Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОСЛАНИЦИ ОДЛУЧИЛИ: Ана Брнабић је нова председница Народне скупштине Републике Србије

20.03.2024. 10:18
Пише:
Србија Данас
sd
сд / Извор: Фото: Танјуг/Марко Ђоковић

Након дуге расправе

Посланици Скупштине Србије расправљали су и јуче о предлогу да председник Скупштине Србије буде потпредседница Српске напредне странке (СНС) и досадашњи премијер Србије Ана Брнабић, а седница је трајала шест сати. Посланик Владимир Орлић је подсетио да је 1,8 милиона гласова на децембарским изборима добила изборна листа "Александар Вучић Србија не сме да стане", што је значило и највећи број мандата.

На дневном реду конститутивне седнице је и избор потпредседника Народне скупштине, именовање генералног секретара, избор чланова радних тела, избор чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама.

ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО ПУТИНУ НА УБЕДЉИВОЈ ПОБЕДИ! Председник се на оригиналан начин обратио руском ЛИДЕРУAleksandar Vučić i Vladimir Putin

ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО ПУТИНУ НА УБЕДЉИВОЈ ПОБЕДИ! Председник се на оригиналан начин обратио руском ЛИДЕРУ

ДАЧИЋ: Могу да потврдим да Александар Вучић као председник Србије није прихватио француско-немачки планIvica-Dačić

ДАЧИЋ: Могу да потврдим да Александар Вучић као председник Србије није прихватио француско-немачки план

ОВО ЈЕ СПОРНИ ДОКУМЕНТ КОЈИ ЈЕ ПОКАЗАЛА АНА БРНАБИЋ У СКУПШТИНИ! Ево шта су ПОТПИСАЛЕ И ОБЕЋАЛЕ перјанице опозиције Западним газдама!Foto: Printscreen/RTS

ОВО ЈЕ СПОРНИ ДОКУМЕНТ КОЈИ ЈЕ ПОКАЗАЛА АНА БРНАБИЋ У СКУПШТИНИ! Ево шта су ПОТПИСАЛЕ И ОБЕЋАЛЕ перјанице опозиције Западним газдама!

18:48
Завршена седница Народне скупштине 

- Не разумем зашто лупају о клупе, обзиром да нису учествовали у консултацијама које су трајале три дана. Стекла сам утисак да нису заинтересовани за места потпредседника и радна тела. Трудићу се да предлоге опозиције уважим у највећој мери када се посланици одазову консултацијама - казала је Брнабић.

Брнабић је затим закључила прву седницу Народне скупштине у четрнаестом сазиву.

- Сматрам да смо урадили важан посао за грађане Републике Србије. Сутра ћу наставити са радом и сазиваћу на колегијум представнике свих посланичких група.

18:44
Избор чланова и заменика чланова одбора скупштине

Пета тачка денвног реда је избор чланова и заменика чланова одбора скупштине.

- Хвала вам што сада не желите да задржавате рад парламента - изјавила је председница иронично обзиром на непрестано лупање о клупу од стране опозиције.

За је гласало 155 посланика.

18:35
Изабрани потпредседници Скупштине

За све кандидате за потпредседнике гласало је 155 посланика. Након гласања, уследио је аплауз већине у парламенту спрам буке коју праве опозиција.

Именован је и генерални секретар Скупштине Срђан Смиљанић. За њега је гласало 148 посланика.

18:30
Брнабић о дивљању опозиције у Скупштини

 - Нема разлога, заиста. Да би грађани Србије разумели зашто у овом тренутку скупштина изгледа овако. Три дана су трајале консултације за радна тела и избор потпредседника. Ниједна од та три дана се ови посланици нису појавили на консултацијама. Сви предлози који су дошли од стране опозције која је дошла, ми смо прихватили. Само да сте показали мрву поштовања да се одазовете на консултације. Могли смо да се договоримо цивилизовано. Нажалост циљ им је да се прави циркус у скупштини. Да сте зрно енергије показали на консултацијама као сад лако бисмо се договорили - изјавила је Брнабић.

18:15
Избор потпредседника

 Брнабић се захвалила на поверењу и почела да председава Народном скупштином. Том приликом она се обратила посланицима из опозиције.

- Нисте се удостојили да будете присутни током гласања. Закључујем претрес. Стављам на гласање предлог да Народна скупштина има 6 потпредседника. Мислим да у парламенту требају бити два потпредседника из опозиције.

За кандидате потпредседника кандидовани су: Сандра Божић, Един Ђерлек, Марина Рагуш, Јован Јањић, Елвира Ковач и Снежана Пауновић. 

Опозиција је опет показала сву своју неозбиљност ометајући на све начине избор потпредседника и дивљајући по Скупштини.

sd
сд / Извор: Фото: Printscreen/RTS

17:50
Брнабић изабрана за председницу Скупштине

Ана Брнабић изабрана за председницу Народне скупштине. За њен избор гласала 153 посланика

За избор Ане Брнабић гласали су посланици који су у Скупштину ушли са листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" и "Ивица Дачић - премијер Србије", Савеза војвођанских Мађара и странака националних мањина.

Посланици коалиције "Србија не сме да стане" и "НАДА" нису присуствовали гласању, док су посланици "Ми глас из народа др Бранимир Несторовић" и "Ми глас из народа" били против или нису присуствовали гласању.    

Ана Брнабић рођена је 1975. године у Београду. Поседује мастер диплому (МБА) са Универзитета Хал из Велике Британије и више од десет година рада са међународним организацијама, страним инвеститорима, локалним самоуправама и јавним сектором у Србији.

У августу 2016. године изабрана је за министарку државне управе и локалне самоуправе у Влади Србије, и ту функцију је обављала до избора за председницу Владе.

Како се наводи у њеној званичној биографији, као министарка државне управе и локалне самоуправе посебно је радила на реформи јавне управе кроз увођење електронске управе у Србији како би држава постала истински сервис грађана.

Као председница Савета за иновационо предузетништво и информационе технологије Владе Србије, у свакодневним консултацијама са ИТ индустријом из Србије, стартап и иновационим компанијама, развила је Акциони план и кренула у његову брзу примену. 

Чланица је групе „Нови лидери за Европу” Светског економског форума и Саветодавног одбора организације “World Миндс” која окупља најважније светске иноваторе из свих области. 

Пре избора у Владу Србије, била је директорка компаније „Континентал винд Србија” (Цонтинентал Wind Сербиа – CWS), председник Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) и члан Управног одбора непрофитне организације ПЕКСИМ која стипендира студенте из Србије и Северне Македоније да заврше мастер студије на Универзитету Кембриџ под условом да се врате у своју земљу и помогну њен развој и реформе.

Учествовала је у оснивању и НАЛЕД-а и ПЕКСИМ фондације.

Била је ангажована у различитим америчким консултантским фирмама које су у Србији реализовале пројекте финансиране од стране Америчке агенције за међународни развој (УСАИД). 

Била је заменица директора Пројекта за развој конкурентности Србије, експерткиња на Програму реформе локалне самоуправе у Србији и виша координаторка Програма за економски развој општина.

Добитница је бројних признања за развојне пројекте на којима је радила, промоцију друштвено-одговорног пословања и толеранције.

На седници Народне скупштине Републике Србије, 28. октобра 2020. године, изабрана је по други пут за председницу Владе Србије. 

Мандат у том сазиву Владе трајао је до 26. октобра 2022. године, када је, по трећи пут, изабрана за председницу Владе Србије.

17:30
Гласање о избору председника парламента

Председавајући је закључио претрес и објавио да ће гласање о председнику НС почети за 10 минута.

Председавајући је утврдио листу кандидата за председника НС на којој се налази само Ана Брнабић. Раденовић је предложио да гласање буде јавно, прозивком народних посланика, а са том одлуком се сложило 154 посланика.

16:50
Орлић поручио опозицији: Уз шампањац сте славили поклањање Маршалата Американцима

 - Не знам шта бих рекао. Још једним одвратним обраћањем према човеку који заслужује поштовање. Ово је слика и прилика како водите своју политику. Ово што сте урадили нисте могли прецизније да покажете. Наравно да нема несреће у овој земљи коју нису злоупотребили, али су показали да је њихово суштинско име "Насиље против Србије". Знају ови људи у нашој земљи ко је разорио све и зато нису гласали за њих. Утврдили смо, одговарају вам резулатати избора само за неке ствари за које сте задовољни - рекао је Орлић и поменуо извештај ОДИХР-а и кампању дехуманизације према Александру Вучићу коју је опозиција спроводила.

- Ви сте поклонили зграду Маршалата и овако сте славили, а онда сте и понизили нашу војску која је морала рушевине да очисти да бисте дали Американцима на поклон. Славили сте то уз шампањац. 

16:27
Орлић поручио Мариники: Вратите свих 619 милиона народу

 Мариника Тепић изнела је низ гнусних лажи на рачун Ане Брнабић и њене породице, а на то је реаговао посланик Владимир Орлић.

- Разумели сте шта је највећи грех Ане Брнабић. Што је раскринкала лажи о Ковину. Али ево имате Борислава из Новог Сада који се пребацио у Београд да би био одборник. То су фантоми које смо лоцирали. Што се тиче враћања украдених пара, ништа вас не спречава да 619 милиона евра које је згрнуо ваш тајкун поделите народу од којег сте украли.

16:15
Јованов поручио Парандиловићу: Храни куче да те уједе

- Имали смо прилику да видимо још једног фаснтома. Био је пријављен у Прибоју и сад на Чукарици у стану који је добио захваљујући СНС-у. Храни куче да те уједе - изјавио је Јованов.

- Он у свом Прибоју не може да добаци неки резултат. Он је слика и прилика "Србије против насиља". Ми ћемо бити пристојни и смирени. А да видите како бежи по Кнез Михајловој од повериоца видели бисте о каквом јунаку је реч.

sd
сд / Извор: Фото: Printscreen/RTS

 

15:54
 Јованов оштро по опозицији: У данима велике туге у мају ви сте играли Макарену

- У данима велике туге у мају ви сте играли Макарену. Свађали сте се ко ће водити Анкетни одбор. Па сте онда отишли да тај одбор и свађали се ко ће да председава и згадили сте родитељима убијене деце све рекавши да немају тапију на бол. И ви ћете да нам кажете нешто. Ево још једног парадокса. Кажу да су покрадени избори. Милион људи је гласало за вас, а на скуп вам дође хиљаду или две. Значи ни они верују да су избори покрадени. Значи чак и ваши бирачи не мисле тако. Целу државу држите као таоце да се не би писало о њиховој неспособности. Одбијају да схвате да је пре 12 година народ гласао другачије, да су се разочарали и сада гласају за нас. Они те људе називају сендвичарима, ботовима.. И онда се чуде што не могу да победе. Не постоји начин да вас неко постави на власт сем грађана - изјавио је Јованов.

15:40
Милојичић: Грађани Србије не заслужују да им Ђилас прича о лоповлуку

Милојичић је рекао да је председник извршног одбора странке Павла Грбовића био саветник Аљбина Куртија.

- Грађани Србије не заслужују да им Ђилас говори о лоповлуку и да им Мариника Тепић говори о поштењу. 

15:27
Јованов: Испоручили сте цео државни врх Хагу - То је издаја

Миленко Јованов упоредио је плате и пензије сада и у периоду када је опозиција руководила Србијом, а затим се надовезао на тему КиМ.

- Причали сте да ће сви признати независно Косово. Ко је то урадио? Нико. Јако оштро судите, а како бисте судили онима који су цео војни и полицијски врх испоручили Хагу? Јел то издаја или није? Испоручите све генерале који су бранили КиМ и цео политички врх и то не може да се мери. Тражите проглашење окупације КиМ, то је улазак у рат. Погледајте то лицемерје. Они би да прогласе окупацију, да прекрсте руке и да виде шта ће да се деси. И да чекају да им Вучић то реши. За њих су Кипар и Србија у истој геополитичкој позицији. Али вас брига, имате резервне земље у које би побегли док бисмо ми остали - рекао је Јованов.

14:40
Мацура: Тражите међународну истрагу, а избори вам добри да прихватите мандате

 Приметила сам у ова три дана да заплићемо језиком када се обраћамо посланицама. Било би добро да се у будућности са поштовањем обраћамо женама. Зашто се не би обраћали политичаркама у женком роду? - упитала је Мацура и подсетила да НС није ни у једном тренутку суспендовала Закон о дискриминацији жена.

Она се затим обратила председавајућем рекавши да је увредљиво како се поједини посланици обраћају према њему приписујући му разне дијагнозе.

Додала је да ће позиција будуће председнице НС бити јако тешка.

- Желим да кажем да ми је јако тешко и жао да и парламентарне политичке групације се нису осврнуле на мартовски погром. Прво што се ради о једној годишњици која је "округла". Морам да вам кажем да се ниједна није према пијатету према жртвама осврнула на то - изјавила је посланица Мацура, а затим је прочитала податке о жртвама овог погрома.

Посланица се осврнула и на резолуцију ЕП.

- Наше политичке размирице у оквиру наше земље су нешто сасвим друго у односу на оно кад напустимо државу и представљамо је у иностранству. Никада се није десило да се оволико лобира из једне државе о резолуцији ЕП. Хтели су да изазову међународну истрагу. Како мислите да неко озбиљно схвати то што тражите међународну истрагу, али су избори били добри да би прихватили мандате.

- Надам се да овај парламент има снаге да реши политичке кризе на миран начин - казала је Мацура и додала да ће највећи изазов бити спречавање насиља, те се осврнула на мајске трагедије.

- Политичка злоупотреба тога је била бесрамна, а то је резултирало њиховим још горим резултатом. Надам се да годишњица неће бити поново злоупотребљена - изјавила је Мацура и подсетила се првог сусрета и сарадње са Аном Брнабић.

14:25
Јованов о резолуцији ЕП

Миленко Јованов је рекао да је страшно да неко поново у скупштини прети резолуцијама Европског парламента.

- Поређење са ултиматумом Аустро-угарске постоји, зато што сте тражили да се омогући рад истражних комисија. Дакле ви тражите да држава Србија укине део свог суверенитета, и да странци врше истраге у Србији. То је тражила и Аустро-угарска, чак и мање од онога што тражи опозиција данас - рекао је Јованов.

Председник посланичког клуба СНС каже да је то уствари неупоредиво горе.

- Резолуције ЕП апсолутно нису обавезујуће. Значи они одлазе тамо, вуку за рукав европарламентарце, пљују по Србији из разоноде. То нема апсолутно никакву тежину, то нико други неће да примени - рекао је он.

Подсетио је и да исти тај Европски парламент гласао о резолуцијама против СПЦ, као и за прекидање субвенција и помоћи Србији ако не уведе санкције Русији.

- У јануару прошле године су тражили прекид приступних преговора са Србијом због сарадње са Додиком. Дакле, то раде њихови лобисти, без њих. А сада су им дали нову муницију да ударају на Србију. Е сада да вам кажем, нађите и мачка о чији реп ћете да окачите те резолуције - казао је Јованов.

14:00
Брнабић: Није вас срамота да у Скупштини причате исто оно што прича и Аљбин Курти

Ана Брнабић је рекла да поред тога што нападају њу у Скупштини, опозиција напада и Србе са Косова и Метохије.

- Ја не верујем да вас није срамота, да ви у Скупштини причате исто оно што прича и Аљбин Курти. Пружам руку и спремна сам да разговарам, али ћу увек овде јасно одговорити на антидржавну политику - рекла је она.

Ана Брнабић је посланици Покрета Срце Тијани Перић Дилигенски поручила да јој очигледно није било довољна једна Резолуција Европског парламента.

- Молили сте по Бриселу да се прихвати резолуција којом се укида суверенитет наше земље, да би ЕП парламент могао да суспендује наше законе. Није вам то било довољно, него данас, у српском парламенту, претите новом резолуцијом ЕП. Ја имам пријатеље у Европском парламенту, али ни по чему, ни данас нити ће икада, Европски парламент бити изнад српског парламента - поручила је Ана Брнабић.

Она истиче да у ЕП неко о Србији мисли добро, а неко лоше.

- Неки, ови који су изгурали резолуцију, ваши пријатељи, и пријатељи Аљбина Куртија. Резолуције ЕП за мене као народну посланицу, надам се сутра као председницу НС, не да нису обавезујуће, него ме апсолутно не занимају. Не претите тиме српском парламенту - поручила је она.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Youtube printscreen

13:22
Пастор: Сарадња СВМ и СНС донела много доброг и Србима и Мађарима

Посланик СВМ Балинт Пастор поручио је посланицима опозиције да не жели да било ко увлачи Мађаре у конфликт.

- Када бисмо се бавили тиме ко је шта говорио пре 15 година, и о вама бисмо могли свашта да кажемо. Сарадња СВМ и СНС је донела много доброг и Србима и Мађарима. Постигли смо историјско помирење, и о томе смо причали и у прошлом сазиву - казао је Пастор.

Он истиче да је СНС била спремна на храбре кораке, на које опозиција, када је била власт, из кукавичлука није била спремна.

13:05
Милош Вучевић је одговорио Бориславу Новаковићу: "Од вас су сви поштенији"

Милош Вучевић је рекао да се јавио за реч пошто га је "прозвао" Борислав Новаковић.

- Сви које сте поменули су честитији и часнији од вас. Седите, што сте нервозни, није ово фолклор па да се држите за струк. Од вас су сви поштенији, јер ви сте крали буџетске паре, и побегли од одговорности - казао је Вучевић.

Он је рекао да је Новаковић највећи криминалац Новог Сада.

- Плакао си пред амбасадама, шест година ниси ишао на посао, а примао си плату. Ја честитам Ани Брнабић, била је одличан премијер, а биће и одличан председник Скупштине - додао је Вучевић.

- Честитам Ани Брнабић била је сјајан премијер и биће одлична председничка скупштине

Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Фото: Youtube printscreen

12:35
Брнабић о излагању Жељка Веселиновића: Срам вас било

Ана Брнабић је рекла да је не занима Жељко Веселиновић, и да је он о себи све рекао.

- Мене занимате ви остали, који седите поред њега. Нико вас не тера да ме волите, али ви подржавате човека који је једној жени рекао да жели да ту жену неко више месеци силује у ријалитију. Ви седите поред таквог човека. Тиме ви подржавате такво понашање. Он ме не занима, ви ме занимате. И све жене које су пристале да буду на листи лицемерног назива Србија против насиља, а на којој је такав човек - казала је она.

Брнабићева је подсетила и да је Веселиновић рекао да је Вучић "договорио да га линчују у Сребреници".

- Срам вас било, то је био покушај убиства председника. Пљунули сте у лице целој земљи, срам вас било - истиче Ана Брнабић.

12:30
Ракић: Потребно је да се ујединимо око Косова и Метохије

Горан Ракић рекао је да је потребно да се ујединимо око кључних проблема.

- Уместо да се овде ујединимо око неких ствари, макар око Косова и Метохије. јер ово што ви радите помажете Куртију а не нама Србима који доле живимо и боримо се да останемо на КиМ. 

12:27
Сукоб Ненада Томашевића и Марка Атлагића

 Посланик ПОКС Ненад Томашевић је говорио о ратној прошлости, помињући у негативном контексту посланика Марка Атлагића, због чега је он бурно реаговао.

Председавајући Стојан Раденовић је морао да искључи микрофон, али се вербални сукоб наставио и поред тога. 

12:24
Подршка за Ану Брнабић

Славица Ђукић Дејановић и Снежана Пауновић из СПС, као и Александар Мирковић са листе Србија не сме да стане, су пружили поршку Ани Брнабић.

12:13
Булатовић о Мариники Тепић

Посланик Дејан Булатовић рекао је да је неморално да Мариника Тепић указује на повреду пословника.

- Она није научила ни шта је кока носиља, ни шта је кокаин. Каже у Моровићу се гаји марихуана. А та особа, која крши Устав константно, која је овде тражила да се уведе резолуција против грађана Србије због наводног геноцида у Сребреници, није се извинила до дан данас. И она ће сада да прича о неком моралу - рекао је он. 

12:04
Лончар шокиран тврдњама Стефановића

Златибор Лоначр је реаговао на тврдње Борка Стефановића, да је, наводно једна жена била уцењена да иде на митинг СНС како би добила терапију, рекавши да то говори само о њему.

- Морате да знате да док сте ви водили здравство пацијенти нису могли да се  лече јер није било лекова и апарата за лечење. Можете да лупате колико год хоћете и то грађани зању. 

11:55
Марија Здравковић о тврдњама опозиције

Посланица Марија Здравковић, са листе Србија не сме да стане, истакла је да је 25 година радила у здравству, и да је шокирана тврдњама посланика опозиције да људи у Србији морају да имају чланску карту да би могли да се лече.

- Не скупљајте на томе политичке поене, то није морално!

11:45
Брнабић: Не постоји ниједна фирма ни у Србији ни у свету које носи моје име

Ана Брнабић је нагласила да не постоји ниједна фирма ни у Србији ни у свету које носи њено име, оповргавши тврдње појединих посланика опозиције који су то тврдили.

Када се ради о фирми Асеко, то није моја фирма, то је европска фирма. Мултинационална фирма која запошљава више од 500 људи тешко може да буде корупмирана. А са мном има везе једнако колико и Мајкрософт.

- Свиђа ми се што сви млади људи са својим старт ап компанијама у Београду, Нишу, Чачку....могу да ћују колико се за њих бринете. Нису се удостојили један научно технолошки парк да ураде. Да формирају ниједан ови научно истраћживачки институт. Ја се поносим што верујем у младе људе у Србији и све што смо уложили тросруко се вратило. И још ћемо да улажемо 

11:10
Пауновић: Добро је да жена буде предсеница парламента

Снежана Пауновић казала је да јој је драго да ће Ана Брнабић бити председница парламента, јер искуство говори да је то добро.

- Када смо на челу парламента имали жену успели смо да донесемо неке врло важне законе. Уз све мане људи кои седе у парламенту ја имам свест да је за њих гласао народ. Неко за нас из владајуће већине, неко за вас који припадате оозицији. Али су они гласали да разговарамо овде о pproblemima и унапређењу њиховог живот,а а не о томе ко кога воли или мрзи.

- Брнабић је показала способност којој се дивим. Не сећам се да је било која жена бруталније вређана у осовј сали и не сећам се да је ико рекао - извините.

Важно је да ћемо имати времена да разговарамо о неким важним питањима и да ћемо имати и шансу и простора. 

Sednica
Седница / Извор: Фото: Youtube printscreen

 

10:45
Миленко Јованов о Косову и Метохији

 Миленко Јованов са листе Србија не сме да стане, поручио је да је Србија на чијем је челу председник Александар Вучић довела до бројних повлачења признања тзв. Косова.

- Дакле јасно је речено да нема признања било каквог тзв. Косова. Па се боримо да Косово не уђе у УНЕСКО, Интерпол, и то све ми који смо "издали" - рекао је Јованов.

Он је то рекао у одговору посланику Бранку Павловић са листе Ми - Глас из народа.

- Лако је са Врачара са кашичицом из капућина у устима србовати. Па пуцали су у децу која су носила бадњак. Не плашимо се ми западних непријатеља, знамо да су нас лагали. Али ми смо тражили саговорника са друге стране, али је очигледно да га нема. Не можете априори одбити да разговарате. Ако то урадите, онда Србија постаје крива за све, и отварање сезоне лова на Србе на КиМ - рекао је Јованов.

Јованов истиче да само захваљујући држави Србији и Вучићу није дошло до тога да се на Косову и Метохији понавља ситуација из Нагорно-Карабаха и Појаса Газе.

10:35
Павловић: Повлачење признања независности тзв. Косова озбиљан резултат власти

Бранко Павловић из покрета "Ми - Глас из народа" рекао је да је повлачење признања независности тзв. Косова озбиљан резултат наше дипломатије у ширем смислу и оних који су водили нашу земљу претходних година.

Ипак, како је навео, Ми- Глас из народа неће подржати Ану Брнабић на месту председнице парламента због Француско-немачког споразума.

Како је појаснио, тај споразум је изузетно опасан документ, базиран на споразуму из 70-тих година између Западне и Источне Немачке.

Он је предложио да би Србија требало да тражи да се дефинишу надлежности Србије на целој територији Косова и Метохије и да скупштина донесе нову резолуцију о КиМ.

10:30
Бачевац: Подржаћемо Ану Брнабић на месту председнице парламента

Муамер Бачевац из Социјалдеморкатске партије Србије је рекао да скупштина "представља сито и најзначајније решето у којој можемо променити један закон на боље".

- Потребно је да имамо минимум неопходног поштовања, уважавања и сарадње. Рад у одборима мора бити ефикасан. 

- Ми ћемо подржати кандидатуру Ане Брнабић за функцију председнице парламента, рекао је он.

10:20
Зукорлић: Можемо градити праведну Србију у којој ће се чути глас мањине

Усаме Зукорлић је указао на страдање палестинског народа и другим страдањима која се тренутно дешавају у свету.

- Зато ми овде данас 80 година од пораза нацизма важно је да схватимо да су туђе трагедије огледало наше љдускости. Ми не можемо одлучити данас да ли ћемо одлучити о правденом свету, али можемо градити праведну Србију у којој ће се чути глас мањине. 

- Избор новог руковдства долази у осетљивом и запаљивом моменту, зато ће бити одговорност велика. - 30.000 гласова грађана који су имали поверење у листу Уједињениза правду нас обавезује на одговорност.

- Позивам посланике да се некад уздигнемо изад денвно политичких борби и да учинимо кораке који ће допринети правди, а та правда да буде темељ за помирење међу народима Западног Балкана. Градимо мостове, а не зидове, будимо од ониих који ће доприностии добру и који ће се борити против зла. Зато је важно да већина сарађује са мањином и да влас ради све да допринесе добру а позоиција да буде конструктивна.

Zukorlić
Зукорлић / Извор: Фото: Youtube printscreen

10:10
Утврђени услови за даљи рад парламента

У сали је 153 посланика присутно, постоје услови за рад парламента, рекао је председавајући конститутивном седницом Стојан Раденовић, 

Ана Брнабић као главни кандидат

Владимир Орлић је подсетио да су они предложили да председник парламента буде Ана Брнабић да је то предлог на који су поносни.

Тај предлог подржале су СНС, Социјалистичка партија Србије, Савез војвођанских Мађара, Јединствена Србија, Покрет уједињених пензионера Србије, а против су се и јуче изјасниле Србија против насиља, Нова Демократска странка Србије, Ми глас из народа др Бранислав Несторовић и Ми глас из народа.