Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ ГОСТОВАО У ДНЕВНИКУ: "Наставите ли да се овако понашате суочићете се са жестоким отпором"

02.08.2022. 19:34
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

Председник Србије Александар Вучић гостовао је вечерас у Дневнику 2 на РТС-у, где ће, како је говорио о свим актуелним темама.

Вучић је говорио детаљно о актуелним темама на Дневнику на РТС.

ЗАХВАЉУЈУЋИ ВУЧИЋУ СРБИЈА СЕ УСПРАВИЛА И ПРОГОВОРИЛА: Прекинуто срамно ћутање о Јасеновцу, Олуји, окупираном Косову и Метохији

ЗАХВАЉУЈУЋИ ВУЧИЋУ СРБИЈА СЕ УСПРАВИЛА И ПРОГОВОРИЛА: Прекинуто срамно ћутање о Јасеновцу, Олуји, окупираном Косову и Метохији

"С-300, С-400, ТЕНКОВИ, АРТИЉЕРИЈА..." Експерт објаснио шта ће добити Србија ако се Вучић званично обрати за помоћ Москви

"С-300, С-400, ТЕНКОВИ, АРТИЉЕРИЈА..." Експерт објаснио шта ће добити Србија ако се Вучић званично обрати за помоћ Москви

"ПАМТИЋЕМО ЈЕ КАО ВЕЛИКОГ И НЕУМОРНОГ БОРЦА И ХУМАНИТАРЦА" Вучић упутио телеграм саучећа поводом смрти бивше министарке

"ПАМТИЋЕМО ЈЕ КАО ВЕЛИКОГ И НЕУМОРНОГ БОРЦА И ХУМАНИТАРЦА" Вучић упутио телеграм саучећа поводом смрти бивше министарке

Олуја

- Ми ћемо да тугујемо, обележимо. Срећан сам што ћете емитовати филм Дара из Јасеновца. Молим људе да покушају оригинални говор Макса Лубурића, како је он видео шта ће да се догађа за 50 година. 

- Једном сам рекао да неки људи траже правну легитимацију за паре. Шта им је Србија скривила? Дају неки људи глупе изјаве Ђукановића о дена, и пошто не могу да пронађу да сам сам тако нешто рекао и онда то у року од 5 минута то дође до свих који траже разлог да Србију за нешто оптуже. Наша политика мора да буде политика испружене руке и мира са Бошњацима, то је једина политика коју можемо водити. А он нека прича шта хоће ако је то његов начин - каже Вучић о Изетбеговићу. 

- Србија је у претходне две године земља са највећом стопом БДП раста у целог Европи, то су подаци Евростата. Повећавамо плате и пензије. Имаћемо нова отварања фабрика од септембра и октобра. Србија гура добро и боље од свих. Ако нешто иде добро у овој земљи то је економија, и то показује чињеница да никада већи број људи није отишао на море. Додатно све компликују односи из међу Кине и САД, то ће додатно отежати нашу - каже председник о ситуацији у српској еконимији.

 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен
"Ни Западу Курти не одговара"

- Ипак мислим да смо далеко од сценарија који би белосветски хохштаплери желели да виде. Ми смо увек за разговор, али морам да признам да не знам о чему бисмо више могли да разговарамо. Отићи ћу на разговоре, али не очекујем ништа. Са Аљбином Куртијем ко год мисли да је могуће сачувати мир... Уопште не мислим да то што он ради одговара Западу и Британцима, али они ће увек кад дође стани пани подржати "своје дете". Ово је њихово чедо које љуљају већ скоро 25 година, откако су 95. године терористи постали легитимни борци -  рекао је Вучић

Потом је рекао да је било јако тешко наговорити наш народ доле да уклони барикаде.

- Сви мисле то је "Вучић само окрене телефон". Не. Били су решени да пруже отпор. Поносан сам на јединство нашег народа доле. Нисам вам ја ни Милошевић ни Тадић. Ништа лоше нисам урадио. Ниједну ружну реч нисам упутио. Наставите ли овако да се понашате суочићете се са жестоким одговором - рекао је Вучић.

Каже да ће отићи у Брисел, али да не очекује ништа. 

"НАТО није реаговао"

Потом је председник причао о хапшењу Дарка Спахића који је данас возио санитет ка Косову и Метохију, када га је РОСУ наоружан до зуба. 

- Данас су ухапсили Србина ни кривог ни дужног. Крив је јер је превозио лекове и јер је био на барикадама. А сви Срби су на барикадама. И онда Курти каже како ће да се бори против мафије и криминала и оних који су на барикадама и Квинта каже у реду. Па онда су сви Срби мафијаши и криминалци. Употребили су специјалну јединицу којом управља директно Аљбин Курти, буквално су киднаповали нашег грађанина и пребацили на југ и на то је морао и НАТО да реагује, а НАТО није реаговао - рекао је председник.

Како каже, ми смо у тешкој ситуацији, а најтежи сценарио је једва избегнут, плашим се како ће то да изгледа јер не знам око чега да разговарамо. 

- Били смо на корак до катастрофе, неки људи не разумеју шта раде и не разумеју Србију. 

- Суштина проблема је што неки у региону мисле да треба да искористе прилику, да у овом тренутку када је окршај Русије и Украјине у току, треба рећи "Вучић је мали Путин" и треба насрнути на Србију. Једва је избегнут најтежи сценарио пре две вечери и плашим се како ће убудуће ситуација да изгледа. Били смо на корак до катастрофе. Неки људи не разумеју да Србија мисли другачије. На силу са НАТО можете све да пробате, али никада нећете добити наше зелено светло и добићете одговор. Најтеже је сачувати разум када имате посла са будалама. Имамо врло коректан однос са КФОР-ом, Србији нико није претио нити ће да прети, а сценарио који је тај КФОР-ов командант измислио је сценарио за малу децу. Подсећам, он је рекао да је Србија увукла рогове - рекао је Вучић

- Немам ништа против тог сценарија да сачувам грађане и државу. Али када неко каже да је Косово независно... По међународном праву и резолуцији 12 44 нема Косова и не може Србија да нападне Косово. О тим причама да ће Србију да победе за неколико сати... Ми ћемо да чувамо мир, ја ћу да молим, да увлачимо рогове, али тог стручњака ћу да позовем да питам хоће ли за два или три сата да обави то што је замислио - нагласио је Вучић.

Вучић разговарао са светским лидерима

- Сутра ћу разговарати са Столтенбергом. Разговарао сам са многим светским лидерима, укључујући и Макрона, са Лајчаком најмање 10 пута. Поруке су оне које читате сваки дан. Ми смо прошли кроз тешка два три дана и имаћемо још тешких дана. Аљбин Курти и приштинске власти једностано су предузимале кораке. Уз све инциденте, људи су релативно мирно живели. Они својим потезима доведу до немира и до тога да смо на ивици сукоба. Увек мање или више Курти добије подршку Квинте. Позивају се на споразуму из 2011. године који је за нас врло лош. Ми не можемо да пустимо на територију централне Србије са личник картама Косова, јер бисмо на тај начин признали постојање државе.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен