Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВЕЛИКА СРПСКА ДИПЛОМАТСКА ПОБЕДА! Аналитичари сагласни: "ОВО је пораз ВЕЛИКИХ", Вучићев говор УЛАЗИ у историју

24.05.2024. 07:32
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг

Упркос свим покушајима њених спонзора да претњама и уценама приморају што већи број земаља да гласа за срамну резолуцију о Сребреници, резултат је свакако мршав, оцена је стручњака.

Чињеница да је срамна резолуција о Сребреници на седници Генералне скупштине Уједињених нација усвојена мршавом већином, упркос свим покушајима њених спонзора да претњама и уценама приморају што већи број земаља да за њу гласају, знатно умањује њен значај и неспорно представља дипломатску победу Србије с председником Александром Вучићем на челу, који су се месецима аргументовано борили за право и правду, оцена је саговорника Курира. Ово је, како додају, и морална победа наше земље.


Говор за историју

Наиме, резолуција је јуче усвојена са тек 84 гласа за, док је чак 68 земаља било уздржано, а 19 против.

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић поручује да је ово дипломатска победа Србије.

- Исход гласања је несумњиво дипломатска победа Србије, имајући у виду, пре свега, да нису успели да добију убедљиву већину, упркос свим вишемесечним притисцима и лобирању. О томе сведочи и чињеница да је Грчка, на коју је несумњиво вршен притисак да гласа за, била уздржана. Јасно је да смо аргументима успели да помрсимо конце неким од најјачих светских сила, које су на све начине покушале да прогурају ову резолуцију на велика врата, а на крају су успели да добију тек мршаву већину. Не верујем да је икоме од њих на част како се све завршило и сумњам да ће се дичити овом резолуцијом - нагласио је Дачић.

Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Председница Скупштине Ана Брнабић поручила је да ће говор председника Вучића у УН остати уписан у историји.

- Не бранимо себе, бранимо свет и принципе међународног права - цитирала је Брнабићева председника на свом Икс налогу.

Некадашњи амбасадор Србије у Немачкој Милован Божиновић оцењује да је исход гласања права дипломатска победа наше земље.

- Ово је заиста дипломатска победа Србије, јер 84 гласа су тачно онолико колико Америка својом силом може да исцеди из светског поретка. Резултат који је свакако мршав. Наши аргументи су оставили снажан одјек у међународној јавности и свака земља је размишљала и о својим интересима, али свуда се види снага онога што је Србија имала да истакне и најважније - оцена да овакве резолуције имају смисла само ако је створен консензус завађених страна, што овде није случај. Ова резолуција је прокријумчарена малтене уз помоћ њених спонзора. Она тако нема кредибилитет који би морала да има - истиче Божиновић.

Није за понос

Такође, додаје, врло је интересантно како су земље које су биле или уздржане или против аргументовале свој став.

- То су, рецимо, врло добро нагласиле делегације Никарагве и Анголе. Нико од њих није говорио напамет и без свог искуства с великим силама које су знале да намећу своје ставове. Имајући све у виду, иако је резолуција усвојена, никоме није на понос и верујем да ће сви гледати да је не помињу након овога - сматра Божиновић.

Осврћући се на чињеницу да су Емирати и Грчка били уздржани, оцењује да је то добро.

- Емирати не чуде јер су мала моћна држава и важно је с њима бити у добрим односима, а по питању Грчке, то што су били уздржани је леп гест, све више од тога би било нереално јер су и чланица НАТО и ЕУ - констатовао је Божиновић.

Некадашњи шеф дипломатије СР Југославије Владислав Јовановић оцењује да је усвајање резолуције очекивано, али истиче да је она добила танку већину.

- Јако су танко прошли. Значи, добили су усвајање, али нису победили, јер победа значи велику већину, а они имају тек толико гласова. Боље да није ни било целе ове ствари, јер су се буквално провукли кроз иглене уши - истиче Јовановић.

Уцењивачка средства

Указује и да је сигурно да су се спонзори резолуције у последњи час борили за гласове који осигуравају већину.

- Било би поразно да се повуку без битке, па су користили сва могућа претећа и уцењивачка средства - рекао је Јовановић и додао:

- Ми смо чак били близу и да их посрамимо, али су искористили сва оружја да приплаше оне друге и да их натерају да не гласају против резолуције. Но, победници свакако не могу да се похвале ни да буду срећни, а ми можемо као бројчани губитници да будемо задовољни што смо нашом акцијом успели да број њихових гласова сведемо на најмању могућу меру. То је само по себи удар на ауторитет те резолуције - истакао је Јовановић.

Некадашњи амбасадор при УН Бранко Бранковић, указујући да од укупно 193 земље чланице УН, 84 гласа није ни већина.

- Пукли су као звечка предлагачи, а и њихове политике, посебно Немачка, која је коло водила. Нашој делегацији у Њујорку треба одати велико признање јер је ово прекретница у покушајима Немачке и једног дела западне Европе да, пошто су све изгубили када је у питању Украјина, одрже неку врсту иницијативе и добију било какве позитивне поене. После овога од тога нема ништа, то је још један фијаско и полако али сигурно сви они, када Украјина престане, а брзо ће, летеће с власти као крушке, јер све су ово радили према нама не би ли се њихова власт продужила. Та њихова власт је међународни поредак који је готов, а Путин је лепо рекао пре неколико дана после разговора са Си Ђинпингом, да они, а то значи БРИКС, стварају нови светски поредак заснован на међународном праву - казао је Бранковић.

Извор: Србија Данас/Курир/Аутор: Ивана Жигић/Пренео: М.Б.