Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ У НОВОМ ПАЗАРУ: "Ово су путеви НАДЕ И БУДУЋНОСТИ, саобраћајнице од ОГРОМНОГ ЗНАЧАЈА" (ВИДЕО)

03.06.2020. 11:14
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Инстаграм/будуцностсрбијеав

Обилазак је почео у 11 часова

Председник Александар Вучић данас је обишао радове на путевима у Сјеници и Новом Пазару.

Вучић је радове обишао у оквиру данашње посете Новом Пазару, а са њим су и министар трговине Расим Љајић, као и представници локалних самоуправа и извођача радова.

Асфалтирање правца Расно-Тузиње и Карајукића Бунари-Угао у дужини од 12,8 километара финансирају Путеви Србије, а радове изводи предузеће "Нови Пазар пут".

Вучић о реконструкцији пута Нови Пазар-Тутин

Председник Александар Вучић приметио је да су деценијама запостављани различити путни правци, али да се у последњих неколико година то мења, па су почели да се граде нови путеви у Новом Пазару и том крају Србије.

Вучић је, по обиласку радова на изградњи пута Нови Пазар - Тутин, у обраћању рекао да је турска компанија, која ради тај посао, добила све дозволе и почиње да ради - првих сест километара ка Тутину.

- То смо платитли 4 милиона евра, за прву фазу, још у фебруару. Сада крећу радови и неће се зауставити док се не заврше - истакао је Вучић.

Додао је и да је важан путни правац Нови Пазар - Сјеница, диг 43 километара, што ће коштати 12 милиона евра.

- Ово је за нас од огромног значаја и молим турске партнере да што пре и што квалитетније ураде посао, да људи буду задовољни. Желимо много да мењамо по питању изградње путне мреже на Пештеру - рекао је Вучић.

- Да буде као писта Емрулах - рекао је Вучић Емрулаху Туранлију, представнику турске компаније која ради на путу.

- Биће као огледало - уз осмех је одговорио турски предузимач.

Радове изводи турска компанија Ташјапи која је већ започела припремне радове. Пројекат је вредан 24 милиона евра, који је обезбеђен турским кредитом.

- Остало нам је да урадимо још 24 километра пута Нови Пазар-Сјеница. Сад сам дошао старим путем преко Рибарића, и заиста је ужасан. У сваком случају, ово овде је за нас од огромног значаја и зато молим наше турске пријатеље да се то у најкраћем року и на најбољи начин уради. Много тога желимо да мењамо по питању изградње путне мреже. Хоћемо да урадимо и водовод и канализацију, да људи виде колико бринемо о њима. Радићемо и рехабилитацију пута Рашка-Пазар - нагласио је Вучић.

Драго ми је што се ситуација мења, али имамо много да радимо

На констатацију новинара локалне телевизије о важности инвестиција Владе Србије у Новом Пазару, председник је рекао да цео тај крај има велики потенцијал за развој.

- Ја сам срећан што сте у стању да изговорите ту реченицу коју није било лако и често чути у овом крају. И драго ми је што се ситуација овде мења, али ми имамо много да радимо. Долазећи овде сам видео колико имате фантастичних прилика за развој туризма, имамо и много дивних манастира и џамија. Много места за верски туризам, дивну природу. Ја сам Расиму захвалан на труду и енергији - рекао је председник.

Председник о ситуацији у Црној Гори и у јужној покрајини

Председник је на питање новинара како коментарише најновије запаљиве изјаве из Црне Горе рекао да неће да одговара на провокације.

- Нек они раде свој посао, нећу чак ни да им одговарам. Па нисмо ми хапсили владику и држали га 72 сата у подруму, него они.

- САД не губе интересовање за решавањем косовског питања, упркос проблемима са којима се та земља суочава - рекао је председники додао да интересовање за то питање расте и у ЕУ. 

Вучић је, упитан да ли ће се комплексна ситуација у САД одразити на пад интересовања Вашингтона за решавање питања КиМ или, ипак, рачуна са посвећеношћу и ентузијазмом Ричарда Гренела да се постигне резултат, пренео да са Гренелом размењује поруке и да амерички изасланик показује интересовање сваког дана. 

Такође је указао и да се чуо са изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком, додајући да се ни њихово интересовање не смањује, већ расте. 

- Да ли сам увек најсрећнији због тога...? Али, не можете да побегнете од свог посла и обавеза - додао је он. 

Вучић о ситуацији у Америци и Русији

- Ми желимо америчком народу да што пре превазиђу све тешкоће, да што пре покрену замајац економског напретка. Искрено желим и председнику Трампу све најгоре. Када прочитам неке коментаре да је заиграла мечка и пред њиховим вратима, морам да се не сложим са тиме. Само јака Америка одговара нашем народу, желим да кажем да смо ми уз њих, и да ако нешто можемо да урадимо да смо ту да помогнемо.

Вучић је рекао да развој ситуације у САД не значи да Вашингтон губи интерес за решење косовског питања, што му је потврдио и Ричард Гренел.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/Tanjug News Agency official

- Са Русијом имамо истински пријатељске односе, не пада ми на памет да се мешам у њихову кадровску политику мешам, поручио је данас председник Србије Александар Вучић -поводом информација да ће Јевгениј Примаков бити постављен за шефа агенције Руска сарадња. 

Вучић је, упитан да ли је упознат са тим да Руси планирају да на то место поставе Примакова, те какву то поруку шаље Москва, имајући у виду да је Примаков у блиским везама са деловима опозиције, подсетио да он има добар однос са председником Русије Владимиром Путином. 

- Поносан сам на чињеницу што сам после Николе Пашића, после више од 105 година, први Србин који је добио орден Александра Невског и то из руке Путина. То је гаранција нашег односа - подвукао је он. 

Вучић најавио додатне инвестиције и улагање у инфраструктуру

- Хвала вам што сте дошли овде. Нисам знао колико је овај крај леп и величанствен, али се види и колико нисмо урадили у протеклих 70 година. Желим да водите рачуна о свему што је урађено последњих година, као и о ономе што ћемо тек да урадимо. Следи нам реконструкција пута Нови Пазар-Рибариће, и то ћемо платити око 500 милиона динара. Такође ћемо да реконструишемо пут Рашка-Нови Пазар - рекао је председник Вучић окупљеном народу.

Он је најавио потписивање уговора за изградњу аутопута од Пожеге до Брњице и касније Бољара.

- Тада ће вам бити близу и Београд и Сарајево - рекао је он.

Вучић је подсетио како су му у Новом Пазару жвиждали када је посетио Пазар са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, а Пазарцима рекао да је његово да чује и оне који звижде и аплаудирају.

- Али, и тада сам рекао, грађанима Новог Пазара и Тутина, да суде по томе колико је урађено од 1945. до сада, ни по чему другом - нагласио је Вучић.

Расим Љајић: Ово су путеви наде и путеви будућности

- Не треба да објашњавам значај данашњег дана за Пештерску висораван и цео наш крај. Много људи је хтело да дође данас овде, зато што је народ хтео да се захвали председнику Вучићу и Влади. Нико није веровао да ће ово бити урађено. Многи су обећавали, али од тога није било ништа, а сада се десило оно што смо сви желели. Ово су путеви наде и путеви будућности - рекао је Расим Љајић.

Rasim Ljajić
Расим Љајић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/Tanjug News Agency official

Вучић се обратио кинеским партнерима

- Ви сте велика фирма, могли би да мало снизите цену, јер би то била велика помоћ за нас. Још једанпут хвала за сву помоћ која нам долази од кинеских партнера - рекао је председник Србије, обраћајући се извршиоцима радова на назначеној деоници.

Извођачи су објаснили да је постављено 80 одсто шина, и да ће завршетком овог пројекта до Новог Пазара бити потребно 12 минута.

Оваквим возовима стизаћемо до Новог Сада за 25 МИНУТА: Јуриће 200 на сат, БРЗА ПРУГА ће ићи и на југ (ФОТО)

Оваквим возовима стизаћемо до Новог Сада за 25 МИНУТА: Јуриће 200 на сат, БРЗА ПРУГА ће ићи и на југ (ФОТО)

ПРИЈАВА ДО ПЕТКА: Познато кад ће 100 евра од државе добити сви пријављени грађани

ПРИЈАВА ДО ПЕТКА: Познато кад ће 100 евра од државе добити сви пријављени грађани

ЛЕПЕ ВЕСТИ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Објављен тачан дан када ће држава исплатити минималац за више од милион радника

ЛЕПЕ ВЕСТИ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Објављен тачан дан када ће држава исплатити минималац за више од милион радника

ГРАЂАНИ, АКО ПЛАНИРАТЕ ОДМОР, ОВО МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ: Ево како ће функционисати ваучери за заменска путовања

ГРАЂАНИ, АКО ПЛАНИРАТЕ ОДМОР, ОВО МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ: Ево како ће функционисати ваучери за заменска путовања

ДОБРА ВЕСТ ЗА БОР: Расте цена бакра на берзи

ДОБРА ВЕСТ ЗА БОР: Расте цена бакра на берзи