Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Више од 200 милиона Европљана је гласало и донело ОДЛУКУ: Ево шта то значи за Србију

27.05.2019. 14:31
Пише:
Агенције
Evropski parlament
Европски парламент / Извор: Профимедиа

У протекла четири дана држављани чланица Европске уније имали су прилику да гласају на изборима за нови, девети сазив Европског парламента.

Заједно са Саветом Европске уније, ЕП чини дводомну законодавну грану институција Уније и описан је као једно од најмоћнијих законодавних тела на свету. Иако се чини да процес приступања Србије ЕУ траје читаву вечност, преговори званичног Београда и ЕУ формално су почели јануара 2014. године.

У протеклом периоду, због више фактора, ти преговори, односно отварање поглавља је у многоме успорило. Каква судбина чега процес приступања наше државе европској породици народа после тек окончаних избора за ЕП?

На изборима за Европски парламент предизборне прогнозе углавном су се обистиниле – проевропске партије имаће скоро 500 од 751 посланичког места.

Evropski parlament
Европски парламент / Извор: Профимедиа

Конзервативни блок оличен у Европској народној партији и прогресивна Социјалдемократска алијанса задржаће највећу репрезентативност у Европском парламенту. Оне су изгубиле одређен број мандата у односу на досадашњи сазив, док су, са друге стране, већи број мандата добиле странке Зелених и либералдемократа, али и екстремне деснице.

- Губитак већине коју су четири деценије у Европском парламенту држали традиционални десни и леви центар, закомпликоваће ионако сложени процес одлучивања у ЕУ, али се не очекују драматичне промене у европској политици, пошто су, упркос јачању популистичке деснице, комотну већину задржале проевропске партије - преноси Радио слободна Европа (РСЕ) оцене светских медија.

ЗАШТО СРБИЈА НЕ БИ МОГЛА ДА БУДЕ У ЕУ? Салвини дао пуну подршку ПРИДРУЖИВАЊУ после разговора са Вучићем

ЗАШТО СРБИЈА НЕ БИ МОГЛА ДА БУДЕ У ЕУ? Салвини дао пуну подршку ПРИДРУЖИВАЊУ после разговора са Вучићем

ПРВИ ЧОВЕК ЕУ У БЕОГРАДУ ФАБРИЦИ ОТКРИВА: Ево шта ЕВРОПСКИ ИЗБОРИ могу донети Србији!

ПРВИ ЧОВЕК ЕУ У БЕОГРАДУ ФАБРИЦИ ОТКРИВА: Ево шта ЕВРОПСКИ ИЗБОРИ могу донети Србији!

Партије које подржавају ЕУ, према првим званичним пројекцијама, задржале су већину у Европском парламенту, док су евроскептици освојили мење него што се очекивало, указује Волстрит џурнал, истичући да ће десни и леви центар који су деценијама доминирали европском политиком сада морати да се ослоне на либерале у центру.

Како наводи Политико, хаотични резултати тешко да ће донети јасну ситуацију у предстојећим преговорима за највиша места у ЕУ, међу којима су шеф Европске комисије, председник Европског савета, председавајући парламента, као и високи представник за спољну политику, што је позиција која је веома значајна за Србију, с обзиром на то да је управо то функционер који модерира дијалог између Београда и Приштине.

ПОДЕЛА И НАЗИВ ФУНКЦИЈА БИЋЕ ЈАСАН СИГНАЛ

Поред тога, значајан сигнал државама кандидатима за чланство биће и да ли ће у новом сазиву Европске комисије бити предвиђена позиција комесара за проширење, што је у претходном сазиву није био случај. Наиме, чест гост Београда и региона Јоханес Хан није био комесар за проширење, већ за добросуседску политику и проширење.

- Не верујем да ће ови избори нешти битно променити у смислу да се поново врати само комесар за проширење, односно да се проширење врати на онај ново унутар ЕУ који је имало када су ушле Пољска, Чешка, Мађарска, тада је то био топ приоритет, сада није - рекао је Михаило Црнобрња, председник Европског покрета у Србији.

Додаје да проширење неће бити сигурно међу прва три приоритета новог сазива.

Evropski parlament
Европски парламент / Извор: Профимедиа

- Европски парламент у ЕУ нема тако значајну функцију да одатле потиче иницијатива, иницијатива углавном потиче из Европске комисије. ЕК је најважнији орган ЕУ када је реч о владању оним што је опипљиво и што је материјално - објаснио је Црнобрња.

- Мислим да ће њихов приоритет број један бити реструктуирање Европске уније, односно редизајнирање и јачање ЕУ. Јер ЕУ је напредовала преко 60 година на принципу да се поједине ствари из земаља полако преносе на наднационални ниво - указао је Црнобрња.

"ОВО НИЈЕ ЛОША ВЕСТ ЗА НАС"

Министар европских интеграција Јадранка Јоксимовић поручила је да су прелиминарни резултати избора за Европски парламент позитивни за политику проширења и истакла да очекује да и 2019. буде година солидног темпа за Србију на путу ка ЕУ.

- Мислим да резултати показују да је и за грађане ЕУ Европа још у моди и да ЕУ није доживела заборав својих грађана, већ да су они врло заинтересовани и агилни, иако су се различите земље бавиле различим темама у предизборној кампањи - рекла је Јоксимовић на Европској изборној ноћи, у организацији Делегације ЕУ у Србији и портала Еуропеан Western Балканс.

Наводећи да следи комбинаторика у ЕП кад је реч о коалицији, Јоксимовић је навела да је очигледно да су проевропске снаге однеле победу, што није лоша вест за заједничку политику проширења, уз све разлике које постоје међу политичким групама у парламенту.

Вучић и Орбан разговарали телефоном: Односи Србије и Мађарске на највишем нивоу у заједничкој историји

Вучић и Орбан разговарали телефоном: Односи Србије и Мађарске на највишем нивоу у заједничкој историји

СМЕТАЈУ МУ ДОДИК И ЈАКА СРПСКА! Бакир поново ПРОВОЦИРА, ударио на ВУЧИЋА, СРБЕ И РУСИЈУ

СМЕТАЈУ МУ ДОДИК И ЈАКА СРПСКА! Бакир поново ПРОВОЦИРА, ударио на ВУЧИЋА, СРБЕ И РУСИЈУ

- Очекујем да политика проширења неће пасти у заборав, већ да ће нови сазив европских insittuicja поново разматрати заједничку политику проширења као своју могућнсот за обнављање лидерских капацитета ЕУ - истакла је Јоксимовић.

То би значило да стабилност, просперитет и безбедност, мировни пројекат ЕУ, и даље путем активне интеграције може да буде пренесено и на друге, који су ван ЕУ.

- Ово данас није лоша вест за нас, ни за проширење - истакла је Јоксимовић.

Како каже, резултати избора, уз све комбинаторике које ће креирати консутлацију у ЕУ институцијама, нису лоша вест.

- Најбољи сценарио за Србију, што се тиче избора за Европски парламент, јесте да Европа остане отворена по питању политике миграција, инвестиција и трговине, као и проширења - изјавио је синоћ шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици.

- Мислим да је проширење једна од најуспешнијих политика ЕУ, она представља храм у Уговору о Европској унији - рекао је Фабрици.

ЕУ НИЈЕ ЦИЉ НЕГО СРЕДСТВО

На питање шта Србија треба да ради наредних пет година, Црнобрња каже да годинама говори то да Европска унија није циљ, него средство.

- Ми морамо да модернизујемо нашу државу, па онда да уђемо у ЕУ. Наш посао јесте без обзира да ли ћемо бити примљени у ЕУ 2022. године, 2025, 2028. или 2030. корамо да радимо на томе да наша држава буде по некој структури економској, политичкој, социјалној налик већини земаља ЕУ - истакао је Црнобрња.

- Ја дубоко верујем да ми не смемо да одступимо од европске агенде, од приступања Европској унији, јер то је пут који нас поправља. Улазак у ЕУ ће нам донети и нека додатна финансијска средства, то је сасвим сигурно и то није за бацање и није за занемаривање, али суштина је промена друштва - закључио је Црнобрња.

Из Хрватске после избора за ЕП стигле прве ПРЕТЊЕ И УЦЕНЕ СРБИЈИ: "БАНДО ЧЕТНИЦИ, СТИЖЕМО ПО ВАС!" (ВИДЕО)

Из Хрватске после избора за ЕП стигле прве ПРЕТЊЕ И УЦЕНЕ СРБИЈИ: "БАНДО ЧЕТНИЦИ, СТИЖЕМО ПО ВАС!" (ВИДЕО)

Вучић честитао Долу на победи: Напоран рад и посвећеност резултирали поверењем гласача

Вучић честитао Долу на победи: Напоран рад и посвећеност резултирали поверењем гласача

НАЈВАЖНИЈА СЕДНИЦА ПАРЛАМЕНТА: Вучић данас народним посланицима подноси извештај о Косову и Метохији

НАЈВАЖНИЈА СЕДНИЦА ПАРЛАМЕНТА: Вучић данас народним посланицима подноси извештај о Косову и Метохији

ИЗВЕШТАЈ О НАПРЕТКУ 29. МАЈА

А где је Србија на путу ка ЕУ, чућемо 29. маја. Тада ће још увек актуелни европски комесар за проширење Јоханес Хан представити извештаје о напретку за земље Западног Балкана на седници Спољнополитичког одбора (АФЕТ) Европског парламента.

Хан је средином маја, у интервјуу за Радио Слободна Европа, најавио да ће Европска комисија приликом објављивања годишњих извештаја о напретку земаља које су у процесу проширења, 29. маја препоручити отварање приступних преговора о пуноправном чланству са Албанијом и Северном Македонијом.

Извештаји о напретку који ће бити објављени 29. маја, последњи су годишњи извештаји за Западни Балкан у мандату ове Европске комисије и Johannesa Хана као комесара за проширење ЕУ.