Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗЕМЉЕ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА ТРЕБА ДА БУДУ ДЕО ЕУ: Унија усвојила Закључке и Стратегију о проширењу

21.06.2019. 11:47
Пише:
Србија Данас/Блиц
Srbija
Србија / Извор: Профимедиа/илустрација

Лидери земаља чланица ЕУ потврдили су на састанку у Бриселу закључке о проширењу и процесу прступања и стабилизације које се су 18. јуна усвојили европски министри.

Закључци су усвојени без дискусије ЕУ лидера, а односе се како на процес проширења тако и на поједниначни напредак шест партнера са Западног Балкна и Турске. Кроз усвојене закључке Србија се похваљује и храбри настави свој евроинтеграциони пут, консолидује постигнути напредак у области економских ререформи и настави јачање сарадње у региону.

- Србија је наставила да ради на усклађивању свог законодавства са стандардима (ЕУ) у многим областима. Напредак у области владавине права, основних права као и норамлизација ондоса Србије са Косовом остају основа и одредиће темпо притупних преговора - наводи се у закључцима.

ДРЖАВА СТАЈЕ НА ПУТ СЕПАРАТИСТИ УГЉАНИНУ! Министарство ЧЕШЉА документацију Бошњачког националног већа!

ДРЖАВА СТАЈЕ НА ПУТ СЕПАРАТИСТИ УГЉАНИНУ! Министарство ЧЕШЉА документацију Бошњачког националног већа!

Александар Вучић на позив Лукашенка у дводневној посети Минску: Разговор и са руским председником владе!

Александар Вучић на позив Лукашенка у дводневној посети Минску: Разговор и са руским председником владе!

СТРАНИ ОФИЦИРИ ШПАРТАЈУ РАШКОМ: Шта то СУЉО СЕПАРАТИСТА спрема Србији са НЕМАЧКОМ ВОЈСКОМ (ФОТО)

СТРАНИ ОФИЦИРИ ШПАРТАЈУ РАШКОМ: Шта то СУЉО СЕПАРАТИСТА спрема Србији са НЕМАЧКОМ ВОЈСКОМ (ФОТО)

Закључци констатују да је тренути стаус quo у разговорима Београда и Приштине неодржив и позивају на "што бржи наставак дијалога".

- Свеобухватни правнообавезујући споразум мора да реши сва отворена питања у складу са међународним правом, ЕУ стандардима и да допринесе регионалној стабилности - наводи се у тексту закључака за Србију.

Србија се позива и да се фокусира на убрзање реформе у области владавине права са посебним фокусом на независност и ефиканост судства, борбу против корупције и прања новца као и обезбедеђивање услова за слободу изражавања и независност медија.

Београд је и овом приликом похваљен због наставка свог ангажовања у регионалним иницијативама и позван да настави досадашње напоре на јачању добросуседских односа, а позитивно је оцењен и даљи напредак Србије у области економских реформи. Понавља се потребу да Србија током процеса приступња настави усклађивање своје спољне и безбедносне политике, али и визне политике са ЕУ.

Закључци о проширењу понављају посвећеност ЕУ процесу проширења, а од партнера са Западног Балкна се тражи да се више фокусирају на темељне реформе првенствено оне у области владавине права и на усклађивање својих политика са политикама ЕУ са посебним фокусом на спољне послове.

Усвојена Стратека агенда ЕУ издваја четири приоритетне области на које ће се у наредни пет година фокусирати ЕУ политика. То су заштита грађана и слободе, развијање јаке и виталне економске базе, изградња климатски неутралне, зелене, фер и социјалне Европе и промовисање европских интереса и вредности на глобалној сцени.

У делу који се односи на промовисање европских вредности у свету наводи се да би у окружењу растуће неизвесности и промена ЕУ требало да настави свој стратешки правац деловања како би заштитила своје интересе, подржала своје вредности и начин живота и помогла у обликовању глобалне будућности.

Ulaz u zgradu Evropskog saveta, Brisel
Улаз у зграду Европског савета, Брисел / Извор: Профимедиа

- ЕУ ће промовисати свој јединствени модел сарадње као инспирацију за друге. Она ће подржати европску перспективу за европске државе способне и вољне да се придруже. Она ће водити амбициозну политику суседства - наводи се у Стратешкој агедни ЕУ.

ЕУ лидери се обавезују и да ће партнерима широм света наставити рад на глобалном миру и стабилности и промовисати демократију и људска права. Када је реч о заштити грађана и слободама, наводи се да су заједничке европске вредности темељ европске слободе, сигурности и просперитета, а да владавина права мора бити у потпуности поштована од стране свих држава чланица и ЕУ.

- Европа мора бити место гђе се људи осећају слободно и сигурно. ЕУ ће бранити основна права и слободе својих грађана, као што је признато у Уговорима, и штитити их од постојећих и нових пријетњи - наводи се у тексту Стратешке агенде.

Кроз Стратешку агенду ЕУ се залаже за ефикасну контролу спољних граница у циљу унутрашње безбедности, али и за даљи развој функционалне миграционе политике и сарадњу са земљама порекла и транзита у борби против илегалне миграције и трговине људима и осигурати ефикасан повратак.

- Предузећемо неопходне кораке да обезбедимо правилно функционисање шенгена. Градићемо и јачати нашу борбу против тероризма и прекограничног криминала. Повећаћемо отпорност ЕУ на природне и људске катастрофе и заштити наша друштва од злонамерних сајбер активности и дезинформација - наводи се у усвојеном докумету.

Када је економија у питању Стратешком агедом се поручује да је снажна економска основа од кључног значаја за конкурентност, просперитет и улогу Европе на глобалној сцени и за стварање радних места.

- Морамо осигурати да евро ради за наше грађане и остаје отпоран, продубљујући Економску и монетарну унију у свим њеним димензијама, довршавајући Унију банака и тржишта капитала и јачајући међународну улогу евра - стоји даље у тексту ЕУ Агенде за 2019-2024.

Стратешком агедном ЕУ се обавезује на даљу дигиталну трансформацију.

Србија је погрешила што за амбасадора у Црној Гори није изабрала Црногорца! Биће скоро пропаст света!

Србија је погрешила што за амбасадора у Црној Гори није изабрала Црногорца! Биће скоро пропаст света!

Отварање Других европских игара: Вучић сутра и у суботу у Минску на позив Лукашенка!

Отварање Других европских игара: Вучић сутра и у суботу у Минску на позив Лукашенка!

РАСКРИНКАВАЊЕ: "Драган Шолак води хајку како му Београд не би наплаћивао нелегално постављену кабловску"

РАСКРИНКАВАЊЕ: "Драган Шолак води хајку како му Београд не би наплаћивао нелегално постављену кабловску"

Позива се и на на "дубинској трансформацију ЕУ економије и друштва како би се постигла климатску неутралност", на начин који узима у обзир националне околности и друштвено је праведан, али и у складу са Парским споразумом.

- ЕУ ће убрзати прелазак на обновљиве изворе енергије, повећати енергетску ефикасност, смањити зависност од спољних извора, диверсификовати своје залихе и улагати у решења за мобилност будућности - стоји у усвојеном тексту докумета.

Стратешка агенда ЕУ за период од 2019-2024 позива осигурање социјалних права, једнакост између жена и мушкараца и на једнаке могућности за све.