Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ О НОВОМ ПИКУ ЕПИДЕМИЈЕ: Донете мере ће бити ЕФИКАСНЕ, не одговарам на бесмислице и лажи (ФОТО)

02.07.2020. 20:05
Пише:
Србија Данас
av
ав / Извор: Фото: РТС/Принтсцреен

Одлука након састанка Кризног штаба

Председник Србије Александар Вучић на препоруку Кризног штаба за сузбијање корона вируса, објављује нове оштре мере за Београд због крајње неповољне епидемиолошке ситуације. Како се сазнаје, према најновијим подацима, од укупног броја тестираних у Србији у последња 24 сата, више од 80 одсто заражених је из Београда.

Компанија Меридиан притекла у помоћ Инфективној клиници у Београду

Компанија Меридиан притекла у помоћ Инфективној клиници у Београду

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ГОСТ ПОРОДИЦЕ АМЕРИЧКОГ АМБАСАДОРА У СРБИЈИ: Пријем поводом дана независности САД (ФОТО)

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ГОСТ ПОРОДИЦЕ АМЕРИЧКОГ АМБАСАДОРА У СРБИЈИ: Пријем поводом дана независности САД (ФОТО)

Вучић послао писмо Доналду Трампу: "Част ми је..."

Вучић послао писмо Доналду Трампу: "Част ми је..."

Због тога председник Вучић вечерас објављује коначну одлуку струке о новим ригорозним мерама за сузбијање епидемије у главном граду.

av
ав / Извор: Фото: РТС printscreen

Како је данас објавио сајт covid19.rs, у Србији је до 15 сати регистровано 359 нових случајева короне, што значи да је за само 24 сата у Београду оболело 287 особа.

Председникова порука грађанима

- Захвалан сам на бризи за моје здравље, верујем да је то крајње искрено. Желим да се захвалим грађанима Србије на поверењу. То је мени диван поклон за огроман рад и труд, за године проведене у раду, без дана одмора. Желим да се захвалим људима који се стварно брину за мене. Наставићу због измишљотина да се борим још снажније и јаче. Нећу одустати од победничке Србије - истакао је председник.

Вучић о новом пакету помоћи за привреду

За три месеца ћемо да исплатимо минималац, као што смо исплатили "оних 100 евра за које смо били нападани", рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић на РТС

av
ав / Извор: Фото: РТС printscreen

- Имали смо дефлацију у овом периоду што није добро, али наша економија је јака. ММФ је спустио пројекције и оне су много песимистичније него пре три месеца. Француска са -7,2, на -12,5 су спустили, примера ради. Нама је важно да ММФ нама није смањио пројекцију. Држимо под контролом јавне финансије, јавни дуг не сме да пређе 60 одсто - подвукао је Вучић.

Он је подсетио да су плате здравственим радницима повећане два пута током ове године.

О договорима након избора

- Више не одговарам на бесмислице и лажи које изговарају моји политички противници. Мој циљ је да имам најбољи могући резултат, желим да рад, труд, борба буду на првом месту. Они су сада имали много више простора, ниједну реч против њих (политичких противника) нисмо рекли - рекао је председник Србије Александар Вучић говорећи о недавно одржаним парламентарним и локалним изборима.

av
ав / Извор: Фото: РТС printscreen

Према његовим речима, они који су изашли на изборе су требали да пређу три одсто.

- Зар ја треба да се секирам што је опозиција добила тако мало гласова - упитао је. На питање ко ће бити опозиција, рекао је кратко "видећемо".

- Разговараћемо и са СПС и са Александром Шапићем. Парламент ће бити конституисан у законском року. Када РИК објави званичне резултате, после тога ћемо имати рок од 30 дана. Ана Брнабић је била сјајан премијер. Рачунам на Небојшу Стефановића, а каква ће бити Влада Србије то ћете да видите - подвукао је.

Вучић о тестовима за корону и члановима кризног штаба

- Ми тестирамо 9.000 људи дневно! А кажу немамо довољно тестова. Тај тест нас кошта 100 евра, значи држава Србија даје 900.000 евра дневно! Не постоји криза поверења, нека лекари наставе да раде свој посао. Број заражених расте у целој Европи. Ја сам мало боље разумем у поверење људи и од вас и од доктора Кона. И др Кон и Несторовић и Горан и Дарија Кисић су дивни људи, а против њих се већ месецима води кампања. Немојте да причам ко води ту кампању. Шта год да смо урадили, били бисмо критиковани. То говоре људи који су излазили током полицијског часа и тукли људе који су радили - рекао је председник.

Избори у Србији прошли регуларно, није постојао ризик од заразе

- Избори су прошли у најбољем реду. Шанса да се зарази неко на изборима, била је иста као и да се оде у продавницу. Ја не знам још увек случај да се неко заразио на изборима. Свако бирачко место регулисано је адекватним мерама у циљу заштите од короне - истакао је председник.

av
ав / Извор: Фото: РТС printscreen

Он је истакао да су прославе у затвореном простору биле прекретница да се повећа број заражених од корона вируса. Напоменуо је и фудбалере који су се заразили корона вирусом.

- Нису фудбалери били на трибинама - рекао је Вучић о играчима Црвене звезде који су били заражени короном и додао - рекли сте да су се фудбалери заразили на дербију, међутим, они су вирус негде другде добили.

Вучић о Новом Пазару, показао фотографије реновираних болница

- Не занима ме да објашњавам било коме, нити да се правдам, ја говорим о нашем народу, и мени је живот људи најбитнији. Ја за овај посао живим стално, 24 сата се ради. Министри су вредни, Ану бих похвалио. Догодило се да смо имали нагли скок оболелих у Новом Пазару. Ново одељење болнице у Новом Пазару поједини нису хтели да прикажу како изгледа, а ситуација је далеко боља него на почетку епидемије. Општа болница је реновирана. Много се улаже и много тога се обезбеђује - рекао је Вучић. 

Av
Ав / Извор: Фото: РТС printscreen

Вучић је напоменуо да неће одговарати на лажи које се упућују у вези медицинске опреме у Новом Пазару, те да нема разлога да људи буду забринути, будући да су средства за борбу против короне обезбеђена.

- Ни београдске дахије, ни санџачке дахије за 30 година нису ништа урадили у Пазару, а ми смо урадили и опремили болнице за милионе евра - рекао је председник.

Av
Ав / Извор: Фото: РТС printscreen

Он је навео да у Пазару живе људи који воле своју земљу, истакавши да разуме и гнев оних који су изгубили најмилије. Вучић је рекао да ће сутра бити упућено у Нови Пазар још 10 респиратора и укупно ће их бити 23.

Председник је напоменуо да не жели да помиње политичке странке у овом моменту када се ради о Новом Пазару, будући да једино жели да се бори за здравље људи, које му је од изузетне важности, здравље сваког Србина и Бошњака, православца и муслимана у нашој држави.

Председник о новом пику епидемије

- Волело бих да је све нормално, међутим, тешка је ситуација у Београду. 82,5 одсто заражених је у главном граду. Београд је ново жариште корона вируса. Кризни штаб ће сутра одредити коначну одлук8у. Од 23 сата, на две недеље ће се затворити сви ноћни клубови и места за изласке - напоменуо је председник на почетку. 

- Данас као ковид болницу поново отварамо и Градску болницу и Земунску, једино што нисмо отворили наш "спејс шатл" - "Драгишу Мишовић". Молимо се Богу да нећемо морати да отварамо "Мишовић" преко лета. "Драгишу Мишовић" чувамо не зато што више волимо те лекаре, него што желимо да их сачувамо да бар они буду спремни за 1. новембар - истакао је председник. 

Затворени кафићи и студентски домови, казне ко не носи маске

Вучић је рекао да ће сви студентски домови бити затворени, а такође ће и сваки затворен простор имати ограничење. Он је напоменуо да ће казне за свакога ко не носи маске износити од пет до шест хиљада динара.

- Да могу сам да одлучујем, затворио бих Београд на седам дана и увео полицијски час, међутим, не могу сам - рекао је Вучић.

Нове мере

- Две недеље ће бити затворени кафићи и клубови од 23х до 6х ујутру

- Студентски домови ће бити затворени

- Од понедељка казне за неношење маски у аутобусима и тржним центрима (око 5 до 6 хиљада динара)

- Забрањена јавна окупљања у затвореном до 100, на отвореном до 50 људи