few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

POSLANICI ODLUČILI: Ana Brnabić je nova predsednica Narodne skupštine Republike Srbije

20.03.2024. 10:18
Piše:
Srbija Danas
sd
sd / Izvor: Foto: Tanjug/Marko Đoković

Nakon duge rasprave

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su i juče o predlogu da predsednik Skupštine Srbije bude potpredsednica Srpske napredne stranke (SNS) i dosadašnji premijer Srbije Ana Brnabić, a sednica je trajala šest sati. Poslanik Vladimir Orlić je podsetio da je 1,8 miliona glasova na decembarskim izborima dobila izborna lista "Aleksandar Vučić Srbija ne sme da stane", što je značilo i najveći broj mandata.

Na dnevnom redu konstitutivne sednice je i izbor potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tela, izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

VUČIĆ ČESTITAO PUTINU NA UBEDLJIVOJ POBEDI! Predsednik se na originalan način obratio ruskom LIDERUAleksandar Vučić i Vladimir Putin

VUČIĆ ČESTITAO PUTINU NA UBEDLJIVOJ POBEDI! Predsednik se na originalan način obratio ruskom LIDERU

DAČIĆ: Mogu da potvrdim da Aleksandar Vučić kao predsednik Srbije nije prihvatio francusko-nemački planIvica-Dačić

DAČIĆ: Mogu da potvrdim da Aleksandar Vučić kao predsednik Srbije nije prihvatio francusko-nemački plan

OVO JE SPORNI DOKUMENT KOJI JE POKAZALA ANA BRNABIĆ U SKUPŠTINI! Evo šta su POTPISALE I OBEĆALE perjanice opozicije Zapadnim gazdama!Foto: Printscreen/RTS

OVO JE SPORNI DOKUMENT KOJI JE POKAZALA ANA BRNABIĆ U SKUPŠTINI! Evo šta su POTPISALE I OBEĆALE perjanice opozicije Zapadnim gazdama!

18:48
Završena sednica Narodne skupštine 

- Ne razumem zašto lupaju o klupe, obzirom da nisu učestvovali u konsultacijama koje su trajale tri dana. Stekla sam utisak da nisu zainteresovani za mesta potpredsednika i radna tela. Trudiću se da predloge opozicije uvažim u najvećoj meri kada se poslanici odazovu konsultacijama - kazala je Brnabić.

Brnabić je zatim zaključila prvu sednicu Narodne skupštine u četrnaestom sazivu.

- Smatram da smo uradili važan posao za građane Republike Srbije. Sutra ću nastaviti sa radom i sazivaću na kolegijum predstavnike svih poslaničkih grupa.

18:44
Izbor članova i zamenika članova odbora skupštine

Peta tačka denvnog reda je izbor članova i zamenika članova odbora skupštine.

- Hvala vam što sada ne želite da zadržavate rad parlamenta - izjavila je predsednica ironično obzirom na neprestano lupanje o klupu od strane opozicije.

Za je glasalo 155 poslanika.

18:35
Izabrani potpredsednici Skupštine

Za sve kandidate za potpredsednike glasalo je 155 poslanika. Nakon glasanja, usledio je aplauz većine u parlamentu spram buke koju prave opozicija.

Imenovan je i generalni sekretar Skupštine Srđan Smiljanić. Za njega je glasalo 148 poslanika.

18:30
Brnabić o divljanju opozicije u Skupštini

 - Nema razloga, zaista. Da bi građani Srbije razumeli zašto u ovom trenutku skupština izgleda ovako. Tri dana su trajale konsultacije za radna tela i izbor potpredsednika. Nijedna od ta tri dana se ovi poslanici nisu pojavili na konsultacijama. Svi predlozi koji su došli od strane opozcije koja je došla, mi smo prihvatili. Samo da ste pokazali mrvu poštovanja da se odazovete na konsultacije. Mogli smo da se dogovorimo civilizovano. Nažalost cilj im je da se pravi cirkus u skupštini. Da ste zrno energije pokazali na konsultacijama kao sad lako bismo se dogovorili - izjavila je Brnabić.

18:15
Izbor potpredsednika

 Brnabić se zahvalila na poverenju i počela da predsedava Narodnom skupštinom. Tom prilikom ona se obratila poslanicima iz opozicije.

- Niste se udostojili da budete prisutni tokom glasanja. Zaključujem pretres. Stavljam na glasanje predlog da Narodna skupština ima 6 potpredsednika. Mislim da u parlamentu trebaju biti dva potpredsednika iz opozicije.

Za kandidate potpredsednika kandidovani su: Sandra Božić, Edin Đerlek, Marina Raguš, Jovan Janjić, Elvira Kovač i Snežana Paunović. 

Opozicija je opet pokazala svu svoju neozbiljnost ometajući na sve načine izbor potpredsednika i divljajući po Skupštini.

sd
sd / Izvor: Foto: Printscreen/RTS

17:50
Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Narodne skupštine. Za njen izbor glasala 153 poslanika

Za izbor Ane Brnabić glasali su poslanici koji su u Skupštinu ušli sa lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" i "Ivica Dačić - premijer Srbije", Saveza vojvođanskih Mađara i stranaka nacionalnih manjina.

Poslanici koalicije "Srbija ne sme da stane" i "NADA" nisu prisustvovali glasanju, dok su poslanici "Mi glas iz naroda dr Branimir Nestorović" i "Mi glas iz naroda" bili protiv ili nisu prisustvovali glasanju.    

Ana Brnabić rođena je 1975. godine u Beogradu. Poseduje master diplomu (MBA) sa Univerziteta Hal iz Velike Britanije i više od deset godina rada sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji.

U avgustu 2016. godine izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije, i tu funkciju je obavljala do izbora za predsednicu Vlade.

Kako se navodi u njenoj zvaničnoj biografiji, kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave posebno je radila na reformi javne uprave kroz uvođenje elektronske uprave u Srbiji kako bi država postala istinski servis građana.

Kao predsednica Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije Vlade Srbije, u svakodnevnim konsultacijama sa IT industrijom iz Srbije, startap i inovacionim kompanijama, razvila je Akcioni plan i krenula u njegovu brzu primenu. 

Članica je grupe „Novi lideri za Evropu” Svetskog ekonomskog foruma i Savetodavnog odbora organizacije “World Minds” koja okuplja najvažnije svetske inovatore iz svih oblasti. 

Pre izbora u Vladu Srbije, bila je direktorka kompanije „Kontinental vind Srbija” (Continental Wind Serbia – CWS), predsednik Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i član Upravnog odbora neprofitne organizacije PEKSIM koja stipendira studente iz Srbije i Severne Makedonije da završe master studije na Univerzitetu Kembridž pod uslovom da se vrate u svoju zemlju i pomognu njen razvoj i reforme.

Učestvovala je u osnivanju i NALED-a i PEKSIM fondacije.

Bila je angažovana u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizovale projekte finansirane od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). 

Bila je zamenica direktora Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, ekspertkinja na Programu reforme lokalne samouprave u Srbiji i viša koordinatorka Programa za ekonomski razvoj opština.

Dobitnica je brojnih priznanja za razvojne projekte na kojima je radila, promociju društveno-odgovornog poslovanja i tolerancije.

Na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, 28. oktobra 2020. godine, izabrana je po drugi put za predsednicu Vlade Srbije. 

Mandat u tom sazivu Vlade trajao je do 26. oktobra 2022. godine, kada je, po treći put, izabrana za predsednicu Vlade Srbije.

17:30
Glasanje o izboru predsednika parlamenta

Predsedavajući je zaključio pretres i objavio da će glasanje o predsedniku NS početi za 10 minuta.

Predsedavajući je utvrdio listu kandidata za predsednika NS na kojoj se nalazi samo Ana Brnabić. Radenović je predložio da glasanje bude javno, prozivkom narodnih poslanika, a sa tom odlukom se složilo 154 poslanika.

16:50
Orlić poručio opoziciji: Uz šampanjac ste slavili poklanjanje Maršalata Amerikancima

 - Ne znam šta bih rekao. Još jednim odvratnim obraćanjem prema čoveku koji zaslužuje poštovanje. Ovo je slika i prilika kako vodite svoju politiku. Ovo što ste uradili niste mogli preciznije da pokažete. Naravno da nema nesreće u ovoj zemlji koju nisu zloupotrebili, ali su pokazali da je njihovo suštinsko ime "Nasilje protiv Srbije". Znaju ovi ljudi u našoj zemlji ko je razorio sve i zato nisu glasali za njih. Utvrdili smo, odgovaraju vam rezulatati izbora samo za neke stvari za koje ste zadovoljni - rekao je Orlić i pomenuo izveštaj ODIHR-a i kampanju dehumanizacije prema Aleksandru Vučiću koju je opozicija sprovodila.

- Vi ste poklonili zgradu Maršalata i ovako ste slavili, a onda ste i ponizili našu vojsku koja je morala ruševine da očisti da biste dali Amerikancima na poklon. Slavili ste to uz šampanjac. 

16:27
Orlić poručio Mariniki: Vratite svih 619 miliona narodu

 Marinika Tepić iznela je niz gnusnih laži na račun Ane Brnabić i njene porodice, a na to je reagovao poslanik Vladimir Orlić.

- Razumeli ste šta je najveći greh Ane Brnabić. Što je raskrinkala laži o Kovinu. Ali evo imate Borislava iz Novog Sada koji se prebacio u Beograd da bi bio odbornik. To su fantomi koje smo locirali. Što se tiče vraćanja ukradenih para, ništa vas ne sprečava da 619 miliona evra koje je zgrnuo vaš tajkun podelite narodu od kojeg ste ukrali.

16:15
Jovanov poručio Parandiloviću: Hrani kuče da te ujede

- Imali smo priliku da vidimo još jednog fasntoma. Bio je prijavljen u Priboju i sad na Čukarici u stanu koji je dobio zahvaljujući SNS-u. Hrani kuče da te ujede - izjavio je Jovanov.

- On u svom Priboju ne može da dobaci neki rezultat. On je slika i prilika "Srbije protiv nasilja". Mi ćemo biti pristojni i smireni. A da vidite kako beži po Knez Mihajlovoj od poverioca videli biste o kakvom junaku je reč.

sd
sd / Izvor: Foto: Printscreen/RTS

 

15:54
 Jovanov oštro po opoziciji: U danima velike tuge u maju vi ste igrali Makarenu

- U danima velike tuge u maju vi ste igrali Makarenu. Svađali ste se ko će voditi Anketni odbor. Pa ste onda otišli da taj odbor i svađali se ko će da predsedava i zgadili ste roditeljima ubijene dece sve rekavši da nemaju tapiju na bol. I vi ćete da nam kažete nešto. Evo još jednog paradoksa. Kažu da su pokradeni izbori. Milion ljudi je glasalo za vas, a na skup vam dođe hiljadu ili dve. Znači ni oni veruju da su izbori pokradeni. Znači čak i vaši birači ne misle tako. Celu državu držite kao taoce da se ne bi pisalo o njihovoj nesposobnosti. Odbijaju da shvate da je pre 12 godina narod glasao drugačije, da su se razočarali i sada glasaju za nas. Oni te ljude nazivaju sendvičarima, botovima.. I onda se čude što ne mogu da pobede. Ne postoji način da vas neko postavi na vlast sem građana - izjavio je Jovanov.

15:40
Milojičić: Građani Srbije ne zaslužuju da im Đilas priča o lopovluku

Milojičić je rekao da je predsednik izvršnog odbora stranke Pavla Grbovića bio savetnik Aljbina Kurtija.

- Građani Srbije ne zaslužuju da im Đilas govori o lopovluku i da im Marinika Tepić govori o poštenju. 

15:27
Jovanov: Isporučili ste ceo državni vrh Hagu - To je izdaja

Milenko Jovanov uporedio je plate i penzije sada i u periodu kada je opozicija rukovodila Srbijom, a zatim se nadovezao na temu KiM.

- Pričali ste da će svi priznati nezavisno Kosovo. Ko je to uradio? Niko. Jako oštro sudite, a kako biste sudili onima koji su ceo vojni i policijski vrh isporučili Hagu? Jel to izdaja ili nije? Isporučite sve generale koji su branili KiM i ceo politički vrh i to ne može da se meri. Tražite proglašenje okupacije KiM, to je ulazak u rat. Pogledajte to licemerje. Oni bi da proglase okupaciju, da prekrste ruke i da vide šta će da se desi. I da čekaju da im Vučić to reši. Za njih su Kipar i Srbija u istoj geopolitičkoj poziciji. Ali vas briga, imate rezervne zemlje u koje bi pobegli dok bismo mi ostali - rekao je Jovanov.

14:40
Macura: Tražite međunarodnu istragu, a izbori vam dobri da prihvatite mandate

 Primetila sam u ova tri dana da zaplićemo jezikom kada se obraćamo poslanicama. Bilo bi dobro da se u budućnosti sa poštovanjem obraćamo ženama. Zašto se ne bi obraćali političarkama u ženkom rodu? - upitala je Macura i podsetila da NS nije ni u jednom trenutku suspendovala Zakon o diskriminaciji žena.

Ona se zatim obratila predsedavajućem rekavši da je uvredljivo kako se pojedini poslanici obraćaju prema njemu pripisujući mu razne dijagnoze.

Dodala je da će pozicija buduće predsednice NS biti jako teška.

- Želim da kažem da mi je jako teško i žao da i parlamentarne političke grupacije se nisu osvrnule na martovski pogrom. Prvo što se radi o jednoj godišnjici koja je "okrugla". Moram da vam kažem da se nijedna nije prema pijatetu prema žrtvama osvrnula na to - izjavila je poslanica Macura, a zatim je pročitala podatke o žrtvama ovog pogroma.

Poslanica se osvrnula i na rezoluciju EP.

- Naše političke razmirice u okviru naše zemlje su nešto sasvim drugo u odnosu na ono kad napustimo državu i predstavljamo je u inostranstvu. Nikada se nije desilo da se ovoliko lobira iz jedne države o rezoluciji EP. Hteli su da izazovu međunarodnu istragu. Kako mislite da neko ozbiljno shvati to što tražite međunarodnu istragu, ali su izbori bili dobri da bi prihvatili mandate.

- Nadam se da ovaj parlament ima snage da reši političke krize na miran način - kazala je Macura i dodala da će najveći izazov biti sprečavanje nasilja, te se osvrnula na majske tragedije.

- Politička zloupotreba toga je bila besramna, a to je rezultiralo njihovim još gorim rezultatom. Nadam se da godišnjica neće biti ponovo zloupotrebljena - izjavila je Macura i podsetila se prvog susreta i saradnje sa Anom Brnabić.

14:25
Jovanov o rezoluciji EP

Milenko Jovanov je rekao da je strašno da neko ponovo u skupštini preti rezolucijama Evropskog parlamenta.

- Poređenje sa ultimatumom Austro-ugarske postoji, zato što ste tražili da se omogući rad istražnih komisija. Dakle vi tražite da država Srbija ukine deo svog suvereniteta, i da stranci vrše istrage u Srbiji. To je tražila i Austro-ugarska, čak i manje od onoga što traži opozicija danas - rekao je Jovanov.

Predsednik poslaničkog kluba SNS kaže da je to ustvari neuporedivo gore.

- Rezolucije EP apsolutno nisu obavezujuće. Znači oni odlaze tamo, vuku za rukav evroparlamentarce, pljuju po Srbiji iz razonode. To nema apsolutno nikakvu težinu, to niko drugi neće da primeni - rekao je on.

Podsetio je i da isti taj Evropski parlament glasao o rezolucijama protiv SPC, kao i za prekidanje subvencija i pomoći Srbiji ako ne uvede sankcije Rusiji.

- U januaru prošle godine su tražili prekid pristupnih pregovora sa Srbijom zbog saradnje sa Dodikom. Dakle, to rade njihovi lobisti, bez njih. A sada su im dali novu municiju da udaraju na Srbiju. E sada da vam kažem, nađite i mačka o čiji rep ćete da okačite te rezolucije - kazao je Jovanov.

14:00
Brnabić: Nije vas sramota da u Skupštini pričate isto ono što priča i Aljbin Kurti

Ana Brnabić je rekla da pored toga što napadaju nju u Skupštini, opozicija napada i Srbe sa Kosova i Metohije.

- Ja ne verujem da vas nije sramota, da vi u Skupštini pričate isto ono što priča i Aljbin Kurti. Pružam ruku i spremna sam da razgovaram, ali ću uvek ovde jasno odgovoriti na antidržavnu politiku - rekla je ona.

Ana Brnabić je poslanici Pokreta Srce Tijani Perić Diligenski poručila da joj očigledno nije bilo dovoljna jedna Rezolucija Evropskog parlamenta.

- Molili ste po Briselu da se prihvati rezolucija kojom se ukida suverenitet naše zemlje, da bi EP parlament mogao da suspenduje naše zakone. Nije vam to bilo dovoljno, nego danas, u srpskom parlamentu, pretite novom rezolucijom EP. Ja imam prijatelje u Evropskom parlamentu, ali ni po čemu, ni danas niti će ikada, Evropski parlament biti iznad srpskog parlamenta - poručila je Ana Brnabić.

Ona ističe da u EP neko o Srbiji misli dobro, a neko loše.

- Neki, ovi koji su izgurali rezoluciju, vaši prijatelji, i prijatelji Aljbina Kurtija. Rezolucije EP za mene kao narodnu poslanicu, nadam se sutra kao predsednicu NS, ne da nisu obavezujuće, nego me apsolutno ne zanimaju. Ne pretite time srpskom parlamentu - poručila je ona.

Ana Brnabić
Ana Brnabić / Izvor: Foto: Youtube printscreen

13:22
Pastor: Saradnja SVM i SNS donela mnogo dobrog i Srbima i Mađarima

Poslanik SVM Balint Pastor poručio je poslanicima opozicije da ne želi da bilo ko uvlači Mađare u konflikt.

- Kada bismo se bavili time ko je šta govorio pre 15 godina, i o vama bismo mogli svašta da kažemo. Saradnja SVM i SNS je donela mnogo dobrog i Srbima i Mađarima. Postigli smo istorijsko pomirenje, i o tome smo pričali i u prošlom sazivu - kazao je Pastor.

On ističe da je SNS bila spremna na hrabre korake, na koje opozicija, kada je bila vlast, iz kukavičluka nije bila spremna.

13:05
Miloš Vučević je odgovorio Borislavu Novakoviću: "Od vas su svi pošteniji"

Miloš Vučević je rekao da se javio za reč pošto ga je "prozvao" Borislav Novaković.

- Svi koje ste pomenuli su čestitiji i časniji od vas. Sedite, što ste nervozni, nije ovo folklor pa da se držite za struk. Od vas su svi pošteniji, jer vi ste krali budžetske pare, i pobegli od odgovornosti - kazao je Vučević.

On je rekao da je Novaković najveći kriminalac Novog Sada.

- Plakao si pred ambasadama, šest godina nisi išao na posao, a primao si platu. Ja čestitam Ani Brnabić, bila je odličan premijer, a biće i odličan predsednik Skupštine - dodao je Vučević.

- Čestitam Ani Brnabić bila je sjajan premijer i biće odlična predsednička skupštine

Miloš Vučević
Miloš Vučević / Izvor: Foto: Youtube printscreen

12:35
Brnabić o izlaganju Željka Veselinovića: Sram vas bilo

Ana Brnabić je rekla da je ne zanima Željko Veselinović, i da je on o sebi sve rekao.

- Mene zanimate vi ostali, koji sedite pored njega. Niko vas ne tera da me volite, ali vi podržavate čoveka koji je jednoj ženi rekao da želi da tu ženu neko više meseci siluje u rijalitiju. Vi sedite pored takvog čoveka. Time vi podržavate takvo ponašanje. On me ne zanima, vi me zanimate. I sve žene koje su pristale da budu na listi licemernog naziva Srbija protiv nasilja, a na kojoj je takav čovek - kazala je ona.

Brnabićeva je podsetila i da je Veselinović rekao da je Vučić "dogovorio da ga linčuju u Srebrenici".

- Sram vas bilo, to je bio pokušaj ubistva predsednika. Pljunuli ste u lice celoj zemlji, sram vas bilo - ističe Ana Brnabić.

12:30
Rakić: Potrebno je da se ujedinimo oko Kosova i Metohije

Goran Rakić rekao je da je potrebno da se ujedinimo oko ključnih problema.

- Umesto da se ovde ujedinimo oko nekih stvari, makar oko Kosova i Metohije. jer ovo što vi radite pomažete Kurtiju a ne nama Srbima koji dole živimo i borimo se da ostanemo na KiM. 

12:27
Sukob Nenada Tomaševića i Marka Atlagića

 Poslanik POKS Nenad Tomašević je govorio o ratnoj prošlosti, pominjući u negativnom kontekstu poslanika Marka Atlagića, zbog čega je on burno reagovao.

Predsedavajući Stojan Radenović je morao da isključi mikrofon, ali se verbalni sukob nastavio i pored toga. 

12:24
Podrška za Anu Brnabić

Slavica Đukić Dejanović i Snežana Paunović iz SPS, kao i Aleksandar Mirković sa liste Srbija ne sme da stane, su pružili poršku Ani Brnabić.

12:13
Bulatović o Mariniki Tepić

Poslanik Dejan Bulatović rekao je da je nemoralno da Marinika Tepić ukazuje na povredu poslovnika.

- Ona nije naučila ni šta je koka nosilja, ni šta je kokain. Kaže u Moroviću se gaji marihuana. A ta osoba, koja krši Ustav konstantno, koja je ovde tražila da se uvede rezolucija protiv građana Srbije zbog navodnog genocida u Srebrenici, nije se izvinila do dan danas. I ona će sada da priča o nekom moralu - rekao je on. 

12:04
Lončar šokiran tvrdnjama Stefanovića

Zlatibor Lonačr je reagovao na tvrdnje Borka Stefanovića, da je, navodno jedna žena bila ucenjena da ide na miting SNS kako bi dobila terapiju, rekavši da to govori samo o njemu.

- Morate da znate da dok ste vi vodili zdravstvo pacijenti nisu mogli da se  leče jer nije bilo lekova i aparata za lečenje. Možete da lupate koliko god hoćete i to građani zanju. 

11:55
Marija Zdravković o tvrdnjama opozicije

Poslanica Marija Zdravković, sa liste Srbija ne sme da stane, istakla je da je 25 godina radila u zdravstvu, i da je šokirana tvrdnjama poslanika opozicije da ljudi u Srbiji moraju da imaju člansku kartu da bi mogli da se leče.

- Ne skupljajte na tome političke poene, to nije moralno!

11:45
Brnabić: Ne postoji nijedna firma ni u Srbiji ni u svetu koje nosi moje ime

Ana Brnabić je naglasila da ne postoji nijedna firma ni u Srbiji ni u svetu koje nosi njeno ime, opovrgavši tvrdnje pojedinih poslanika opozicije koji su to tvrdili.

Kada se radi o firmi Aseko, to nije moja firma, to je evropska firma. Multinacionalna firma koja zapošljava više od 500 ljudi teško može da bude korupmirana. A sa mnom ima veze jednako koliko i Majkrosoft.

- Sviđa mi se što svi mladi ljudi sa svojim start ap kompanijama u Beogradu, Nišu, Čačku....mogu da ćuju koliko se za njih brinete. Nisu se udostojili jedan naučno tehnološki park da urade. Da formiraju nijedan ovi naučno istraćživački institut. Ja se ponosim što verujem u mlade ljude u Srbiji i sve što smo uložili trosruko se vratilo. I još ćemo da ulažemo 

11:10
Paunović: Dobro je da žena bude predsenica parlamenta

Snežana Paunović kazala je da joj je drago da će Ana Brnabić biti predsednica parlamenta, jer iskustvo govori da je to dobro.

- Kada smo na čelu parlamenta imali ženu uspeli smo da donesemo neke vrlo važne zakone. Uz sve mane ljudi koi sede u parlamentu ja imam svest da je za njih glasao narod. Neko za nas iz vladajuće većine, neko za vas koji pripadate ooziciji. Ali su oni glasali da razgovaramo ovde o pproblemima i unapređenju njihovog život,a a ne o tome ko koga voli ili mrzi.

- Brnabić je pokazala sposobnost kojoj se divim. Ne sećam se da je bilo koja žena brutalnije vređana u osovj sali i ne sećam se da je iko rekao - izvinite.

Važno je da ćemo imati vremena da razgovaramo o nekim važnim pitanjima i da ćemo imati i šansu i prostora. 

Sednica
Sednica / Izvor: Foto: Youtube printscreen

 

10:45
Milenko Jovanov o Kosovu i Metohiji

 Milenko Jovanov sa liste Srbija ne sme da stane, poručio je da je Srbija na čijem je čelu predsednik Aleksandar Vučić dovela do brojnih povlačenja priznanja tzv. Kosova.

- Dakle jasno je rečeno da nema priznanja bilo kakvog tzv. Kosova. Pa se borimo da Kosovo ne uđe u UNESKO, Interpol, i to sve mi koji smo "izdali" - rekao je Jovanov.

On je to rekao u odgovoru poslaniku Branku Pavlović sa liste Mi - Glas iz naroda.

- Lako je sa Vračara sa kašičicom iz kapućina u ustima srbovati. Pa pucali su u decu koja su nosila badnjak. Ne plašimo se mi zapadnih neprijatelja, znamo da su nas lagali. Ali mi smo tražili sagovornika sa druge strane, ali je očigledno da ga nema. Ne možete apriori odbiti da razgovarate. Ako to uradite, onda Srbija postaje kriva za sve, i otvaranje sezone lova na Srbe na KiM - rekao je Jovanov.

Jovanov ističe da samo zahvaljujući državi Srbiji i Vučiću nije došlo do toga da se na Kosovu i Metohiji ponavlja situacija iz Nagorno-Karabaha i Pojasa Gaze.

10:35
Pavlović: Povlačenje priznanja nezavisnosti tzv. Kosova ozbiljan rezultat vlasti

Branko Pavlović iz pokreta "Mi - Glas iz naroda" rekao je da je povlačenje priznanja nezavisnosti tzv. Kosova ozbiljan rezultat naše diplomatije u širem smislu i onih koji su vodili našu zemlju prethodnih godina.

Ipak, kako je naveo, Mi- Glas iz naroda neće podržati Anu Brnabić na mestu predsednice parlamenta zbog Francusko-nemačkog sporazuma.

Kako je pojasnio, taj sporazum je izuzetno opasan dokument, baziran na sporazumu iz 70-tih godina između Zapadne i Istočne Nemačke.

On je predložio da bi Srbija trebalo da traži da se definišu nadležnosti Srbije na celoj teritoriji Kosova i Metohije i da skupština donese novu rezoluciju o KiM.

10:30
Bačevac: Podržaćemo Anu Brnabić na mestu predsednice parlamenta

Muamer Bačevac iz Socijaldemorkatske partije Srbije je rekao da skupština "predstavlja sito i najznačajnije rešeto u kojoj možemo promeniti jedan zakon na bolje".

- Potrebno je da imamo minimum neophodnog poštovanja, uvažavanja i saradnje. Rad u odborima mora biti efikasan. 

- Mi ćemo podržati kandidaturu Ane Brnabić za funkciju predsednice parlamenta, rekao je on.

10:20
Zukorlić: Možemo graditi pravednu Srbiju u kojoj će se čuti glas manjine

Usame Zukorlić je ukazao na stradanje palestinskog naroda i drugim stradanjima koja se trenutno dešavaju u svetu.

- Zato mi ovde danas 80 godina od poraza nacizma važno je da shvatimo da su tuđe tragedije ogledalo naše ljduskosti. Mi ne možemo odlučiti danas da li ćemo odlučiti o pravdenom svetu, ali možemo graditi pravednu Srbiju u kojoj će se čuti glas manjine. 

- Izbor novog rukovdstva dolazi u osetljivom i zapaljivom momentu, zato će biti odgovornost velika. - 30.000 glasova građana koji su imali poverenje u listu Ujedinjeniza pravdu nas obavezuje na odgovornost.

- Pozivam poslanike da se nekad uzdignemo izad denvno političkih borbi i da učinimo korake koji će doprineti pravdi, a ta pravda da bude temelj za pomirenje među narodima Zapadnog Balkana. Gradimo mostove, a ne zidove, budimo od oniih koji će doprinostii dobru i koji će se boriti protiv zla. Zato je važno da većina sarađuje sa manjinom i da vlas radi sve da doprinese dobru a pozoicija da bude konstruktivna.

Zukorlić
Zukorlić / Izvor: Foto: Youtube printscreen

10:10
Utvrđeni uslovi za dalji rad parlamenta

U sali je 153 poslanika prisutno, postoje uslovi za rad parlamenta, rekao je predsedavajući konstitutivnom sednicom Stojan Radenović, 

Ana Brnabić kao glavni kandidat

Vladimir Orlić je podsetio da su oni predložili da predsednik parlamenta bude Ana Brnabić da je to predlog na koji su ponosni.

Taj predlog podržale su SNS, Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Jedinstvena Srbija, Pokret ujedinjenih penzionera Srbije, a protiv su se i juče izjasnile Srbija protiv nasilja, Nova Demokratska stranka Srbije, Mi glas iz naroda dr Branislav Nestorović i Mi glas iz naroda.