Ponedeljak 26. feb 2024.
Sulejman Ugljanin

Sulejman Ugljanin poziva na cepanje Srbije: Da li se zbog toga ide u zatvor?!

Foto: SD/ilustracija
Ugljanin ruši ustavni poredak Srbije

Separatizam ponovo na stolu u Srbiji. Ovog puta od strane predsednika BNV Sulejman Ugljanin koji je zatražio od nadležnih državnih organa da raspišu izbore za teritorijalnu autonomiju Sandžaka, pozivajući se na "referendum, koji je održan 1991 godine".

Novi UDARAC Srbiji: Ugljanin traži izbore za "autonomni Sandžak"

Ugljanin je pozvao vlasti Srbije i Evropsku uniju da pristupe reviziji akcionog plana za poglavlje 23 i 24 i manjinskog akcionog plana, tako što bi rezultate referenduma ugradile u te dokumente.

Vojska je ČUVAR NAŠE ZEMLJE: Srbija reagovala na Ugljaninovu SEPARATISTIČKU provokaciju

- Srbija i EU da zajedno utvrde datum za raspisivanje izbora za organe Sandžaka - rekao je Ugljanin.

Izjavama koje narušavaju ustavni poredak, Sulejman Ugljanin želi da stvori novo Kosovo za Srbiju. Prema rečima sagovornika portala SrbijaDanas.com, Ugljanin nije bitna politička figura, te zbog tih svojih izjava može samo da dobije robiju!

Želi da se predstavi kao žrtva

Poslanik SNS-a Vladimir Đukanović u izjavi za naš sajt kaže da Ugljanin sve ovo radi kako bi skrenuo pažnju na sebe.

- On godinama ništa nije uradio za svoje birače i sada na tu kartu igra kako bi sačuvao taj procenat birača koji mu je ostao. On godinama jedno te isto izjavljuje, a možda čak i provocira ne bi li bio uhapšen i tako glumio žrtvu, pa da onda sebi podigne rejting. To što on izjavljuje treba samo ignorisati i pokazati da je potpuno nebitno - kaže Đukanović.

Vladimir Đukanović
Vladimir Đukanović
Foto: Srbija Danas

Kako kaže, Ugljaninova poenta je da država reaguje, pa da sebe predstavi kao žrtvu, a to je stari oprobani metod.

- Ponavljam, on svojim biračima nema šta da ponudi, jer on je godinama jedno isto stalno ponavljao, i sada jedino za šta može da se uhvati jeste da govori o autonomiji Sandžaka ne bi li ekstremiste u bošnjačkom biračkom telu sebi privukao. Dakle, treba ga ignorisati i pokazati da je nebitna politička figura - objašnjava naš sagovornik.

Beznačajna politička ličnost

Istog mišljenja je bezbednjak Božidar Spasić koji za portal SrbijaDanas.com kaže da kada se radi o izjavama Sulejmana Ugljanina, njima treba prići na dva načina.

- Prvo, to su izjave čoveka koji je politički beznačajna ličnost čak i u okvirima njegove mesne zajednice u Sandžaku, a ne u okviru neke teritorije. Ono što je interesantno je da svaki čovek, jedinka u društvu koja izaziva narušavanje ustavnog poretka radi ozbiljnu stvar - kaže Spasić.

bozo-spasic
Božidar Spasić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

On je dao primer Katalonije, gde su španske vlasti veoma efikasno delovale protiv takvih separatističkih delovanja.

- I tamo su prethodno bile samo izjave o nezavisnosti Katalonije, a kasnije je doneta i odluka koja je beznačajna. U svakom slučaju, svi tvorci takvog projekta su se našli u zatvoru. Tako da naše vlasti verovatno tolerišu izjave Ugljanina zato što je on jedna beznačajna politička figura, ali naravno da svaki potez takve beznačajne političke figure izaziva radoznalost, prvo kod stranaca koje zanima o čemu se tu radi - objašnjava naš sagovornik i dodaje da ovo što Sulejman Ugljanin radi, ustvari ne radi sam, već da ima podršku.

Šta je narušavanje ustavnog poretka?

Narušavanje ustavnog poretka se vrši na taj način što se poziva na promenu terirorijalne celovitosti, promenu vlasti ili mešanje stranih faktora u unutrašnji sistem zemlje.

- Činjenica je da iza njega stoje verovatno određene ili kvazi državne institucije susednih zemalja, a pretpostavljam da iza svega ovoga što radi Ugljanin stoji i jedan deo bošnjačkog elementa i Sarajeva na čelu sa Bakirom Izetbegovićem. Ako bismo rekli da Ugljanin deluje sam, onda bi to bilo potpuno pogrešno, jer on deluje i pod uticajem stranih obaveštajnih službi - upozorava bezbednjak.

Naglašava da je posebno interesantno to što će naše vlasti u svakom slučaju još jedan period razmotriti pozive Sulejmana Ugljanina posebno na promene granice, ali i na povlačenje vojske sa teritorije Novog Pazara.

- Dakle, naša vlast će razmotriti te njegove antiustavne izjave i na kraju on će verovatno biti procesuiran u smislu lica koje pokušava da narušava ustavni poredak. Ima Ugljanin par desetina istomišljenika koji bi, kao i on, želeli da se to dogodi ili oni koji šire tu propagandu. - izričit je Spasić.

Propisana kazna za rušenje ustavnog poretka

Koliko može biti kažnjen Ugljanin zbog narušavanja ustavnog poretka, Spasić daje odgovor.

- To su katastrofalne kazne, veoma teške kazne, a one se kreću od godinu dana do 5 godina, ukoliko je to neki blaži oblik, a može se dobiti čak i 20 godina za narušavanje ustavnog poretka. To je jedna od najozbiljnijih dela… Tu čak ne učestvuje ni neki običan sud, već specijalni sudovi, te ovde se radi o mnogo jačem delu nego što je organizovani kriminal... Ovde se radi o političkom delu.

sandžak
Sandžak
Foto: SD/ilustracija

Naš sagovornik se ponovo pozvao na Španiju gde je zaprećena kazna i preko dvadeset godina za separatiste i zagovarače separatizma.

- Dakle, isti je princip i u našem sistemu. Ugljanin može dobiti i do 20 godina robije, ali ponekad se stiče utisak da bi on to i želeo da kako bi se navodno predstavio žrtvom, čime bi on navodno postao neki lider svega toga - kaže Spasić i dodaje da  je pametan potez naših vlasti da u ovom momentu prate šta radi Ugljanin.

- Za sada nema nikakve opasnosti po ustavni poredak. Onog momenta kada bi ta njegova izjava ili ono što čini dobilo još dva glasa, tog momenta bi Sulejman Ugljanin bio uhapšen - završava Božidar Spasić.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd