Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА СЕ РАЗВИЈА БРЖЕ НЕГО ИКАДА: Ово су најзначајнији пројекти за будућност наше земље

01.05.2022. 08:58
Пише:
Србија Данас/Објектив
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас

"Београд на води" важи за највеће градилиште у региону.

Захваљујући сигурним државним финансијама, Србија може да улаже, да се развија и напредује, а грађани сведоче отварању нових фабрика, изградњи објеката културе, великим грађевинским подухватима и експанзији у изградњи саобраћајница.

Представљамо вам најзначајније пројекте за развој и препород Србије.

 

 

 

Брза пруга до Будимпеште

Пруга Београд – Нови Сад, у оквиру међународне пруге Београд– Будимпешта, пуштена је у саобраћај, а брзим возом названим "Соко" од престонице до Новог Сада стиже се за свега тридесетак минута. У току су радови на трећој деоници брзе пруге од Новог Сада до граничног прелаза Келебија са Мађарском, у дужини од 108,2 километра. Ти радови су почели у новембру прошле године, а требало би да буду завршени за три године.

Када комплетан пројекат буде завршен, из Београда до Будимпеште стизаће се за два сата и 40 минута. То је један од првих пројеката у оквиру кинеске глобалне иницијативе "Појас и пут", договорен као заједнички пројекат Кине, Србије и Мађарске. Изградња пруге Београд–Будимпешта укупно ће коштати око четири милијарде евра.

Soko
Соко / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Београд на води

"Београд на води" важи за највеће градилиште у региону, на коме тренутно ради више од 2.300 радника. Реч је о пројекту који је потпуно променио један велики део града Београда, који је позиционирао српску престоницу на мапу престижних европских локација и покренуо грађевинску индустрију.

Уговор о реализацији пројекта на десној обали Саве у центру града, у вредности око 3,5 милијарди евра, потписали су априла 2015. године представници Владе Србије и компаније "Игл хилс" из Уједињених Арапских Емирата. Влада Србије је власник 32 одсто предузећа "Београд на води", док преостали удео у власништву има компанија "Игл хилс".

Уговором су предвиђена заједничка улагања на локацији од око 177 хектара, где ће бити неколико стамбених зграда и хотела, тржни центар и Кула "Београд", висока 168 метара, која уједно представља централни део овог пројекта.

beograd-na-vodi
београд-на-води / Извор: Србија Данас

Моравски коридор

Када је 15. децембра 2019. почела изградња Моравског коридора, наглашено је да ће ова магистрала бити "срце централне Србије". Интензивно се ради на више локација. Рецимо, на деоници будућег Моравског коридора, значајног путног правца од Краљева ка Чачку, дугог 30,66 километара, биће изграђено 15 мостова. Само на овој комплексној деоници ради око 500 људи.

Моравски коридор укупне дужине 112 километара повезаће пола милиона житеља већих градова тог дела Србије. Од Крушевца, преко Трстеника, Врњачке Бање, Краљева до Чачка има око 25.000 компанија и предузећа.

Модерна саобраћајница која ће повезати Коридор 10 и ауто-пут "Милош Велики" испуњава највише стандарде у грађевинарству, телекомуникацијама и безбедности саобраћаја. Дуж читаве трасе планирана је изградња подземних кабловских водова ради брзе и поуздане размене информација, бољег и комфорнијег коришћења ауто-пута.

Филхармонија

Београдска филхармонија коначно ће добити дом, а вредност инвестиције износи 120 милиона евра. Лондонски архитектонски студио "Аманде Левит", који је победио на међународном конкурсу, радиће на дугочеканом пројекту, који је у области културе највећи у Србији и региону и један од највећих у Европи.

Са више просторија за извођење, одржавање проба и креативни рад, укључујући симфонијску концертну салу са 1.600 места, концертна дворана Београдске филхармоније биће смештена поред Палате Србија

Подсетимо, дугогодишњи директор Београдске филхармоније Иван Тасовац започео је рад на идеји нове концертне дворане Београдске филхармоније пре више од једне деценије, сматрајући је неопходном не само за даљи напредак водећег оркестра у региону већ и новим симболом Београда и Србије.

Фабрике

Fabrika, radnik
Фабрика, радник / Извор: Профимедиа/илустрација

Два немачка гиганта, свако у својој сфери, освануће током ове године на тлу Србије – једна фабрика у Крагујевцу, а друга у Ваљеву.

Немачка породична компанија "Вакер Нојзон" започела је крајем фебруара радове на градњи свог погона у највећем граду Шумадије. Више од хиљаду радника наћи ће запослење у фабрици у коју је уложено 23 милиона евра, а која се бави производњом грађевинских машина и машинске опреме. Простираће се на више од 20.000 метара квадратних, а планирано је да производња у новом погону почне у октобру ове године.

Ваљево је од марта постало градилиште познате немачке компаније "Бицерба", која већ 150 година производи ваге за мерење. У фабрици ће бити запослено скоро 400 радника, а почетак рада очекује се у последњем кварталу ове године.

Инвестиција вредна више од 33 милиона евра, која се простире на 11.000 квадрата, имаће изграђене административне, монтажне и логистичке делове објекта.