Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

(УЖИВО) Вучић у Сарајеву: У пратњи Младена Иванића посетио Саборну цркву у центру града

07.09.2017. 13:47 22:29
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Прва посета из Србије на председничком нивоу након шест година

Председник Србије Александар Вучић посетио је Саборну цркву у центру Сарајева, где је разговарао са митрополитом дабробосанским Хризостом.

Вучић је у Саборну цркву стигао у пратњи српског члана Председништва БиХ Младена Иванића.

Иванић је казао да је од последње посете председника Србије БиХ прошло шест година, што је само по себи веома позитивна чињеница и "престанак блокада".

- У позитивном амбијенту је прошла данашња посета. Много конкретних ствари је отворено, а неке су практично и договорене. Ако буде разумног приступа Србија ће ићи и са накнадом за потопљено земљиште, ту је и питање старе девизне штедње, а жеља је да се убрзају преласци граница, односно да роба не чека на границама - рекао је Иванић новинарима.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Према његовим речима, разговори о разграничењу БиХ и Србије коначно се воде после 15 година.

- Било би сјајно када би отворили ту причу. И Брисел би тиме био задовољан - истакао је Иванић.

Он је рекао да је економска сарадња БиХ и Србије много боља од политичке.

- У прошлости је недостајало храбрости, одлучности и политичке ширине и у руководствима и у Србији, али у Сарајеву. Данашњи разговор ме охрабрио и надам се да ће се наставити позитиван тренд. Ако договоримо, а радимо на томе, ауто-пут и још неке ствари, биће конкретних и позитивних ефеката - рекао је Иванић.

Иванић је навео да данас није одређен датум посете чланова Председништва БиХ Београду.

Српски члан Председништва БиХ је истакао задовољство што је председник Србије имао времена да посети и Источно Сарајево.

- То много значи народу тамо, а посетио је градилиште болнице, а затим је дошао у један од симбола присуства Срба у БиХ, а то је Саборна црква у Сарајеву - изјавио је Иванић.

Председник Србије Александар Вучић обишао радове на изградњи Јавно-здравствене установе "Болница Источно Сарајево"

Председник Србије посетио је данас Источно Сарајево и са руководством тог града разговарао о томе како Србија може да помогне, а пренео је да је имао плодотворне разговоре са руководством БиХ и да очекује да таква атмосфера влада и убудуће у односима две државе.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Вучић је навео да је на седници Владе Србије данас прошла одлука о подршци Источном Сарајеву, између осталог, и за изградњу Трга, али и различитих инфраструктирних пројеката на територији општине Пале.

- Надам се да ћемо моћи нешто да помогнемо и Трнову и Соколцу, Источном Старом Граду, Источној Илиџи, али, нећу да обећавам превише - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Он је истакао да Србија данас има довољно новца и додао да се нада да ће такве прилике бити и следеће године и сваке друге.

- Верујем да ће људи у Источном Сарајеву моћи да рачунају на нашу још већу и снажнију подршку - истакао је Вучић.

Он је захвалио свима на гостопримству, као и људима који су га дочекали испред зграде Градске управе у Источном Сарајеву.

Председника Србије је једна новинарка подсетила да је некад био војник ЈНА на том месту, будући да се преко пута зграде Градске управе у Источном Сарајеву налази касарна "Слободан Принцип Сељо".

- Овде су ме први дан довели у ''Slobodan Принцип Сељо'', ту смо задужили униформе, а онда су нас водили у другу касарну...овај простор сам препознао тек када сам видео ове две зграде у оргиналном облику - рекао је Вучић на то.

Председник Србије Александар Вучић састао се са градоначелником Источног Сарајева, Ненадом Вуковићем

Председник Србије Александар Вучић састао се данас поподне са руководством Источног Сарајева, на челу са градоначелником Ненадом Вуковићем, што представља историјску посету.

Наиме од 1993. године, осим патријарха, град није посетила ниједна друга висока личност из Србије, рекао је градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

Вуковић је после састанка са председником Србије, српском делегацијом и шест начелника општина Источног Сарајева захвалио Вучићу што је, како је рекао, нашао за сходно да у оквиру посете БиХ нађе времена и интересовања за Источно Сарајево.

Aleksandar Vučić i Nenad Vuković
Александар Вучић и Ненад Вуковић / Извор: Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић

Посебно је захвалио што је пре неколико дана одобрен новац за Републику Српску за инвестиције на простору Источног Сарајева, а како је чуо од председника, већ је и уплаћен.

- Имамо обећање и на томе смо захвални да ће Србија и у наредном периоду у складу са могућностима одвајати средства и помагати колико је могуће - рекао је Вуковић.

Наводећи да је председника Вучића упознао са настанком града, универзитета, природних потенцијала и досадашњег развоја, Вуковић је рекао да је данашњи сусрет био прилика да захвали на свему што је Србија учинила за Републику Српку, а посебно за Источно Сарајево.

- Ми смо заиста захвални и ову посету сматрамо историјском, као и да је она важна како за град Источно Сарајево, тако и за Републику Српку - рекао је Вуковић новинарима.

Он је председнику Вучићу поклонио икону Светог Петра Сарајевског Зимоњића.

Вучића су испред зграде Градске управе Источно Сарајево сачекали бројни грађани који су махали заставицама Србије.

Србија има дуг и обавезу насталу после потапања земљишта због изградње хидроелектрана

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија има дуг и обавезу насталу после потапања земљишта због изградње хидроелектрана Зворник и Бајина Башта, у које је само Србија улагала, те да се разговара да се те обавезе после 25 - 26 година измире.

- То је велика и важна вест за БиХ - рекао је Вучић у Сарајеву, одговарајући на питања новинара на прес конференцији.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Упитан о наводном дугу од 1,5 миљарду евра, Вучић је рекао да дуг није толико висок.

- О каквим проценам говорите, где сте нашли 1,5 милијарду евра? Покретана су питања, али у другом неком смислу, хидроелектрана Зворник и Бајина Башта и мислим да можемо да се договоримо око тога без проблема. Плашим се да вас је неко погрешно информисао, много је то пара и за БиХ и за Србију - рекао је Вучић.

Он је поновио да је Србија уложила новац у те две хидроелектране.

- Спремни смо да разговарамо, јер Бошњаци имају земљиште на обали која припада Србији и спремни су да им дамо посебна права како и на који начин да користе ту земљу - рекао је председник Србије.

- Мислим да смо близу, темељно и детаљно смо разговарали. Ми имамо дуг и обавезу после потапања због изградње хидроелектрана у које је само Србија улагала новац и разговарамо да обавеже после 25-26 година измиримо - закључио је Вучић.

На крају конференције из Сарајева председник Александар Вучић се захвалио Сарајлијама на гостопримству.

- Хвала Сарајлијама који су ме дочекали лепше него прошли пут што сам био. На прсте једне руке сам могао сада да набројим неке који су гестикулирали. Тако да се захваљујем Сарајлијама на гостопримству - поручио је Александар Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић

Након што је свечано сачекан председник Вучић је имао низ званичних састанка, након чега се грађанима обратио уживо на конференцији из Сарајева.

Дошао сам да у Сарајеву кажем да Босна и Херцеговина у Србији има правог и искреног пријатеља, који то показује постовањем територијалног интегритета и јачањем политичких и свих других веза, поручио је данас председник Србије Александар Вучић на конференцији за новинаре у Сарајеву, након разговора с највишим руководиоцима БиХ.

Aleksandar Vučić i Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić
Александар Вучић и Драган Човић, Бакир Изетбеговић и Младен Иванић / Извор: Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

- Најважније сто желим да кажем, без обзира сто знам да многи неће у то да поверују и да се понеко од оних који су за мене гласали неће обрадовати, јесте да кажем да сам у Сарајево дошао да кажем да БиХ уб Србији има искреног и правог пријатеља - рекао је Вучић на прес конференцију заједно с Драганом Цавићем, председавајућим босанског Председниства.

Како је навео, БиХ је у региону најзнацајнији привредни партнер, с годисњом разменом која прелази милијарду и 525 милиона евра, а додао је, верује да је и Србија највећи партнер БиХ у региону.

Грађанима БиХ поручио је да је сигуран да ће се уверити у искрено пријатељство Србије:

- Желим да поручим грађанима, без потребе да се било коме додворавам, и без обзира на њихову националну припадност, да ће у то да им је Србија пријатељ моћи да се увере у наредним годинама.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Председнику на сарајевском аеродрому приређен свечани дочек

Председник Србије Александар Вучић допутовао је данас у Сарајево, где ће се током своје прве билатералне посете БИХ у својству шефа државе састати са члановима Председништва Драганом Човићем, Бакиром Изебеговићем и Младеном Иванићем. 

Забиће нам нож у леђа?! Македонија ће гласати за пријем квази државе Косово у Интерпол?!

Председник Вучић у посети Босни: Низ састанака од кључног значаја за односе за Србијом

Вучићу је на сарајевском аеродрому приређен свечани дочек, а дочекали су га министар спољних послова БиХ Игор Црнадак и градоначелник Сарајева Абдулах Скака. 

Председник Србије у БИХ борави данас и сутра и то је прва посета из Србије на председничком нивоу након шест година. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Након тет-а-тет састанака са члановима Председништва, планирано је да се председник Вучић и председавајући Председништва БИХ Драган Човић обрате медијима. 

Програмом посете планирано је да се председник Вучић састане са руководством Источног Сарајева и да обиђе радове на изградњи Јавно-здравствене установе "Болница Источно Сарајево". 

Вучић ће посетити и Храм рођења пресвете Богородице - Саборну цркву у Сарајеву, где ће се састати са Митрополитом дабробосанским г. Хризостомом. 

Другог дана посете, разговараће са члановима колегијума оба дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине. 

Председник Вучић састаће се и са председавајућим Савету министара Босне и Херцеговине Денисом Звиздићем.