиља (ВИДЕО)

"СВЕ ЖЕНЕ СУ БИТНЕ!" Сташа Стојановић: Свако може постати жртва дигиталног насиља (ВИДЕО)

Директна условљавања

Најпре је, наиме, Комитет за спољну политику Европског парламента усвојио амандман посланика из Хрватске Тонина Пицуле којим се напредак на европском путу Србије директно условљава увођењем санкција Русији, али и тражи преиспитивање свих фондова ЕУ за нашу земљу, посебно оних пројеката који се финансирају у оквиру економског и инвестиционог плана за западни Балкан, како би се "осигурало да сви расходи ЕУ буду у потпуности у складу са стратешким циљевима и интересима ЕУ".

Tonino Picula
Тонино Пицула / Извор: Профимедиа

Одмах за тим стигла је најава европске комесарке за унутрашње послове Илве Јохансон да Брисел разматра укидање безвизног режима за српске грађане. Она је казала да не искључује могућност да Европска комисија покрене механизам суспензије безвизног режима за Србију, јер "земља не усклађује визну политику са ЕУ, што се сматра једним од разлога зашто се Европа суочава са новим таласом миграната."

- Надам се и мислим да ће Србија и други западнобалкански партнери сарађивати са нама и ускладити своју визну политику са ЕУ. Али, наравно, ово (суспензија) није ништа што бих искључила. Али мислим и надам се да ћемо имати добру сарадњу - поручила је Јохансонова.

Озбиљне поруке

Потпредседница Центра за спољну политику Сузана Грубјешић упозорава да је Европски парламент политичка машина за притисак, иако усваја необавезујуће резолуције, а упозорење за визе такође се мора озбиљно схватити.

- Србија треба да се усклади и са визном политиком ЕУ, јер је знатно повећан број оних који покушавају, а многи и успевају, да преко Србије, за коју им не треба виза, доспеју у неку чланицу ЕУ у којој немају шансе за останак или добијање азила. Нажалост, и то је порука коју треба озбиљно схватити јер ћемо се у супротном суочити с повратком виза за грађане Србије. Што се тиче резолуције ЕП, треба да се подсетимо да је још у мају немачки Бундестаг усвојио сличну формулацију, додуше тада без експлицитног помињања Србије, али је порука била јасна: не можете да користите европске паре а да не желите да усвајате заједничку европску спољну политику и позиционирање према Русији након агресије на Украјину. За разлику од Европског парламента, немачки Бундестаг има значајну улогу у креирању не само немачке већ и европске спољне политике - наглашава саговорница.

На питање да ли је случајно што амандман долази од представника Хрватске, земље која је и најављивала да ће спутавати Србију на путу ка ЕУ, Грубјешић каже:

Suzana Grubješić
Сузана Грубјешић / Извор: Фото: Youtube printscreen/ Б92

- Нема случајности, али би до гласања у новембру тај амандман могао да претрпи измене, наравно уколико би друге посланичке групе процениле да је таква формулација преоштра и непотребна.

Очекивани притисци

Новинар и политички коментатор Милован Јовановић уверен је да је све то вид притиска на Србију због неувођења санкција Русији.

- И то ништа није ново нити неочекивано. Што рат дуже буде трајао и ситуација се додатна погоршавала, ти притисци ће се појачавати. Не очекујем никакву суспензију безвизног режима. А амандман Пицуле нема никакву тежину ни значај. Хрватска јесте једна од 27 чланица ЕУ, али она нема пресудни утицај на доношење или недоношење кључних одлука. Ставови ЕП, извештаји Европске комисије и закључци Европског савета немају никакав политички значај. Засебне државе чланице ЕУ су те које одлучују о преговарачком процесу. За било какво напредовање у преговорима са ЕУ потребна је сагласност свих 27 чланица. ЕУ је намерно пропустила бројне прилике за интеграцију држава западног Балкана, а то је онда створило простор за уплив трећих страна - оцењује саговорник.

Александар Вулин

Уценама на Србију

Министар унутрашњих Александар Вулин негодовао је због потеза европосланика Пицуле, који је за њега "чиста уцена".

Aleksandar-Vulin
Александар-Вулин / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

- Ако је уцена европска вредност, онда је Пицула прави представник такве ЕУ. Ако су пакости усташа ставови ЕУ, онда је Милов плаћеник Тонино Пицула право лице ЕУ. Ако ЕУ уценама хоће да натера Србију да уведе санкције Русији, онда ЕУ јесте савез земаља које су имале дивизије под Стаљинградом - изјавио је Вулин.