Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЕОГРАД ДОБИЈА НОВУ ЛОЖИОНИЦУ Вучић обишао радове на обнови креативно-иноватиног центра: Ово ће бити једно од највећих места за окупљање најпаметнијих и најмарљивијих

24.01.2024. 10:59 14:07
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Председник Александар Вучић обишао је данас радове на обнови креативно-иновативног мултифункционалног центра Ложионица.

Комплекс Ложионице се налази код некадашње окретнице парне локомотиве испод Мостарске петље у Београду.

Председник Вучић обилази радове на обнови креативно-иноватиног центра 

Како је речено, сви радови биће готови до краја године, укључујући водоторањ.

Грађани ће моћи да се попну пасарелом, да уђу унутра и ту ће бити изложба. Биће и гараже са 150 паркинг места.

Председник је рекао да ће ово бити једно од најтарженијих места у граду.

Министар Јовановић је појаснио како ће овде бити отворен простор за сарадњу са заједницом, за даље унапређење, старт-апове, а председник је додао да је важно да се резултати виде.

Током обиласка било је речи и о томе да ће велики део површине да заузме зеленило и дрвене површине.

- Хоћу да сваки пројекат гледамо и пратимо. Оно што људи не разумеју, на пример када тражите локацијске услове и дозволе, треба вам око 12 органа, некада и преко 70, и ако чекате на њихово мишљење за то треба годину и више да се усагласе. Зато треба да обилазимо све, да скупљамо дозволе на једно место и да охрабримо оне који раде на извођењу радова да то заврше. Све мора да се заврши до децембра 2025. Било би добро да се направи програм за фасаде, да то видимо како да урадимо - казао је Вучић.

- Ово је центар града и велика је потрага за простором у Ложионици. Друго улепшаћемо Газелу... Ја не могу да се правдам онима који не воле своју заставу, окачићемо још две заставе, отворићемо водоторањ. То ће бити приказ свега у Београду - казао је Вучић.

Председник је рекао да ће се улагати много у домаће универзитете, али и да ће се издвајати новац за стране франшизе.

- Потребно нам је више људи, више деце, али и стране радне снаге - казао је председник.

Председник је рекао да проблем прави недостатак пројектних бироа, говорећи о реконструкцији породилишта у Нишу.

Вучић је поменуо да ће за ЕКСПО бити потребан велики број волонтера.

- То није један дан. Треба ће нам месец дан апре, и после ЕКСПА. Рачунајте од првог априла до средине спемтембра ангажман целе земље. Велике ствари су пред нама. Ја сам срећан што сте ово урадили пре времена, само још да и пре времена завршите - казао је Вучић.

Премијерка је истакла да на пројекту Ложионице ради домаћа фирма, те да су ангажовани нон-стоп.

Додала је то да влада огроман интерес за Ложионицу.

Председник је рекао да кроз пар дана у Србију стиже Мицотакис, који доводи грчке инвеститоре који су показали интерес за нашу земљу.

- Азија је најбржи растући континет, а у Европи се најбоље живи у и тој комбинацији морамо наћи најбољу позицију за Србију - појаснио је председник.

Вучић је рекао да је несрећан због трагедије на Новом Београду, али да је срећан што је народ напокон видео чиме све Србија располаже, те поменуо прву употребу Камова на небу изнад Србије у гашењу пожара.

Председник је најавио да ће ватрогасци да појачавају своје тимове, поготово узевши у обзир да лето са собом доноси бројне пожаре.

- Први пут смо показали један од "камова" из Русије које смо купили, два Х45 којих имамо више, они носе једно мало једно, петроструко више носе "камови". Ако будемо имали довољно новца у наредне две године да купимо још два, онда смо апсолутна велесила што се тиче гашења пожара не само на Балкану, него у југоисточној Европи - рекао је Вучић.

Како каже, "то нас је донекле и спасило".

- 240 клинаца и питомаца имамо за ватрогасце, за ванредне ситуације, тако да ћемо да их појачамо у том смислу. Морате да гледате увек шта долази, климатске промене су ту. Овде то није случај, истрага ће показати. Али, лети ћемо имати гажење пожара у шумама, које јесу наше богатство, и за то се спремамо - рекао је он приликом обиласка радова на изградњи "Ложионице".

Вучићу се допао унутрашњи простор Ложионице, и верује да ће то све да изгледа много лепо.

Како је најављено у том простору ће бити велика мултифункционална сала, специфична и једиснтвена по величини. Ту ће бити и протсоти за станке, рад, учионице за децу, те на крају ресторан са баштом и погледом на торањ.

Премијерка је казала да ће овај пројекат бити самоодржив.

Извоз ИКТ сектора биће измеуђу 3,5 и 3,6 милијарди евра, истакла је Брнабић.

Председник је додао да ИКТ расте великом брзином и да се Србија развија.

- Све што можете да ставите у буџет и да финансирате све из својих пара, то значи да вам је држава најјача... Паре су још скупе, тек за 8 или 9 месеци очекујем да паре појефтине - казао је Вучић, те појаснио да очекује промене од стране Централне банке што ће у великој мери побољшати услове кредитирања.

Вучић је истакао да ће Газела захтевати поновну пажњу односно кречење.

Председник је реако да очекује да просек плате у марту износи 840 евра, а у децембру око 955, али то није просек, међутим идуће године ће ићи преко 1052 евра.

- Верујем да ћемо за годину и два месеца прећи цифру од 1000 евра. Размишљамо о минималцу, да заштитимо најсиромашније, али не угрозимо инвеститоре - појаснио је Вучић.

Председник је поменуо и да ће се потрудити како би што већи број људи вратио у нашу земљу.

- Сад смо добили прилику од народа да у наредне 4 године покажемо све што знамо и умемо - додао је Вучић.

Вучић је поменуо да оно што прави проблем у грађевиснкој индустрији јесте банкарски сектор.

- Странци сви изучавају. Видео сам у Северној Македонији. Све анализирају да виде где су они у том свему. Сви анализирају шта смо рекли да се гради - каже Вучић, те је додао да једино американци могу да реше проблем са Румуњиом.

- Дуго ће се извучавати и у нашим школама и верујем да ћемо успешно да обавито тај задатак - каже Вучић.

Ложионица ће бити први простор за креаитвне индустрије, а велики део ће бити изграђен у стаклу. Идеја је да то буде динамично место, где ће долазити целе породице, те да се запошљавају образовани људи из креативне индустрије.