Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Владавина права на тајкунски начин: Објавили адресу председникове породице, сви ћуте а повереник тражи NN лице?!

12.08.2022. 14:50
Пише:
Србија Данас
Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Танјуг/Ненад Михајловић

Дневни лист Данас је пре два дана направио скандал без преседана, када је без икакве цензуре или заштите података, објавио тачну адресу председника Републике Србије Александра Вучића. Оно што је можда још већи скандал јесте непријатна тишина која је уследила након тога, а већина оних који нису ћутали бранили су поменути таблоид и говорили да то није кршење закона?!

Председница Владе Ана Брнабић данас је у Новом Саду, од стране телевизије Н1 била упитана да ли је у реду да функционери живе у државним резиденцијама. Премијерка је у свом одговору истакла да ће сваки функционер проћи "топлог зеца" од стране тајкунских медија, што смо имали прилике да видимо и на примеру председника Александра Вучића. "Шта год радили, где год живели, да ли у приватном стану или државној резиденцији, тајкунски медији ће вас нападати", рекла је Брнабић.

КРИВИЧНА ПРИЈАВА ЗБОГ ВУЧИЋЕВЕ АДРЕСЕ: Повереник за заштиту података о личности реаговао на текст "Данаса"

КРИВИЧНА ПРИЈАВА ЗБОГ ВУЧИЋЕВЕ АДРЕСЕ: Повереник за заштиту података о личности реаговао на текст "Данаса"

"НИЈЕ СЛУЧАЈНО ШТО ЈЕ АДРЕСА ОБЈАВЉЕНА" Тајкунски медиј дао на тацни Вучићеву локацију: Ово је директан позив терористима!

"НИЈЕ СЛУЧАЈНО ШТО ЈЕ АДРЕСА ОБЈАВЉЕНА" Тајкунски медиј дао на тацни Вучићеву локацију: Ово је директан позив терористима!

ИЗАШЛА ТАЧНА САТНИЦА: Познато са ким ће се састати Вучић у Бриселу

ИЗАШЛА ТАЧНА САТНИЦА: Познато са ким ће се састати Вучић у Бриселу

Она је поновила да најоштрије осуђује кршење Закона о заштити података о личности и да је видела да повереник подноси притужбу против "Н.Н. лица", иако је комплетна јавност била сведок тога који појединац и који медиј је објавио адресу породице Вучић. "Без обзира на то да ли тамо живи он, његова породица, део његове породице, то уопште није важно. Овим је угрожена њихова безбедност и заиста је невероватно да за то сада нико није одговоран", изјавила је премијерка.

Прилику да се огласи није пропустио ни бивши повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић, који је од престанка свог мандата познат једино по томе што је измислио да га је неко напао у центру Београда, а у ствари се сам саплео и пао. Он је нагласио како лист Данас "није прекршио закон пошто је адреса председника већ била позната широј јавности". По тумачењу бившег повереника, дакле, сваки грађанин Србије, ако бисте га зауставили на улици, знао би да вам каже тачну улицу и број стана породице Вучић. И грађани Србије сада треба да поверују да је то истина?

Оно што такође упада у очи јесте лицемерство дела медија, у народу познатих као тајкунских, који заиста неће бирати начин, пут ни разлог за напад на представнике власти, па ће их тако оптуживати зашто живе у државним резиденцијама а ако нису тамо, учиниће све да наруше њихову приватност што се показало на јучерашњем примеру. 

Надамо се да надлежне институције у Републици Србији неће остати неме на еклатантно кршење Закона о заштити података о личности.

Надамо се да ће новинска удружења, независни медији и аналитичари бити једнако брзи у осуди овог недвосмисленог прекршаја, као и у разним случајевима "злоупотребе бројева телефона пензионера", "кршења устава" премијерке у техничком мандату док је била посланица два дана и многим другим. А уколико је поверенику потребна помоћ у идентификовању Н.Н. лица, довољно му је да прелиста новине, портале или твитер профил једног опозиционог активисте. А уколико му ни тада не пође за руком да га идентификује, наша редакција ће му радо помоћи и на тај начин допринети поштовању Закона у Републици Србији и обезбеђивању једнаког важења закона за све грађане.

Подсетимо, на трећој страни штампаног издања Данаса од 10.08. освануо је чланак под насловом "За потребе судског поступка није лако лоцирати шефа државе", а у самом тексту открили су и приватну адресу председника, чиме су директно угрозили безбедност целе његове породице. 

За Србија Данас  коментар на овај скандалозан текст дао је бивши припадник Државне безбедности Божидар Спасић.

- На овај начин, у рату против председника Александра Вучића, се користе сва средства и све методе. По свој прилици, у овој земљи сви који су у том рату сматрају да је све дозвољено - започео је бивши припадник ДБ-а.

Спасић наводи да нема земље на свету у којој је објављена адреса председника државе, председника владе, чак ни министара и државних секретара, па чак ни адресе резиденција у којима они станују, као и њихове породице. Пре свега зато што су то штићене личности и штићени објекти. Дакле, нико не може прићи или ући, без да има неко одобрење или неки позив.

bozidar-spasic
бозидар-спасиц / Извор: Србија Данас / Јелена Обрадовић

- Овакво објављивање адресе заправо даје ону једну шему која је уобичајена у нашој јавности, ово више није цртање мете на председника Вучића, ово је директан позив терористима, било каквом убици, снајперисти, некоме ко поседује зољу или неко тешко наоружање, а тога има у овој земљи. Он тачно може да одабере локацију, која му је стављена сада на тацну, и да на тај начин изврши атентат, који би иначе било тешко извршити. Уопште није случајно што је адреса објављена, ово је само наставак - наставља наш саговорник.

Бивши ДБ-овац објашњава да је уобичајена пракса када се ради о објављивању таквих адреса из пресуда да се оне оцрне фломастером или се једноставно избришу.

- Ово мора бити тешко санкционисано, јер се ради о објављивању података који су у сваком случају заштићени законом, јер се ради о штићеним лицима и штићеном објекту. Но, чињеница је да је пресуда, у којој се наводи адреса председника, морала бити другачије формулисана и да на њој у сваком случају буде стављена та државна резиденција, тј. адреса на Андрићевом венцу, где иначе председник прима и комуницира са поштом. Овако су само отворили врата евентуалом атентату на председника и сада се само потврђују наше речи од раније и наше анализе, да ми овде заправо имамо један отворени рат против нашег председника. У чијем је то интересу свима је препознатљиво, поготово задњих дана када имамо нападе који стижу са наше окупиране територије КиМ- а, из Хрватске, од Бакира Изетбеговића из Босне, а да не говорим о западним службама које врше притисак на нашег председника - завршава Спасић.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић за Србија Данас истиче да свака личност има право на тајност својих података, посебно председник Србије.

- Чињеница је да је, узимајући у обзир тајност података и поштовање приватности личности, у најмање руку неумесно објављивати приватну адресу председника Вучића - рекао је познати аналитичар и додао:

- Све то упада у један мозаик који је поприлично неумесан и непотребан. Ако је требало да дају информацију о неком судском поступку довољно је било да кажу председник Александар Вучић без навођења адресе, овако то изгледа као комбинација неслане шале и неумесног и опасног објваљивања података - завршава Вук Станковић за портал Србија Данас.