Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Вучић и Орбан након састанка: Мађарска инвестиција стиже у Ариље, Србија потребнија ЕУ него она њој (ВИДЕО/ФОТО)

15.05.2020. 10:55 21:21
Aleksandar Vučić i Viktor Orban
Александар Вучић и Виктор Орбан / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

После састанка председника Србије и премијера Мађарске предвиђене су изјаве за медије

Председник Србије Александар Вучић састаће се са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном.

Двојица колега разговараће у Председништву Србије.

Обраћање након састанка двојице државника

Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности након састанка са мађарским премијером и истакао да је то био један пријатељски састанак пун подршке и да су на састанку договорени нови видови билатералне сарадње Србије и Мађарске. 

- Односи Србије и Мађарске су најбољи у савременој историји, а најбољи су и када су у питању политички, али и економски одности. Захвалан сам премијеру Орбану што је имао жељу да и пре неколико година кренемо у борбу са ветрењачама и изузетно сам срећан што данас имамо изузетно добре односе. Ове године већ у првом кварталу, иако смо били суочени са епидемијом, имамо раст од 8 одсто трговинске размене са Мађарском. Они су наши трећи трговински партнер, полако се приближавају нашем другом трговинском партнеру. Посебно сам захвалана премијеру Орбану што је истакао да су они заинтересовани да улажу у нашу земљу. Најављено је да ће мађарска компанија, из прерађивачке индустрије, доћи да ради у Ариље, што није било очекивано. Захвални смо им на подршци на нашем европском путу - рекао је Вучић.

Председник је истакао и да Мађарска изузетно подржава Републику Србију на европском путу. 

- Обавестио сам Орбана о ситуацији у региону и свему ономе што се дешава и на Косову и иначе у региону. Иако су признали независност Косова, Мађарска увек разуме Србију. Морам да кажем да нико Србију није тако добро разумео као Мађари по питању од националног значаја за нас. Захвални смо и господину Верхеју који много помаже Србији, али сам замолио и за још већу подршку Србији, иако су нас и до сада подржавали. Они увек размишљају шта да кажу, поштују права националних мањина и увек су ту да кажу добре речи за нашу земљу. Уверени смо да ћемо уз њихову помоћ успети да осигурамо сигурну европску будућност за нашу земљу. Мађари су наши искрени пријатељи и верујем да ће то заувек и бити - рекао је Вучић и додао: 

-Желимо да искажемо захвалност у току борбе са ковидом-19, у тренуцима када није стизала помоћ са многих страна. Посебно у саветима како да дођемо до робе, медицинског материјала и уређаја. Замолио сам за разумевање Мађарску и захвалан сам им што су се трудили да увек разумеју спрксе ставове и да нам помогну и буду заједно са нама. Део састанка је посвећен и развоју сарадње у области културе и спорта. Данас ћемо ићи у посету Народном Музеју Србије. Увек разговарамо како и на који начин да заједнични иступамо, и како да неке од наших компанија заједнички иступају. Разговарали смо и о изградњи пруге Београд-Будимпешта - истакао је Вучић. 

Председник Србије је рекао да полаже много наде у добре односе и будућност између двеју земаља. 

-Хвала за изузетне билатералне односе, а посао свих у будућности биће да чувају те односе и да брину о њима. Честитам Мађарској на успешној борби са коронавирусом, као и еконосмким резултатима. Очекујем пријатељску утакмицу у борби ко ће имати највећи економски раст - закључио је Вучић. 

Орбан: Захвалан сам Вучићу што сарађујемо

- Све вас поздрављам од срце, а желим да се захвалим председнику Вучићу што је омогућио да се редовно током ове епидемије редовно консултујемо, то није била пракса раније, али сада је постала нама уобичајена. Веома смо захвални на томе - рекао је Орбан и додао: 

-Постоје два разлога што сам дошао у Београд, један је тај што је добро доћи у Београд, а други је политичке природе, очекујем да се да бодримо међусобно, охрабрујемо речима и делима. Изборили смо се са коронавирусом, а сада почиње друга битка. Поновно покретање економије и подизање резултата. Однос две земље заснива се на томе да сви треба да се бавимо будућношћу, ми то у Мађарској зовемо "политиком наде". Што се тиче економске размене, Мађарска је имала рекордни раст, и захвалан сам Вучићу јер је дозволио транспорт робе између две земље и у време епидемије, као и да они који живе на границама могу да прелазе границу због посла. Већ раније сам прихватио обавезу да ће Мађарска прихватати са задовољством инвестиције које долазе из Србије  - рекао је Орбан. 

Aleksandar Vučić i Viktor Orban
Александар Вучић и Виктор Орбан / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Како каже мађарски премијер, отворена је и кредитна линија за економску подршка српским компанијама у Мађарској.

-Имаћемо и заједничку изградњу гасовода, од сада неће бити само једнострано из Мађарске гас према Србији, него и обрнуто. Резултати српске привреде су евидентни и мораћемо да се потрудимо да будемо у корак са вашим развојем. У ЕУ односима рачунамо да Србију која је стекла велики углед и то заиста веома поздрављамо. Видимо да је све јача и јача и да ће моћи да допринесе развоју целог региона - рекао је мађарски премијер. 

Орбан је рекао да у првој фази борбе против коронавируса све чланице ЕУ су биле заузете са својим проблемима, није било координације, али додаје, да очекује да ће у другој фази бити доста успешнија.

-Кина је 120 авионских линија упутила ка Мађарској, направљен је ваздушни мост, успели смо да имамо и залихе за јесен, али и да помогнемо другима. Регионална сарадња је била такође добра. Имамо много пријатеља. Имали смо позитиван утисак, јер када год смо требали савет свако је давао и био спреман на искрену сарадњу - рекао је Орбан.

Питања новинара

На питање како ће Мађарска помоћи евроинтеграцијама Србије, мађарски премијер Виктор Орбан је рекао да пре свега треба да се каже и призна колико је Србија важна.

Aleksandar Vučić i Viktor Orban
Александар Вучић и Виктор Орбан / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

-Србија је поново дошла у позицију да њена реч има тежину, без Србије Балкан не може да буде стабилан. Европској унији је далеко важнија Сбија данас него обрнуто. Можда се то споља не види тако добро, али из Мађарске се добро види. Можемо да покажемо да се види значај Србије. Свака одлука Европске уније да се прошири би се добро исплатила. Зато можемо да нагласимо да цела ова регија може само да се стабилизује на бази добросуседских односа. Симетрија ће да се анулира када Србија добије иста права као Мађарска и Румунија - рекао је Орбан.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да њега не интересује да ли ће неко да га критикује или хвали, и додаје да жели да пита грађане Србије да ли су добили нешто лоше од Мађарске и Виктора Орбана.

- Колико земаља знате које су улагале више у Србију у последњим годинама од Мађарске. Руководим се интересима Србије, а са друге стране имам и свој понос. Ако хоћете да бирате климоглавце који ће да служе интересима неких других, а не сопствених. Док сам ја председник Србија ће бити поштована јер њена реч важи, а руководство ће се руководити интересима грађана Србије. Виктор је био једини који је рекао да је више Србија потреба ЕУ, него обрнуто. И то је рекао пред свима. Колико још има лидера који ће тако нешто рећи тако јавно - рекао је Вучић.

Како је истакао председник Вучић, Мађари су највећа национална заједница у Србији после Срба и додаје да је Орбан похвалио положај њихов у Србији.

-Много тога не бисмо урадили да немамо оваквог суседа, оваквог комшију. Нагледао сам се свега по свету и Европи. Знам ја и ко помаже, и ко не. Са нашим пријатељима из Мађарске никада нисам имао дилему. Увек су били искрени према Србији а ми ћемо увек имати фер однос према њима - рекао је Вучић.

Почео састанак двојице државника

 Председник Србије Александар Вучић састао се са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном у Председништву Србије где разговарају о актуелним темама из Европе и региона. 

Aleksandar Vučić i Viktor Orban
Александар Вучић и Виктор Орбан / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

Након састанка следе изјаве за медије. На одвојеном састанку, разговарају министар финансија Синиша Мали и мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Дочек Орбана у Председништву

Председник Србије дочекао је мађарског премијера испред Председништва, а потом је објавио и фотографије на свом званичном инстаграм налогу. 

- Добро дошао драги пријатељу - написао је Вучић уз фотографије. 

Премијер Мађарске стигао у Београд

Премијер Мађарске Виктор Орбан и министар иностраних послова Петер Сијарто стигли су у Београд, а на аеродрому Никола Тесла дочекала их је министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Jadranka Joksimović i Viktor Orban
Јадранка Јоксимовић и Виктор Орбан / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Премијер Мађарске разговараће са председником Александром Вучићем, а планиране су и изјаве за јавност.

ПУТИН ПОТВРДИО ВУЧИЋУ: У октобру долазим у Србију!

ПУТИН ПОТВРДИО ВУЧИЋУ: У октобру долазим у Србију!

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО СА МАНДИЋЕМ: У суботу састанак са Србима из Црне Горе о кризи насталој због хапшења владике Јоаникија

ВУЧИЋ РАЗГОВАРАО СА МАНДИЋЕМ: У суботу састанак са Србима из Црне Горе о кризи насталој због хапшења владике Јоаникија

Председник Србије послао снажну поруку рударима: За вас не постоји киша нити снег, хвала на огромном труду и раду (ФОТО)

Председник Србије послао снажну поруку рударима: За вас не постоји киша нити снег, хвала на огромном труду и раду (ФОТО)

Вучић изнео ЈАСАН СТАВ СРБИЈЕ о хапшењу владике Јоаникија: СПЦ је део нашег народа, неразумна одлука!

Вучић изнео ЈАСАН СТАВ СРБИЈЕ о хапшењу владике Јоаникија: СПЦ је део нашег народа, неразумна одлука!

БРНАБИЋЕВА АПЕЛОВАЛА: Молим све наше грађане да остану У СРБИЈИ, осигуравајућа друштва ће ПОНУДИТИ ОВО

БРНАБИЋЕВА АПЕЛОВАЛА: Молим све наше грађане да остану У СРБИЈИ, осигуравајућа друштва ће ПОНУДИТИ ОВО