Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ! Ана Брнабић: Безбедност деце, ученика и школе је приоритет у раду полиције

18.05.2023. 15:00 18:27
Пише:
Србија Данас
Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: ТАНЈУГ/ СТРАХИЊА АЋИМОВИЋ/ бг

Председник Народне скупштине Владимир Орлић сазвао је за данас посебну седницу парламента којој присуствује и председница Владе Србије Ана Брнабић.

Посланици на седници Народне скупштине разматрали су Извештај о безбедносној ситуацији насталој након масовних убистава у ОШ "Владислав Рибникар" и на подручју Смедерева и Младеновца, који је поднела Влада Републике Србије.

18:00
Директор БИА и Министар унутрашњих послова раде своје послове одговорно

Премијрка Србије Ана Брнабић истакла је да захтеви за смену директора БИА и министра унутрашњих послова нису основани.

- Директор БИА нема никакв везе са овим,зашто њега? Министар унутрашњих послова ради свој посао како треба, а и директор БИА тако да не видим потребу за њиховом сменом. Нисте нам дали ниједан предлог како смањити насиље, а прозивате неке смене или било шта. 

17:54
ЕУ и Гардијан су похвалили акцију предај оружја

- Да, усудио се председник Србије да организује акцију предаје нелегалног оружја, а то су чак подржали и ЕУ, а речи хвале имао је и Гардијан. Што се тиче оружја, када се десило масовно убиство 2002. године, број комада оружја које се држи по дозволама, легалног оружја, било је 1.064.595, када се десила још већа трагедија 2007. године борј је био 1.167.277, да ли се сећате да је нека политичка партија нека организација то замерила тадашњој власти у којој сте ви били. Да ли се неко тада, те 2007. године рекао, па људи што нисте разоружавали. Да, ми ћемо сада разоружати Србију, смањићемо број оружја за 90 посто. 

17:35
Систем у Рибникару није заказао

- Не можете да кажете да је систем у школи РИбникар заказао. Школа је имала педагога, имала је школског полицајца, све је имала. Ја верујем у различита мишљења и расправу, али такође размишљам како смо то ми криви за све, а ви никада не кренете од себе. Управо на прошлој седници сам вам рекла, како млади људи реагују на ауторитет када виде народног посланика како гура полицајца. Па то нема нигде. Нисам ја рекла ни да је најмодрнији ни да је најбољи наш просветни систем, ја сам причала о резултатима. Никада их нисам приписала ни себи, само сам рекла да су такође резултат неког система. У последњих 10 година плата наставника је повећања 68,8 посто, да ли ја мислим да је плата наставног кадра у Србији задовољавајућа, не мислим. Ишао би раст плата много брже да нас није задесила корона када смо већину новца за плате усмравали за здравствене раднике, да би се њима захвалили. Када кренете из минуса, много вам треба да то подигнете у плус, а ми нисмо кренули ни од нуле. 

17:25
Премијерка о предаји нелегалног оружја

Премијерка Ана Брнабић рекла је данас у Скупштини да су од 8. до 17.маја у акцији разоружавања Србије, грађани предали 26.339 комада оружја, укључујући и минско-ексползивна средства.

- Желим да се захвалим свим грађанима који су одговорно и озбиљно поступили И одазвали се на позив”, рекла је Брнабић и подсетила да су се масовна убиства у Србији дешавала и раније и споменула трагичне догађаје у Великој Иванчи, Јабуковцу, Неготину и Лесковцу. Она је поручила да влада наставља са имплементацијом мера у борби против насиља, између осталог, и са акцијом разоружавања са циљем да се смањи број оружја и до 90 одсто.

17:11
О просветном систему

Премијрка Србије говорила је и о просвЕтном систему.

- Није тачно да је све лоше и да је све страшно. Имамо просветни систем који може да се такмичи у неким сегментима са најјачима у свету и да побеђује. Има простора за напредак наравно. Када кажете апсолутна власт и апсолутна одговорност, онда је апсолутна одговорност и за резултате, ако баш хоћете да тако причате. Немојте никада да заборавите и на другу страну медаље. Да морамо још много да радимо, морамо. Хвала вам - истакла је Брнабић. 

17:02
Борба против насиља се не води на Газели

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је опозицији на данашњој скупштинској седници да се борба против насиља не води на Газели.

- Нећу ићи у даље детаље извештаја који је достављен народним посланицима, ту сам за сва питања и појашњења, а искрено желим да током ове расправе чујемо предлог додатних мера за подизање безбедности грађана у нашој земљи, смањење насиља, као и смањење позива на насиље, а чули смо их толико у последљих неколико дана, затим смањење тензија у друштву, али и замерке на конкретне мере које предузимамо и које смо предузели - рекла је премијерка.

16:30
Премијерка Брнабић се обратила окупљенима и изнела низ мера о безбедности

- Радили смо на предлозимо како да као друштво наставимо даље. Мислим да ово није време за политичке поделе, иако управо данас видимо да неки користе ово на најгрубљи и најбаналнији начин за поделе. Мислим да је скупштина једини форум где морамо да причамо о мерама које као друштво предузимамо - нагласила је премијерка. 

- Министарство унутрашњих послова РС израдило је стратешку процену јавне безбедности до 2025. године која приказује стање и кретање јавне безбедности и идентификује кључне безбедносне претње и ризике и предлаже стратешке приоритете у раду полиције. Стање се процењује на однову два показатеља - објективне природе кроз статистичке податке и субјективне кроз перцпецију грађана. У складу са стратешком проценом између осталих стратешки припоритети су сузбијање кривичних дела и прекршаја извршених на јавном простору и сузбијање насиља на приредбама и школама - нагласила је Брнабић.  

 - Безбедност деце, ученика и школе је приоритет у раду полиције. Полицијске управе на почетку сваке школске године имају обавезу да изврше анализу стања безебдности ученика и школа у претходној школској години. У оквиру тога у првој половини сваког септембра организују се састанци са директорима школа са циљем сагледавања најприсутнијих безбедносних ризика и претњи и дефинисања мера и активности за њихово превазилажење. У школама где је донета заједничка оцена од стране директора школе опредељени су школски полицајци који врше делатности на подручјима школе и на подручјима око школе. Од 2018. обучено 327 полицијских службеника опште надлежности да раде као школски полицајци - истакла је Брнабић.

15:10
Седница почела минутом ћутања

Седница Скупштине Србије, на којој се разматра безбедносна ситуација у земљи, почела је минутом ћутања за жртве масовних убистава. 

15:00
Председник Владимир Орлић отворио седницу

Председник Народне скупштине Владимир Орлић отворио је седницу прозивком присутних.

Пленарна седница је сазвана ради разматрања Извештај о безбедносној ситуацији у Србији после масовних убистава у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду и на подручју Смедерева и Младеновца - у Малом Орашју и Дубони.

На дневном реду седнице је и РЕМ-ов Извештај о извештавању о случајевима насиља у телевизијским програмима, као и Предлог одлуке о образовању Анкетног одбора ради утврђивања чињеница и околности који су довеле до масовних убистава.

}