Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ У ИНСПЕКЦИЈИ НОВИХ ДРОНОВА: "Стигло нам је најмодерније оружје, Војска Србије неупоредиво јача него раније" (ФОТО/ВИДЕО)

04.07.2020. 10:13
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Инстаграм/будуцностсрбијеав

Акценат стављен и на трансфер технологије из Кине.

Председник Србије и врховни командант Александар Вучић присуствовао је данас приказу нових беспилотних летелица CH-92A на аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници.

Председника је Ненад Милорадовић, в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе упознао са карактеристикама новог система, а Вучића је посебно интересовало са које даљине CH-92A може лансирати ракете на непријатеља, и докле се стигло са развојем домаћег "Пегаза".

Беспилотна летелица има акциони радијус већи од 250 километара, максимална висина лета је 5.000 метара, а брзина нешто мања од 200 километара на сат. Домет ракета је 9 километара, а потпуно овладавање овим системом омогућиће даљи развој способности Војске Србије у области аутономног наоружања која ће бити доминантна у ратним сукобима 21. века.

Након инспекције летелица Вучић је у хангарима аеродрома прегледао и земаљске станице из којих ће наши војници управљати летелицама.

Српска војска иде у корак са светом

- Ових шест летелица смо купили у Кини, и оне могу да гађају мете са раздаљине од 9 километара, али и да снимају и извиђају непријатељску територију. То је савремени начин ратовања, у коме нисмо могли да се меримо са другим земљама, а сада смо почели и то да развијамо. Важан је и трансфер технологије за нашег "Пегаза", то су данас најмодернија оружја. Видите како се данас ратује у Саудијској Арабији и Јемену, где не трпите губитке а у стању сте да нападнете непријатеља - рекао је председник и додао да је Војска Србије многоструко снажнија него раније.

Додао је да на шест летелица укупно има 18 ракета.

- То је за сада, а купићемо још, јер нису скупе. Ово је најбоље оружје - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да и даље не сме бити откривена цена ових летелица због уговорних обавеза, али да није много у шта се и сам уверио.

- Уобичајено је да се цене оваквог оружја држи у тајности, али верујте ми да није пуно - рекао је Вучић.

Набавком кинеских извиђачко-борбених беспилотних летелица CH-92A, Србија постаје први корисник оваквих ваздухоплова у региону. То неће бити само прва борбена БПЛ у Војсци Србије већ и први средњи даљински пилотиран ваздухоплов у ВС која је до сада, почевши од 2008. године користила само мини беспилотне извиђачке летелице (израелски Орбитер).

ВС добија сасвим нову класу ваздухоплова, сасвим нове могућности и способности, али је још важније да је у сарадњи са НР Кином по питању беспилотних летелица акценат стављен на трансфер технологије која ће се применити на домаћу беспилотну летелицу Пегаз која ће такође постати извиђачко-борбена.

Србија тестирала неупоредиво више од земаља у региону

Председник је потом одговарао на питања новинара, и рекао је да је Србија спровела више тестова на корона вирус него све земље бивше Југославије, плус Албаније заједно, и то 428.000.

Вучић је, упитан за критике из Хрватске у вези праксе тестирања, казао да није заинтересован да одговара на хрватску предизборну кампању, пошто се сутра тамо одржавају избори.

Што се тестова тиче каже да су само четири земље по питању тестирања у односу на број становника, испред Србије, а то су Немачка, Аустрија, Швајцарска и Италија.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Танја Валић

- У Црној Гори спроведено је 18.000 тестова, и то све брзи тестови, јер немају лабораторије за ПЦР тестове. Северна Македонија је тестирала 64.000, БиХ 97.000, Хрватска 82.000. Србија 428.000. Бугарска, која исте величине и уз то чланица ЕУ 147.000, Мађарска која је већа 281.000 - објаснио је он.

Србија је, поновио је, пет пута више тестирала од Хрватске, а није пет пута већа од те суседне земље.

Указао је да је у Хрватској тестирање 215 евра, а код нас, ако дођете на свој захтев, тестирање кошта 50 евра, док је бесплатно ако постоје симптоми.

Ситуација у Новом Пазару се стабилизује

Председник је нагласио да је ситуација у Новом Пазару данас боља него јуче, и да је стање делимично стабилизовано.

- Јуче је у болници било 205 особа, данас 183. Јуче је, нажалост, преминуло пет људи, данас две особе - рекао је Вучић.

Председник је рекао да се ситуација у Новом Пазару полако стабилизује.

- Ја сам крив што нисам остао у земљи после избора, већ сам отишао у Москву, Брисел... Да сам остао, раније бих и војску укључио и мање би проблема било у Новом Пазару - констатовао је Вучић.

Он је додао да је војска одличан посао обавила, као и сви лекари, који су показали огромно залагање.

Вучић најавио изградњу још једне болнице

Председник је изјавио да се разговара о изградњи нове болнице, привремене, која ће бити главна за евентуални следећи удар вируса корона.

- Ако нас вирус овако буде мучио и ако нас овако мучи током лета, ко зна шта ће бити на јесен. Сада разговарамо, преговарамо да направимо велику нову болницу, релативно привремену, да може да траје 30 година - рекао је Вучић.

Та болница била би налик на ону изграђену у ВМЦ Карабурма, у њој би било 500 до 1.000 лежајева, за интензивну и полуинтензивну негу.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Танја Валић

- Да прикључимо респиратоте и да то буде главна болница за следећи удар. Овако не можемо да издржимо, све болнице су нам пуне - рекао је Вучић.

Како је навео, сви само траже, а нико не пита да ли може и имамо ли новца.

- Када се израчуна колико кошта један дан у болници, лекови, да видите да држава све то мора да вади из неких других режерви, јер нисмо бас све платили... - рекао је Вучић, али и додао да је Србија једина земља којој ММФ није смањио пројекцију раста.

Вучић о изборима у Шапцу: Нема амбасадора да их спаси, народ је одлучио

Вучић је рекао да власти у Шапцу одлажу признање пораза на изборима, јер се надају да ће их спасити неки амбасадор, али додаје да тога неће бити, јер је народ одлучио.

- Када изгубите са 12.000 гласова нисте у стању да прихватите губитак. Душан Петровић и Небојша Зеленовић ни после 25 година на власти када изгубе са 12.000 гласова не могу да предају власт, јер морају да прикрију свој лоповлук - казао је он.

Вучић је, упитан за стање у Шапцу рекао да су увели ванредну ситуацију да би опстали још 7, 10 дана на власти, надајући се да ће се десити неко светско чудо, да ће их спасити неки амбасадор.

- Нема тог амбасадора који може да их спаси, народ је одлучио - подвукао је он.

Вучић је указао да досадашње власти у Шапцу имају већину у ГИК, да су претходно рекли да је све било у реду на изборима, јер су веровали у сопствене лажи да су добро прошли на гласању.

- Када су видели резултате онда су рекли да је било неправилности, да није било воска на ковертама, а они тај восак нису донели. Како вас није стид? - упитао је Вучић.

Председник о стању привреде и захтеву за новим пакетом економских мера

Вучић је констатовао да држава не разматра нови пакет мера помоћи привреди због корона вируса, јер би на тај начин угрозила стабилност и стопу јавног дуга.

- Нема, не може да обезбеди држава још пара (за помоћ привреди). Ако буде обезбеђивала још више, држава ће да угрози стабилност и стопу јавног дуга, а ја сам обећао народу да нећемо прећи стопу јавног дуга 60 одсто у односу на БДП, што је Мастрихт ниво - рекао је Вучић. 

Вучић је, упитан да ли се разматра нови пакет мера привреди и како коментарише наводе синдиката да је привреда поново погођена и да очекују масовна отпуштања, рекао да су масовна отпуштања поједини медији најављивали пре неколико месеци, али да се то није десило и да сада у Србији има 6.000 више запослених него пред почетак кризе.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Танја Валић

- Што се тиче синдиката, ја волим Љубу Орбовића (председника SSSS), он разуме државу увек и разумем потребу синдиката да увек штите раднике, и ја сам на страни радника. Али држава није ћуп из којег можете да узмете шта хоћете - рекао је Вучић.

Констатовао је да је синоћ, гледајући неколико дневника и вести по целом региону, стекао утисак да се комунизам вратио на мала врата.

- Све су вести негативне, да узмете конопче да се обесите, а друго је-државо дај плати! Одакле, хоћете да штампамо паре - упитао је Вучић.

Каже да је Србија, и по оцени ММФ, најбоље изашла из финансијске кризе, а да сад неки поново траже паре.

- Мислите да имамо ћуп па дођете па узмете? Нађите такве председнике, имате такве стручњаке који су опљачкали земљу и увек кажу да држава да још пара - рекао је Вучић.

ДАНАС ПРЕДСТАВЉАЊЕ НОВИХ ДРОНОВА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Све што знамо о летелицама CH-92A које су стигле из Кине (ФОТО/ВИДЕО)

ДАНАС ПРЕДСТАВЉАЊЕ НОВИХ ДРОНОВА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Све што знамо о летелицама CH-92A које су стигле из Кине (ФОТО/ВИДЕО)

СРБИЈА ЈЕ КОСТ У ГРЛУ И КАМЕН У ЦИПЕЛИ СВИМ НЕПРИЈАТЕЉИМА: Вучић објашњава критике на рачун демократије у Србији

СРБИЈА ЈЕ КОСТ У ГРЛУ И КАМЕН У ЦИПЕЛИ СВИМ НЕПРИЈАТЕЉИМА: Вучић објашњава критике на рачун демократије у Србији

ВЛАДА СРБИЈЕ ОДЛУЧУЈЕ О НОВИМ МЕРАМА! Број заражених СКАЧЕ У БЕОГРАДУ, уведена ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА

ВЛАДА СРБИЈЕ ОДЛУЧУЈЕ О НОВИМ МЕРАМА! Број заражених СКАЧЕ У БЕОГРАДУ, уведена ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА

ОБАВЕШТАЈНИ РАТ У РЕГИОНУ: Проваљен "прљави план" Сарајева за дестабилизацију Србије

ОБАВЕШТАЈНИ РАТ У РЕГИОНУ: Проваљен "прљави план" Сарајева за дестабилизацију Србије

ВУЧИЋ О НОВОМ ПИКУ ЕПИДЕМИЈЕ: Донете мере ће бити ЕФИКАСНЕ, не одговарам на бесмислице и лажи (ФОТО)

ВУЧИЋ О НОВОМ ПИКУ ЕПИДЕМИЈЕ: Донете мере ће бити ЕФИКАСНЕ, не одговарам на бесмислице и лажи (ФОТО)