Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

САСТАНАК ВУЧИЋА СА ПАВЛОПУЛОСОМ: Грчка је искрени пријатељ Србије! (ФОТО)

02.10.2017. 08:25
Пише:
Танјуг
Vučić i Pavlopulos
Вучић и Павлопулос / Извор: Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

Данас у Београду борави председник Грчке Прокопиос Павлопулос

Председник Србије Александар Вучић данас је на састанку са председником Грчке Прокопиосом Павлопулосом изразио захвалност грчком председнику и грчком народу на подршци територијалном интегритету Србије, као и на великој подршци на европском путу.

Након састанка предсдници двеју земаља су се обартили медијима, где су говорили о сарадњи Србије и Грчке, али и о актуелним политичким проблемима у свету.

Вучић: Светски центри моћи играли се са прекрајајањем граница на Балкану, сад је заиграла мечка и на њихова врата!

После каталонског референдума и става Европске комисије да је тај референдум нелегалан, ваљда је јасно колико је тешко чувати независност Србије, рекао је данас председник Александар Вучић.

Питање сваког грађанина Србије Европској унији данас је - како то у случају Каталоније не важи референдум о независности, а у случају Косова отцепљење може, и без референдума, рекао је председник Вучић, одговарајући на питања новинара поводом исхода референдума у Каталонији и става Европске комисије да је то изјашњавање нелегално.

- Како сте легалним прогласили отцепљење Косова чак и без референдума, и како су то 22 земље Евроспке уније легализовале то отцепљење, рушећи европско право и темеље европског права, на којем се темељи европска политика и политика ЕУ - запитао је Вучић. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

Вучић је јавно запитао како ће сад грађанима Србије да образлаже европске интеграције Србије, иако, без дилеме, Србија своју будућност види у ЕУ, и због типа друштва којем тежимо и због боље економије и других разлога.

Како, дакле, Каталонија не може, а Косово може, на то Србима неће бити одговора никада, приметио је председник Вучић.

Светски центри моћи играли су се када су мислили да могу да прекрајају границе на Балкану јер регион не припада Европској унији, а сада, када је "мечка дошла пред њихова врата", е, сада је, рекао је Вучић, ситуација много озбиљна...

Vučić
Вучић / Извор: Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

Ово је најбољи пример двоструких аршина и лицемерја светске политике, закључио је Вучић.

Према његовим речима, његов састанак са Путином, приликом посете, био је занимљив свим новинарима западних медија, док састанак немачког Зигмара Габријела, истог дана, исто с Путином, нико није забележио.

- Сад је јасно ваљда колико је тешко чувати независност Србије - рекао је председник Вучић и поручио свима који врше притисак на нашу земљу да сад узму годишњи одмор, бар што се наше земље тиче, пошто ионако неће да их слуша, те нек се позабаве мечком пред својим вратима.

Павлопулос: Пут Србије према ЕУ је отворен!

Пут Србије према ЕУ је отворен и треба јој пружити могућност прикључења, изјавио је данас председник Грчке Прокопиос Павлопулос након састанка са председником Србије Александром Вучићем и навео да Грчка позитивно гледа на европски пут других земаља Балканског полуострва у жељи да се створи југоисточни крак ЕУ. 

Он је рекао да је Србија потврдила своју жељу за прикључење Унији, те изразио наду да ће следећа посета председника Грчке бити уприличена кад Србија постане чланица ЕУ.

Pavlopulos
Павлопулос / Извор: Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

Подсетио је на изузетно пријатељске односе и сарадњу Србије и Грчке већ 150 година и навео да је Грчка која је већ деценијама чланица ЕУ и својим великим искуством спремна да пружи сву могући помоћ Србији у коначном правцу њеног прикључења Унији. 

Павлопулос је рекао да Грчка, када је реч о европском путу осталих држава Балканског полуострва позитивно гледа на њихово прикључење ЕУ али под одређеним условима. 

- Желимо да земље Балканског полуострва буду у Унији како бисмо створили југлоситочни крак ЕУ једнак са осталим делом Уније - каже гчки председник.

Визија Грчке када је реч о ЕУ, каже Павлопулос, јесте да ЕУ треба да опстане и да буде уједњена. 

- Европа треба да постане федерација заснована на демократским принципима, која одговара моделу репрезентативне демократије, солидарности, те основних људских права -  рекао је председник Грчке. 

Говорио је и о односу према Македонији, кипарском питању, Албанији, као и односу Грчке према Турској. 

Вучић: Сматрамо Грчку и народ и вас лично као искрене пријатеље грађана Србије и српске државе

Председник Србије Александар Вучић данас је замолио је данас гршког председника Прокопиуса Павлопулоса да наредни састанак Високог савета за сарадњу буде одржан што пре, да буде у Београду и да се за тај скуп припремни документ о стратешком повезивању и партнерству Србије и Грчке. 

На прес конференцији након састанка с Вучићем и грчки је председник изразио очекивање да ће се то управо тако догодити и то већ поцетком наредне године, а Вуцић је подсетио на 150 година пријатељских односа две земље, те поново захвалио Павлопулосу на томе што његова земља и он лично подржавају територијални интегритет и и целовитост Србије. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

Подсетио је и да је Грчка увек била с нама у Бриселу кад се разговарало о напретку Србије и отварању нових поглавља, те додао да очекује да ће тако бити и убудуће. 

- Сматрамо Грчку и народ и вас лично као искрене пријатеље грађана Србије и српске државе - поручио је Вучић, уверен да ће посета грчког председника значајно допринети развоју даљих односа. 

Вуцицћ је поменуо трговинску сарадњу две земље и њен раст и рекао да је прошле године она била око 390 милиона евра, а да се очекује да ове године буде и око 450 милиона

Како је оценио, то јесте напредак, али нисмо задовољни, јер има простора за још већу трговинску сарадњу, за извоз наших проузвода у Грчку, али је поручио и да смо ми увек отворени за увоз.

Председник Србије је рекао да је за нас од изузетног значаја размена у сектору услуга, приметивши да је све већи број Грка долази у Београд и Србију, али да је, наравно, драстично већи број оних који из Србије одлазе у Грчку као туристичку дестинацију. 

Вучић је напоменуо чак да је Грчка апсолутно прва туристичка дестинација за коју се у Србији опредељујемо и подвукао да и то говори о српској љубави према Грчкој и грчком народу.

Он се осврнуо и на пројекте који се планирају и на којима се већ ради и указао на побољшање инфраструктурне и сваке друге повезаности две земље.

Додао је и да ће и данас бити са пријатељем из Грчке у парламенту Србије, да ће затим организовати специјалну вечеру, те да ће имати још доста времена да размене мишљења и ставове.

У том смислу Вучић је рекао и да је од председника Павлопулоса научио нешто ново, да га је пажљиво слушао. Како је рекао после онога што се јуче дешавало у Шпанији и након онога што је чуо од председника Павлопулоса, увернен је да ћемо наше националне и државне интересе још снажније умети да одбранимо и чувамо. 

Вучић: Србија захвална Грчкој

Вучић је у уводном обраћању на састанку с Павлопулосом и делегацијом Грчке у Палати Србија подсетио да су званичници Грчке били с нама када смо отварали поглавља на састанцима у Бриселу и да су нам први честитали, на чему смо им, додао је, веома захвални.

Председник Србије поменуо је и да константно расте трговинска размена и сарадња две земље.

Дочекујемо спектакуларне ловце: Александар Вучић зна када стижу мигови

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Претходно, њему је био приређен свечани дочек испред Палате Србије, а потом је уследио тет-а-тет разговор два председника, након чега су им се се придружиле делегације две земље.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас

Павлопулос ће се потом састати са премијерком Аном Брнабић. Током дана грчког председника примиће и председница Народне скупштине Маја Гојковић, а поводом његове посете биће одржана и посебна седница парламента којој ће присуствовати и председник Србије.