Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Косово после шест месеци пред СБ УН - Дачић загрмео: Како неко овакву ситуацију назива стабилном?

14.11.2018. 17:44 19:23
Пише:
Србија Данас
Kosovo
Косово / Извор: Профимедиа

Пре него што је Кина 1. новембра преузела председавање седницом СБ УН, ситуација на Косову по први пут у 19 година није била у фокусу због противљења Велике Британије, САД и Француске.

После паузе од шест месеци, Косово је стављено на дневни ред Савета безбедности УН у Њујорку, где Србију представља министар спољних послова Ивица Дачић. На седници ће бити разматран извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Унмика на КиМ.

ЏАБА СЕ ПОНАДАО! Француски председник ОДЛУЧИО: Долази само у Београд, неће ићи код Тачија!

18.30 - Потом су своје ставове изнели чланови САД, Велике Британије, Боливије, Чилеа, Пољске, Холандије, Шведске итд.

18.00 - тзв. косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку позвала је данас међународну заједницу да подржи чланство тзв. Косова у Интерполу тврдећи да они који опструирају пријем Приштине индиректно помажу организованом криминалу.

- Не може се очекивати да се Косово ефикасно бори против међународног криминала ако није члан Интерпола, Косово не може и не треба да буде црна рупа у Европи - рекла је она и додала да косовска полиција испуњава све критеријуме да постане кредибилан партнер у борби против међународног криминала.

Vljora Čitaku
Вљора Читаку / Извор: Профимедиа

- Очигледно је да од држања Косова ван Интерпола корист имају само криминалци, наркокартели и терористи. Запитајте се да ли желите да будете на тој листи? - каже Читаку.

Исти принцип, додала је, важи и за успостављање тзв. косовских оружаних снага. Косово, тврди, не прави војску да би претило или напало неког, већ мења мандат безбедносних снага да би, како каже, "оне могле да дају допринос регионалној и глобалној безбедности у пуном обиму".

7.30 - Реч има Ивица Дачић.

Конфликт на Косову је далеко иза нас, али смо далеко од стабилне и безбедне ситуације и зато Косово треба и даље да буде високо на агенди СБ УН , поручио је вечерас шеф дипломатије Србије Ивица Дачић у Њујорку.

У време када Србија настоји да дође до трајног решења за КиМ другачији приступ био би контарпродуктиван, оценио је он на седници СБ УН о КиМ, првој после шест месеци.

Подсетио да је чланство у овом телу привилегија али и одговорност у циљу превенције конфликата. 

Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Фото: Facebook/Printscreen/webtv.un.org

Он се захвалио Кини, председавајућој СБ УН, на томе што је ставила питање Косова и Метохије на дневни ред, након што је Велика Британија одлучила да то питање током њеног председавања у августу не буде разматрано.

- У августу није било седнице и не могу а да не изразим незадовољство због одлуке Велике Британије што је тако одлучила уз објашњење да ситуација мирна и да се на терену ништа не дешва - рекао је Дачић.

Како каже, у говору ће објаснити зашто је то погрешан приступ и зашто је важно да ова тема и даље остане високо на агенди СБ УН.

Због неуспеха у договарању о дневном реду створена је лоша атмосфера између Београда и Приштине, али међу чланицама СБ УН, а постојала је опасност да се програм рада СБ УН доведе у питање што није добро.

- Сматрам да о томе треба да постигну договор све чланице СБ УН и да то није техничка ставр - поручио је Дачић.

Подсетио је да Заједница српских општина није формирана 2000 дана и да је Приштина имала у претходном периоду једностране кораке.

17.10 - Председавајући је објавио завршетак прве тачке дневног реда. После петоминутне паузе, прешло се на другу тачку дневног реда - извештај о Косву и Метохији.

На седници је присутна и косовска амбасадорка у Вашингтону Вљора Читаку.

16.00 - Пре тога, прва тачка дневног реда била је ситуација у Сомалији.

Шеф српске дипломатије најавио је да ће уложити протест због одлуке Приштине да формира косовску војску, која је противна Резолуцији 1244, коју је и усвојио Савет безбедности. Дачић ће ову прилику искористити и да чланицама СБ УН представи све  једностране одлуке Приштине које су потпуно закочиле дијалог у Бриселу, попут кршења споразума ЦЕФТА, лобирања за чланство у Интерполу без обзира што није држава-чланица Уједињених нација, одлуке да не формирају ЗСО итд.

Пре него што је Кина 1. новембра преузела председавање седницом СБ УН, ситуација на Косову по први пут у 19 година није била у фокусу због противљења Велике Британије, САД и Француске.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је у извештају да је, упркос миру који је у протекла три месеца владао на Косову, забележено неколико инцидената који су производ међунационалних тензија.

Гутереш је, такође, поздравио решеност Београда и Приштине да дијалогом дођу до нормализације односа. За претходна три месеца, на Косово су се вратиле 53 особе, од чега 29 Срба, наводи шеф УН.

Гутереш је навео и да су изјаве српских и косовских лидера о разграничењу изазвале бригу код косовских Срба, као и неспоразуме између Београда и лидера Српске православне цркве на Косову.

ОН ЈЕ СРЕДИО ТАЧИЈУ МЕСТО ИЗА ПУТИНА?! Срби Бернара Кушнера памте по злу, а Хашиму је велики пријатељ!

Те изјаве су, такође, изазвале реакције у региону и међународној заједници, које су варирале од позива за преиспитивање свих могућности које би могле водити ка решењу, до израза озбиљне забринутости због могућих последица које би територијалне корекције могле имати по стабилност у региону, навео је Гутереш у извештају.