Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучићева дипломатија отвара и "гвоздена врата": Састанци са више од 60 председника допринели бољем животу грађана

10.12.2021. 07:54
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Профимедиа/СД/илустрација

Председник Србије Александар Вучић успео је својим дипломатским сусретима да обезбеди многобројне стране инвестиције за нашу земљу, али и вишебројне бенефите за наше грађане. 

Србија је земља са дугом дипломатском традицијом и то је одувек познати начин остваривања бенефита за целокупно грађанство и државу. Кроз историју су многи људи представљали Србију у свету и за њу се борили дипломатским путем, а некима од њих попут Стојана Протића, Јована Ристића, Миленка Веснића, Милована Миловановића, Стојана Новаковића – поносимо се и после читавог једног века.

Уочи дочека новог миленијума истакнуту дипломатску улогу имали су Владимир Велебит, Мита Миљковић, Марко Ристић, Вељко Мићуновић, Константин Коча Поповић и Иво Вејвода, имена која се и после толиких година са поштовањем изговарају на ходницима Владе Србије. Дипломатске мисије, састанци и односи настављени су и у савремено доба, а једно име се у последњих десетак година посебно издваја по умешности дипломатских преговора и састанака, а то је актуелни председник Републике Србије Александар Вучић. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Профимедиа/СД/илустрација

Данас се за Србију, без обзира на дугогодишњу лошу кадровску политику са почетка миленијума, зна широм света, а број земаља које уважавају српско мишљење и народ увећава се из дана у дан. Наша земља је показала да има људе који својим професионалним и личним квалитетима испуњавају захтеве потребне за достојно представљање и заштиту наших интереса у најважнијим светским центрима. Централна личност наше данашње дипломатије несумњиво је Александар Вучић, који са својим тимом људи и представницима Владе Србије успева да скрене пажњу на српску борбу за бољу, успешњију и квалитетнију Србију, ону земљу која је по мери грађана у складу са европским тековинама. 

Како је дипломатија један од најбитнијих ресора државе, не чуди што је председник Србије одабрао управо то као један од стратешких циљева како да се глас о Србији далеко чује и свуда. Како се политика и економија одувек прожимају, управо је то и оно што се кроз тренутне дипломатске тековине и пропагира. Председник Србије Александар Вучић успео је својим дипломатским сусретима да обезбеди многобројне стране инвестиције за нашу земљу, али и вишебројне бенефите за наше грађане. 

Несумњиво је да је Србија поправила своју репутацију у последњим година и то управо кроз посете које је председник Србије имао, попут 19 сусрета са председником Руске Федерације Владимиром Путином, 16 сусрета са немачком канцеларком Ангелом Меркел, 11 пута са француским председником Емануелом Макроном, а такође више сусрета било је и са кинеским председником Си Ђин Пингом, а уједно Александар Вучић био је гост и бившег председника САД-а Доналда Трампа. 

Оно што је додатни показатељ успешности наше дипломатске борбе јесте то што је председник Србије Александар Вучић успео да се од 2017. године састао са више од 60 председника држава, 80 председника влада, 90 министара спољних послова, 70 министара других ресора, као и са 30 челника и високих званичника светских организација. Такође, посетио је и више од 40 различитих држава, а неке од њих и више пута. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: СД/илустрација

Својим дипломатским умећем успео је у последњих неколико година да увећа трговинску размену између Србије и Кине, да са Русијом склопи договор о субвенционисаној цени гаса усред светске енергетске кризе, робна размена Белорусије и Србије увећана је за 130 одсто, а са Турском на 900 милиона што је увећање око 7,8 пута. Робна размена са Немачком је за десет година увећавана три пута, а са Кином је у последњих пет година утростручена трговинска размена и све је то продукт успешних дипломатских састанака.

Оваквих примера је много и из дана у дан се ове бројке увећавају. У претходних неколико година кроз удео 16 страних инвестиција и отварања нових фабрика обезбеђено је 62.189 нових радних места, а те компаније су у нашу земљу уложиле више од 1.482.300.000 евра.

И током претходне две године које су обележене пандемијом коронавируса, дипломатија председника Србије Александра Вучића је одиграла кључну улогу и допринела изузетно доброј борби против опаког вируса, као и у директном спашавању људских живота. Добрим дипломатским умећем председник Србије успео је да обезбеди лепезу вакцина за грађане Србије и то од пет различитих произвођача. У времену велике несташице и дефицита медицинске опреме и медицинских средстава, председник Србије је успео да добије значајне донације од Руске Федерације, Републике Кине, Уједињених Арапских Емирата, али и Европске уније. 

На време су обезбеђени и респиратори и заштитне епидемиолошке маске, као и заштитне рукавице и одела за медицинско особље, а у помоћ су притекли и кинески тимови лекара који су у Србију дошли да помогну и обуче српске медицинаре да се што боље изборе за вирусном пошасти. Србија је била прва земља Европе која је на располагању имала две вакцине против коронавируса и то у милионским дозама произвођача Синофарм и Спутњик В. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Профимедиа

Српски пасош - никад вреднији

У последњих неколико година све више људи подноси захтеве за добијање српског држављанства. Поред странаца, у великом броју стижу захтеви од потомака српских исељеника који су током 50-их и 60-их година прошлог века емигрирали у неке развијеније земље света - попут Немачке, Аустрије, САД и Канаде - у потрази за бољим животом. Странци узимају српско држављанство углавном због школовања или посла. 

На ранг-листи пасоша, урађеној према броју земаља у које власник може да иде без визе, Србија је заузела 36. место у свету, јер исправа омогућава слободан одлазак у 135 земаља.

Дипломатија и спољни послови као стратешки државни послови су вековима инструменти комуникације, артикулисања државних и националних интереса, али и промовисања економског, културног и традиционалног идентитета према остатку света.

Стога је у уређеним, савременим и стабилним државама, као што је Србија, схваћена и профилисана као један од најбитнијих одуђа државе управо дипломатија. Србија предњачи у много чему у региону, па тако и у успостављеним дипломатским односима, а највећа предност у односу на Словенију и Хрватску које су чланице Европске уније јесу управо богата дипломатска традиција и одлични кадрови.