Skip to main content
Ana Brnabić

Vladavina prava na tajkunski način: Objavili adresu predsednikove porodice, svi ćute a poverenik traži NN lice?!

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović
Dnevni list Danas je pre dva dana napravio skandal bez presedana, kada je bez ikakve cenzure ili zaštite podataka, objavio tačnu adresu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Ono što je možda još veći skandal jeste neprijatna tišina koja je usledila nakon toga, a većina onih koji nisu ćutali branili su pomenuti tabloid i govorili da to nije kršenje zakona?!

Predsednica Vlade Ana Brnabić danas je u Novom Sadu, od strane televizije N1 bila upitana da li je u redu da funkcioneri žive u državnim rezidencijama. Premijerka je u svom odgovoru istakla da će svaki funkcioner proći "toplog zeca" od strane tajkunskih medija, što smo imali prilike da vidimo i na primeru predsednika Aleksandra Vučića. "Šta god radili, gde god živeli, da li u privatnom stanu ili državnoj rezidenciji, tajkunski mediji će vas napadati", rekla je Brnabić.

KRIVIČNA PRIJAVA ZBOG VUČIĆEVE ADRESE: Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti reagovao na tekst "Danasa"

KRIVIČNA PRIJAVA ZBOG VUČIĆEVE ADRESE: Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti reagovao na tekst "Danasa"

"NIJE SLUČAJNO ŠTO JE ADRESA OBJAVLJENA" Tajkunski medij dao na tacni Vučićevu lokaciju: Ovo je direktan poziv teroristima!

"NIJE SLUČAJNO ŠTO JE ADRESA OBJAVLJENA" Tajkunski medij dao na tacni Vučićevu lokaciju: Ovo je direktan poziv teroristima!

IZAŠLA TAČNA SATNICA: Poznato sa kim će se sastati Vučić u Briselu

IZAŠLA TAČNA SATNICA: Poznato sa kim će se sastati Vučić u Briselu

Ona je ponovila da najoštrije osuđuje kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i da je videla da poverenik podnosi pritužbu protiv "N.N. lica", iako je kompletna javnost bila svedok toga koji pojedinac i koji medij je objavio adresu porodice Vučić. "Bez obzira na to da li tamo živi on, njegova porodica, deo njegove porodice, to uopšte nije važno. Ovim je ugrožena njihova bezbednost i zaista je neverovatno da za to sada niko nije odgovoran", izjavila je premijerka.

Priliku da se oglasi nije propustio ni bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, koji je od prestanka svog mandata poznat jedino po tome što je izmislio da ga je neko napao u centru Beograda, a u stvari se sam sapleo i pao. On je naglasio kako list Danas "nije prekršio zakon pošto je adresa predsednika već bila poznata široj javnosti". Po tumačenju bivšeg poverenika, dakle, svaki građanin Srbije, ako biste ga zaustavili na ulici, znao bi da vam kaže tačnu ulicu i broj stana porodice Vučić. I građani Srbije sada treba da poveruju da je to istina?

Ono što takođe upada u oči jeste licemerstvo dela medija, u narodu poznatih kao tajkunskih, koji zaista neće birati način, put ni razlog za napad na predstavnike vlasti, pa će ih tako optuživati zašto žive u državnim rezidencijama a ako nisu tamo, učiniće sve da naruše njihovu privatnost što se pokazalo na jučerašnjem primeru. 

Nadamo se da nadležne institucije u Republici Srbiji neće ostati neme na eklatantno kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Nadamo se da će novinska udruženja, nezavisni mediji i analitičari biti jednako brzi u osudi ovog nedvosmislenog prekršaja, kao i u raznim slučajevima "zloupotrebe brojeva telefona penzionera", "kršenja ustava" premijerke u tehničkom mandatu dok je bila poslanica dva dana i mnogim drugim. A ukoliko je povereniku potrebna pomoć u identifikovanju N.N. lica, dovoljno mu je da prelista novine, portale ili tviter profil jednog opozicionog aktiviste. A ukoliko mu ni tada ne pođe za rukom da ga identifikuje, naša redakcija će mu rado pomoći i na taj način doprineti poštovanju Zakona u Republici Srbiji i obezbeđivanju jednakog važenja zakona za sve građane.

Podsetimo, na trećoj strani štampanog izdanja Danasa od 10.08. osvanuo je članak pod naslovom "Za potrebe sudskog postupka nije lako locirati šefa države", a u samom tekstu otkrili su i privatnu adresu predsednika, čime su direktno ugrozili bezbednost cele njegove porodice. 

Za Srbija Danas  komentar na ovaj skandalozan tekst dao je bivši pripadnik Državne bezbednosti Božidar Spasić.

- Na ovaj način, u ratu protiv predsednika Aleksandra Vučića, se koriste sva sredstva i sve metode. Po svoj prilici, u ovoj zemlji svi koji su u tom ratu smatraju da je sve dozvoljeno - započeo je bivši pripadnik DB-a.

Spasić navodi da nema zemlje na svetu u kojoj je objavljena adresa predsednika države, predsednika vlade, čak ni ministara i državnih sekretara, pa čak ni adrese rezidencija u kojima oni stanuju, kao i njihove porodice. Pre svega zato što su to štićene ličnosti i štićeni objekti. Dakle, niko ne može prići ili ući, bez da ima neko odobrenje ili neki poziv.

bozidar-spasic
Srbija Danas / Jelena Obradović

- Ovakvo objavljivanje adrese zapravo daje onu jednu šemu koja je uobičajena u našoj javnosti, ovo više nije crtanje mete na predsednika Vučića, ovo je direktan poziv teroristima, bilo kakvom ubici, snajperisti, nekome ko poseduje zolju ili neko teško naoružanje, a toga ima u ovoj zemlji. On tačno može da odabere lokaciju, koja mu je stavljena sada na tacnu, i da na taj način izvrši atentat, koji bi inače bilo teško izvršiti. Uopšte nije slučajno što je adresa objavljena, ovo je samo nastavak - nastavlja naš sagovornik.

Bivši DB-ovac objašnjava da je uobičajena praksa kada se radi o objavljivanju takvih adresa iz presuda da se one ocrne flomasterom ili se jednostavno izbrišu.

- Ovo mora biti teško sankcionisano, jer se radi o objavljivanju podataka koji su u svakom slučaju zaštićeni zakonom, jer se radi o štićenim licima i štićenom objektu. No, činjenica je da je presuda, u kojoj se navodi adresa predsednika, morala biti drugačije formulisana i da na njoj u svakom slučaju bude stavljena ta državna rezidencija, tj. adresa na Andrićevom vencu, gde inače predsednik prima i komunicira sa poštom. Ovako su samo otvorili vrata eventualom atentatu na predsednika i sada se samo potvrđuju naše reči od ranije i naše analize, da mi ovde zapravo imamo jedan otvoreni rat protiv našeg predsednika. U čijem je to interesu svima je prepoznatljivo, pogotovo zadnjih dana kada imamo napade koji stižu sa naše okupirane teritorije KiM- a, iz Hrvatske, od Bakira Izetbegovića iz Bosne, a da ne govorim o zapadnim službama koje vrše pritisak na našeg predsednika - završava Spasić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Srbija Danas ističe da svaka ličnost ima pravo na tajnost svojih podataka, posebno predsednik Srbije.

- Činjenica je da je, uzimajući u obzir tajnost podataka i poštovanje privatnosti ličnosti, u najmanje ruku neumesno objavljivati privatnu adresu predsednika Vučića - rekao je poznati analitičar i dodao:

- Sve to upada u jedan mozaik koji je poprilično neumesan i nepotreban. Ako je trebalo da daju informaciju o nekom sudskom postupku dovoljno je bilo da kažu predsednik Aleksandar Vučić bez navođenja adrese, ovako to izgleda kao kombinacija neslane šale i neumesnog i opasnog objvaljivanja podataka - završava Vuk Stanković za portal Srbija Danas. 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
16 Beograd