Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЧЛАНСТВО У УН И ПРИЗНАЊЕ ТЗВ. КОСОВА НЕ ДОЛАЗИ У ОБЗИР" Вучић се обратио грађанима: Тешки дани тек долазе (ФОТО)

15.12.2022. 21:00
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности након јучерашњих разговора са Западним дипломатама.

У емисији "Четвртком у девет", први човек Србије говорио је садржини свог разговора са изаслаником председника САД Габријелом Ескобаром и комесаром ЕУ за дијалог између Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, али и о осталим актуелним темама.

"ДО СЛЕДЕЋЕГ СУСРЕТА У СРБИЈИ" Вучић на ручку са председницом Каталин Новак: Живело пријатељство Срба и Мађара

"ДО СЛЕДЕЋЕГ СУСРЕТА У СРБИЈИ" Вучић на ручку са председницом Каталин Новак: Живело пријатељство Срба и Мађара

ВУЧИЋ НАКОН САСТАНКА СА КАТАЛИН НОВАК: "Састали смо се да се заједно ухватимо у коштац са проблемима"

ВУЧИЋ НАКОН САСТАНКА СА КАТАЛИН НОВАК: "Састали смо се да се заједно ухватимо у коштац са проблемима"

"ДИВНО ЈЕ ГЛЕДАТИ ИЗ ВАЗДУХА ЗЕМЉУ ЗА КОЈУ СЕ БОРИТЕ И КОЈУ ВОЛИТЕ НАЈВИШЕ НА СВЕТУ!" Вучић се огласио па открио и која му је омиљена посластица (ФОТО)

"ДИВНО ЈЕ ГЛЕДАТИ ИЗ ВАЗДУХА ЗЕМЉУ ЗА КОЈУ СЕ БОРИТЕ И КОЈУ ВОЛИТЕ НАЈВИШЕ НА СВЕТУ!" Вучић се огласио па открио и која му је омиљена посластица (ФОТО) 

"Имам ексклузивну вест"

- Литијум је страшно важан, ми смо направили страшну грешку, али нећу о томе. Шта мислите шта би Лозница и Рађевина добили са 4-5.000 запослених и са платама од преко 1.000 евра. За једно 10-12 година причаће се који ће материјали да замене литијум. Мислим да је то калцијум карбонат, и то смо пронашли у Србији, а у једном од најсиромашнијем делу Србије пронашли смо нове залихе злата. Бог нас је  погледао".

Председник каже да је навијао за Аргентину и Мароко на СП у Катару, али да није стигао да прати утакмице. На утакмици за треће место, Вучић каже да ће навијати за Мароко.

На крају емисије Вучић је честитао грађанима предстојеће празнике.

- Посебно велики поздрав за наш народ на Косову и Метохији и нема предаје - казао је он.

Највеће повећање пензија у историји Србије

- Имају повећање пензија од 20.8 посто. Највеће у историји Србије. Ми у овом тренутку имамо 15 милијарди и 238 милиона евра у девизним резервама. Имамо око 38 тона злата., највеће количине које смо имали, рекао је Вучић, и додао да има ексклузивну вест за вечерас:

- Бруто резерве су преко 18 милијарди, стопа јавног дуга је испод 55 посто. Ми смо у првих 10 посто земаља ЕУ по нивоу ниског јавног дуга - нагласио је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

- Што се Србијагаса тиче, моје највеће замерке су цене гаса. Што се ЕПС-а тиче, ми имамо најјефтинију цену у Европи. Они у окружењу, који имају мања примања, имају евћу цену струје. Ја свашта ЕПС-у могу да пребацим, али не све. Има ту саботажа и диверзија и свега. Пре неки дан смо ухватили неке људе који су хтели вентилаторе да униште, неки термо-блок - октрио је Вучић. 

Истиче да морамо да решимо енергетику, да наставимо реформе, али да се чује глас свих у здравству, да наставимо да модернизујемо војску. Каже да смо имали један "МиГ-29" и два "мига-21".

- Данас имамо 14 модернизовнаих "мигова-29" и набављамо нове. Да не причамо о ПВО, броју тенкова, оклопних возила... У свакој сфери живота је огроман напредак - каже Вучић.

- Све то ми и даље радимо, упркос рату, упркос корони, упркос кризи која дрма цео свет - додао је председник Србије. Минимално смо оптерећени. Када сам доносио најтежу одлуку коју један политичар може да донесе, о смањењу плата и пензија, донео сам је јер сам знао да не можемо да издржимо ниво тог јавног дуга који је био тада. Зато сада пензије расту на нивоу као сада - рекао је Вучић, и додао:

- Посао је озбиљне државе да јавни дуг никада не пређе 60 посто. Једна Италија је на 180 посто - навео је Вучић, и додао примере других европских држава које имају далеко већу стопу јавног дуга. 

Вучић о покрету "Моја Србија"

- Ја сам члан СНС и чим се заврше наше локалне Скупштине, ја подносим оставку на место председника странке. Чули сте да говорим о покрету "Моја Србија". Ја не волим да говорим о политичким противницима, име им никада не спомињем. Ја предлажем да формирамо тај покрет због Србије и ујединимо се око једне идеје. То је идеја о којој можемо да говоримо кад ми завршимо нашу скупштину. То нас неће оптеретити јер СНС је једна најодговорнија, најспособнија и најозбиљнија политичка организација. Ово је једна шира идеја која нам је потребна на пет година док не видимо шта су то све циљеви. Морамо да имамо јасан план и програм и ја бих ту позвао све људе да нам се прикључе, када будемо знали основне контуре тог програма, а потом да пишемо даље план заједно - истакао је председник.

Вучић о рату у Украјини: Потрајаће

- Руси су стабилизовали своје позиције, имају минималне помаке ка Бахмуту, Соледару... Све је компликовано.

- Када правимо планове за Србију, рачунамо да ће рат у Украјини да траје целе следеће године и још дуже. Изгубили су све најбоље људе, остали су без муниције. Следећа зима биће најтежа у историји света.

Ипак, каже да Србија данас има довољно резерви гаса.

- Тешки дани тек долазе. Обезбедили смо и унапред купили довољно количина гаса. Држава се сналазила, али и многи у Европи. Сви су почели да троше и сада скаче цена гаса. У Азербејџану ћемо причати о струји и гасу,  али и другим стварима. Видим да ће бити лоше. Нисам ја само врана и гавран, већ не волим људе да лажем да је све дивно. Суштина је у томе да смо све урадили, али следеће године биће проблем и за нас. Нема теорије да ћемо моћи да допунимо складишта гаса за следећу годину. Волео бих да се рат заврши ускро, али неће - рекао је гаси.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

 

Нисам се дуго чуо са Путином, са Зеленским никада нисам разговарао

О притисцима да се уведу санкције Русији, Вучић каже:

- То је и у Тирани била кључна тема. Изненадио сам се када ме је председник Луксембурга питао 'Зашто не уводиш санкције', све сам му рекао, да немамо обавезу према Русији која нам је увела санкције, продавала оружје Хрватској, подржавала самосталност Црне Горе. Говорио сам о тој нашој одлуци. Објаснио сам све наше разлоге. Извукао сам споразум и рекао да ми покажу један од споразума. Ми смо 10 година имали санкције, зашто да их ми некоме уводимо? Ми имамо своју моралну обавезу докле можемо да издржимо док нам витални интереси не буду угрожени. Видећемо до када ће то трајати. Није све црно-бело, 2015. нас је Русија подржала у Савету безбедности".

- Нисам се дуго чуо са Путином. Са Зеленским никад нисам разговарао.

Чланство Косова у УН не долази у обзир

Председник каже да чланство у УН тзв. Косова не долази у обзир и признање тзв. Косова, а о свему осталом можемо да разговарамо.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

- Прво да формирају ЗСО, а онда да почнемо да причамо о нечем другом. Не верујем да ће је икада формирати. Тражиће начин да окриве Србе и да спроведу операцију лажне заставње, као са овом измишљеном "шок бомбом", која је обично пиротехничко средство - казао је Вучић.

Да ли видите решење или видите зид?, било је питање председнику на које је одговорио:

- Видим зид, али видео сам зид безброј пута и увек успевао да нађем рупу у зиду. Сада не верујем, али надам се. Трудићу се да сачувам ову земљу од разарања, али и наш народ на КиМ.

Надам се да ће нас више Америка слушати, него што ће Европа хтети да нас чује. Можда Американци суштински боље разумеју ситуацију. Добро разумеју какве проблеме имамо сви. 

Послаћемо захтев команданту КФОР-а

Упитан да ли је сигуран да на праву адресу шаље захтев за повратак војске и полиције (команданту Кфора):

- На основу Резолуције 1244 - да. У другом степену, ако то одлучимо, можемо да идемо на Савет безбедности. Командант Кфора је обавезан да донесе позитивну одлуку, али то неће урадити.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

Коментаришући изјаву албанског премијера Раме да је повратак српске војске на Косову "надреалан" чин, Вучић је рекао: 

- За мене је било надреално да гледам како контигент КФОРА из Албаније малтретира српску породицу. 

- "Проблем" је у Србији јер сви заједно хоће слабу Србију, коју могу да понижавају на тај начин да шаљу албански КФОР на Србе - казао је председник.

"Предали су кандидатуру".

 - Данас су примили кандидатуру Косова за пријем у УН. И неки наши пријатељи у Европи су реаговали фер. Хоћу да се захвалим кипарском председнику, Шпанцима, Мађарима, осталим непризнавачима и свима који су нам помагали.

- Нама не вреди да чекамо правду.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

- Ја преко својих канала знам да је Пантић жив, али то није мој посао, већ посао Еулекса.

- Молим све Србе да не нападају међународне снаге, да им тиме не дају муницију, јер ти људи нам нису пријатељи - рекао је Вучић.

Обраћање председника Вучића

- Донета је одлука да сада у елетронској форми, а сутра ујутру и лично команданту Кфора уручимо захтев да се известан број, у стотинама, до хиљаду, врате наше снаге на КиМ".Веома је важно да захтев буде формалан, како би неко сутра рекао "нисте никада тражили захтев за повратак војске и полиције".

Ја сам свим саговорницима донео папире и то: Повељу УН, Резолуцију 1244, Војно-технички споразум, Бриселски споразум, Вашингтонски споразум, Солунска декларација.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

Када сам питао представнике међународне заједнице "кажите ми један одговор који ће те да поштујете, одговорили су: ниједан!" Ово је важно да грађани Србије знају.

Вучић је поручио да ће бити саопштено све о захтеву Србије везаним за Резолуцију 1244, након седнице Владе на коју је позван.

- Дошао сам да кажем људима да нисмо свемоћни. Можемо некога и да опсујемо, али морамо да се понашамо одговорно.

- Ово је део предлога француско-немачког, који је постао део нашег преговарачког оквира. Дође вам из коже да искочите - истакао је Вучић.

- Ситуација на терену је таква, да ври код Срба и на северу и на југу. И сам Ескобар ми је рекао да је то приметио и разумео.

- Јуче сам разговарао са европским и америчким представницима. Постоје неке идеје, да ли ће успети или не, видећемо. Ситуација је веома компликована. Даћемо све од севе да сачувамо мир и стабилност.

- Данас они крше и Вашингтонски споразум, а на све то одговорићемо вечерас. Добићете вечерас после седнице Владе, на коју сам позван, одоговоре и око нашег захтева везаним за Резолуцију 1244 УН, али и за повлачење признања од стране многих земаља. Дакле, добићете прецизан одговор.