Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Сулејман Угљанин позива на цепање Србије: Да ли се због тога иде у затвор?!

04.11.2017. 09:25
Пише:
Србија Данас/Ивана Маринковић
Sulejman Ugljanin
Сулејман Угљанин / Извор: СД/илустрација

Угљанин руши уставни поредак Србије

Сепаратизам поново на столу у Србији. Овог пута од стране председника БНВ Сулејман Угљанин који је затражио од надлежних државних органа да распишу изборе за територијалну аутономију Санџака, позивајући се на "референдум, који је одржан 1991 године".

Нови УДАРАЦ Србији: Угљанин тражи изборе за "аутономни Санџак"

Угљанин је позвао власти Србије и Европску унију да приступе ревизији акционог плана за поглавље 23 и 24 и мањинског акционог плана, тако што би резултате референдума уградиле у те документе.

Војска је ЧУВАР НАШЕ ЗЕМЉЕ: Србија реаговала на Угљанинову СЕПАРАТИСТИЧКУ провокацију

- Србија и ЕУ да заједно утврде датум за расписивање избора за органе Санџака - рекао је Угљанин.

Изјавама које нарушавају уставни поредак, Сулејман Угљанин жели да створи ново Косово за Србију. Према речима саговорника портала SrbijaDanas.com, Угљанин није битна политичка фигура, те због тих својих изјава може само да добије робију!

Жели да се представи као жртва

Посланик СНС-а Владимир Ђукановић у изјави за наш сајт каже да Угљанин све ово ради како би скренуо пажњу на себе.

- Он годинама ништа није урадио за своје бираче и сада на ту карту игра како би сачувао тај проценат бирача који му је остао. Он годинама једно те исто изјављује, а можда чак и провоцира не би ли био ухапшен и тако глумио жртву, па да онда себи подигне рејтинг. То што он изјављује треба само игнорисати и показати да је потпуно небитно - каже Ђукановић.

Vladimir Đukanović
Владимир Ђукановић / Извор: Србија Данас

Како каже, Угљанинова поента је да држава реагује, па да себе представи као жртву, а то је стари опробани метод.

- Понављам, он својим бирачима нема шта да понуди, јер он је годинама једно исто стално понављао, и сада једино за шта може да се ухвати јесте да говори о аутономији Санџака не би ли екстремисте у бошњачком бирачком телу себи привукао. Дакле, треба га игнорисати и показати да је небитна политичка фигура - објашњава наш саговорник.

Безначајна политичка личност

Истог мишљења је безбедњак Божидар Спасић који за портал SrbijaDanas.com каже да када се ради о изјавама Сулејмана Угљанина, њима треба прићи на два начина.

- Прво, то су изјаве човека који је политички безначајна личност чак и у оквирима његове месне заједнице у Санџаку, а не у оквиру неке територије. Оно што је интересантно је да сваки човек, јединка у друштву која изазива нарушавање уставног поретка ради озбиљну ствар - каже Спасић.

bozo-spasic
бозо-спасиц / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Он је дао пример Каталоније, где су шпанске власти веома ефикасно деловале против таквих сепаратистичких деловања.

- И тамо су претходно биле само изјаве о независности Каталоније, а касније је донета и одлука која је безначајна. У сваком случају, сви творци таквог пројекта су се нашли у затвору. Тако да наше власти вероватно толеришу изјаве Угљанина зато што је он једна безначајна политичка фигура, али наравно да сваки потез такве безначајне политичке фигуре изазива радозналост, прво код странаца које занима о чему се ту ради - објашњава наш саговорник и додаје да ово што Сулејман Угљанин ради, уствари не ради сам, већ да има подршку.

Шта је нарушавање уставног поретка?

Нарушавање уставног поретка се врши на тај начин што се позива на промену терироријалне целовитости, промену власти или мешање страних фактора у унутрашњи систем земље.

- Чињеница је да иза њега стоје вероватно одређене или квази државне институције суседних земаља, а претпостављам да иза свега овога што ради Угљанин стоји и један део бошњачког елемента и Сарајева на челу са Бакиром Изетбеговићем. Ако бисмо рекли да Угљанин делује сам, онда би то било потпуно погрешно, јер он делује и под утицајем страних обавештајних служби - упозорава безбедњак.

Наглашава да је посебно интересантно то што ће наше власти у сваком случају још један период размотрити позиве Сулејмана Угљанина посебно на промене границе, али и на повлачење војске са територије Новог Пазара.

- Дакле, наша власт ће размотрити те његове антиуставне изјаве и на крају он ће вероватно бити процесуиран у смислу лица које покушава да нарушава уставни поредак. Има Угљанин пар десетина истомишљеника који би, као и он, желели да се то догоди или они који шире ту пропаганду. - изричит је Спасић.

Прописана казна за рушење уставног поретка

Колико може бити кажњен Угљанин због нарушавања уставног поретка, Спасић даје одговор.

- То су катастрофалне казне, веома тешке казне, а оне се крећу од годину дана до 5 година, уколико је то неки блажи облик, а може се добити чак и 20 година за нарушавање уставног поретка. То је једна од најозбиљнијих дела… Ту чак не учествује ни неки обичан суд, већ специјални судови, те овде се ради о много јачем делу него што је организовани криминал... Овде се ради о политичком делу.

sandžak
санџак / Извор: СД/илустрација

Наш саговорник се поново позвао на Шпанију где је запрећена казна и преко двадесет година за сепаратисте и заговараче сепаратизма.

- Дакле, исти је принцип и у нашем систему. Угљанин може добити и до 20 година робије, али понекад се стиче утисак да би он то и желео да како би се наводно представио жртвом, чиме би он наводно постао неки лидер свега тога - каже Спасић и додаје да  је паметан потез наших власти да у овом моменту прате шта ради Угљанин.

- За сада нема никакве опасности по уставни поредак. Оног момента када би та његова изјава или оно што чини добило још два гласа, тог момента би Сулејман Угљанин био ухапшен - завршава Божидар Спасић.