Skip to main content
PHYSIO

Stručnjak savetuje: POSLEDICE MOGU BITI OZBILJNE! Evo koje simptome kod dece ne smete da ignorišete!

Foto: Shutterstock
Dr Aleksandra Bajec Opančina otkriva zašto je važno sprečiti i ublažiti zapušenost nosa kako ne bi došlo do ozbiljnijih posledica.

Zapušen nos je vrlo česta pojava kod dece i beba. Nos je početni deo disajnog puta i omogućava normalno disanje i transport kiseonika u sve naše ćelije. Prohodnost nosa je jedan od najbitnijih faktora za funkcionisanje disajnih puteva. Nos je prečišćivač svih nečistoća koje unosimo iz spoljašnje sredine. Zapušen nos može biti veliki problem naročito kod beba jer do 6 meseci života ne znaju da dišu na usta, a deca od 3. do 4. godine ne znaju da izduvaju nos. Zbog toga se kvalitet života pogoršava, deca prestaju da jedu, razdražljiva su i plačljiva, javlja se hrkanje, a samim tim i loš kvalitet sna.

Uzrok zapušenosti nosa mogu biti bakterije, virusi, alergeni, suv vazduh i zagađenje vazduha. Usled delovanja mikroorganizama iz spoljne sredine dolazi do narušavanja funkcije nosa, nakupljanja tečnosti i upale, proširivanja kapilara u sluznici nosa i stvaranja velike količine sekreta zbog koje vazduh ne može normalno da struji. Zapušenost nosa povećava rizik od razvoja bakterijskih infekcija. Zato se može dalje komplikovati nastankom upale srednjeg uva ili sekretornog otititsa.  

Dr Aleksandra Bajec Opančina
Dr Aleksandra Bajec Opančina
Foto: Promo

Upala srednjeg uva kod dece je jedan od najčešćih razloga posete specijalisti otorinolaringologije. Reč je o akutnom upalnom procesu koji se manifestuje različitim simptomima, zavisno od uzrasta deteta, patogena koji izazava upalu, kao i samog imuniteta deteta. Prvi i najčešći simptom jeste bol u predelu uha. U smanjenju tegoba kod upale srednjeg uva može pomoći propolis, jer pokazuje prirodnu antimikrobnu i protivupalnu aktivnost.

Sekretorni otitis je najčešći uzrok slabijeg sluha kod dece. Prisutno je i produženo zadržavanje sekreta u srednjem uhu. U zavisnosti od gustine sekreta, nivo slabljenja sluha je različit, u većini slučajeva je diskretan. Kod sekretornog otitisa preporučuje se primena N-acetil cisteina koji smanjuje gustinu mukoznog sekreta i pomaže zarobljenom sekretu da se izbaci.

Zbog svih navedenih razloga važno je sprečiti i ublažiti zapušenost nosa kako ne bi došlo do ozbiljnijih posledica.

Da bi se zaštitila nosna sluznica, i sprečilia njena iritacija sa nadražujućim materijama iz spoljašnje sredine, kao i njeno isušivanje, pomažu nam etarska ulja eukaliptusa i nane u kombinaciji sa propolisom i N-acetilcisteinom. Etarska ulja eukaliptusa i nane pomažu lakše disanje i smanjuju otečenost nosa. Ona pomažu u sprečavanju prodora bakterija, virusa i alergena. Takođe pomažu u regeneraciji sluznice nakon prehlada, infekcija i svih oštećenja. Vlaženjem sluznice nosa poboljšava se prohodnost disanja, a samim tim i kvalitet života dece.

U želji da kod dece smanjimo mogućnost pojave zapušenog nosa i daljih upalnih procesa savetujem primenu PropoMucil® PHYSIO rastvora. Jedinstven sastav izotoničnog i hipertoničnog PropoMucil® PHYSIO rastvora omogućava njihovu primenu u svim navedenim stanjima kod dece. Kombinacija prirodnog  N-acetilcisteina i prečišćenog, nealergenog propolisa, dodatno obogaćena etarskim uljima eukaliptusa i nane pravi je izbor za olakšanje simptoma zapušenog nosa kod dece.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd