Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАКОН САСТАНКА СА ВАРХЕЉИЈЕМ: "Доста је више прича да су обе стране одговорне, ми нисмо ништа лоше урадили" (ФОТО/ВИДЕО)

02.12.2022. 11:33
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Председник Србије Александар Вучић примио је данас европског комесара за суседство и проширење Оливера Вархељија, који борави у дводневној посети Београду.

Састанак, у Председништву, је почео нешто после 11 часова, а теме разговора, како је раније најављено из Брисела, су реформе које се очекују од Србије у процесу европске интеграције.

"ЕУ, СРАМ ТЕ БИЛО" Историјско обраћање и порука Вучића Западу

"ЕУ, СРАМ ТЕ БИЛО" Историјско обраћање и порука Вучића Западу

ВАЖАН САСТАНАК У ПРЕДСЕДНИШТВУ: Вучић данас са Вархељијем, ово ће бити главне теме разговора

ВАЖАН САСТАНАК У ПРЕДСЕДНИШТВУ: Вучић данас са Вархељијем, ово ће бити главне теме разговора

"МОЖЕТЕ ДА МЕ УБИЈЕТЕ, АЛИ НЕЋУ ВАМ ЈЕ ПРЕДАТИ У РУКЕ" Вучић послао СНАЖНУ поруку - ЗА МЕНЕ ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА! (ВИДЕО)

"МОЖЕТЕ ДА МЕ УБИЈЕТЕ, АЛИ НЕЋУ ВАМ ЈЕ ПРЕДАТИ У РУКЕ" Вучић послао СНАЖНУ поруку - ЗА МЕНЕ ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА! (ВИДЕО)

Питања новинара

Одлазак у Тирану

- Ја се емоција не стидим. Десет и по година сам у врху власти. Не стидим се својих емоција јер је за мене кључно питање да ли је то што сам рекао истина или није. Рекао сам сушту истину - сваку реч. Шта можете рећи од овога што сам рекао да није истина. Да ли разумете да ми треба да се буквално породимо у Бриселу да бисмо убацили део реченице који нам гарантује да све што је потписано мора да се спроведе у дело. Сваке недеље производите нове акције које праве тензије и које доводе у питање опстанак мира и стабилности. Онда сам приморан да слушам глупости и лудости о томе како је Христ дошао на власт у Приштину. Ово знају сви у Европи само се праве да не знају да је то тако јер имају једну државу чланицу која ће увек да буде најострашћеније уз њих. Да ли сте мислили да не смем да се уплашим да кажем нешто. Мени је ово последњи мандат, ја сам добио огромно поверење народа које морам да оправдам тиме што се борим за народ. Ако сам нешто урадио оним што сам рекао синоћ и данас, да неко чује о патњи српског народа на Косову и Метохији, да укажем на оно што се дешава, шта ме брига што сам ја изгубио у очима било кога у Вашингтону, Берлину или било где другде. Ако је то био једини начин да нешто покренем, срећан сам што сам то урадио. Ја не разумем људе који немају емоцију, а како да немам емоцију када је у питању опстанак мог народа - рекао је Вучић одговарајући на питања новинара. 

Истиче да је до сада свугде ишао у најбољој вери да сачувамо мир. 

- Не видим велики смисао да одем у Тирану али сам спреман, и рекао сам то Оливеру, нисам донео никакву одлуку. Ја сам се надао да ће ићи Ана, али су они мене позвали. Током викенда ћу да донесем одлуку - навео је председник. 

Упитао је Вархељија да ли у Европи постоји негде да се у медијима псује мајка председнику републике. 

- Кад смо код медијских стратегија - је л' сте чули то, Оливере? Да ли то има негде у Европи. Пошто код нас нема довољно демократије, довољно слобода, осим да председнику псују мајку, осим што га три године оптужују да је учествовао у неком криминалу за који се докаже судски да појма није имао, па нити извини. Па само да питам ко мери врсте слобода у Србији, те вас молим да ми пошаљете у току дана где то још има да неко псује мајку председнику републике у Европи, да идем у ту земљу, да видим те слободе и да уживам у таквим слободама. Где то још има осим у Србији. Код нас је демократија узнапредовала, али ови што то прате нису забележили добро, па их позивама да мало забележе, пошто такав случај демократије не постоји нигде - рекао је Вучић. 

Ја сам обичан човек који има и срце и душу и који се бори за свој народ. 

- Око Тиране не знам, али знам да је све што сам рекао истина. Једино што није истина је што не знам да ли ће за 7 или 10 дана опет смислити неку будалаштину. Шта су Срби ти урадили? Онда се чуде што Срби реагују - истиче Вучић. 

 

Обраћање Оливера Вархељија

Европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи рекао је да је срећан када дође у Београд и додао да су прошли месеци доказали да се велике ствари дешавају у процесу прикључења ЕУ.

- Процес проширења је један од три приоритета лидера ЕУ, а то је разлог зашто идуће недеље имамо самит у Тирани, где ће наши лидери доћи да разговарају о региону. Потребна нам је Србија, лидер Србије који ће седети за столом. Не морам да говорим колика је пажња јавности сада, када је реч о односима ЕУ и Србије - рекао је Вархељи.

Како је навео, једино право дугорочно решење јесте чланство у Унији.

- Морамо заједно да радимо на дугорочним стратешким везама, заједно да делујемо, када имамо заједничке изазове, а можда и када изазови нису заједнички. У јуну су лидери потврдили једногласну посвећеност перспективи чланства за цео балкански регион, јер за нас то није само геополитички приоритет, већ је то основна фундаметална веза за цео континент - рекао је.

Поносан сам и срећан што помажемо Србији, додао је Вархељ поводом новчане и еконономске подршке ЕУ.

Актуелне руте, добављачи, нису будући доказ, и морамо да их променимо, на томе радимо краткорочно и дугорочно - каже Вархељи, додајући да морају да погурају Бугарске пријатеље да наставе добру сарадњу са Србијом.

- Надамо се да ћемо наредне године да видимо гас у Србији који ће стићи из Азербејџана. Гурамо пројекте који би донели пројекте, електричну енергију и остало на Западни Балкан - каже Вархељи.

Обраћање председника Вучића

- Ја никада нећу крити своју огромну захвалност према ЕУ, уколико бар пола буде опредељено и резервисано за Србију. Надам се да ћемо искрено моћи да говоримо о свему, увек.

То говори о томе колико зависиомо од ЕУ, колико смо тога доброг добили, а ви на мене можете да се љутите због свега што сам рекао комесару. Ја сам рекао истину, да ли сам искористио неку тежу реч не знам, али нико не може да ми каже да сам изговорио нешто што није тачно - рекао је Вучић и додао:

Председник је потом истакао да ће Србија и ЕУ ове године имати убедљиво највећу трговинску размену.

- Срби северно од Ибра су на ивици да напусте институције. Ситуација ври, људи не могу више да трпе. Тешко да ми овде у Београду осећамо оно што наш народ тамо осећа. Људи неће да трпе Куртијев терор, али то нико неће да чује. Ако је ово био начин да ме чују, бар сам једно добро урадио - каже Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

Вучић каже да се они баве хиперпродукцијом напада на све што је српско, и хиперпродукцијом догађаја којима ће изазвати немире, а у којима ће глумити жртве, што је више, додаје, немогуће трпети.

- Ана ми је синоћ рекла да људи из ЕУ мисле да је веома важно да Србија буде заступљена у Тирани на Самиту. Спреман сам да саслушам, Ана, и људи око ње сматрају да будемо у Тирани. Рекао сам Вархељију да није питање моје изјаве и сујете. Мени није проблем да размотримо ту одлуку, да своју одлуку поништим, ако постоји шанса да кажемо нешто. Анин и Оливеров став је да треба да будемо присутни, видећемо, донећемо одлуку - каже председник.

- Добили смо одговор и на то од Петра Стана. Доста приче о две стране јер ми нисмо урадили ништа од овога. Девет месеци нас оптужију да ћемо да нападнемо и девет месеци се види да су лагали од порвог тренутка. Да питам и наше пријатеље из ЕУ шта је следеће, шта ће следеће недеље да буде - рекао је Вучић. - It's enough! Фром both сидес - цитирао је председник.

- Доста је више тих прича да су обе стране одговорне, е па нисмо, ми нисмо ништа лоше урадили - додао је председник.

- Свакодневно су почели да упадају на север Косова и да малтретирају Србе. Онда смо имали ситуацију, готово на ивици сукоба, крајем јуна месеца. Шта су урадили? Зашто сваке недеље имамо кризу? Онда ни то није било довољно, па суизмислили причу о личним картама.Па су измислили о таблицама све. Није то било све. Рекли су, и свакодневно понављају да неће да формирају ЗСО. А онда су сменили и суспендовали ненада Ђурића, шефа полиције Север. А онда је хтео да уведе у Скупштину своје послушнике, Рашића, Трајковићеву.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

- Обавестио сам га да преко територије Србије нико не може да прави тзв. заобилажење санкицја, ми се не бавимо криминалом. Рекао сам му да нисам ни луд ни пијан ни блесав. Од свега што пијем је чај од камилице и кока-кола. Указао сам му како се урушавала свака врста разговора са Приштинском страном. У јануару месецу смо имали референдум, да се изјасне грађани Србије онезависном правосуђу, онда су нам рекли да наш народ не може да изађе на референдум. 

- Разговарали смо о великим пројектима. Као што је брза пруга Београд- Ниш.Европска унија је ту предвидела велику подршку. Ми смо им на томе изузетно захвални. Оно што је такође важно за нас разговарали смо о владавини права. Госпођа Мишћевић и Маја Поповић заједно са Аном Брнабић раде на томе.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

Навео је даће Србија добити кључну буџетску подршку од 165 милиона евра. 

Србија је добила највећа средства, рекао је Вучић и захвалио се Вархељију и Урсули Фон Дер Лајен. 

- Ми на гас на месечном новоу по комбинованин ценама не трошило мање од 200 милиона евра месечно, а за струју, само за увоз, не говорим о производњи, између 40 милиона евра у новембру и очекиваних 90 или 100 у децембру. Зато је ово важна ствар - рекао је Вучић. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

Како каже, разговарали су и о стратегији диверзификације извора енергената за Србију. 

- Покушаћемо да убрзамо радове на интерконектору - навео је Вучић. 

- Имао сам отворене разговор за искреним пријатељем какав је Вархељи. Увек смо показивали поштовање према свакој врсти подршке коју смо добијали од наших европских партнера. Срећам сам и због оквирног споразума финансијске подршке, разговарали смо наоричито о подршци у области енергетике - рекао је председник. 

 

Такође биће речи и о међусобној сарадњи у заустављању илегалне миграције, енергетској безбедности...

Очекује се да ће након јучерашњих нових потеза Приштине, на дневном реду бити и питања везана за судбину дијалога Београда и Приштине, али и однос ЕУ према Бриселском споразуму.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Вархељи је посету Београду започео јуче сусретом са министарком енергетике Дубравком Ђедовић и обиласком Електромреже Србије, те састанком са лидерима опозиције у парламенту.

Пре сусрета са председником Вучићем Вархељи се састао јутрос састао са премијерком Аном Брнабић.