Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Марко Ђурић и Српска листа први пут након ОТМИЦЕ: Нису нас уплашили, формираћемо ЗАЈЕДНИЦУ СРПСКИХ ОПШТИНА (ФОТО)

27.03.2018. 12:40
Пише:
Србија Данас
Marko Đurić
Марко Ђурић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Пратите дешавања из Председништва Србије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, јуче је на бруталан начин лишен слободе од стране специјалне јединице тзв. државе Косово, када је задобио телесне повреде. Након хапшења одведен је у полицијску станицу у Приштини, одатле код прекршајног судије, а пола сата касније и на административни прелаз Мердаре. Он се данас, после свега што је доживео у јужној српској покрајини, први пут појавио у јавности у Председништву и то на састанку коме присуствују председник Србије Александар Вучић и политчки лидери Срба са севера Косова.

- Поносан сам на грађане који су се голоруки и на миран, гандијевски начин супротставили терору и нису одустали од борбе за своје домове. Више од 70 сати пре скупа смо послали најаву, ово говорим због сразмере лажи које говоре - објаснио је он и додао да је "ноторна лаж" како власти нису обавештене о његовом доласку у јужну српску покрајину.

Ђурић је навео да је у петак био са Вучићем на састанку у Бриселу, и то понашање је било тамо бахато и безобразно.

- У једном тренутку је било некаквих претњи и сиктања, а Вучић је одреаговао и рекао да не може на тај начин тако да се разговара - рекао је Ђурић.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ђурић је рекао да су припадници ове полиције нису званичници већ "наоружане фаланге" и истакао да су њега "вукли као пса", да су покушавали да га понизе, као и Србију и српски народ.

- Ово је срамота оних који су знали шта се спрема, који су ћутали на то што се дешава у моменту када су кундацима кренули да ударају народ, бацају шок бомбе, да мене док су ме вукли као пса, понизе. Ставили су ме у један од транспортера где сам провео наредни период тако што су ме ударали, држали уперене пушке ка мени, један је чак уперио нож ка мени и ту су певали "Алаху Акбар"- почео је обраћање Ђурић.

Терористи на састанку код Харадинаја: Ратни злочинац заказао савет за безбедност лажне државе Косова

- Да није било једног позива из Београда, насиље и терор над Србима би се наставио - рекао је Ђурић, али није рекао који је то био позив.

- Докле год будем могао да ходам, ја ћу ићи на Косово и Метохију- рекао је он.

На питање новинара да ли га је контактирао неко од представника међународне заједнице, директор Канцеларије за КиМ је рекао.

Међународна заједница показала став

Ђурић је још једном нагласио да су међународни представници јуче показали шта мисле о целој ситуацији и дијалогу и да су се јуче једни показали делима, а други неделима.

 - Ко да ме контакрира? Пуна Косовска Митровица их је била јуче. Сви су одлчно знали и шта се дешава и шта планирају да ураде. Мислите ли да их је било брига?! Сигуран сам да се оно што се јуче десило догодило уз експлицитну сагласност појединих кругова међународне заједнице. Неко је желео да обесмисли дијалог, да поткопа сваку могућност компромиса јер се плаше права и правде. Није им свеједно кад им извучете војнотехнички споразум из Куманова и Резолузију 1244, зато што знају да српски народ неће одустати. Што се мене лично тиче све су рекли оним што су допринели да се оно јуче догоди. Хвала им на томе, све сам схватио и разумео - рекао је Ђурић и нагласио наставак подршке српским одлукама на КиМ.

Након директора Канцеларије за Косово и Метохију, јавности се обратио и Горан Ракић који је најавио да Српска листа излази из Владе у Приштини. а 10 већински српских општина на Косову и Метохији формираће 20. априла Заједницу српских општина.

Албанци свуда траже Србина у плавој јакни који је голорук кренуо на РОСУ: А ево где је он данас (ВИДЕО)

Ускоро је, каже, пуних пет година како је потписан Бриселски споразум, а Приштина није испунила обавезу да формира ЗСО, па ће то учинити српске општине на КиМ. Са тим се сагласио и председник Вучић и поновио им да Србија неће дозволити неки нови "бљесак" или "олују".

- Поручујем свима са КиМ да имамо подршку Владе Србије. Неће више бити подела - поручио је Горан Ракић, градоначелник Северне Косовске Митровице.

Goran Rakić
Горан Ракић / Извор: Фото: Србија Данас/ Саша Џамбић

Како је казао, обраћа се свим Србима које Албанци позивају да буду део "некакве војске Косова".

- Немојте то да радите. Наћи ћемо начина да решимо све, немојте ићи у ту војску. Немојте јер ћемо сутра доћи у ситуацију да "удари брат на брата" - рекао је Ракић.

Како је навео, сведоци смо да после терористичког напада на српски народ и представнике Владе Србије, ми као легитимни представници, не можемо бити неми и нећемо више бити икебана. Оно што се јуче десило је за сваку осуду, када су преко стотину до зуба баоружаних кренули на голоруког човека - рекао је Ракић.

Далибор Јевтић, члан председништва Српске листе додао је да је ова одлука је донета једногласно.

- Ако су већ имали налог да хапсе Ђурића, то су требали да учине мирније, достојанствено, а не понижавајући све нас. Нису они нас понизили, понизили су себе, јер су показали своје праве намере - рекао је Јевтић.