Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПОТПИСАН ИПА СПОРАЗУМ: Србија добија 156 милиона евра бесповратне помоћи (ФОТО/ВИДЕО)

23.04.2021. 13:02
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Председник Србије Александар Вучић присуствао је данас потписивању Финансијског споразума за други део Акционог ИПА програма за 2020. годину

Потписивање је обављено у 13 сати у Палати "Србија", а споразум су потписали министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације Европске уније у Србији амбасадор Сем Фабрици.

Стручњак саветује: ПОСЛЕДИЦЕ МОГУ БИТИ ОЗБИЉНЕ! Ево које симптоме код деце не смете да игноришете!

Стручњак саветује: ПОСЛЕДИЦЕ МОГУ БИТИ ОЗБИЉНЕ! Ево које симптоме код деце не смете да игноришете!

Вучић сутра на отварању фабрике "Kyungshin Цабле" у Смедеревској Паланци

Вучић сутра на отварању фабрике "Kyungshin Цабле" у Смедеревској Паланци

"СНАЖНА ВОЈСКА ЈЕ СТУБ СТАБИЛНЕ ДРЖАВЕ" Вучић честитао Дан Војске Србије

"СНАЖНА ВОЈСКА ЈЕ СТУБ СТАБИЛНЕ ДРЖАВЕ" Вучић честитао Дан Војске Србије

Након церемоније потписивања споразума уследило је обраћање јавности председника Вучића и присутних.

Обраћање председника Србије

Председник Србије поздравио је присутне и истакао да му је велико задовољство што има прилику да поздрави 27 амбасадора ЕУ и све високе званичнике. 

- Данас смо добили 86 милиона евра бесповратне помоћи, бескрајно хвала Европској унији, али и грађанима који су могли да потроше новац на било шта друго у својим земљама.

Како је рекао, новац ће бити уложен у пројекте структуралног типа, од развоја образовања и предузетништва до напретка у области владавине права, па до енергетике и зелене агенде, као изградње пречиштача отпадних вода.

- Овде је реч о средствима која се наменски троше, на пројекте који су унапред договорени - објаснио је Вучић.

- Заштита животне средине постаје једна од најважнијих ставки у друштвима која су успешна.

Председник се осврнуо и на улагање у развој владавине права у Србији, рекавши да он није задовољан досадашњим развојем.

Он је најавио своју посету Бриселу, која почиње у недељу.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen

- Биће то напорни дани, али веома важни за нашу Србију - казао је председник.

- Већ у понедељак ћу имати састанак са председником Европског савета Мирославом Лајчаком, Урсулом фон дер Лајен.

- Наш посао је да радимо све што можемо, како би нашу земљу, приближили вредностима Европске уније. Очекујем у мају месецу наставак дијалога са Приштином поново у Бриселу. Тако да, много пута ћемо у наредне четири недеље ићи у Брисел. Верујем да је то важно. Да ли ће нам то бити лако и једноставно, посебно у дијалогу с Приштином, вероватно не. Не улазимо у дијалог због дијалога, већ да суштински покушамо да решимо проблеме. Наредних дана биће важних догађаја, отварања путева, фабрика. Честитам на потписаном пакету - каже Вучић.

Обраћање Јадранаке Јоксимовић и Сема Фабриција

Министарка Јоксимовић навела је да је ово наставак дела посла који имамо са ЕУ, то јест други део ИПА пакета.

- Данас смо потписали 86 милиона евра неповратне помоћи - рекла је Јоксимовић.

Она је навела да највећи део подршке, чак 45 милиона евра, иде у сектор заштите животне средине и остваривање циљева зеленог договора, између осталог за прикупљање и пречишћавање отпадних вода у Чачку, Сокобањи, Лозници, а 17 милиона за подршку конкурентности, пре свега мање развијеним општинама у Србији.

Jadranka Joksimović
Јадранка Јоксимовић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen

- Важна ствар је и милион евра за подршку за приступачност јавних објеката, за особе са инвалидитетом и слабом покретљивошћу.

- Улагаће се и у систем очувања ваздуха и вода - додала је.

За сектор енергетике, како је навела, биће уложено девет милиона евра, пре свега у енергетску ефикасност.

- Овај новац наменски иде у секторе које сматрамо изузетно важнима.

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да је фокус на томе "како можемо заједно да се крећемо ван оквира пандемије и вратимо на стари колосек".

- Пакет се фокусира на предузетништво, на средња и мала предузећа, са конкретним фокусом на туризам - каже Фабрици.

Сем Фабрици истакао је да ЕУ и Србија раде на еколошким програмима са циљем очувања климатских услова и заштите животне средине.

Sem Fabrici
Сем Фабрици / Извор: Фото: Youtube/Printscreen

Потписивање је најављено за 13 сати у Палати ''Srbija'', а споразум ће потписати министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације Европске уније у Србији амбасадор Сем Фабрици.

- Стало нам је до Србије и до целог западног Балкана. Знам да Влада Србије ради веома напорно да би све ово остварила. Имамо јединствену прилику уз снажну Владу Србије и спремни смо да брже напредујемо и помогнемо, као и Србија. Ово је у нашем узајамном интересу и желимо да изградимо стабилну Европу - рекао је Вархељи.

ДЕТАЉИ ПРВОГ ДЕЛА ДРУГЕ БРАНШЕ ИПА СПОРАЗУМА ЗА 2020. ГОДИНУ

Први блок се односи на демократију и управљање, што укључује Инструмент за европске интеграције (подржава приближавање правне тековине ЕУ и боље стандарде у одређеном броју сектора) и подршку учешћу Србије у програмима ЕУ као што су Ерасмус програми за образовање, Хоризонт 2020 намењен истраживању и иновацијама и Цосме за предузетништво. Укупна вредност овог блока програма је 14,5 милиона евра.

У оквиру блока о заштити животне средине, мерама везаним за климатске промене и енергији, постоје две компоненте. Прва је велики програм од 45,55 милиона евра за сектор заштите животне средине. Ово финансирање обезбедиће изградњу капацитета за институције укључене у управљање пројектима намењеним заштити животне средине. Омогућиће регионални мониторинг водних подручја Дунава, Саве и Мораве, као и боље праћење квалитета ваздуха на целој територији Србије. Изградиће се постројења за пречишћавање отпадних вода за градове Лозница, Чачак и Сокобања. Као део подршке, планирана је и подршка националним институцијама које ће оперативно управљати новосадским регионалним системом управљања отпадом. На крају, велики део средстава посвећен је спровођењу иницијалних акција планираних у контексту Зелене агенде.

Очекивани резултати укључују и савремен начин третмана отпадних вода за становништво (по броју еквивалентно за 158.000 грађана) Србије. У циљаним градовима, проценат грађана који имају користи од пречишћавања отпадних вода повећаће се са садашњег просека од 55% на 80%. Подршка новосадским институцијама одговорним за развој и управљање регионалним системом управљања отпадом, омогућиће благовремену примену система у складу са потребним стандардима. Биће успостављени системи за надзор квалитета ваздуха и воде, са модерним јединицама за надзор на целој територији Србије.

Evropska unija
Европска унија / Извор: Профимедиа/илустрација

Други део тог блока је подршка Регионалном програму за енергетску ефикасност који је посебно намењен за финансирање пројеката у Србији, у вредности од 9 милиона евра. Програм ће подржати пројекте којима ће зграда бити накнадно модификоване, дорађене и адаптиране у складу са стандардима енергетских перформанси утврђених Директивом о енергетским својствима зграда, што ће у будућности довести до смањења емисије угљен-диоксида.

Коначно, велики блок програма (17 милиона евра) посвећен је сектору конкурентности, у оквиру ЕУ плана за економски опоравак (од последица изазваних) ковидом-19. Очекује се да ће ова подршка омогућити унапређење економског раста у циљаним општинама, као и побољшање социјалне инфраструктуре и социјалне кохезије, те надоградњу туристичких / културних објеката и унапређење вештина и способности заинтересованих страна као део примене Стратегије развоја туризма Републике Србије.