clear sky
15°C
17.05.2024.
Beograd
eur
117.1192
usd
107.5969
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Vučić i Orban nakon sastanka: Mađarska investicija stiže u Arilje, Srbija potrebnija EU nego ona njoj (VIDEO/FOTO)

15.05.2020. 10:55 21:21
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić i Viktor Orban
Aleksandar Vučić i Viktor Orban / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić

Posle sastanka predsednika Srbije i premijera Mađarske predviđene su izjave za medije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

Dvojica kolega razgovaraće u Predsedništvu Srbije.

Obraćanje nakon sastanka dvojice državnika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon sastanka sa mađarskim premijerom i istakao da je to bio jedan prijateljski sastanak pun podrške i da su na sastanku dogovoreni novi vidovi bilateralne saradnje Srbije i Mađarske. 

- Odnosi Srbije i Mađarske su najbolji u savremenoj istoriji, a najbolji su i kada su u pitanju politički, ali i ekonomski odnosti. Zahvalan sam premijeru Orbanu što je imao želju da i pre nekoliko godina krenemo u borbu sa vetrenjačama i izuzetno sam srećan što danas imamo izuzetno dobre odnose. Ove godine već u prvom kvartalu, iako smo bili suočeni sa epidemijom, imamo rast od 8 odsto trgovinske razmene sa Mađarskom. Oni su naši treći trgovinski partner, polako se približavaju našem drugom trgovinskom partneru. Posebno sam zahvalana premijeru Orbanu što je istakao da su oni zainteresovani da ulažu u našu zemlju. Najavljeno je da će mađarska kompanija, iz prerađivačke industrije, doći da radi u Arilje, što nije bilo očekivano. Zahvalni smo im na podršci na našem evropskom putu - rekao je Vučić.

Predsednik je istakao i da Mađarska izuzetno podržava Republiku Srbiju na evropskom putu. 

- Obavestio sam Orbana o situaciji u regionu i svemu onome što se dešava i na Kosovu i inače u regionu. Iako su priznali nezavisnost Kosova, Mađarska uvek razume Srbiju. Moram da kažem da niko Srbiju nije tako dobro razumeo kao Mađari po pitanju od nacionalnog značaja za nas. Zahvalni smo i gospodinu Verheju koji mnogo pomaže Srbiji, ali sam zamolio i za još veću podršku Srbiji, iako su nas i do sada podržavali. Oni uvek razmišljaju šta da kažu, poštuju prava nacionalnih manjina i uvek su tu da kažu dobre reči za našu zemlju. Uvereni smo da ćemo uz njihovu pomoć uspeti da osiguramo sigurnu evropsku budućnost za našu zemlju. Mađari su naši iskreni prijatelji i verujem da će to zauvek i biti - rekao je Vučić i dodao: 

-Želimo da iskažemo zahvalnost u toku borbe sa kovidom-19, u trenucima kada nije stizala pomoć sa mnogih strana. Posebno u savetima kako da dođemo do robe, medicinskog materijala i uređaja. Zamolio sam za razumevanje Mađarsku i zahvalan sam im što su se trudili da uvek razumeju sprkse stavove i da nam pomognu i budu zajedno sa nama. Deo sastanka je posvećen i razvoju saradnje u oblasti kulture i sporta. Danas ćemo ići u posetu Narodnom Muzeju Srbije. Uvek razgovaramo kako i na koji način da zajednični istupamo, i kako da neke od naših kompanija zajednički istupaju. Razgovarali smo i o izgradnji pruge Beograd-Budimpešta - istakao je Vučić. 

Predsednik Srbije je rekao da polaže mnogo nade u dobre odnose i budućnost između dveju zemalja. 

-Hvala za izuzetne bilateralne odnose, a posao svih u budućnosti biće da čuvaju te odnose i da brinu o njima. Čestitam Mađarskoj na uspešnoj borbi sa koronavirusom, kao i ekonosmkim rezultatima. Očekujem prijateljsku utakmicu u borbi ko će imati najveći ekonomski rast - zaključio je Vučić. 

Orban: Zahvalan sam Vučiću što sarađujemo

- Sve vas pozdravljam od srce, a želim da se zahvalim predsedniku Vučiću što je omogućio da se redovno tokom ove epidemije redovno konsultujemo, to nije bila praksa ranije, ali sada je postala nama uobičajena. Veoma smo zahvalni na tome - rekao je Orban i dodao: 

-Postoje dva razloga što sam došao u Beograd, jedan je taj što je dobro doći u Beograd, a drugi je političke prirode, očekujem da se da bodrimo međusobno, ohrabrujemo rečima i delima. Izborili smo se sa koronavirusom, a sada počinje druga bitka. Ponovno pokretanje ekonomije i podizanje rezultata. Odnos dve zemlje zasniva se na tome da svi treba da se bavimo budućnošću, mi to u Mađarskoj zovemo "politikom nade". Što se tiče ekonomske razmene, Mađarska je imala rekordni rast, i zahvalan sam Vučiću jer je dozvolio transport robe između dve zemlje i u vreme epidemije, kao i da oni koji žive na granicama mogu da prelaze granicu zbog posla. Već ranije sam prihvatio obavezu da će Mađarska prihvatati sa zadovoljstvom investicije koje dolaze iz Srbije  - rekao je Orban. 

Aleksandar Vučić i Viktor Orban
Aleksandar Vučić i Viktor Orban / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić

Kako kaže mađarski premijer, otvorena je i kreditna linija za ekonomsku podrška srpskim kompanijama u Mađarskoj.

-Imaćemo i zajedničku izgradnju gasovoda, od sada neće biti samo jednostrano iz Mađarske gas prema Srbiji, nego i obrnuto. Rezultati srpske privrede su evidentni i moraćemo da se potrudimo da budemo u korak sa vašim razvojem. U EU odnosima računamo da Srbiju koja je stekla veliki ugled i to zaista veoma pozdravljamo. Vidimo da je sve jača i jača i da će moći da doprinese razvoju celog regiona - rekao je mađarski premijer. 

Orban je rekao da u prvoj fazi borbe protiv koronavirusa sve članice EU su bile zauzete sa svojim problemima, nije bilo koordinacije, ali dodaje, da očekuje da će u drugoj fazi biti dosta uspešnija.

-Kina je 120 avionskih linija uputila ka Mađarskoj, napravljen je vazdušni most, uspeli smo da imamo i zalihe za jesen, ali i da pomognemo drugima. Regionalna saradnja je bila takođe dobra. Imamo mnogo prijatelja. Imali smo pozitivan utisak, jer kada god smo trebali savet svako je davao i bio spreman na iskrenu saradnju - rekao je Orban.

Pitanja novinara

Na pitanje kako će Mađarska pomoći evrointegracijama Srbije, mađarski premijer Viktor Orban je rekao da pre svega treba da se kaže i prizna koliko je Srbija važna.

Aleksandar Vučić i Viktor Orban
Aleksandar Vučić i Viktor Orban / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić

-Srbija je ponovo došla u poziciju da njena reč ima težinu, bez Srbije Balkan ne može da bude stabilan. Evropskoj uniji je daleko važnija Sbija danas nego obrnuto. Možda se to spolja ne vidi tako dobro, ali iz Mađarske se dobro vidi. Možemo da pokažemo da se vidi značaj Srbije. Svaka odluka Evropske unije da se proširi bi se dobro isplatila. Zato možemo da naglasimo da cela ova regija može samo da se stabilizuje na bazi dobrosusedskih odnosa. Simetrija će da se anulira kada Srbija dobije ista prava kao Mađarska i Rumunija - rekao je Orban.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da njega ne interesuje da li će neko da ga kritikuje ili hvali, i dodaje da želi da pita građane Srbije da li su dobili nešto loše od Mađarske i Viktora Orbana.

- Koliko zemalja znate koje su ulagale više u Srbiju u poslednjim godinama od Mađarske. Rukovodim se interesima Srbije, a sa druge strane imam i svoj ponos. Ako hoćete da birate klimoglavce koji će da služe interesima nekih drugih, a ne sopstvenih. Dok sam ja predsednik Srbija će biti poštovana jer njena reč važi, a rukovodstvo će se rukovoditi interesima građana Srbije. Viktor je bio jedini koji je rekao da je više Srbija potreba EU, nego obrnuto. I to je rekao pred svima. Koliko još ima lidera koji će tako nešto reći tako javno - rekao je Vučić.

Kako je istakao predsednik Vučić, Mađari su najveća nacionalna zajednica u Srbiji posle Srba i dodaje da je Orban pohvalio položaj njihov u Srbiji.

-Mnogo toga ne bismo uradili da nemamo ovakvog suseda, ovakvog komšiju. Nagledao sam se svega po svetu i Evropi. Znam ja i ko pomaže, i ko ne. Sa našim prijateljima iz Mađarske nikada nisam imao dilemu. Uvek su bili iskreni prema Srbiji a mi ćemo uvek imati fer odnos prema njima - rekao je Vučić.

Počeo sastanak dvojice državnika

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom u Predsedništvu Srbije gde razgovaraju o aktuelnim temama iz Evrope i regiona. 

Aleksandar Vučić i Viktor Orban
Aleksandar Vučić i Viktor Orban / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić

Nakon sastanka slede izjave za medije. Na odvojenom sastanku, razgovaraju ministar finansija Siniša Mali i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Doček Orbana u Predsedništvu

Predsednik Srbije dočekao je mađarskog premijera ispred Predsedništva, a potom je objavio i fotografije na svom zvaničnom instagram nalogu. 

- Dobro došao dragi prijatelju - napisao je Vučić uz fotografije. 

Premijer Mađarske stigao u Beograd

Premijer Mađarske Viktor Orban i ministar inostranih poslova Peter Sijarto stigli su u Beograd, a na aerodromu Nikola Tesla dočekala ih je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Jadranka Joksimović i Viktor Orban
Jadranka Joksimović i Viktor Orban / Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Premijer Mađarske razgovaraće sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a planirane su i izjave za javnost.

PUTIN POTVRDIO VUČIĆU: U oktobru dolazim u Srbiju!

PUTIN POTVRDIO VUČIĆU: U oktobru dolazim u Srbiju!

VUČIĆ RAZGOVARAO SA MANDIĆEM: U subotu sastanak sa Srbima iz Crne Gore o krizi nastaloj zbog hapšenja vladike Joanikija

VUČIĆ RAZGOVARAO SA MANDIĆEM: U subotu sastanak sa Srbima iz Crne Gore o krizi nastaloj zbog hapšenja vladike Joanikija

Predsednik Srbije poslao snažnu poruku rudarima: Za vas ne postoji kiša niti sneg, hvala na ogromnom trudu i radu (FOTO)

Predsednik Srbije poslao snažnu poruku rudarima: Za vas ne postoji kiša niti sneg, hvala na ogromnom trudu i radu (FOTO)

Vučić izneo JASAN STAV SRBIJE o hapšenju vladike Joanikija: SPC je deo našeg naroda, nerazumna odluka!

Vučić izneo JASAN STAV SRBIJE o hapšenju vladike Joanikija: SPC je deo našeg naroda, nerazumna odluka!

BRNABIĆEVA APELOVALA: Molim sve naše građane da ostanu U SRBIJI, osiguravajuća društva će PONUDITI OVO

BRNABIĆEVA APELOVALA: Molim sve naše građane da ostanu U SRBIJI, osiguravajuća društva će PONUDITI OVO