clear sky
16°C
30.04.2024.
Beograd
eur
117.1117
usd
109.3684
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI: "Naša zemlja je dala sve od sebe da sačuva mir, izlaza više nemamo" (VIDEO)

18.06.2023. 10:07
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas naciji, saopštila je pres služba predsednika.

Obraćanje predsednika  bilo je zakazano za 10 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Vučić će govorio o aktuelnim temama i dešavanjima u Srbiji.

SRAMNA PORUKA STEJT DEPARTMENTA VUČIĆU I SRBIJI: Odmah oslobodite kosovske policajce, optužbe protiv njih lažne

SRAMNA PORUKA STEJT DEPARTMENTA VUČIĆU I SRBIJI: Odmah oslobodite kosovske policajce, optužbe protiv njih lažne

VUČIĆ SE SUTRA OBRAĆA NACIJI! Predsednik o najvažnijim temama

VUČIĆ SE SUTRA OBRAĆA NACIJI! Predsednik o najvažnijim temama

KURTI O SASTANKU SA VUČIĆEM U BRISELU: Početkom sledeće nedelje ću odgovoriti Borelju

KURTI O SASTANKU SA VUČIĆEM U BRISELU: Početkom sledeće nedelje ću odgovoriti Borelju

"Šta je to što možemo da uradimo?"

- Razgovarao sam sa očajnim predstavnicima Srba, ljudi bi da sačuvaju mir, ali ne znaju kako. Siguran sam da će u narednom periodu oni donositi važne poteze. Vidovdan je važan dan u srpskoj istoriji. Na Vidovdan se sve vidi, tada će Srbi na miran način preduzimati svoje korake na putu za svoju slobodu, u skladu sa međunarodno pravnim normama. Što se nas tiče, više nikoga nećemo obaveštavati, sem oko podizanja ili spuštanja borbene gotovosti, osim svojim obaveza prema NATO i koje ćemo uvek u potpunosti da ispunimo u ksladu sa Rezolucijoim 1244. Trudićemo se da sačuvamo mir, ali upozoravamo sve one kojima nije stalo do mira i koji žele da Srbi malo tiše, a ne ovako glasno budu iseljeni sa severa Kosova, da se to neće dogoditi. To je sve što imam da im kažem. Neka razmišljaju, neka tvrde da je u pitanja blef, realnost, potpuno mi je svejedno. Mislim da besmislen razgovor sa čovekom koji nikada nije želeo da razgovara i ne pada mi napamet da razgovaram o bilo čemu dok uhapšeni Srbi ne budu pušteni, dok ne povuku sve besmislene norme o kojima svi ćute u svetu... Ima da ih puštate, i Srbe, i da besmislene odredbe da ne puštate kamione, da izgladnjujete ljude na severu, neće vam proći. U nekom trenutku ti kamioni će proći - sad, za mesec ili dva, ti kamioni će proći. Besmisleno je da bilo o čemu razgobvaramo dok se specijalne snage i lažni gradonačelnici ne povuku sa severa. Da li ću tehnički da se pojavim, to je pitanje naše taktike i ničeg više, a suštinski od tog posla nema ništa. 

- O čemu imam da sedim sa čovekom koji prebija ljude jer se suprotstavljaju njegovom režimu. Neke ljude u Štrpcu već gdoinu i po dana drže u pritvoru. Odvedu vas u kazamat u Podujevu i baš ih briga. Naše odluke donosićemo sami - jedino ćemo poštovati ono što sam obećao komandantu Ratući i Stoltenbergu. Što se tiče dijaloga, potpuno je besmislen. 

Situacija sa poplavama

- Zahtevam od Vlade Srbije odgovorniji pristup o rešavanju poplava. 2014. smo imali u 70 opština poplave, 63 opštine sam tada obišao. I to nije 10 minuta sam bio i otišao. Razgovarajte sa narodom, nemaš šta Blagojeviću da radiš u Beogradu. To je moj zahtev, ne moja molba. Ministarstvo finansija da izdvoji novac, da se saniraju štete, da narod vidi da ste sa njima. Ja ću izaći u par opština, nije problem, ali moram da se bavim pitanjem KiM.

Vučić o situaciji na KiM

Predsednik se osvrnuo na nemilu situaciju koja se desila tokom prošle noći.  

- Želeo sam da se obratin na poseban način, a da makar jedno ili dva poitanja je izbegnem pre svega o situaciji na KiM. 

- Juče su brat i sestra Dara i Kristijan u selu Žitkovac, opština Zvečan, napadnuti od strane tzv. kosovske policije. Kristilana su udarali nogama po telu, oborili na zemlju, u klečećem stavu ga držali, Daru su vukli po zemlji. Kada je došla njihova majka Marija, sa kojom sa jutros razgovarao i koja je sva uplakana bila, zatekla je kako joj sina drže na kolenima na zemlji, ćerku bosu,koja je od stresa nekoliko puta kolabirala. Takozvani policajci su rekli da su zaustavljali sve sa kacigama i kapama - deca od 15 i 17 godina, vozila su kvad, a oni su mislili da su ozbiljni teroristi pa su rešili da se obračunaju sa tom decom, kao u filmovima. Oni imaju i manjeg brata, možete misliti u kakvom je stresu ta porodica. 

Kako kaže, naša zemlja je dala sve da čuvamo mir i da zemlja najbrže napreduje u istoriji. 

- Koliko god da smo se trudili da budemo ozbiljan i odgovroan partner zapadnim silama, nalazimo se na evropsokom putu, nikada nas nisu na takav način posmatrali, ukoliko ne bismo služili svakom njihovom zahtevu bezuslovno, uvek bismo bili mi krivci, pa makar nikakve krivice nemali. Izlaza više nemamo. 

Kako kaže, nijedan Albanac nije upucan ili ranjen. 

- Stefan i Miloš su upucani u Gotovuši od strane Kurtaja. Kada neko želi da puca na Badnji dan i rani dvoje dece, pretpostavlja se da neće skoro izaći iz pritvora. Taj čovek je u tobožnjem kućnom pritvoru. 

Vučić je naveo i ostale slučajeve ranjavanja Srba za koje niko nije odgovarao. 

- Dolazimo do onoga što je neverovatno ali istinito - Kurtijeva policija upucala je Dragišu Galjaka sa dva metka u leđa. Jel možete da verujete da uopšte nema istrage po tom pitanju. Ne postoji nijedna teritorija u svetu koja takvo delo ne goni po službenoj dužnosti. Petrović i Obrenović su uhapšeni istog 29. maja, oni ništa nisu uradili. Vojnici NATO su sami rekli da oni ništa nisu uradili. Ali su ih predali kosovskoj policiji, i oni to, kako kažu, moraju da urade po njihovim zahtevila. Prošlo je 20 dana, svakog dana smo pitali za te ljude. Kada su privedeni u Prištinu, jedno lice je bilo unakaženo, neću da govorim o rečenicama "ko si ti da prelaziš iz islama u pravoslavlje". Dečko je rekao da su ga isprebijali, a oni su rekli da su ga takvog dobili od NATO. Iako ih NATO pipnuo nije. Znate li kakav je izveštaj do kojeg se dočepala kancelarija za KiM, Euleksov? Kada ih pitanje zašto držite te ljude, zašto dozvoljavate, oni kažu mi to pažljivo pratimo. U tom dokumentu ne piše ništa. Ispisali su nam šta piše u 4 člana tzv. prištinskih zakona i pojma nemaju. Ispoštovali birokratsku formu i baš ih briga za Srbe. Uhapsili su Spasića i Vlaškovića zbog tobožnjeg napada na novinare.

Pogledajte šta oni rade - Kurti kreira kriminalnu situaciju u kojoj maltretira sve građane srpske naionalnosti. Mislio samn da to radi sam, sada tznam da ima podršku pojedinih zemalja zapada. Dovodi neke bezveznjakoviće koji nikakav legitimitet nemaju sa 1 posto u Leposaviću. Dovedu bolumentu svojih novinara da tamo provociraju ljude. Spasić pušta muziku dečko, radi honorarno u bolnici. Usudio se da kaže omiljenom novinaru Aljbina Kurtija da skloni telefon, pipnuo ga nije. Zato je uhapšen i određen mu je pritvor. A Euleks "pomno prati!". Lažovi jedni, jedino što hoćete da pratite je kako Srbi da budu proterani - rekao je Vučić. 

Kako dalje istile, Kurtijevi specijalci koji su prešli administrativnu liniju, govore da su brali pečurke, a imaju dobar tretman, piju sok i jedu kolače.

Vučić se potom zahvalio na Italiji koja ima balansiraniji stav nego ranije.

- Hvala im na tome. Ovo ostalo, bolje da ne pominjem.

- Republici Italiji zaista hvala što mi se čini da razumeju kakva je situacija, imaju balansiraniji stav nego što mi se čini da je to bilo ranije. Ovo ostalo, bolje da ih ne pominjem

- Dve je dozvoljeno Kurtiju. Rukovode se politikom tzv. svršenog čina. Šta god mi uradili, koliko god bili fini i konstruktivni, trudili se da popravljamo poziciju, pronalazili rešenja, suštinski nikada nam neće pomoći. Ni oko čega. Uvek će nam na kraju reći "pa ne možemo mi da zaustavljamo, to je suverena država Kosovo, ne možemo da zaustavljamo njihove akcije". Pa što ste tu? Sve s ekod njih svodi na to a ne postoji Povelja UN i ne postoji Rezolucija UN kada je u pitanju Srbija, na koju se tako grozničavo prozivaju kada je u pitanju Ukrajina. Ja sam sebe izložio lično svemu kada o ovome govorim, nemam snove, raspršili su ih u param-parčad. Srbija će i ovakva i onakva morati da bude kriva.

Dodaje da Vlašković nije bacio kamen za šta se tereti. 

- I da jeste, vi ste krivi, a ni to nije. 

- Kada su u pitanju Albanci koji pređu administrativnu liniju, tu je sve apsolutno i Srbija će se suočiti sa teškim posledicama. Prete i direktno i posredno našoj zemlji. A onda su čak rekli da će od toga da prave mali Račak, pa su krenuli sa pričom da oni imaju loš tretman, a ja im kažem da to ništa nije tako, piju koka kolu, jedu tortu, niko ih ne bije. Ne ne, vi Srbi ste krivi. Onda smo mi uputili pismo Euleksu u kojem smo rekli nešto najpoštenije na svetu. Jedini ko tu nije bio nekorektan su NATO komanda i vojnici. Mi smo im uputili ponudu - napisali u poslednjem pasusu, da su policijski službenici koji su uhapsili ova lica, spremni da se podvrgnu poligrafskom ispitivanju o lokaciji koja nije na teritoriji AP KiM i okolnostima hapšenja. Ajde vi stručnjaci iz Euleksa, iako vam to nije mandat, donesite vašu mašinu i stručnjaka. Ispitajte ih poligrafski kako su ih uhapsili i na kojoj teritoriji. Kako smo došli do toga da samo Srbi budu upucavani i da to nikoga ne interesuje, i da se uvek govori o deeskalaciji i dve strane. Posebno hoću da se zahvalim našim mađarskim prijateljima, ali i jednoj zemlji koja pokazuje više fer odnos u okviru Kvinte nego ranije - to je Italija. Oni imaju balansiraniji stav nego ranije i hvala im na tome. Ostalo, bolje da ne pominjem. Ono što im tražimo sve vreme - povucite lažne gradonačelnike iz opština koje im ni po čemu ne pripadaju, povuicite specijalne snage sa severa Kosova, ne maltretirajte ljude i ne upucavajte ih više, i pustite sve nevine Srbe. Kažete za Luneta da je ozloglašeni vođa kriminalaca sa severa Kosova, takođe Božovića, a sumnjiče se za "težak zločin", da su bili ispred izborne komisije kada su oni divljali i želeli da uđu, a šta su uradili, ništa - bacili petardu. Kako izgleda zapadni model laži o Srbiji? Podsetiću vas na voz - šta je bio problem sa vozom. Pisala je na njemu jedna odvratna reč "Srbija", a ne sme da piše Srbija, i što su unutra bile freske Belog anđela oslikane u jednom od vagona - težan zločin. On nije došlo ni do 30 km od administrativne linije, ali je o tome pisalo kao da smo ušli sa 5000 tenkova. Ovo je samo primer kako to rade. A kada su krenule barikade zbog hapšenja našeg naroda, šikaniranja i maltretiranja, onda je glavna vest bila da je neko bacio šok bombu na Euleks, i onda mi tri dana slušamo gluposti o petardi. Vi upucavate, hapsite ljude, ubijate boga u njima, pa nikom ništa. Šta vi hoćete, koga lažete? Jel tako vršite monitoring ? Jeste ga tako vršili i u Makedoniji? Oružana pobuna Albanaca u Makedoniji 2001. godine. Kako krene istog sekunda se javljaju Solana i Fejt i obezbeđuju primirje. Fejt poziva da se amnestiraju svi pobunjenici, ubili 75 pripadnika bezbednosti i svi su amnestirani. Srbi koji sede mirno, koje vi uvučete, ne možete da izvučete iz pritvora mesecima. Ali su oni kriminalci, zato što su Srbi. Tako se vodi hibridni rat protiv Srbije, i na zapadu i u Beogradu, da se vrši dodatna kriminalizacija Srba sa severa, da nekome ne bi palo na pamet da traži zaštitu za te ljude. Posebno su vođe Srba uvek kriminalci. I onda pravite pogodno tle, i onda ovo možete da radite. Ja vas pitam šta je optužni akt protiv ovih ljudi. Kažete Lune kriminalac. Kriminalac ti tata, i tebi Svećija i tebi Kurti, sram vas bilo! - rekao je Vučić. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Siguran da sam su stvari dovedene do kraja, razgovarao sam sa očajnim predstavnicima Srba, ljudi bi da sačuvaju mir, ali ne znaju kako. Siguran sam da će voditi aktivne poteze, Vidovdan je važan dan u srpskoj istoriji. Na Vidovdan će Srbi na miran način preduzimati korake na putu za svoju slobodu. Mi više nikoga ništa nećemo obaveštavati, osim onog u skladu sa Rezolucijom 1244. Trudićemo se da sačuvamo mir, ali upozoravamo sve one koji bi da isele Srbe sa severa KiM da se to neće dogoditi. Neka razmišljaju ili neka tvrde da je u pitanju blef, potpuno mi je svejedno. Što se tiče našeg političkog ponašanja, sasvim je besmislen razgovor sa čovekom koji nikada nije hteo da razgovara. I nemamo o čemu, sve dok uhapšeni Srbi ne budu pušteni, dok ne povuku ove besmislene norme. Ima da puštate uhapšene Srbe, da odredbe da ne puštate kamione sa robom, da nekoga izgladnjujete, to vam neće vam proći. A to je kršenje i CEFTE i svih mogućih sporazuma. Besmisleno je dok lažni gradonačelnici ne daju ostavke i ne povuku se sa severa KiM. Da li ćemo tehnički da se pojavimo na nekom razgovoru, o tome ću vas obavestiti 24 sata ranije. Ali od tog posla nema ništa, a tehnički to je pitanje naše taktike - rekao je predsednik i dodao:

- Situacija je veoma komplikovana i složena, naš narod je pod žestokim udarom ubica, lopova i prevaranata. Dovoljno dobro znam koliko smo mali u odnosu na NATO zemlje, znam da naša politika mora da bude razvoj i ekonomski napredak, ali sam i dovoljno svestan koliko je opstanak našeg naroda ugrožen.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se danas povodom akutelne situacije na Kosovu i Metohiji, hapšenju "kosovskih specijalaca", poplavama i svim temama koje se tiču Srbije. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Instagram Printscreen/buducnostsrbijeav