Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ: "Наша земља је дала све од себе да сачува мир, излаза више немамо" (ВИДЕО)

18.06.2023. 10:07
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас / Саша Џамбић

Председник Србије Александар Вучић обратио се данас нацији, саопштила је прес служба председника.

Обраћање председника  било је заказано за 10 часова, у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Вучић ће говорио о актуелним темама и дешавањима у Србији.

СРАМНА ПОРУКА СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА ВУЧИЋУ И СРБИЈИ: Одмах ослободите косовске полицајце, оптужбе против њих лажне

СРАМНА ПОРУКА СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА ВУЧИЋУ И СРБИЈИ: Одмах ослободите косовске полицајце, оптужбе против њих лажне

ВУЧИЋ СЕ СУТРА ОБРАЋА НАЦИЈИ! Председник о најважнијим темама

ВУЧИЋ СЕ СУТРА ОБРАЋА НАЦИЈИ! Председник о најважнијим темама

КУРТИ О САСТАНКУ СА ВУЧИЋЕМ У БРИСЕЛУ: Почетком следеће недеље ћу одговорити Борељу

КУРТИ О САСТАНКУ СА ВУЧИЋЕМ У БРИСЕЛУ: Почетком следеће недеље ћу одговорити Борељу

"Шта је то што можемо да урадимо?"

- Разговарао сам са очајним представницима Срба, људи би да сачувају мир, али не знају како. Сигуран сам да ће у наредном периоду они доносити важне потезе. Видовдан је важан дан у српској историји. На Видовдан се све види, тада ће Срби на миран начин предузимати своје кораке на путу за своју слободу, у складу са међународно правним нормама. Што се нас тиче, више никога нећемо обавештавати, сем око подизања или спуштања борбене готовости, осим својим обавеза према НАТО и које ћемо увек у потпуности да испунимо у ксладу са Резолуцијоим 1244. Трудићемо се да сачувамо мир, али упозоравамо све оне којима није стало до мира и који желе да Срби мало тише, а не овако гласно буду исељени са севера Косова, да се то неће догодити. То је све што имам да им кажем. Нека размишљају, нека тврде да је у питања блеф, реалност, потпуно ми је свеједно. Мислим да бесмислен разговор са човеком који никада није желео да разговара и не пада ми напамет да разговарам о било чему док ухапшени Срби не буду пуштени, док не повуку све бесмислене норме о којима сви ћуте у свету... Има да их пуштате, и Србе, и да бесмислене одредбе да не пуштате камионе, да изгладњујете људе на северу, неће вам проћи. У неком тренутку ти камиони ће проћи - сад, за месец или два, ти камиони ће проћи. Бесмислено је да било о чему разгобварамо док се специјалне снаге и лажни градоначелници не повуку са севера. Да ли ћу технички да се појавим, то је питање наше тактике и ничег више, а суштински од тог посла нема ништа. 

- О чему имам да седим са човеком који пребија људе јер се супротстављају његовом режиму. Неке људе у Штрпцу већ гдоину и по дана држе у притвору. Одведу вас у казамат у Подујеву и баш их брига. Наше одлуке доносићемо сами - једино ћемо поштовати оно што сам обећао команданту Ратући и Столтенбергу. Што се тиче дијалога, потпуно је бесмислен. 

Ситуација са поплавама

- Захтевам од Владе Србије одговорнији приступ о решавању поплава. 2014. смо имали у 70 општина поплаве, 63 општине сам тада обишао. И то није 10 минута сам био и отишао. Разговарајте са народом, немаш шта Благојевићу да радиш у Београду. То је мој захтев, не моја молба. Министарство финансија да издвоји новац, да се санирају штете, да народ види да сте са њима. Ја ћу изаћи у пар општина, није проблем, али морам да се бавим питањем КиМ.

Вучић о ситуацији на КиМ

Председник се осврнуо на немилу ситуацију која се десила током прошле ноћи.  

- Желео сам да се обратин на посебан начин, а да макар једно или два поитања је избегнем пре свега о ситуацији на КиМ. 

- Јуче су брат и сестра Дара и Кристијан у селу Житковац, општина Звечан, нападнути од стране тзв. косовске полиције. Кристилана су ударали ногама по телу, оборили на земљу, у клечећем ставу га држали, Дару су вукли по земљи. Када је дошла њихова мајка Марија, са којом са јутрос разговарао и која је сва уплакана била, затекла је како јој сина држе на коленима на земљи, ћерку босу,која је од стреса неколико пута колабирала. Такозвани полицајци су рекли да су заустављали све са кацигама и капама - деца од 15 и 17 година, возила су квад, а они су мислили да су озбиљни терористи па су решили да се обрачунају са том децом, као у филмовима. Они имају и мањег брата, можете мислити у каквом је стресу та породица. 

Како каже, наша земља је дала све да чувамо мир и да земља најбрже напредује у историји. 

- Колико год да смо се трудили да будемо озбиљан и одговроан партнер западним силама, налазимо се на европсоком путу, никада нас нису на такав начин посматрали, уколико не бисмо служили сваком њиховом захтеву безусловно, увек бисмо били ми кривци, па макар никакве кривице немали. Излаза више немамо. 

Како каже, ниједан Албанац није упуцан или рањен. 

- Стефан и Милош су упуцани у Готовуши од стране Куртаја. Када неко жели да пуца на Бадњи дан и рани двоје деце, претпоставља се да неће скоро изаћи из притвора. Тај човек је у тобожњем кућном притвору. 

Вучић је навео и остале случајеве рањавања Срба за које нико није одговарао. 

- Долазимо до онога што је невероватно али истинито - Куртијева полиција упуцала је Драгишу Гаљака са два метка у леђа. Јел можете да верујете да уопште нема истраге по том питању. Не постоји ниједна територија у свету која такво дело не гони по службеној дужности. Петровић и Обреновић су ухапшени истог 29. маја, они ништа нису урадили. Војници НАТО су сами рекли да они ништа нису урадили. Али су их предали косовској полицији, и они то, како кажу, морају да ураде по њиховим захтевила. Прошло је 20 дана, сваког дана смо питали за те људе. Када су приведени у Приштину, једно лице је било унакажено, нећу да говорим о реченицама "ко си ти да прелазиш из ислама у православље". Дечко је рекао да су га испребијали, а они су рекли да су га таквог добили од НАТО. Иако их НАТО пипнуо није. Знате ли какав је извештај до којег се дочепала канцеларија за КиМ, Еулексов? Када их питање зашто држите те људе, зашто дозвољавате, они кажу ми то пажљиво пратимо. У том документу не пише ништа. Исписали су нам шта пише у 4 члана тзв. приштинских закона и појма немају. Испоштовали бирократску форму и баш их брига за Србе. Ухапсили су Спасића и Влашковића због тобожњег напада на новинаре.

Погледајте шта они раде - Курти креира криминалну ситуацију у којој малтретира све грађане српске наионалности. Мислио самн да то ради сам, сада тзнам да има подршку појединих земаља запада. Доводи неке безвезњаковиће који никакав легитимитет немају са 1 посто у Лепосавићу. Доведу болументу својих новинара да тамо провоцирају људе. Спасић пушта музику дечко, ради хонорарно у болници. Усудио се да каже омиљеном новинару Аљбина Куртија да склони телефон, пипнуо га није. Зато је ухапшен и одређен му је притвор. А Еулекс "помно прати!". Лажови једни, једино што хоћете да пратите је како Срби да буду протерани - рекао је Вучић. 

Како даље истиле, Куртијеви специјалци који су прешли административну линију, говоре да су брали печурке, а имају добар третман, пију сок и једу колаче.

Вучић се потом захвалио на Италији која има балансиранији став него раније.

- Хвала им на томе. Ово остало, боље да не помињем.

- Републици Италији заиста хвала што ми се чини да разумеју каква је ситуација, имају балансиранији став него што ми се чини да је то било раније. Ово остало, боље да их не помињем

- Две је дозвољено Куртију. Руководе се политиком тзв. свршеног чина. Шта год ми урадили, колико год били фини и конструктивни, трудили се да поправљамо позицију, проналазили решења, суштински никада нам неће помоћи. Ни око чега. Увек ће нам на крају рећи "па не можемо ми да заустављамо, то је суверена држава Косово, не можемо да заустављамо њихове акције". Па што сте ту? Све с екод њих своди на то а не постоји Повеља УН и не постоји Резолуција УН када је у питању Србија, на коју се тако грозничаво прозивају када је у питању Украјина. Ја сам себе изложио лично свему када о овоме говорим, немам снове, распршили су их у парам-парчад. Србија ће и оваква и онаква морати да буде крива.

Додаје да Влашковић није бацио камен за шта се терети. 

- И да јесте, ви сте криви, а ни то није. 

- Када су у питању Албанци који пређу административну линију, ту је све апсолутно и Србија ће се суочити са тешким последицама. Прете и директно и посредно нашој земљи. А онда су чак рекли да ће од тога да праве мали Рачак, па су кренули са причом да они имају лош третман, а ја им кажем да то ништа није тако, пију кока колу, једу торту, нико их не бије. Не не, ви Срби сте криви. Онда смо ми упутили писмо Еулексу у којем смо рекли нешто најпоштеније на свету. Једини ко ту није био некоректан су НАТО команда и војници. Ми смо им упутили понуду - написали у последњем пасусу, да су полицијски службеници који су ухапсили ова лица, спремни да се подвргну полиграфском испитивању о локацији која није на територији АП КиМ и околностима хапшења. Ајде ви стручњаци из Еулекса, иако вам то није мандат, донесите вашу машину и стручњака. Испитајте их полиграфски како су их ухапсили и на којој територији. Како смо дошли до тога да само Срби буду упуцавани и да то никога не интересује, и да се увек говори о деескалацији и две стране. Посебно хоћу да се захвалим нашим мађарским пријатељима, али и једној земљи која показује више фер однос у оквиру Квинте него раније - то је Италија. Они имају балансиранији став него раније и хвала им на томе. Остало, боље да не помињем. Оно што им тражимо све време - повуците лажне градоначелнике из општина које им ни по чему не припадају, повуиците специјалне снаге са севера Косова, не малтретирајте људе и не упуцавајте их више, и пустите све невине Србе. Кажете за Лунета да је озлоглашени вођа криминалаца са севера Косова, такође Божовића, а сумњиче се за "тежак злочин", да су били испред изборне комисије када су они дивљали и желели да уђу, а шта су урадили, ништа - бацили петарду. Како изгледа западни модел лажи о Србији? Подсетићу вас на воз - шта је био проблем са возом. Писала је на њему једна одвратна реч "Србија", а не сме да пише Србија, и што су унутра биле фреске Белог анђела осликане у једном од вагона - тежан злочин. Он није дошло ни до 30 км од административне линије, али је о томе писало као да смо ушли са 5000 тенкова. Ово је само пример како то раде. А када су кренуле барикаде због хапшења нашег народа, шиканирања и малтретирања, онда је главна вест била да је неко бацио шок бомбу на Еулекс, и онда ми три дана слушамо глупости о петарди. Ви упуцавате, хапсите људе, убијате бога у њима, па ником ништа. Шта ви хоћете, кога лажете? Јел тако вршите мониторинг ? Јесте га тако вршили и у Македонији? Оружана побуна Албанаца у Македонији 2001. године. Како крене истог секунда се јављају Солана и Фејт и обезбеђују примирје. Фејт позива да се амнестирају сви побуњеници, убили 75 припадника безбедности и сви су амнестирани. Срби који седе мирно, које ви увучете, не можете да извучете из притвора месецима. Али су они криминалци, зато што су Срби. Тако се води хибридни рат против Србије, и на западу и у Београду, да се врши додатна криминализација Срба са севера, да некоме не би пало на памет да тражи заштиту за те људе. Посебно су вође Срба увек криминалци. И онда правите погодно тле, и онда ово можете да радите. Ја вас питам шта је оптужни акт против ових људи. Кажете Луне криминалац. Криминалац ти тата, и теби Свећија и теби Курти, срам вас било! - рекао је Вучић. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас / Саша Џамбић

- Сигуран да сам су ствари доведене до краја, разговарао сам са очајним представницима Срба, људи би да сачувају мир, али не знају како. Сигуран сам да ће водити активне потезе, Видовдан је важан дан у српској историји. На Видовдан ће Срби на миран начин предузимати кораке на путу за своју слободу. Ми више никога ништа нећемо обавештавати, осим оног у складу са Резолуцијом 1244. Трудићемо се да сачувамо мир, али упозоравамо све оне који би да иселе Србе са севера КиМ да се то неће догодити. Нека размишљају или нека тврде да је у питању блеф, потпуно ми је свеједно. Што се тиче нашег политичког понашања, сасвим је бесмислен разговор са човеком који никада није хтео да разговара. И немамо о чему, све док ухапшени Срби не буду пуштени, док не повуку ове бесмислене норме. Има да пуштате ухапшене Србе, да одредбе да не пуштате камионе са робом, да некога изгладњујете, то вам неће вам проћи. А то је кршење и ЦЕФТЕ и свих могућих споразума. Бесмислено је док лажни градоначелници не дају оставке и не повуку се са севера КиМ. Да ли ћемо технички да се појавимо на неком разговору, о томе ћу вас обавестити 24 сата раније. Али од тог посла нема ништа, а технички то је питање наше тактике - рекао је председник и додао:

- Ситуација је веома компликована и сложена, наш народ је под жестоким ударом убица, лопова и превараната. Довољно добро знам колико смо мали у односу на НАТО земље, знам да наша политика мора да буде развој и економски напредак, али сам и довољно свестан колико је опстанак нашег народа угрожен.

Обраћање председника Вучића

Председник Србије Александар Вучић обратиће се данас поводом акутелне ситуације на Косову и Метохији, хапшењу "косовских специјалаца", поплавама и свим темама које се тичу Србије. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Инстаграм Printscreen/buducnostsrbijeav