Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ ПОЛОЖИО ЗАКЛЕТВУ: Не постоји већа част и обавеза од оне која ти даје да водиш своју земљу! (ФОТО/ВИДЕО)

31.05.2022. 10:29
Пише:
Србија Данас
Polaganje zakletve
Полагање заклетве / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Председник Републике Србије Александар Вучић је данас на свечаној седници Народне скупштине положио заклетву и започео свој други мандат.

Поред гарде, црвеним тепихом шеф државе је ушао у парламент, стао пред посланике и положио заклетву.

"ХВАЛА НА ОГРОМНОЈ ПОДРШЦИ И ПОВЕРЕЊУ" Вучић послао СНАЖНУ поруку грађанима пре полагања заклетве (ФОТО)

"ХВАЛА НА ОГРОМНОЈ ПОДРШЦИ И ПОВЕРЕЊУ" Вучић послао СНАЖНУ поруку грађанима пре полагања заклетве (ФОТО)

ОГРОМАН НАПРЕДАК СРБИЈЕ У ПРОТЕКЛИХ ПЕТ ГОДИНА: Зашто је Вучићу народ указао поверење да води државу и у следећем мандату

ОГРОМАН НАПРЕДАК СРБИЈЕ У ПРОТЕКЛИХ ПЕТ ГОДИНА: Зашто је Вучићу народ указао поверење да води државу и у следећем мандату

ВУЧИЋ ЛИДЕР СРБИЈЕ И БАЛКАНА: Једини државник неке земље која није чланица ЕУ, који је интерес своје државе ставио на прво место

ВУЧИЋ ЛИДЕР СРБИЈЕ И БАЛКАНА: Једини државник неке земље која није чланица ЕУ, који је интерес своје државе ставио на прво место 

 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

 

Обраћање председника Вучића након заклетве

Председник је рекао како током свог мандата жели да ради више, али не за себе, него за Србију као и да му је идеал добробит свих грађана.

Не постоји већа част и обавеза од оне које ти даје да водиш своју земљу. Све то добио сам од грађана на изборима, они су израз воље убедљиве већине која нас је задужила, да чинимо све оно што је у најбољем интересу Србије. Желим да будем председник свих, први по обавезама и последњи по привилегијама - рекао је председник Србије Александар Вучића.

- Приоритети мог другог мандата гласе: Мир, стабилност, независност у одлучивању, слобода, сигурност, здравље, Европа, рад, рад и рад. Србија је производ наших мисли, снова и дела, наш идеал, наш циљ, свест, знање о томе где смо.

- Данас је можда више него икада, свет жељан истине и правде, која још увек стоји као императив без кога нема напртка. За такву истину и правду увек ћу да се борим. Свет можда никада, неће бити исти, али ћемо ми покушати да будемо снажни, да ћемо као земља наставити да радимо за општу добробит - казао је Вучић.

- Свет се пред нашим очима никад брже мења. Наша земља је 1999. године нападнута без одлуке Савета УН - рекао је председник, након чега је уследио громогласан аплауз.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Говорећи о формирању нове владе, он је рекао да је то од пресудног значаја имајући у виду тешку ситуацију у којој се налазимо, додао је и да ће се ускоро завршити све изборне радње.

- Ово је био једини дан када сам могао да положим заклетву. Шта год учинио никада неће бити довољно добро или лоше за неке - прича Вучић.

Председник је рекао и како очекује да нова Влада Србије буде формирана до краја јула.

- Формирање нове Владе, ја већ данас не могу сам да доносим одлуке. Морамо да се бавимо новим санкцијама, новим чудима, у којима можемо можда да будемо оштећени. Управо, у складу са тим очекујем да нова Влада Србије буде формирана до краја јула месеца - рекао је Вучић.

- Опет се враћан и опет вам понављам, ово говорим да спасим душу, многи мисле да је немам, али сутра ми морамо да имамо хране, нове болнице, нове фабрике, и морамо да држимо најбоље односе са нашим западним партнерима и да останемо чврсто на нашем европском путу - рекао је председник и додао да се морамо бавити предстојећом зимом:

- Зато је важно да што пре нову Владу формирамо, да обезбедимо сигурност за грађане Србије пред предстојеће зиме - истакао је председник Србије.

Вучић истиче да ће, због повезаности са кризом у Украјини, питање КиМ бити још теже за решавање.

- КиМ ће им бити већа и важнија тема, рећи ће да Косово није ни слично као други примери у свету. Знам да ово нико не жели да слуша ово, али ми морамо да тражимо компромис, да чувамо наш народ на КиМ - нагласио је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

- Наша економија је стабилна. Хране имамо и имаћемо довољно. Велики су и кључни суштински реформски задаци који ће много болети. Образовање и наука који мора бити стуб напретка Србије. Замолио бих Владу да се не плаши реакција на увођење дуалног образовања. Наставићемо са улагањем у здравство јер је то стуб развоја и опстанка нације. Дигитализација, роботика, брига о климатским променама, заштита животне средине. Трудићу се да Војска буде снажнија, гарант мира и безбедности. Слушали смо теорије како ће Србија некога напасти. После 96 дана нико још није рекао "извините за лажи". Србија ће љубоморно чувати војну неутралност. Свуда око нас су НАТО земље или територије у којима је НАТО. Србија је као мало острво. Многи то наводе као проблем, али шта је проблем у томе што верујете свом народу и јуначком гену да ћемо чувати своју земљу. Поносан сам што никога не нападамо и не угрожавамо. Нико се више неће дрзнути да крене на Србију. Србија је снажнија, захваљујући народу који је улагао у војску и веровао у њу. Плате и пензије ће да расту - истакао је председник Вучић.

Он је рекао да од Владе очекује да настави са мерама за подстицање наталитета јер "држава без грађана не може да постоји".

- Важно је и питање наталитета. Нама будућности нема ако не будемо имали више деце. Подстицање наталитета је такође једна од дужности Владе - подвукао је Вучић.

Такође, киша која данас пада у Београду не спречава људе који су се окупили у великом броју да испред скупштине поносно слушају председников говор. Када се преко видео бима чује аплауз из скупштине, људи испред такође аплаудирају.

Председник је споменуо и односе у региону, истакао је да са Загребом морамо да "нађемо исте наочаре за будућност".

- Посебно бих се захвалио у цркви и патријарху Порфирију и тиме додатно допринео о пријатљеству са Северном Македонијом. Захваљујући Вама, Србија је данас најпопуларнија земља код њиховог становништа, са Албанијом су нам односи све бољи. Оно око чега ћемо морати да обратио пажњу су односи са Загребом, да су нам погледи у прошлост другачији, али да покушамо да пронађемо исте наочаре за будућност. Врата Београда и капије и Председништва ће увек бити отворене за Загреб. Исто мора да буде и са Сарајевом - прича Вучић.

Председник Вучић је завршио церемонију речима "нека живи Србија". На крају обраћања председника Србије, интонирана је и песма "Востани Сербие".

Након полагања заклетве, уследиле су честитке свих присутних у Скупштини Србије.

Полагање заклетве

Председник Србије Александа Вучић полаже заклетву у Народној Скупштини:

"Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности."

Skupština Srbije
Скупштина Србије / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Након полагања заклетве и громогласног аплауза, интонирана је и химна Републике Србије.

Вучића у Народној Скупштини дочекао Ивица Дачић

Вучића је, у скупштини, дочекао председник Народне скупштине Ивица Дачић. Сала је готово испуњена и све је спремно за почетак полагања заклетве. Присуствују министри, дипломате, представници културног као и верског живота Републике Србије.

Aleksandar Vučić, Ivica Dačić
Александар Вучић, Ивица Дачић / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Полагању заклетве присуствују и син Данило, ћерка Милица и родитељи. Такође бројни политичари присутни су данас у Скупштини Србије, те тако на полагању заклетве присуствоваће и бивши председници Србије и Савезне Републике Југославије.

Међу званицама примећен је и бивши председник Србије Милан Милутиновић.

Bivši predsednik
Бивши председник / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Polaganje zakletve
Полагање заклетве / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Polaganje zakletve
Полагање заклетве / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Председник стигао испред Скупштине

Председник Србије Александар Вучић се пре полагања заклетве обратио окупљенима испред Скупштине.

- Поштовани грађани Србије, велико вам хвала што смо и данас заједно. Посебно хвала људима који су са Косова и Метохије данас овде са нама. За мене нема веће части, поноса, али и веће обавезе да водим најлепшу земљу на свету, а то никада не бих могао без вас, без ваше подршке, снаге и помоћи. Добили смо милион и 500 хиљада гласова више од оних који су покушавали да нас победе. Добили смо, јер народ не можете да преварите - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

- Људи су видели ко увек и у сваком тренутку води рачуна о њиховим интересима. Као председник нећу се понашати само да удовољавам људима, већ ћу да радим у интересу грађана Србије. То значи да се нећете некада слагати са мојим одлукама, али значи да ћемо чувати мир, стабилност, да ћемо чувати Косово и Метохију и да ћемо бринути о нашој деци - додао је Вучић.

Председник је током свог излагања рекао и да треба да покажемо да смо земља нормалних људи у којој постоје вредности и принципи, земља којом ћемо моћи да се поносимо.

- Земља брзих пруга, ауто-путева, запослености и земља која брине о деци, јер без деце нема будућности - додао је Вучић.

Народ чека Вучића

Све је спремно за полагање заклетве, а испред Скупштине окупио се се велики број грађана који чека председника Вучића.

Народ је пристигао из свих делова земље и региона. Међу присутнима су и чланови Завичајног удружења "Ћиро" Дрвар –Личка Калдрма, удружења које окупља протеране Србе, а које подржава председника Вучића.

Inauguracija predsednika Vučića
Инаугурација председника Вучића / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Inauguracija predsednika Vučića
Инаугурација председника Вучића / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Inauguracija predsednika Vučića
Инаугурација председника Вучића / Извор: Фото: Tanjug/Printscreen/You Тубе

Стигли и Срби са Косова

Неколико аутобуса са Србима са Косова и Метохије кренуло је рано јутрос пут Београда како би подржали председника Србије Александра Вучића.

Srbi sa Kosovo razvili transparente
Срби са Косово развили транспаренте / Извор: Фото: Танјуг/Иван Радуловић

Срби, који су кренули из Косовске Митровице и Лепосавића између три и четири сата, рекли су да им није било тешко да рано устану и отпутују у главни град како би подржали председника, јер је, како су рекли, он био увек уз њих кад им је било најпотребније и да очекују да ће и у наредном мандату да се бори за интересе српског народа у покрајини.

"Хвала на подршци"

Председник се пре почетка седнице огласио на свом Инстаграм профилу.

- Хвала на огромној подршци и поверењу - објавио је Вучић.

Заклетву ће положити пред старим сазивом парламента

Председник Вучић заклетву положе пред старим сазивом парламента, јер још нису завршене изборне радње и проглашени коначни резултати на парламентарним изборима 3. априла, па нови законодавни дом још није конституисан.

Он је 3. априла победио у првом кругу редовних председничких избора са 58,59 одсто укупних гласова изашлих бирача.

Први мандат је започео 31. маја 2017. године, када је свечано положио заклетву у Дому Народне скупштине.

"Завет" за ступање на функцију председник ће дати над Уставом Србије изговарањем следећих речи:

"Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности."