Četvrtak 22. feb 2024.
dacic

"PARALISAN RAD MISIJE OEBS" Ministar Dačić razočaran: Nisu ispunili svoja očekivanja....

Foto: Profimedia
Ministar Dačić je rekao je da će sutra pokušati da ispregovaraju ko će biti na tim funkcijama, a da, ako ne uspu, postoji predlog da ih obavljaju njihovi zamenici.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su problemi koji postoje na međunarodnoj političkoj sceni gotovo potpuno paralisali rad OEBS-a, pošto se odluke u toj organizaciji donose konsenzusom.

Barošević na otvaranju rekonstruisanog objekta Udruženja za pomoć nedovoljno razvijenim osobama „Plava ptica“ u KuliBiljana Barošević

Barošević na otvaranju rekonstruisanog objekta Udruženja za pomoć nedovoljno razvijenim osobama „Plava ptica“ u Kuli

LAŽNA DRŽAVA PRKOSI I BRISELU: Kurtijev zamenik traži od Beograda JEDNU stvar da bi dozvolio izbore na KiMBesnik Bisljimi

LAŽNA DRŽAVA PRKOSI I BRISELU: Kurtijev zamenik traži od Beograda JEDNU stvar da bi dozvolio izbore na KiM

POTVRĐENI PRIJATELJSKI ODNOSI DVE ZEMLJE Selaković se sastao sa ministrom Azerbejdžana Sahilom Babajevim (FOTO)selakovic

POTVRĐENI PRIJATELJSKI ODNOSI DVE ZEMLJE Selaković se sastao sa ministrom Azerbejdžana Sahilom Babajevim (FOTO)

- Problemi koji postoje su gotovo zakočili rad te organizacije. To je naravno posledica svega što se dešava u međunarodnim odnosima, rata u Ukrajini, međusobnih blokada tokom donošenja pojedinih odluka. Odluke se ovde donose konsenzusom. Jedini put u istoriji OEBS-a kada je odlučivano, a da nije bio konsenzus, to je bilo oko Jugoslavije. Tada je naprasno bio uveden princip konsenzus minus jedan. Tada i nikad više. U ovom trenutku sada gotovo da su sve odluke paralisane - rekao je Dačić u izjavi novinarima na Ministarskom savetu OEBS-a u Skoplju.

Dodao je da je zato bila ideja međunarodnih zapadnih diplomata i zemalja da omoguće da ruski šef diplomatije Sergej Lavrov dođe na ministarski savet, jer bez Rusije očigledno ne mogu da se donose određene odluke.

- Ali već 3-4 godine mi ne možemo da donesemo ovde ni jednu političku odluku. Nemoguće je da se donese ni jedna deklaracija, rezolucija, zato što nema saglasnosti. Čak sada ne može da se donese ni odluka o budžetu, ne može da se donese odluka o mandatima tzv. četvorke, koju čine e generalni sekretar OEBS-a, direktor ODIHR-a, poverenika za slobodu medija i za ljudska prava i komesara za manjine. Znači, ovo je jedna opšta paraliza organizacije - naveo je Dačić.

Rekao je da će sutra pokušati da ispregovaraju ko će biti na tim funkcijama, a da, ako ne uspu, postoji predlog da ih obavljaju njihovi zamenici.

Jedino što je dogovoreno je da za 50. godišnjici od uspostavljanja OEBS-a 2025. predsedavajući bude Finska, u znak sećanja i počasti na prvu konferenciju koja je bila u Helsinkiju.

Dačić je naveo i da je dogovoreno da sledeći domaćin Ministarskog saveta bude Malta, što je kompromis, jer trebalo da bude Estonija, s čim se nije složila Rusija.

On je podsetio da je OEBS organizacija koja je okuplja 57 članica, i da se prostire od Vankuvera do Vladivostoka.

- Ta organizacija je i napravljena zbog toga da bi ona bila jedna platforma za prevazilaženje konflikata, za sprečavanje konflikata, prevenciju konflikata, rano uzbunjivanje da tako kažem, da ne dođe do konflikata. Nažalost, vreme u kojem sada živimo je donelo potpuno drugačiju jednu političku scenu međunarodnom planu i videli ste da ovde imate veoma različite ocene, osude, ali nikakvog dogovora nema za budućnost mira u svetu. Ne mora da vlada ljubav, ali da vlada dogovor, naročito kad je bezbednost u pitanju - poručio je srpski šef diplomatije.

Dodao je da su se češće sretali američki državni sekretar i ruski šefovi diplomatije sigurno ne bi došlo do rata u Ukrajini.

- Zato je OEBS izmišljen. To je platforma koja služi da se dolazi do pregovora. Da se vode pregovori. Nažalost, nije ispunila svoje očekivanja. Nadam se da će biti bolje - rekao je Dačić.

Na pitanje da li će se sresti sa Lavrovom, Dačić je odgovorio da nisu imali bilateralni sastanak jer je tamo kratko zbog izbora u Srbiji, ali da su se videli.

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd