Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић се обратио нацији: Председник Србије о инвестицијама, Тачију, браћи Битићи и нападу на Пуповца (ВИДЕО)

28.09.2018. 22:05
Пише:
Србија Данас
Vučić
Вучић / Извор: Фото: РТС Printscreen

"Нећу ову ситуацију да користим да бих доливао уље на ватру лоших одноша"

Председник Србије Александар Вучић оценио је вечерас да грађани источне Србије треба да се радују због доласка кинеске компаније Зиђин у РТБ Бор и канадске компаније Невсун, јер су главни људи те две компаније рекли да, ако све буде у реду, планирају огромне инвестиције, а само Кинези намеравају да уложе две милијарде евра у Бор.

Вучић је, за РТС, казао да компанија Невсун, која је имала истраживачка права на локацији Тимок код Бора, сматра да је околина још боља и има већу чистоћу руде и много злата.

Ако сте се са децом преселили у Немачку или Аустрију, ову вест морате да прочитате

Када је реч о РТБ Бору пренео је да Зиђин планира производњу од 250.000 тона катодног бакра, чиме би били иза једне немачке компаније, и Пољске, трећи највећи произвођач.

Објаснио је да ће то бити већ за две године, и да су предвиђене три фазе, у првој 80.000 тона, затим 120.000 и потом 250.000 тона.

- Имаћемо седам тона злата на годишњем нивоу - указао је он.

То је, према његовим речима, велика вест за исток Србије, додајући да Кинези планирају да повећају плате и додатно заштите животну средину у Бору како би наша деца могла да удишу чистији ваздух.

Навео је да је инвестиција од 30 милиона евра турског Текласа у Владичин Хан од те општине са највећим примањима у Пчињском округу, и указао да се онда може лако замислити шта инвестиција од две милијарде може променити.

Везано за фабрику Цумтобел, коју је отворио данас у Нишу, Вучић је казао да су разговори почели крајем 2015. и да је безброј разговора и састанака претходило данашњем дану.

- Неки људи мисле да је отварање фабрика као на траци, нешто лако - указао је он.

Вучић је подсетио да је Цумтобел вероватно европски лидер, најважнија европска компанија у области ЛЕД расвете, на чијим производима сада пише „направљено у Србији“, чиме треба да се поносе грађани Ниша.

- Успели смо да реиндустријализујемо Ниш - казао је он.

Рекао је да је разговарао данас и са представницима пет округа, са којима је покушао да пронађе шта још треба учинити да се подстакне да други инвеститори дођу.

Казао је да ће покушати да се нађе решење за фискалне проблеме, односно наслеђене дугове у појединим општинама.

Такође је рекао да све то има за циљ да људи не одлазе из овог дела Србије у иностранство.

- То неће бити лако, јер се ради о глобалном процесу. Али желимо да они остану који су одлазили у иностарнство у потрази за крухом. Биће све више посла - најавио је он.

Рекао је да и даље има много незапослених и да народ и даље тешко живи, али да људи разумеју да се не долази преко ноћи до бољитка.

Најавио је да предстоји и гасификација истока Србије, да се доведе гас до сваког индустријалца, био он домаћи или страни инвеститор.

За то је потребан огроман новац, који држава, како каже, има.

Рекао је и да има доста заинтересованих улагача, то јест велики број инвеститора „у реду“, за које се траже градови и места где би било најбоље и најважније да улажу.

Према његовим рецима, готово да немамо конкурента за привлацење инвестиција, имамо их скоро три пута више него Хрватска.

- Имамо 55 одсто од укупних инвестиција за западнобалканску шесторку. Али то није довољно, то мора да буде више и боље - поруцио је председник.

О браћи Битићи

Коментаришући то што је косовски председник Хашим Тачи одликовао тројицу браће Битићи, председник Србије каже да је то био лукав потез Тачија којим је покушао да Американце подсети на блискост са Косовом.

Према његовим речима, случај браће Битићи је тешко наслеђе и тежак проблем за нас.

Када је реч о решавању питања Косова, председник каже да би волео да види више одговорности и посвећености код неких западних земаља, као и код самих Албанаца.

Albanci Hašim Tači
Албанци Хашим Тачи / Извор: Профимедиа/илустрација

На констатацију да се променила политика САД према Србији, Вучић каже да су то значајне промене иако оне, каже, Србима не значе довољно.

- То је снажан сигнал за нас да представимо интересе наше земље на најбољи начин - напомиње председник.

Додаје да се Американци никада неће одрећи савезништва са Албанцима.

Људи, каже, мисле да је овакав амбијент за решавање косовског питања заувек дат.

- А моје питање за Србе је: А шта ћемо да радимо кад једна пушка опали? Тад губимо све, и стабилност, мир и сигурност - истиче председник. 

Према његовим речима, да бисмо могли да наставимо да економски напредујемо, више него било шта потребни су нам мир и стабилност.

Зна, каже, да Западу свака врста компромиса смета и додаје да ћемо у будућности имати проблем ако неко одмрзне замрзнути конфликт.

О нападу на Пуповца

Александар Вучић је, коментаришући напад на Милорада Пуповца у центру Загреба, да је неко то урадио да би председника СНВ-а унизио као представника Срба.

Истиче да је много горе што га је неко гађао храном. Додаје да ће Пуповца позвати телефоном иако, каже, не воли то да ради.

Председник каже да не жели да напад на Пуповца користи за напад на хрватску власт и државу.

- Ми никада нећемо имати исти поглед на оно што је било од 1941. до 1945. Различите борбе смо водили. За њих је 'Олуја' победа, за нас најтежи злочин, али добро о томе можемо да причамо 10-15 дана током године, али хајде да 350 дана говоримо о будућности - рекао је Вучић.

Milorad Pupovac i Aleksandar Vučić
Милорад Пуповац и Александар Вучић / Извор: Профимедиа

Председник је позвао Хрвате, хрватску власт и руководство да разумеју да ћемо опстати само ако градимо заједничке циљеве и интересе.

- А ако то не разумеју, плашим се да ће бити лоше и за једне и за друге. Потребни су нам договори, заједнички пројекти - истакао је председник.

Хрвати су, сматра, изгубили јер нису хтели да рехабилитујемо заједничке пруге па ће уместо тога бити изграђена пруга од Београда до Будимпеште.

- Нећете ме натерати да хвалим Туђмана и 'Олују', ни ми вас нећемо терати да хвалите Милошевиће и Вучића, ни Шешеља, све је то неважно... Али хајде да гледамо да се усагласимо за будућност. Ако то можемо, онда је то добро, ако не можемо – хајде да ћутимо - нагласио је Вучић.

Према његовим речима, Србија и Хрватска морају да решавају проблеме и граде заједништво.

- Пријатељство можда можемо да градимо временом ако може, али хајде да ове инциденте осудимо. Ја бих се стидео да се то десило Жигманову или неком другом у Србији и рекао бих да је то срамота за Србију - истакао је председник.

Пратите нас и на инстаграм профилу портала SrbijaDanas.com.