Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

(УЖИВО) ПОСЕТА ПРЕМИЈЕРА МИНСКУ: Разговарамо са Белорусијом о заштити нашег неба и набавци "ловца" (ФОТО)

26.01.2017. 09:12 17:37
Пише:
Танјуг
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Белта

Након свечаности испред Дома Владе у Минску почео састанак делегација две земље

Јачамо небо Србије

- Разговарали смо са белоруским званичницима о набавци и оружја и оруђа, али реч је пре свега о заштити нашег неба и потенцијалној набавци под најповољнијим условима "ловаца" и противавионског оружја - рекао је премијер Александар Вучић.

ПРЕМИЈЕР О ДЕТАЉИМА РАЗГОВОРА У МИНСКУ: Говорили смо о набавци и оружја и оруђа за Војску Србије

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Белта

Усмерени смо у неколико кључних праваца: увећање наше трговинске размене, и увоза и извоза, али смо заинтересовани и за стварање заједничких компанија - рекао је Вучић.

- Разговарали смо и о фабрикама које ће заједнички производити оружје или муницију за трећа тржишта - рекао је Вучић, који данас и сутра борави у званичној посети Белорусији.

Премијер у посети Белоруском државном музеју историје Великог отаџбинског рата

Премијер Александар Вучић посетио је данас Белоруски дрзавни музеј историје Великог отаџбинског рата у Минску, где борави у дводневној званичној посети.

Премијер и његов белоруски колега Андреј Кобјаков састали су се раније данас, потписано је и више међудржавних споразума и меморандума, а Вучић је разговарао и са председницима оба дома парламента.

Вучић ће се у Минску састати и са председником Белорусије Александром Лукашенком. 

Српски премијер је током дана посетио "Минску фабрику аутомобила", где је обишао изложбу трактора и грађевинске технике и положио венац на Споменик Победе у Минску.

Премијер Александар Вучић положио је данас венац на Споменик Победе у Минску.

Премијер Вучић посетио Фабрику аутомобила у Минску (ФОТО)

Вучић борави у дводневној званичној посети Белорусији, а током дана је планиран и обилазак Храма Свих Светих и Белоруског државног музеја историје Великог отаџбинског рата.

premijer u Minsku
премијер у Минску / Извор: Фото: Танјуг/ Влада Србије

Претходно, премијер Александар Вучић састао се у Минску с председником Савета Републике Националне Скупштине Белорусије Михаилом Мјасниковичем, који је предложио нове облике сарадње и заједничке седнице тела два парламента. 

Двојица саговорника истакли су важност добре сарадње два парламента и нагласили да то доприноси очувању пријатељских традиција, саопштено је из владе. 

- Национална Скупштина Републике Белорусије има и групу пријатељства Србије и Белорусије, што подстиче ближу сарадњу двеју земаља - рекао је Мјасникович.

Aleksandar Vučić i Mihailo Mjasnikovič
Александар Вучић и Михаило Мјасникович / Извор: Фото: Канцеларија за сарадњу са медијима

Потписано више међудржавних споразума

Иначе, Србија и Белорусија потписале су данас више међудржавних споразума из области привреде, здравства, туризма, културе, спорта и војно-техничке сарадње.

Споразуми су потписани у Минску, у присуству премијера Александра Вучића и Андреја Кобјакова. 

Potpisivanje međudržavnih sporazuma
Потписивање међудржавних споразума / Извор: Фото: Танјуг/ Влада Србије

Меморандум о разумевању о сарадњи у области здравља требало би да побољша сарадњу у области здравља, промета лекова, образовања и науке и пружању здравствене заштите држављанима Србије и Белорусије.

Потписан је и споразум у области туризма који би требало допринесе креирању посебних програма за туристе из Белорусије, организовање кратких градских одмора (city бреак), посета белоруских спортиста планинским центрима, бањским местима и програме који се односе на верски туризам. 

Све о потписаним споразумима Србије и Белорусије читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Србија и Белорусија су пријатељске земље, сагласили су се премијери Србије и Белорусије, Александар Вучић и Андреј Кобјаков на састанку у Минску, наводећи да треба побољшати економску сарадњу две земље.

ДОБРОДОШЛИ У БЕЛОРУСИЈУ: Нема незапослених, најмања плата 650 долара, а животни стандард највиши у бившој СССР

Вучић, који борави у посети Белорусији, рекао је да се нада да ће имати прилику за развијање економских односа.

- Белорусија је пријатељска земља. Наше добре политичке везе ће промовисати и међусобну трговинску размену. То је наш циљ - казао је Вучић, преноси агенција Белта.

Премијер Белорусије Кобјаков рекао је да је Србија важан партнер за Белорусију, због чега се нада да ће бити настављен развој економске сарадње.

- Србија је наша братска земља, једна од водећих трговинских партнера у региону. Надамо се да ће тренутна посета Вучића појачати развој трговинских и економских односа - навео је он.

Србија и Белорусија наставити да развијају пријатељство и сарадњу

Кобјаков је изразио уверење да ће Србија и Белорусија наставити да развијају пријатељство и сарадњу.

Он је казао да је Белорусија спремна да расправља о свим билатералним питањима.

Премијер Белорусије Андреј Кобјаков приредио је данас свечани дочек испред Дома Владе Белорусије премијеру Србије Александру Вучићу, а потом је уследио састанак делегација и премијера две земље. Двојица премијера ће присуствовати и церемонији потписивања више међудржавних споразума.

premijer u Minsku
премијер у Минску / Извор: Фото: Танјуг/ Влада Србије

Вучић који је синоћ допутовао у Минск имаће и одвојен сусрет са председником Белорусије Александром Лукашенком и другим званичницима те земље.

Српски премијер састаће се и са председником Савета Републике Националне Скупштине Републике Белорусије Михаилом Мјасниковичем и председником Представничког Дома Националне Скупштине Републике Белорусије Владимиром Андрејченком.

Током боравка у Минску, Вучић ће обићи "Минску фабрику аутомобила", где ће посетити изложбу фабрике трактора и грађевинске технике.

У оквиру званичне посете Белорусији предвиђено је да премијер Србије положи венац на Споменик Победе у Минску, а планиран је и обилазак Храма Свих Светих и Белоруског државног музеја историје Великог отаџбинског рата.