Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШТА ПИШЕ У СРАМНОЈ РЕЗОЛУЦИЈИ КОЈУ ЈЕ УСВОЈИО ЕП: Србија крива за ескалацију на КиМ, пет чланица ЕУ да одмах признају независност

18.01.2023. 19:56
Пише:
Србија Данас
Evropski parlament
Европски парламент / Извор: Профимедиа

Аутори амандмана су посланици Тонино Пицула, Тејс Рутен и Педро Маркуес.

У данас усвојеној Резолуцији Европског парламента о Спровођењу спољне и безбедносне политике ЕУ, политичка група социјалиста и демократа је поднела и два амандмана о Србији и КиМ, који су такође усвојени, а у којима се, поред осталог, Србија оптужује да је одговорна за недавну ескалацију на северу КиМ. 

Амандман 113а "наглашава хитну потребу да се интензивира процес дијалога Приштине и Београда који води ЕУ у циљу нормализације билатералних односа на основу међусобног признавања''.

Такође се, како се наводи у документу, ''осуђује континуирани образац ескалационих акција Србије и актера које спонзорише Србија, укључујући нелегитимне блокаде, насилне нападе и претњу војном акцијом, са циљем изнуђивања уступака и подривања Републике Косово''.

ВУЧИЋ РАСТУРИО РЕЗОЛУЦИЈУ ЕП: Докле тај безобразлук може да иде, нема горих сецесиониста од те 22 земље!

ВУЧИЋ РАСТУРИО РЕЗОЛУЦИЈУ ЕП: Докле тај безобразлук може да иде, нема горих сецесиониста од те 22 земље!

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ ДАВОСА: Једино што их занима су санкције Русији и независно Косово!

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ ДАВОСА: Једино што их занима су санкције Русији и независно Косово!

ЗАМИСЛИТЕ КОЛИКО ИХ НЕРВИРАМ: Вучић о провокацији са заставом Велике Албаније - "Само ћу се насмејати"

ЗАМИСЛИТЕ КОЛИКО ИХ НЕРВИРАМ: Вучић о провокацији са заставом Велике Албаније - "Само ћу се насмејати"

У поменутом амандману се подсећа и на то да је, како се наводи, ''независност Републике Косово неповратна'' и понавља позив за пет држава чланица ЕУ које то још нису учиниле да одмах признају независност покрајине.

Амандман 100 се односи на просес проширења и у њему се ''поздравља чињеница да је руска инвазија на Украјину подстакла ЕУ да промени приоритет у својој политици проширења, али да неопходност унутрашњих реформи ЕУ пре пријема нових земаља у ЕУ не би требало да буде изговор за успоравање процеса приступања заснованог на заслугама''.

Затим се у истом амандману поздравља захтев тзв. Косово за чланство у ЕУ и изражава задовољство што су Украјина, Молдавија и Босна и Херцеговина добиле статус кандидата за чланство, а ЕУ се позива да додели исти статус и Грузији.

Аутори амандмана сматрају да треба да се преиспита спровођење процеса проширења “како би се омогућила убрзана интеграција земаља које показују стратешку оријентацију ка ЕУ и непоколебљиву посвећеност реформама везаним за ЕУ, демократској консолидацији и усклађивању спољне политике, укључујући њихово постепено увођење у специфичне политике и иницијативе Уније”.

Посланик Тонино Пицула већ је у новембру поднео амандмане о Србији на извештај Европског парламента о проширењу. 

Tonino Picula
Тонино Пицула / Извор: Профимедиа

У њему се тражи од Србије да се усагласи за спољном политиком Уније и да уведе санкције против Русије, а уколико санкције не буду уведене Србији је запрећено да неће напредовати на европском путу. 

Европски парламент усвојио је раније данас Резолуцију о примени заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ (ЗСБП), у којој се, у делу који се односи на Србију, наводи да Београд мора да се усклади са спољном политиком Уније.

Наводи се и да Европски парламент "жали због континуирано ниског степена усклађености Србије" са ЗСБП и понавља да би "нова преговарачка поглавља требало да буду отворена тек када Србија ојача своју преданост реформама у подручјима демократије и владавине права и покаже да је у потпуности усклађена са  спољном политиком ЕУ". 

Резолуција, чији је аутор председник Комитета за спољне послове ЕП, Немац Давид Мекалистер, усвојена је са 407 гласова "за", 92 гласова "против" и 142 уздржаних, а у току гласања велики број амандмана био је одбијен.

Резолуције Европског парламента нису правно обавезујуће ни за земље чланице, ни за остале европске институције.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић коментарисао је данас из Давосе додате амандмане који се односе на Србију у резолуцији ЕП.

- Видите у овом папиру Европске уније, кажу да се нападну сви сецесионисти. А они сецесионисти, они провели насилну сецесију дела наше територије. Дакле, докле тај безобразлук може да иде. Не можете да издржите, немам реч коју бих употребио. Они траже да осудимо оне који подржавају сецесију, ваљда делове КиМ и делове БиХ. Они који су бомбардовали једну земљу и извршили насилну сецесију. И ви то када читате да не поверујете. И онда читате део медија: "Омча око врата Вучићу". Па није, то је омча за целу земљу - казао је Вучић.