Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА ПРЕД ОПАСНОМ ЕПИДЕМИЈОМ! Деца у ВРТИЋИМА су НАЈУГРОЖЕНИЈА!

03.08.2017. 22:52
Пише:
Србија Данас/Информер
Vrtić
Вртић / Извор: Профимедиа/илустрација

Стручњаци упозоравају!

Веома опасне и изузетно заразне болести прете да нам покосе невакцинисану децу због фрапантно ниског обухвата имунизације. Сасвим неочекивано, стање је најгоре у Београду.

Била на селу, пробала бурек и јагњетину... Ево шта је новинарка Гардијана написала о Србији (ФОТО)

Епидемија ОВИХ богиња поново прети Србији, обратите пажњу на своју децу!

More
Море / Извор: Профимедиа/илустрација

Подаци Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" показују да је драстично опао број деце заштићене MMR вакцином против заушки, рубеола и малих богиња. Током прошле године у Србији је вакцинисано 81 одсто малишана, у централном делу 78,2 а у Војводини 89 одсто.

За колективни имунитет, односно да нам деца не би умирала од заразних болести од којих штити MMR, потребно је да буде вакцинисано 95 одсто становништва. Чак 80 одсто округа од 25 у нашој земљи, није имало потребни проценат вакцинисаних да би се сматрали заштићеним. Фрапантно је да је најмање вакцинисаних у Београду, само 65,2 одсто, а најнижи обухват на нивоу општине забележен је у Старом граду, само 35,3 одсто!

Смрт не одлази из Јемена: За четири месеца чак 300.000 оболелих од КОЛЕРЕ! (ФОТО)

MMR вакцина даје се у другој и седмој години живота. Када је у питању ревакцинација, она је спроведена 91,1 одсто у целој земљи, односно 91,1 у централном делу и 90,9 одсто у Војводини. Најнижи обухват у 2016. био је у Нишу, само 50,4 одсто.

Др Биљана Алексић, начелница педијатрије ДЗ "Стари град", каже да је страх родитеља велики и да углавном чекају да дете прохода и проговори па га тек онда вакцинишу.

- Родитељи су заплашени причама о аутизму, па чекају да виде да дете хода и прича, па их вакцинишу касније. Проценат ревакцинисане деце је одличан, око 97 одсто. Највише деце се вакцинише MMR-om током јесени, а ми се трудимо да ниједно дете не уђе у вртић а да није вакцинисано - објашњава др Алексић.

Више од 300.000 оболелих, најмање 1.700 мртвих: Број жртава колере у Јемену премашио предвиђања

Предраг Кон, епидемиолог Градског завода за јавно здравље, објашњава зашто је важно да се у вртићима спроведе имунизација.

- Сада имамо значајно мању вакцинисаност него раније. Када је у питању MMR вакцина, она је највише пала у највећим градовима, а Београд је са 65 одсто обухвата једне генерације пао на свој минимум. Откада се примењује вакцина, никада није било овако. Опасност од епидемије се повећава са смањењем имунизације, па ако оставимо ствари оваквим какве јесу, постоји велики ризик да богиње, које су недавно у Румунији однеле 23 живота, на јесен стигну и код нас! Када се појаве инфекције, најопасније је да уђу у вртиће јер ако се деца не вакцинишу, ризик се повећава 10 пута - тврди Кон.

ЕПИДЕМИЈА МИШЈЕ ГРОЗНИЦЕ: До сада у болници задржано 11 грађана!

Упркос Закону о заразним болестима, који предвиђа да је вакцинација обавезна и којим су пооштрене казнене мере, те родитељи који не вакцинишу своју децу морају да плате казну од 30.000 до 150.000 динара, родитељи у великим градовима се чешће одлучују за то да невакцинишу децу, док је поверење у вакцинацију остало у мањим градовима и у руралним срединама.

Током прошле године 35 малишана умрло је у Европи због малих богиња, а Светска здравствена организација то назива „неприхватљивом трагедијом“ јер су сви ти смртни случајеви могли да буду спречени вакцинама.

Ако се тренд невакцинисања настави, вирус малих богиња који је некада косио око два и по милиона деце годишње могао би да активира аларм.

- Вакцина штити појединца који је прими, али штити индиректно и заједницу. Ако је довољно висок проценат деце вакцинисан, онда нема куда зараза да се шири. Чак и ако неко дође и донесе вирус, тешко да ће некога да зарази. Вакцина је делотворна и високобезбедна - тврди др сц. мед. Срђа Јанковић, имунолог Универзитетске дечје клинике у Тиршовој.

ПОШАСТ КОЛЕРЕ НАСТАВЉА ДА СЕЈЕ СМРТ ЈЕМЕНОМ: Број оболелих премашио 100.000!

Ово је разлог због ког се не вакцинишу деца

Студија о аутизму одбачена пре 19 година, њен творац кажњен

Родитељи најчешће одбијају да вакцинишу децу из страха који је изазвала једна британска студија, доводећи у везу MMR и аутизам. Иако је та студија одбачена пре 19 година, а њен творац санкционисан, нерационалан страх од вакцина код родитеља и даље расте.

- Аутизам је генетски предодређена ствар, мада не можемо да кажемо шта га изазива, можемо да тврдимо да га MMR не изазива. Нежељени ефекти вакцине се прате, а током 20 година, колико радим овде, није било ниједног смртног исхода. Већа је вероватноћа да ће вам се догодити нешто када изађете на улицу - објашњава епидемиолог Предраг Кон.