Skip to main content
Ana Brnabić

"USMERIĆEMO SE NA TEŽE TEME, DOLAZI ZIMA" Premijerka Brnabić održala vanrednu konferenciju (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić
Ana Brnabić se obratila medijima nakon završene šetnje u sklopu Evroprajda.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić održala je večeras konferenciju za novinare u zgradi Vlade Srbije.

"TO NEĆEMO TOLERISATI" Oglasio se Vulin povodom Evroprajda

"TO NEĆEMO TOLERISATI" Oglasio se Vulin povodom Evroprajda

KO SU ANTIGLOBALISTI KOJI UČESTVUJU U LITIJI? Ovo je njihov razlog zašto šetaju protiv Prajda

KO SU ANTIGLOBALISTI KOJI UČESTVUJU U LITIJI? Ovo je njihov razlog zašto šetaju protiv Prajda

"OVO JE ZA SRBIJU VEOMA VAŽNO" Premijerka Brnabić poručila: Svi će biti bezbedni u toku Evroprajda

"OVO JE ZA SRBIJU VEOMA VAŽNO" Premijerka Brnabić poručila: Svi će biti bezbedni u toku Evroprajda

Konferencija je počela u 19 sati. 

Odgovori na pitanja novinara

 Na pitanje novinara o procenama visokog rizika pred Evroprajd Brnabićeva kaže da trenutno imamo mnogo većih problema. 

- Jedino je predsednik Vučić i još nekoliko ljudi govorio racionalno i razumno o tome i pozivali na stabilnost. Imamo mnogo većih problema od ove, imamo važnijih tema. Ovo je događaj koji se održi, neko se sa njim slaže, neko ne, ali to nije naproblematičnija tema našeg društva. Videla sam danas mnoge novinare koji uvek obrnu sliku i kažu "Vučić i SNS od svega moraju da naprave veliku priču", ali upravo suprotno. Pa Aleksandar Vučić je čovek koji je pričao da upravo ovo ne treba da bude tema. Podsećam, baš on je rekao da ako je ovo najveća tema onda smo mi srećno društvo. Sad ćemo staviti tačku na ovo i usmeriti se na mnogo teže teme, s obzirom na to da nam dolazi zima - istakla je premijerka. 

Brnabićeva je navela da prethodna vlast nije organizovala prajd, te da sada opozicija koristi ovu situaciju da skupi jeftine poene. 

Ana Brnabić
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

- Što se tiče političara koji su ovo pokušali da iskoriste kako bi sebe nametnuli koji poen. Čuli smo razne gluposti od Dveri i Zavetnika i to pokazuje koliko je njihova politika plitka i koliko nemaju nekih ozbiljnih tema. Ja sam danas rekla u Beogradu će svi biti bezbedni, i to je politika naše zemlje. Što se tiče učesnika Prajda koji sad govore o jednakosti, nisu mogli da obezbede nijedan Prajd dok su oni bili na vlasti. O njima tek nemam nešto lepo da kažem. Oni su danas bili tu, ali kad je na njima bilo da organizuju paradu, niko nije mogao da se okupi i zađe na ulicu. Ali nema veze, sada i oni imaju organizovanu vlast. Sve sami o sebi govore, što se mene tiče ja sam zaista ponosna na ono što je država uradila. Ispoštovali smo sve što smo rekli i nijednog trenutka nismo lagali građane - izjavila je Ana Brnabić.

Na pitanje novinara zašto se u javnosti stvorila slika da je organizovanje Evroprajda tema "parekselans" u Srbiji premijerka je rekla ovo nije tema kojom treba da se bave članovi Vlade.

- Mi smo obezbedili da se Prajd održava svake godine do 2014. godine, jedina razlika je to što je ovo Evroprajd, pa je nešto više zvaničnika iz Evrope. U tom smislu je razlika. Mi smo rekli da ovo ne treba da bude tema parekselans, da nije najvažnija tema. Ne treba da se bavimo tim da članove Vlade treba da se bave tim. Ja se danas obraćam zato što želimo da stavimo tačku na to i da odgovorim na sve laži novinara i opozicionih političara koji pokušavaju nešto da ućare. Želela sam da obavestim građane o svemu što se dešavalo - zakljičila je premijerka.

Na pitanje da li je Evroprajd održan zbog pritisaka sa Zapada ona je rekla da je najbitnije to što je Srbija uspela da održi stabilnost.

- Mnogi su tražili priliku da destabiliziju Srbiju, ali mi im to nismo dozvolili. Uspeli smo da održimo stabilnost. Ti koji su hteli da destabilizuju zemlju imali su pomoć određenih medija i društvenih mreža, oni su nametnuli tu temu. Zašto me sada pitate to, kada mene prethodne dve nedelje samo pitaju o Evroprajdu, nisam vam ja tražila to da me pitate. Vi ste svaki dan pisali o tome da li će biti šetnje ili neće. Jedino je predsednik Vučić pričao da se ostavimo toga. Ova zemlja se suočava sa mnogo većim problemima, ne samo zemlja nego cela Evropa. Uspeli smo da sačuvamo stabilnost i to je najvažnije. Ti koji nas optužuju da smo reagovali na pritisak su oni koji reaguju na pritiske. Nemam problem da nas na bilo koji temu pritiskaju koliko god žele iz EU ili SAD, ali mi na pritiske ne reagujemo. Mi smo eksplicitno rekli nemojte da nas pritiskate, zato što ako nas pritiskate onda se ništa neće desiti. Ali ako pustite nas da radimo u interesu naše zemlje mi ćemo obaviti posao koji je dobar za nas, a pritisci su kontraproduktivni - zaključila je Brnabićeva.

Obraćanje premijerke

- Evo nas polako privodimo kraju ovu izazovnu i tešku nedelju. Želim da pre svega izrazim svoju ličnost zahvalnost, zahvalnonst Vlade Republike Srbije svim građanima Srbije ili velikoj većini jer su pokazali toleranciju,razumevanje i brigu prema Srbiji - rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da je ponosna na to što je većina incidenata bila manjeg obima. 

- Posebnu zahvalnost dugujemo Ministarstvu unutrašnjih poslova i Bezbednosno informativnoj agenciji. Uspeli su da suzbiju mali broj incidenata koji se desio. Želim da 5200 pripadnika MUP-a na ulicama Beograda, da imamo 10 policajaca koji su povređeni, pet vozila koja su oštećena i 64 privedena lica. Od ozbiljih incidenata imali smo dva - na Slaviji sa i u Karađorđevom parku. U oba slučaja su pripadnici MUP-a reagovali brzo i sprečili da se incidenti nastave.

Ana Brnabić
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Ona je dodala da smo pokazali da smo ozbiljna država koja drži reč. 

- Ono što je nalepša slika Beograda i Srbije je to da se održalo do sad mnogo događaja u okviru Evroprajda, a nije se desio nijedan veći incident. To dovoljno govori o našim građanima. To je za mene prava slika Beograda i Srbije i na to sam ponosna večeras. Pokazali smo da smo ozbiljna država koja poštuje svoje institucije, ali i prava svih građana - istakla je premijerka.

Ona je dodala da je sada vreme da se okrenemo novim koracima. 

- Predsednik Vučić je otputovao u Njujork gde će imati važan sastanak. A mi se okrećemo novim problemima. Svi su hteli da nas zavade, da pokušaju da naprave nešto što će biti tačka razdvajanja u našoj državi, ali nisu uspeli. Pokazali smo solidarnost i obezbedili mir. Pokazali smo da su ovde bezbedi i naši građani i gosti - zaključila je Brnabićeva.

Premijerka Brnabić sa Helenom Dali

Podsetimo, premijerka se danas sastala sa komesarkom Evropske unije za jednakost Helenom Dali u Palati Srbija nakon čega je istakla da Srbija nije organizovala Evroprajd zato što ju je neko ucenio da bi ostala na evropskom putu, već zbog Srbije, našeg naroda, zemlje i društva, kao i zbog dobrobiti celog regiona.

Ona se zahvalila stranim diplomatama, među kojima su bili većina ambasadora iz zemalja EU u Beogradu, što su došli i naglasila da je ponosna što je mogla da ih ugosti.

Ana Brnabić
Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ono što radimo u Srbiji je izuzetno važno, ne samo za mene, već i za moju zemlju i vladu, kao i za ceo region. Svi znamo da kada je Goran Miletić prijavio Beograd za Evroprajd, a ja pismom kao premijerka to podržala, da će biti teško, jer mora da bude teško kada sprovodite radikalne promene kao mi sada, promene na bolje. Ovo je prvi Evroprajd van Evropske ekonomske zone i prvi u Jugoistočnoj Evropi - poručila je premijerka.

Vremenska prognoza
Fog
17 Beograd