Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"УСМЕРИЋЕМО СЕ НА ТЕЖЕ ТЕМЕ, ДОЛАЗИ ЗИМА" Премијерка Брнабић одржала ванредну конференцију (ФОТО/ВИДЕО)

17.09.2022. 19:17
Пише:
Србија Данас
Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Танјуг/Владимир Спорчић

Ана Брнабић се обратила медијима након завршене шетње у склопу Европрајда.

Председница Владе Србије Ана Брнабић одржала је вечерас конференцију за новинаре у згради Владе Србије.

"ТО НЕЋЕМО ТОЛЕРИСАТИ" Огласио се Вулин поводом Европрајда

"ТО НЕЋЕМО ТОЛЕРИСАТИ" Огласио се Вулин поводом Европрајда

КО СУ АНТИГЛОБАЛИСТИ КОЈИ УЧЕСТВУЈУ У ЛИТИЈИ? Ово је њихов разлог зашто шетају против Прајда

КО СУ АНТИГЛОБАЛИСТИ КОЈИ УЧЕСТВУЈУ У ЛИТИЈИ? Ово је њихов разлог зашто шетају против Прајда

"ОВО ЈЕ ЗА СРБИЈУ ВЕОМА ВАЖНО" Премијерка Брнабић поручила: Сви ће бити безбедни у току Европрајда

"ОВО ЈЕ ЗА СРБИЈУ ВЕОМА ВАЖНО" Премијерка Брнабић поручила: Сви ће бити безбедни у току Европрајда

Конференција је почела у 19 сати. 

Одговори на питања новинара

 На питање новинара о проценама високог ризика пред Европрајд Брнабићева каже да тренутно имамо много већих проблема. 

- Једино је председник Вучић и још неколико људи говорио рационално и разумно о томе и позивали на стабилност. Имамо много већих проблема од ове, имамо важнијих тема. Ово је догађај који се одржи, неко се са њим слаже, неко не, али то није напроблематичнија тема нашег друштва. Видела сам данас многе новинаре који увек обрну слику и кажу "Вучић и СНС од свега морају да направе велику причу", али управо супротно. Па Александар Вучић је човек који је причао да управо ово не треба да буде тема. Подсећам, баш он је рекао да ако је ово највећа тема онда смо ми срећно друштво. Сад ћемо ставити тачку на ово и усмерити се на много теже теме, с обзиром на то да нам долази зима - истакла је премијерка. 

Брнабићева је навела да претходна власт није организовала прајд, те да сада опозиција користи ову ситуацију да скупи јефтине поене. 

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Танјуг/Владимир Спорчић

- Што се тиче политичара који су ово покушали да искористе како би себе наметнули који поен. Чули смо разне глупости од Двери и Заветника и то показује колико је њихова политика плитка и колико немају неких озбиљних тема. Ја сам данас рекла у Београду ће сви бити безбедни, и то је политика наше земље. Што се тиче учесника Прајда који сад говоре о једнакости, нису могли да обезбеде ниједан Прајд док су они били на власти. О њима тек немам нешто лепо да кажем. Они су данас били ту, али кад је на њима било да организују параду, нико није могао да се окупи и зађе на улицу. Али нема везе, сада и они имају организовану власт. Све сами о себи говоре, што се мене тиче ја сам заиста поносна на оно што је држава урадила. Испоштовали смо све што смо рекли и ниједног тренутка нисмо лагали грађане - изјавила је Ана Брнабић.

На питање новинара зашто се у јавности створила слика да је организовање Европрајда тема "парекселанс" у Србији премијерка је рекла ово није тема којом треба да се баве чланови Владе.

- Ми смо обезбедили да се Прајд одржава сваке године до 2014. године, једина разлика је то што је ово Европрајд, па је нешто више званичника из Европе. У том смислу је разлика. Ми смо рекли да ово не треба да буде тема парекселанс, да није најважнија тема. Не треба да се бавимо тим да чланове Владе треба да се баве тим. Ја се данас обраћам зато што желимо да ставимо тачку на то и да одговорим на све лажи новинара и опозиционих политичара који покушавају нешто да ућаре. Желела сам да обавестим грађане о свему што се дешавало - закљичила је премијерка.

На питање да ли је Европрајд одржан због притисака са Запада она је рекла да је најбитније то што је Србија успела да одржи стабилност.

- Многи су тражили прилику да дестабилизију Србију, али ми им то нисмо дозволили. Успели смо да одржимо стабилност. Ти који су хтели да дестабилизују земљу имали су помоћ одређених медија и друштвених мрежа, они су наметнули ту тему. Зашто ме сада питате то, када мене претходне две недеље само питају о Европрајду, нисам вам ја тражила то да ме питате. Ви сте сваки дан писали о томе да ли ће бити шетње или неће. Једино је председник Вучић причао да се оставимо тога. Ова земља се суочава са много већим проблемима, не само земља него цела Европа. Успели смо да сачувамо стабилност и то је најважније. Ти који нас оптужују да смо реаговали на притисак су они који реагују на притиске. Немам проблем да нас на било који тему притискају колико год желе из ЕУ или САД, али ми на притиске не реагујемо. Ми смо експлицитно рекли немојте да нас притискате, зато што ако нас притискате онда се ништа неће десити. Али ако пустите нас да радимо у интересу наше земље ми ћемо обавити посао који је добар за нас, а притисци су контрапродуктивни - закључила је Брнабићева.

Обраћање премијерке

- Ево нас полако приводимо крају ову изазовну и тешку недељу. Желим да пре свега изразим своју личност захвалност, захвалнонст Владе Републике Србије свим грађанима Србије или великој већини јер су показали толеранцију,разумевање и бригу према Србији - рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла да је поносна на то што је већина инцидената била мањег обима. 

- Посебну захвалност дугујемо Министарству унутрашњих послова и Безбедносно информативној агенцији. Успели су да сузбију мали број инцидената који се десио. Желим да 5200 припадника МУП-а на улицама Београда, да имамо 10 полицајаца који су повређени, пет возила која су оштећена и 64 приведена лица. Од озбиљих инцидената имали смо два - на Славији са и у Карађорђевом парку. У оба случаја су припадници МУП-а реаговали брзо и спречили да се инциденти наставе.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Танјуг/Владимир Спорчић

Она је додала да смо показали да смо озбиљна држава која држи реч. 

- Оно што је налепша слика Београда и Србије је то да се одржало до сад много догађаја у оквиру Европрајда, а није се десио ниједан већи инцидент. То довољно говори о нашим грађанима. То је за мене права слика Београда и Србије и на то сам поносна вечерас. Показали смо да смо озбиљна држава која поштује своје институције, али и права свих грађана - истакла је премијерка.

Она је додала да је сада време да се окренемо новим корацима. 

- Председник Вучић је отпутовао у Њујорк где ће имати важан састанак. А ми се окрећемо новим проблемима. Сви су хтели да нас заваде, да покушају да направе нешто што ће бити тачка раздвајања у нашој држави, али нису успели. Показали смо солидарност и обезбедили мир. Показали смо да су овде безбеди и наши грађани и гости - закључила је Брнабићева.

Премијерка Брнабић са Хеленом Дали

Подсетимо, премијерка се данас састала са комесарком Европске уније за једнакост Хеленом Дали у Палати Србија након чега је истакла да Србија није организовала Европрајд зато што ју је неко уценио да би остала на европском путу, већ због Србије, нашег народа, земље и друштва, као и због добробити целог региона.

Она се захвалила страним дипломатама, међу којима су били већина амбасадора из земаља ЕУ у Београду, што су дошли и нагласила да је поносна што је могла да их угости.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Танјуг/Влада Србије/Слободан Миљевић

Оно што радимо у Србији је изузетно важно, не само за мене, већ и за моју земљу и владу, као и за цео регион. Сви знамо да када је Горан Милетић пријавио Београд за Европрајд, а ја писмом као премијерка то подржала, да ће бити тешко, јер мора да буде тешко када спроводите радикалне промене као ми сада, промене на боље. Ово је први Европрајд ван Европске економске зоне и први у Југоисточној Европи - поручила је премијерка.