Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Завршена посета Сарајеву: Вучић поручио да не праве од Србије "баука", Србија је пријатељ

08.09.2017. 10:34
Пише:
Танјуг
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг

Србија је говорила у прилог Босни и Херцеговини, а од БиХ очекује исти такав пријатељски однос

Председник Србије Александар Вучић наставио је посету Сарајеву састанком с члановима колегијума оба дома Парламентарне скупштине, а испред зграде парламента приређен је свечани дочек. 

Вучић наставља посету Сарајеву: БиХ у Србији има правог и искреног пријатеља

(УЖИВО) Вучић у Сарајеву: У пратњи Младена Иванића посетио Саборну цркву у центру града

Председника Србије испред зграде Парламентарне скупштине БИХ дочекали су председавајући оба дома. 

У делегацији, коју предводи Вучић су и потпредседници Владе Србије и министри Зорана Михајловић и Расим Љајић. 

Након састанка са члановима колегијума скупштине, Вучић ће разговарати са председавајућим Савету министара БИХ Денисом Звиздићем. 

После шест година ово је прва званична посета председника Србије Босни и Херцеговини, а Вучић се током прве посете БиХ у својству шефа државе састао са највишим званичницима у Сарајеву и посетио је Источно Сарајево у Републици Српској. 

Председник је са званичнима у БИХ разговарао о нерешеним питањима границе две земље, економским темама, али и одређеним политичким питањима.

Aleksandar Vučić, Sarajevo, Parlamentarna skupština
Александар Вучић, Сарајево, Парламентарна скупштина / Извор: Танјуг

Вучић - Немојте од Србије правити "баука", Србија је пријатељ

Нема потребе да било ко од Србије прави "баука", Србија је искрен пријатељ Босне и Херцеговине, поручио је данас председник Александар Вучић на заврсетку дводневне посете Сарајеву. 

- Желим да кажем, посебно због бошњачких медија, да нема потребе да од Србије било ко прави баука. Она је искрен пријатељ Босне и Херцеговине. Покушајте да разумете Србију, покушајте да некад уђете у наше ципеле и видећете колико сам говорио истину - рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији са председавајућим Савета министара БиХ Денисом Звиздићем у Сарајеву.

Он је позвао све да погледају како се Србија понашала према БиХ, да није ничим довела у питање њен територијални интегритет и да се није мешала, нити се меша у њене унутрашње ствари, већ је конкретним мерама увек желела да побољша односе.

На свим местима, додао је, Србија је говорила у прилог Босни и Херцеговини, а од Босне и Херцеговине очекује исти такав пријатељски однос.

Захвалан је, додао је, свим представницима власти у БиХ на добром пријему, разумевању и разговорима, као и људима у РС и очекује да односи две земље буду само све бољи. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг

- Нико од нас то не тражи, али ми ћемо да се сконцентрисемо на будућност и, ако у томе успемо, донеће то многе добре резултате и Србији и БИХ. Намера нам је да односи буду што бољи, уз што више међусобног поштовања и да се људи осете релаксирано - рекао је Вуцић. 

Како је навео, многе ствари ће да се решавају, али он не жели да унапред обећава решења, јер ипак су у питању две стране. 

- Мислим, међутим, да моземо да се окупимо у Београду до краја године, што би дало подстицај за даљи развој односа - поручио је. 

Подсетивши да Србија са БиХ има највећи обим трговинске размене, те да је БиХ њен најзначајнији привредни партнер у региону, Вучић је рекао да српска страна то поштује, али и да жели да искористи за унапређење економских односа. 

У том је смислу као важну ствар поменуо укидање ванцаринских баријера и намета. 

Харадинај данас саопштава имена министара, Мустафа тврди да нова власт уништава владавину албанске већине

Реч је о фитосанитарним, ветеринарским мерама, разним ванцаринским баријерама, јер оне цариснке уређене су због Цефте, али све остале нису. И ако бисмо то успели да ресимо, сигуран сам да би, рецимо, млекари из БиХ имали бар за седсм одсто мање трошкове ако макар једна дан мање проведу на граници - приметио је Вучић.

Како је рекао, очекује да се у будућности бавимо само конкретним питањима, а не, у шта ми никад нисмо ни улазили, у некад стварне, некад "метафизичке" односе између БиХ и Србије.

Захвалио је након посете и онима за које је рекао да ту његову посету нису дочекали с наклоношћу, али и констатовао да имају за то све мање аргуменета, те поручио: 

- Нико од нас то не тражи, али ми ћемо да се сконцентрисемо на будућност и ако у томе успемо, донеће то многе добре резултате и Србији и БИХ. Намера нам је да односи буду што бољи, уз што висе међусобног постовања и да се људи осете релаксирано - рекао је Вуцић на прес конференцији са Денисом Звиздићем.

Звиздић:Имамо исте циљеве,у новембру седница две владе

Председавајући савета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је данас, након разговора са председником Србије Александром Вучићем да су економски и трговински односи БиХ и Сбије приоритет и да је сагласан да се "иде" ка две милијарде евра трговинске размене. 

Звиздић је на заједничкој конференцији са Вучихем рекао да ће, и у том смислу, до краја године бити одржана заједничка седница Већа министара БиХ и Владе Србије, вероватно већ у новембру, где ће се разговасрати о до сада реализованим договорима и пројектима, као и о будућим. 

Он је прецизирао да ће домаћин седнице бити Влада Србија.

- Србија и БИХ су први суседи, делимо исти географски простор и циљ - чланство у ЕУ, и то нас усмерава једне ка другима и прави је путоказ за даљи развој и наше политичке, економске и друштвене сарадње - подвукао је Звиздић који је председнику Србије пожелео искрену добродошлицу у Сарајево. 

Како је рекао, разговарало се о јачању економских односа, а навео је да се Србија увек налазила међу првим економским партнерима БИХ. 

- Констатовали смо да уз инфраструктурне пројекте можемо да повећамо трговинску размену и обим наше сарадње - рекао је Звиздић. 

Denis Zvizdić
Денис Звиздић / Извор: Танјуг

Додао је и да ће се на седници две владе разговарати о новим идејама које су на трагу интегрисања економског простора, што нема везе, поручио је, са динамиком процеса пута ка ЕУ, али има са кришћењем ресурса који се поседују. 

Звиздић је навео и да земље региона појединачно имају мала тржишта, да су стога и мање интересантне инвеститорима али да заједничка понуда и понуда изласка на трећа тржишта то диже на виши ниво што је важно за економски развој и отварање нових радних места штио је свима циљ. 

Он је рекао и да се разговарало и о питању границе и изјавио да му се чини да расположење да се у кратком року то питање реши. 

Иде се, истакао је, ка две милијарде евра трговинске размене, а зарад тога један од кључних циљева је укидање невидљивих царинских баријера, бржи проток људи и роба, боља инфраструктура.