Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВУЧИЋ НА САМИТУ КОП28 Председник се обратио из Дубаија: Морамо бити уједињени у борби против климатских промена! (ФОТО/ВИДЕО)

01.12.2023. 08:04
Пише:
Танјуг
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Дубаи експо сити, где се данас одржава годишњи самит Уједињених нација о климатским променама, познатији као КОП28.

Председника Вучића су дочекали домаћини овогодишњег Самита, шеик Мухамед бин Зајед ал Нахјан, председник Уједињених Арапских Емирата и генерални секретар Антонио Гутереш. 

"ОВО ПРЕМАШУЈЕ СВЕ ГРАНИЦЕ" Председник Вучић тражио од вештачке интелигенције да му покаже Србију у савршеној реалности: Најбоље тек долази (ВИДЕО)vucic

"ОВО ПРЕМАШУЈЕ СВЕ ГРАНИЦЕ" Председник Вучић тражио од вештачке интелигенције да му покаже Србију у савршеној реалности: Најбоље тек долази (ВИДЕО)

"ПАРАЛИСАН РАД МИСИЈЕ ОЕБС" Министар Дачић разочаран: Нису испунили своја очекивања....dacic

"ПАРАЛИСАН РАД МИСИЈЕ ОЕБС" Министар Дачић разочаран: Нису испунили своја очекивања....

Прелиставање дневних новина за 1. децембар 2023. годинеPrelistavanje

Прелиставање дневних новина за 1. децембар 2023. године

Вучић се обраћа учесницима Самита након церемоније отварања

Председник се након церемоније отварања обратио учесницима Самита, а након тога планиран је и низ билатералних сусрета са званичницима неколико земаља на маргинама овог скупа.

- Честитам вашој влади што сте поново окупили свет у овом критичном тренутку када говоримо о климатским променама и изазовима - рекао је Вучић на почетку свог обраћања.

- Данас стојим испред вас не само као председник Србије, него и као човек који се плаши глобалног загревања. Наша земља је на првој линији фронта када је реч о томе, јер су се температуре у Србији попеле већ за један степен.

Како каже, ове године имали смо најтоплији јули, септембар и новембар који су икада измерени.

- На климатске промене морамо одмах да реагујемо и да наставимо борбу са овом егзистенцијалном претњом. Србија је донела одлуку да ће донети нову стратегију како би дала допринос у борби против климатских промена.

Председник је рекао да морамо да се питамо како ћемо ово да решимо, а не решавамо геополитичке ствари које се дешавају у свету.

- Како можемо да будемо сигурни у добре резулате у борби против климатских промена, а не можемо да решимо питање ратова. Чуо сам фразу "када се ујединимо". Морамо бити уједињени у борби против климатских промена. То је заједнички именитељ да пронађемо пут за заједничке геополитичке проблеме, а тек онда да се бавимо климатским променама. Морамо да делујемо по правилима УН, које су донете по ставовима већине чланица света.

Обраћање Вучића из Дубаија

Председник Србије Александар Вучић обраћа се из Дубаија, где се одржава Самит лидера о климатским променама ЦОП28.

- Без обзира што је реч о изузетно важној теми, рекао бих да се више говорио о односу Израелаца, Арапа, Украјини, Русији, Кини, Америци. На самом Самиту ми имамо кратко време да се обратимо као и сви други па ћемо покушати да кажемо о не великој улози Србије. Мораћемо много тога да мењамо, да упетостручимо ниво зелене енергије, да се боримо против фосилних горива - рекао је председник.

- Што се тиче других питања, имали смо важне састанке, више од пола сата сам разговарао са Шарлом Мишелом, причао сам и са Каталин Новак, и са људима из ММФ и са другим светским лидерима - навео је.

Говорећи о сусрету са премијерком Италије, Вучић је напоменуо да долази у Београд за два дана. 

- Сретао сам се са скоро сваким премијером Италије, не знам где смо се све сретали, али то је било по неколико пута. Мелони је особа која ће дуже бити успешна на њиховој политичкој сцени, биће дуже на челу италијанске власти. То је важна посета за нас, они су трећи најзначајнији партнер Србије, помагали су на нашем евроспком путу. Верујем да ће њена посета много да значи и за наше односе и за довођење инвеститора - казао је председник.

О разговору са Лукашенком

- Разговарао сам са њим, наше земље су пријатељске земље. Када прођу избори, током следеће године да пронађемо времена за сусрет. Говорили смо о нашим билатералним односима, о ситуацији у Украјини, да чујем и научим нешто јер он то боље познаје.

О изборима на КиМ

- Ми морамо да признамо Косово да би Срби могли да учествују на изборима, ништа више нити ишта мање. Знају то сви у Европи, добро је да ће да реагују, али ми нећемо много тога да имамо. Неће бити избора у српским срединама на КиМ, Курти не жели да дозволи Србима оно право које је природно, да могу да остварују, а Запад ће увек рећи да нема могућности да изврши притисак на Куртија.

На констатацију новинарке да "Хрвати опет кукају да ће Вучић опет победити на изборима" председник је рекао:

- Поставио бих контра питање, а зашто? Зашто кукају? Шта смо им ми то учинили и нажао направили? Није ми јасно, можда зато што сам желео да посетим Јасеновац. Можда зато што смо направили филм о Јасеновцу, па знате шта, можда бих и ја исто урадио да сам на њиховом месту, нека само наставе - казао је председник.

- Ја гласове не тражим у Загребу, већ у Србији, Пироту, Косовској Митровици, Новом Саду, Београду. Које год питање да добију, исто одговарају. Нема разлике између Обрадовића, Јовановић, Алексића. То представљање на РТС нашег кандидата доста је боље било него њиховог кандидата. верујем у Србију и људе, они јесу наша снага - казао је Вучић.

О идеји опозиције да преговоре из ЕУ врате у УН, председник каже:

- Све лажи и бесмислице. А то да не може да се живи, видимо како добро живе од посланичке плате. Видећемо како да помажемо онима којима је потребно, али не и онима који су бесни од богатства.

Састанци са бројним званичницима

Председник се састао са шеиком Мухамедом бин Заједом ел Нахјаном, Шарлом Мишелом, Јенсом Столтенбергом, Каталин Новак, Анџејом Дудом, Наташом Пирц Мусар и многим другим бројним званичницима.

Председник Вучић ће се, након церемоније отварања, обратити учесницима Самита, а планиран је и низ билатералних сусрета са званичницима неколико земаља на маргинама овог скупа.

"Хвала драгом пријатељу шеику Заједу на позиву"

- Хвала драгом пријатељу шеику Мухамеду бин Заједу и уваженом генералном секретару Уједињених нација на позиву да учествујем на најзначајнијем и до сада највећем скупу светских лидера о климатским променама - истакао је председник и додао:

- Овај Самит одржава се у сенци великих глобалних сукоба и превирања, док изазови у очувању планете, као јединог дома за све нас, постају све већи. Србија озбиљно приступа овим питањима и спремна је да допринесе свим иницијативама које за циљ имају ефикасну енергетску транзицију, већу и равномернију инклузивност у управљању климатским променама, као и одговорно поступање у употреби фосилних горива и емисији угљеника. Наша земља остаје привржена политици зелене агенде у коју ће додатно улагати, свесна да све оно што радимо данас, остаје као залог генерацијама које долазе.

Са председником Владе Републике Индије Нарендром Модијем

"Срдачан сусрет са премијером Индије и нашим искреним пријатељем Нарендром Модијем и брза размена мишљења о најважнијим темама о којима ће се говорити на Самиту. Разговарали смо и о даљем јачању билатералних односа и економске сарадње, а ја сам са задовољством поновио позив премијеру Модију да посети Србију, чиме би нам учинио велику част", објавио је председник Вучић.

Вучић са директорком ММФ Кристалином Георгиевом

Председник Вучић разогварао је и са директорком ММФ Кристалином Георгиевом, председницом Словеније Наташом Пирц Мусар и премијерком Данске Мете Фредериксен на отварању Самита лидера о климатским променама ЦОП28 у УАЕ.

- Велики изазови захтевају заједничку акцију. О климатским променама и улази Европе и Србије у решавању овог глобалног проблема разговарао сам са Кристалином Геогриевом, Наташом Пирц Мусар и премијерком Данске Мете Фредериксен - написао је председник уз фотографије.

Разговор са председником Европског савета Шарлом Мишелом

Председник Вучић разговарао је са председником Европског савета Шарлом Мишелом на отварању Самита лидера о климатским променама ЦОП 28 у УАЕ.

- Изузетно важан и добар разговор са Шарлом Мишелом. Разговарали смо о свим стратешким питањима од значаја за Србију и Европу. Уверен сам да ће Србија у годинама које су пред нама отворити врата пуноправног чланства у #EU - написао је председник.

Важни сусрети

- Са пољским председником и министром спољних послова УАЕ шеиком Абдулом бин Заједом и краљем Бахреина Хамадом, председником Кипра Никосом Христодулидесом пред церемонију отварања једног од најзначајнијих догађаја данашњице ЦОП28. Време је за конкретне акције, јер морамо да делујемо брзо и ефикасно. Србија је увек спремна - написао је председник.

Вучић стигао у Дубаи

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Дубаи експо сити, где се одржава Самит лидера о климатским променама ЦОП28.

Председника Вучића су дочекали домаћини овогодишњег Самита, шеик Мухамед бин Зајед ал Нахјан, председник Уједињених Арапских Емирата и генерални секретар Антонио Гутереш. 

Ове године бележи се рекордан број  челника држава и Влада, 170 учесника, што до сада ниједан ЦОП самит није имао.

DUBAI COP28 VUČIĆ
ДУБАИ ЦОП28 ВУЧИЋ / Извор: Танјуг

Након доласка свих званица, уследиће свечана церемонија отварања Самита лидера и то говором председника УАЕ, шеика Бин Заједа. Потом ће се присутнима обратити и остали учесници, међу којима је и председник Вучић.

Скоро сви лидери света су у Дубаију, изузев америчког председника Дзозефа Бајдена, председника Палестине Махмуда Абаса и папе Фрање, који је учешће отказао из здравствених разлога.

На маргинама Самита, Вучић ће имати и низ билатералних састанака са бројним високим званичницима.