clear sky
16°C
23.05.2024.
Beograd
eur
117.1121
usd
108.1667
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

(UŽIVO) Vučić u Sarajevu: U pratnji Mladena Ivanića posetio Sabornu crkvu u centru grada

07.09.2017. 13:47 22:29
Piše:
Tanjug
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prva poseta iz Srbije na predsedničkom nivou nakon šest godina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Sabornu crkvu u centru Sarajeva, gde je razgovarao sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostom.

Vučić je u Sabornu crkvu stigao u pratnji srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića.

Ivanić je kazao da je od poslednje posete predsednika Srbije BiH prošlo šest godina, što je samo po sebi veoma pozitivna činjenica i "prestanak blokada".

- U pozitivnom ambijentu je prošla današnja poseta. Mnogo konkretnih stvari je otvoreno, a neke su praktično i dogovorene. Ako bude razumnog pristupa Srbija će ići i sa naknadom za potopljeno zemljište, tu je i pitanje stare devizne štednje, a želja je da se ubrzaju prelasci granica, odnosno da roba ne čeka na granicama - rekao je Ivanić novinarima.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prema njegovim rečima, razgovori o razgraničenju BiH i Srbije konačno se vode posle 15 godina.

- Bilo bi sjajno kada bi otvorili tu priču. I Brisel bi time bio zadovoljan - istakao je Ivanić.

On je rekao da je ekonomska saradnja BiH i Srbije mnogo bolja od političke.

- U prošlosti je nedostajalo hrabrosti, odlučnosti i političke širine i u rukovodstvima i u Srbiji, ali u Sarajevu. Današnji razgovor me ohrabrio i nadam se da će se nastaviti pozitivan trend. Ako dogovorimo, a radimo na tome, auto-put i još neke stvari, biće konkretnih i pozitivnih efekata - rekao je Ivanić.

Ivanić je naveo da danas nije određen datum posete članova Predsedništva BiH Beogradu.

Srpski član Predsedništva BiH je istakao zadovoljstvo što je predsednik Srbije imao vremena da poseti i Istočno Sarajevo.

- To mnogo znači narodu tamo, a posetio je gradilište bolnice, a zatim je došao u jedan od simbola prisustva Srba u BiH, a to je Saborna crkva u Sarajevu - izjavio je Ivanić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao radove na izgradnji Javno-zdravstvene ustanove "Bolnica Istočno Sarajevo"

Predsednik Srbije posetio je danas Istočno Sarajevo i sa rukovodstvom tog grada razgovarao o tome kako Srbija može da pomogne, a preneo je da je imao plodotvorne razgovore sa rukovodstvom BiH i da očekuje da takva atmosfera vlada i ubuduće u odnosima dve države.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je naveo da je na sednici Vlade Srbije danas prošla odluka o podršci Istočnom Sarajevu, između ostalog, i za izgradnju Trga, ali i različitih infrastruktirnih projekata na teritoriji opštine Pale.

- Nadam se da ćemo moći nešto da pomognemo i Trnovu i Sokolcu, Istočnom Starom Gradu, Istočnoj Ilidži, ali, neću da obećavam previše - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je istakao da Srbija danas ima dovoljno novca i dodao da se nada da će takve prilike biti i sledeće godine i svake druge.

- Verujem da će ljudi u Istočnom Sarajevu moći da računaju na našu još veću i snažniju podršku - istakao je Vučić.

On je zahvalio svima na gostoprimstvu, kao i ljudima koji su ga dočekali ispred zgrade Gradske uprave u Istočnom Sarajevu.

Predsednika Srbije je jedna novinarka podsetila da je nekad bio vojnik JNA na tom mestu, budući da se preko puta zgrade Gradske uprave u Istočnom Sarajevu nalazi kasarna "Slobodan Princip Seljo".

- Ovde su me prvi dan doveli u ''Slobodan Princip Seljo'', tu smo zadužili uniforme, a onda su nas vodili u drugu kasarnu...ovaj prostor sam prepoznao tek kada sam video ove dve zgrade u orginalnom obliku - rekao je Vučić na to.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva, Nenadom Vukovićem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas popodne sa rukovodstvom Istočnog Sarajeva, na čelu sa gradonačelnikom Nenadom Vukovićem, što predstavlja istorijsku posetu.

Naime od 1993. godine, osim patrijarha, grad nije posetila nijedna druga visoka ličnost iz Srbije, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

Vuković je posle sastanka sa predsednikom Srbije, srpskom delegacijom i šest načelnika opština Istočnog Sarajeva zahvalio Vučiću što je, kako je rekao, našao za shodno da u okviru posete BiH nađe vremena i interesovanja za Istočno Sarajevo.

Aleksandar Vučić i Nenad Vuković
Aleksandar Vučić i Nenad Vuković / Izvor: Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Posebno je zahvalio što je pre nekoliko dana odobren novac za Republiku Srpsku za investicije na prostoru Istočnog Sarajeva, a kako je čuo od predsednika, već je i uplaćen.

- Imamo obećanje i na tome smo zahvalni da će Srbija i u narednom periodu u skladu sa mogućnostima odvajati sredstva i pomagati koliko je moguće - rekao je Vuković.

Navodeći da je predsednika Vučića upoznao sa nastankom grada, univerziteta, prirodnih potencijala i dosadašnjeg razvoja, Vuković je rekao da je današnji susret bio prilika da zahvali na svemu što je Srbija učinila za Republiku Srpku, a posebno za Istočno Sarajevo.

- Mi smo zaista zahvalni i ovu posetu smatramo istorijskom, kao i da je ona važna kako za grad Istočno Sarajevo, tako i za Republiku Srpku - rekao je Vuković novinarima.

On je predsedniku Vučiću poklonio ikonu Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića.

Vučića su ispred zgrade Gradske uprave Istočno Sarajevo sačekali brojni građani koji su mahali zastavicama Srbije.

Srbija ima dug i obavezu nastalu posle potapanja zemljišta zbog izgradnje hidroelektrana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ima dug i obavezu nastalu posle potapanja zemljišta zbog izgradnje hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta, u koje je samo Srbija ulagala, te da se razgovara da se te obaveze posle 25 - 26 godina izmire.

- To je velika i važna vest za BiH - rekao je Vučić u Sarajevu, odgovarajući na pitanja novinara na pres konferenciji.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Upitan o navodnom dugu od 1,5 miljardu evra, Vučić je rekao da dug nije toliko visok.

- O kakvim procenam govorite, gde ste našli 1,5 milijardu evra? Pokretana su pitanja, ali u drugom nekom smislu, hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta i mislim da možemo da se dogovorimo oko toga bez problema. Plašim se da vas je neko pogrešno informisao, mnogo je to para i za BiH i za Srbiju - rekao je Vučić.

On je ponovio da je Srbija uložila novac u te dve hidroelektrane.

- Spremni smo da razgovaramo, jer Bošnjaci imaju zemljište na obali koja pripada Srbiji i spremni su da im damo posebna prava kako i na koji način da koriste tu zemlju - rekao je predsednik Srbije.

- Mislim da smo blizu, temeljno i detaljno smo razgovarali. Mi imamo dug i obavezu posle potapanja zbog izgradnje hidroelektrana u koje je samo Srbija ulagala novac i razgovaramo da obaveže posle 25-26 godina izmirimo - zaključio je Vučić.

Na kraju konferencije iz Sarajeva predsednik Aleksandar Vučić se zahvalio Sarajlijama na gostoprimstvu.

- Hvala Sarajlijama koji su me dočekali lepše nego prošli put što sam bio. Na prste jedne ruke sam mogao sada da nabrojim neke koji su gestikulirali. Tako da se zahvaljujem Sarajlijama na gostoprimstvu - poručio je Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Nakon što je svečano sačekan predsednik Vučić je imao niz zvaničnih sastanka, nakon čega se građanima obratio uživo na konferenciji iz Sarajeva.

Došao sam da u Sarajevu kažem da Bosna i Hercegovina u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja, koji to pokazuje postovanjem teritorijalnog integriteta i jačanjem političkih i svih drugih veza, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Sarajevu, nakon razgovora s najvišim rukovodiocima BiH.

Aleksandar Vučić i Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić
Aleksandar Vučić i Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić / Izvor: Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Najvažnije sto želim da kažem, bez obzira sto znam da mnogi neće u to da poveruju i da se poneko od onih koji su za mene glasali neće obradovati, jeste da kažem da sam u Sarajevo došao da kažem da BiH ub Srbiji ima iskrenog i pravog prijatelja - rekao je Vučić na pres konferenciju zajedno s Draganom Cavićem, predsedavajućim bosanskog Predsednistva.

Kako je naveo, BiH je u regionu najznacajniji privredni partner, s godisnjom razmenom koja prelazi milijardu i 525 miliona evra, a dodao je, veruje da je i Srbija najveći partner BiH u regionu.

Građanima BiH poručio je da je siguran da će se uveriti u iskreno prijateljstvo Srbije:

- Želim da poručim građanima, bez potrebe da se bilo kome dodvoravam, i bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, da će u to da im je Srbija prijatelj moći da se uvere u narednim godinama.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsedniku na sarajevskom aerodromu priređen svečani doček

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u Sarajevo, gde će se tokom svoje prve bilateralne posete BIH u svojstvu šefa države sastati sa članovima Predsedništva Draganom Čovićem, Bakirom Izebegovićem i Mladenom Ivanićem. 

Zabiće nam nož u leđa?! Makedonija će glasati za prijem kvazi države Kosovo u Interpol?!

Predsednik Vučić u poseti Bosni: Niz sastanaka od ključnog značaja za odnose za Srbijom

Vučiću je na sarajevskom aerodromu priređen svečani doček, a dočekali su ga ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. 

Predsednik Srbije u BIH boravi danas i sutra i to je prva poseta iz Srbije na predsedničkom nivou nakon šest godina. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Nakon tet-a-tet sastanaka sa članovima Predsedništva, planirano je da se predsednik Vučić i predsedavajući Predsedništva BIH Dragan Čović obrate medijima. 

Programom posete planirano je da se predsednik Vučić sastane sa rukovodstvom Istočnog Sarajeva i da obiđe radove na izgradnji Javno-zdravstvene ustanove "Bolnica Istočno Sarajevo". 

Vučić će posetiti i Hram rođenja presvete Bogorodice - Sabornu crkvu u Sarajevu, gde će se sastati sa Mitropolitom dabrobosanskim g. Hrizostomom. 

Drugog dana posete, razgovaraće sa članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. 

Predsednik Vučić sastaće se i sa predsedavajućim Savetu ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.