broken clouds
13°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

"ČLANSTVO U UN I PRIZNANJE TZV. KOSOVA NE DOLAZI U OBZIR" Vučić se obratio građanima: Teški dani tek dolaze (FOTO)

15.12.2022. 21:00
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Printscreen/RTS
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon jučerašnjih razgovora sa Zapadnim diplomatama.

U emisiji "Četvrtkom u devet", prvi čovek Srbije govorio je sadržini svog razgovora sa izaslanikom predsednika SAD Gabrijelom Eskobarom i komesarom EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, ali i o ostalim aktuelnim temama.

"DO SLEDEĆEG SUSRETA U SRBIJI" Vučić na ručku sa predsednicom Katalin Novak: Živelo prijateljstvo Srba i Mađara

"DO SLEDEĆEG SUSRETA U SRBIJI" Vučić na ručku sa predsednicom Katalin Novak: Živelo prijateljstvo Srba i Mađara

VUČIĆ NAKON SASTANKA SA KATALIN NOVAK: "Sastali smo se da se zajedno uhvatimo u koštac sa problemima"

VUČIĆ NAKON SASTANKA SA KATALIN NOVAK: "Sastali smo se da se zajedno uhvatimo u koštac sa problemima"

"DIVNO JE GLEDATI IZ VAZDUHA ZEMLJU ZA KOJU SE BORITE I KOJU VOLITE NAJVIŠE NA SVETU!" Vučić se oglasio pa otkrio i koja mu je omiljena poslastica (FOTO)

"DIVNO JE GLEDATI IZ VAZDUHA ZEMLJU ZA KOJU SE BORITE I KOJU VOLITE NAJVIŠE NA SVETU!" Vučić se oglasio pa otkrio i koja mu je omiljena poslastica (FOTO) 

"Imam ekskluzivnu vest"

- Litijum je strašno važan, mi smo napravili strašnu grešku, ali neću o tome. Šta mislite šta bi Loznica i Rađevina dobili sa 4-5.000 zaposlenih i sa platama od preko 1.000 evra. Za jedno 10-12 godina pričaće se koji će materijali da zamene litijum. Mislim da je to kalcijum karbonat, i to smo pronašli u Srbiji, a u jednom od najsiromašnijem delu Srbije pronašli smo nove zalihe zlata. Bog nas je  pogledao".

Predsednik kaže da je navijao za Argentinu i Maroko na SP u Kataru, ali da nije stigao da prati utakmice. Na utakmici za treće mesto, Vučić kaže da će navijati za Maroko.

Na kraju emisije Vučić je čestitao građanima predstojeće praznike.

- Posebno veliki pozdrav za naš narod na Kosovu i Metohiji i nema predaje - kazao je on.

Najveće povećanje penzija u istoriji Srbije

- Imaju povećanje penzija od 20.8 posto. Najveće u istoriji Srbije. Mi u ovom trenutku imamo 15 milijardi i 238 miliona evra u deviznim rezervama. Imamo oko 38 tona zlata., najveće količine koje smo imali, rekao je Vučić, i dodao da ima ekskluzivnu vest za večeras:

- Bruto rezerve su preko 18 milijardi, stopa javnog duga je ispod 55 posto. Mi smo u prvih 10 posto zemalja EU po nivou niskog javnog duga - naglasio je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Printscreen/RTS

- Što se Srbijagasa tiče, moje najveće zamerke su cene gasa. Što se EPS-a tiče, mi imamo najjeftiniju cenu u Evropi. Oni u okruženju, koji imaju manja primanja, imaju evću cenu struje. Ja svašta EPS-u mogu da prebacim, ali ne sve. Ima tu sabotaža i diverzija i svega. Pre neki dan smo uhvatili neke ljude koji su hteli ventilatore da unište, neki termo-blok - oktrio je Vučić. 

Ističe da moramo da rešimo energetiku, da nastavimo reforme, ali da se čuje glas svih u zdravstvu, da nastavimo da modernizujemo vojsku. Kaže da smo imali jedan "MiG-29" i dva "miga-21".

- Danas imamo 14 modernizovnaih "migova-29" i nabavljamo nove. Da ne pričamo o PVO, broju tenkova, oklopnih vozila... U svakoj sferi života je ogroman napredak - kaže Vučić.

- Sve to mi i dalje radimo, uprkos ratu, uprkos koroni, uprkos krizi koja drma ceo svet - dodao je predsednik Srbije. Minimalno smo opterećeni. Kada sam donosio najtežu odluku koju jedan političar može da donese, o smanjenju plata i penzija, doneo sam je jer sam znao da ne možemo da izdržimo nivo tog javnog duga koji je bio tada. Zato sada penzije rastu na nivou kao sada - rekao je Vučić, i dodao:

- Posao je ozbiljne države da javni dug nikada ne pređe 60 posto. Jedna Italija je na 180 posto - naveo je Vučić, i dodao primere drugih evropskih država koje imaju daleko veću stopu javnog duga. 

Vučić o pokretu "Moja Srbija"

- Ja sam član SNS i čim se završe naše lokalne Skupštine, ja podnosim ostavku na mesto predsednika stranke. Čuli ste da govorim o pokretu "Moja Srbija". Ja ne volim da govorim o političkim protivnicima, ime im nikada ne spominjem. Ja predlažem da formiramo taj pokret zbog Srbije i ujedinimo se oko jedne ideje. To je ideja o kojoj možemo da govorimo kad mi završimo našu skupštinu. To nas neće opteretiti jer SNS je jedna najodgovornija, najsposobnija i najozbiljnija politička organizacija. Ovo je jedna šira ideja koja nam je potrebna na pet godina dok ne vidimo šta su to sve ciljevi. Moramo da imamo jasan plan i program i ja bih tu pozvao sve ljude da nam se priključe, kada budemo znali osnovne konture tog programa, a potom da pišemo dalje plan zajedno - istakao je predsednik.

Vučić o ratu u Ukrajini: Potrajaće

- Rusi su stabilizovali svoje pozicije, imaju minimalne pomake ka Bahmutu, Soledaru... Sve je komplikovano.

- Kada pravimo planove za Srbiju, računamo da će rat u Ukrajini da traje cele sledeće godine i još duže. Izgubili su sve najbolje ljude, ostali su bez municije. Sledeća zima biće najteža u istoriji sveta.

Ipak, kaže da Srbija danas ima dovoljno rezervi gasa.

- Teški dani tek dolaze. Obezbedili smo i unapred kupili dovoljno količina gasa. Država se snalazila, ali i mnogi u Evropi. Svi su počeli da troše i sada skače cena gasa. U Azerbejdžanu ćemo pričati o struji i gasu,  ali i drugim stvarima. Vidim da će biti loše. Nisam ja samo vrana i gavran, već ne volim ljude da lažem da je sve divno. Suština je u tome da smo sve uradili, ali sledeće godine biće problem i za nas. Nema teorije da ćemo moći da dopunimo skladišta gasa za sledeću godinu. Voleo bih da se rat završi uskro, ali neće - rekao je gasi.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Printscreen/RTS

 

Nisam se dugo čuo sa Putinom, sa Zelenskim nikada nisam razgovarao

O pritiscima da se uvedu sankcije Rusiji, Vučić kaže:

- To je i u Tirani bila ključna tema. Iznenadio sam se kada me je predsednik Luksemburga pitao 'Zašto ne uvodiš sankcije', sve sam mu rekao, da nemamo obavezu prema Rusiji koja nam je uvela sankcije, prodavala oružje Hrvatskoj, podržavala samostalnost Crne Gore. Govorio sam o toj našoj odluci. Objasnio sam sve naše razloge. Izvukao sam sporazum i rekao da mi pokažu jedan od sporazuma. Mi smo 10 godina imali sankcije, zašto da ih mi nekome uvodimo? Mi imamo svoju moralnu obavezu dokle možemo da izdržimo dok nam vitalni interesi ne budu ugroženi. Videćemo do kada će to trajati. Nije sve crno-belo, 2015. nas je Rusija podržala u Savetu bezbednosti".

- Nisam se dugo čuo sa Putinom. Sa Zelenskim nikad nisam razgovarao.

Članstvo Kosova u UN ne dolazi u obzir

Predsednik kaže da članstvo u UN tzv. Kosova ne dolazi u obzir i priznanje tzv. Kosova, a o svemu ostalom možemo da razgovaramo.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Printscreen/RTS

- Prvo da formiraju ZSO, a onda da počnemo da pričamo o nečem drugom. Ne verujem da će je ikada formirati. Tražiće način da okrive Srbe i da sprovedu operaciju lažne zastavnje, kao sa ovom izmišljenom "šok bombom", koja je obično pirotehničko sredstvo - kazao je Vučić.

Da li vidite rešenje ili vidite zid?, bilo je pitanje predsedniku na koje je odgovorio:

- Vidim zid, ali video sam zid bezbroj puta i uvek uspevao da nađem rupu u zidu. Sada ne verujem, ali nadam se. Trudiću se da sačuvam ovu zemlju od razaranja, ali i naš narod na KiM.

Nadam se da će nas više Amerika slušati, nego što će Evropa hteti da nas čuje. Možda Amerikanci suštinski bolje razumeju situaciju. Dobro razumeju kakve probleme imamo svi. 

Poslaćemo zahtev komandantu KFOR-a

Upitan da li je siguran da na pravu adresu šalje zahtev za povratak vojske i policije (komandantu Kfora):

- Na osnovu Rezolucije 1244 - da. U drugom stepenu, ako to odlučimo, možemo da idemo na Savet bezbednosti. Komandant Kfora je obavezan da donese pozitivnu odluku, ali to neće uraditi.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Printscreen/RTS

Komentarišući izjavu albanskog premijera Rame da je povratak srpske vojske na Kosovu "nadrealan" čin, Vučić je rekao: 

- Za mene je bilo nadrealno da gledam kako kontigent KFORA iz Albanije maltretira srpsku porodicu. 

- "Problem" je u Srbiji jer svi zajedno hoće slabu Srbiju, koju mogu da ponižavaju na taj način da šalju albanski KFOR na Srbe - kazao je predsednik.

"Predali su kandidaturu".

 - Danas su primili kandidaturu Kosova za prijem u UN. I neki naši prijatelji u Evropi su reagovali fer. Hoću da se zahvalim kiparskom predsedniku, Špancima, Mađarima, ostalim nepriznavačima i svima koji su nam pomagali.

- Nama ne vredi da čekamo pravdu.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Printscreen/RTS

- Ja preko svojih kanala znam da je Pantić živ, ali to nije moj posao, već posao Euleksa.

- Molim sve Srbe da ne napadaju međunarodne snage, da im time ne daju municiju, jer ti ljudi nam nisu prijatelji - rekao je Vučić.

Obraćanje predsednika Vučića

- Doneta je odluka da sada u eletronskoj formi, a sutra ujutru i lično komandantu Kfora uručimo zahtev da se izvestan broj, u stotinama, do hiljadu, vrate naše snage na KiM".Veoma je važno da zahtev bude formalan, kako bi neko sutra rekao "niste nikada tražili zahtev za povratak vojske i policije".

Ja sam svim sagovornicima doneo papire i to: Povelju UN, Rezoluciju 1244, Vojno-tehnički sporazum, Briselski sporazum, Vašingtonski sporazum, Solunska deklaracija.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Printscreen/RTS

Kada sam pitao predstavnike međunarodne zajednice "kažite mi jedan odgovor koji će te da poštujete, odgovorili su: nijedan!" Ovo je važno da građani Srbije znaju.

Vučić je poručio da će biti saopšteno sve o zahtevu Srbije vezanim za Rezoluciju 1244, nakon sednice Vlade na koju je pozvan.

- Došao sam da kažem ljudima da nismo svemoćni. Možemo nekoga i da opsujemo, ali moramo da se ponašamo odgovorno.

- Ovo je deo predloga francusko-nemačkog, koji je postao deo našeg pregovaračkog okvira. Dođe vam iz kože da iskočite - istakao je Vučić.

- Situacija na terenu je takva, da vri kod Srba i na severu i na jugu. I sam Eskobar mi je rekao da je to primetio i razumeo.

- Juče sam razgovarao sa evropskim i američkim predstavnicima. Postoje neke ideje, da li će uspeti ili ne, videćemo. Situacija je veoma komplikovana. Daćemo sve od seve da sačuvamo mir i stabilnost.

- Danas oni krše i Vašingtonski sporazum, a na sve to odgovorićemo večeras. Dobićete večeras posle sednice Vlade, na koju sam pozvan, odogovore i oko našeg zahteva vezanim za Rezoluciju 1244 UN, ali i za povlačenje priznanja od strane mnogih zemalja. Dakle, dobićete precizan odgovor.

Piše:
Srbija Danas
15.12.2022. 21:00