Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЂИНЂИЋ УБИЈЕН ПОСЛЕ ПРЕТЊИ СА ЗАПАДА ЗБОГ КОСОВА: Тадић му донео ЈЕЗИВУ ПОРУКУ од Американаца пред сам атентат

20.02.2023. 11:28
Пише:
Србија Данас
Zoran Đinđić
Зоран Ђинђић / Извор: Фото: Shutterstock/Youtube printscreen/FondacijaDjindjic

Зоран Ђинђић убијен је 12. марта 2003. у дворишту Владе Републике Србије. Политичка позадина никада није откривена.

Бивши председник Републике Србије Борис Тадић гостовао је у емисији "Интервју" на Инсајдер телевизији. Теме су биле разне: Зашто и 15 година након што је Косово прогласило независност, у Србији траје полемика о томе ко је за то одговоран? Шта је држава заиста урадила а шта је могла да уради након проглашења независности, у време док је био председник Србије? Да ли види сопствену одговорност у дезинтеграцији Демократске Странке и опозиције?

Оно што је привукло посебну је пажњу је чињеница да Тадић први пут пред 20огодишњицу убиства премијера говори о потенцијалној политичкој позадини.

БИВША ПОРТПАРОЛКА СПЕЦИЈАЛНОГ СУДА КОНСТАТУЈЕ: Релативизација претњи Вучићу подсећа на све што је претходило убиству Ђинђића

БИВША ПОРТПАРОЛКА СПЕЦИЈАЛНОГ СУДА КОНСТАТУЈЕ: Релативизација претњи Вучићу подсећа на све што је претходило убиству Ђинђића

ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ УБИЈЕН ЂИНЂИЋ? Легија проговорио о злочину: Није био цвећка, то је морало да се догоди (ВИДЕО)

ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ УБИЈЕН ЂИНЂИЋ? Легија проговорио о злочину: Није био цвећка, то је морало да се догоди (ВИДЕО)

ЂИНЂИЋЕВ ТЕЛОХРАНИТЕЉ ПРОНАЂЕН МРТАВ! Рана иза левог ува, руке између ногу - ово је мистерија

ЂИНЂИЋЕВ ТЕЛОХРАНИТЕЉ ПРОНАЂЕН МРТАВ! Рана иза левог ува, руке између ногу - ово је мистерија

- Зоран Ђинђић је у једном тренутку разумејући да ће то поломити државни систем Србије и само друштво у Србији изашао са иницијативом која се десила непосредно пред његово убиство којим је тражио од западних политичара да се косовско питање ревидира, да се поново врати у међународну јавност, да се уђе у преговарачки процес. Он је поставио питање повратка наших снага 1.000 припадника нашег особља на Косово и Метохију, то значи на границе са Албанијом, са Македонијом, а не нажалост у заштити српског становништва јер тако дефинише резолуција 1244, тај акт о повратку наших снага - рекао је Тадић и наставио:

Boris Tadić
Борис Тадић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Insajder Видео

- Зоран Ђинђић је на ту своју иницијативу добио екстремно агресиван одговор. Ја сам у том тренутку због молитвеног доручка игром случаја у Вашингтону и позван сам у Стејт Департмент након тог писма. Имао сам екстремно тежак разговор са представницима Стејт Департмента, да их не именујем овог тренутка, и добио сам реално претње које је требало да пренесем Зорану Ђинђићу. Ја сам у разговору са њим те претње пренео, он је био веома забринут због тога што сам му рекао. Након неколико недеља Зоран Ђинђић је доживео ту трагедију која се десила - рекао је бивши председник Србије.

- Ја не инсинуирам да ли је Запад уопште повезан са том трагедијом, али то је на мене оставило изузетан утисак, читав тај комплекс.

Убијени српски премијер и лидер Демократске странке Зоран Ђинђић у последњем интервјуу из фебруара 2003. године говорио је о и тада горућој политичкој теми - Косову. Он је предлагао низ решења за јужну српску покрајину сматрајући да се питање Косова мора решити, и то што пре.

- Ово што сада имате је најгоре - бела смрт, у снегу сте, мислите да вам је лепо, а постепено умирете. Морате да се пробудите и да тог тренутка кажете да сте у опасности. Косово је опасност за српску државност, рана кроз коју може да нам исцури последња кап крви. Морамо да је затворимо на неки начин. Максимално повољно за себе, али уз компромис са другом страном, са Албанцима који на Косову живе. Хајде да нађемо неки компромис и да се кроз регионалну и билатералну сарадњу албанског дела Косова са Албанијом, српског дела Косова са Србијом, без мењања граница, без постављања питања суверенитета, људи и бизнис крећу, да у тој опцији решимо то питање - изјавио је Ђинђић крајем фебруара 2003. године.

- Свет није расположен за то, али сам веома задовољан што сам видео да су људи у Србији много расположенији него што сам очекивао. То јесте једна контроверзна и врућа тема, али лидери морају да отварају такве теме, а не да подилазе јавности, него да указују на проблеме. Косово нам је проблем, не можемо да затварамо очи пред реалношћу - истакао је он мало пре него што ће га убити у дворишту Владе.

Када све ово узмемо у обзир можемо да схватимо величину проблема са којим се наша држава и данас суочава. Председник Србије Александар Вучић је у Скупштини Србије на седници посвећеној јужној српској покрајини потврдио да је 90 посто оног што је изашло у јавност о садржају предлога Европске уније (ЕУ) за решавање спора са Косовом - тачно.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

- У тачки 4, у другом ставу, пише да се Србија неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији - рекао је и додао да ће политика Србије бити да се по сваку цену сачува мир и стабилност, као и да ћемо истрајавати и на формирању Заједнице општина са српском већином. 

Последице уколико Србија не прихвати план

Председник Вучић је поновио је и шта му је европско-амерички дипломатски тим (чувена "петорка") током састанка у Београду 20. јануара рекао да ће бити последице уколико Србија не прихвати европски план за Косово.

- Речено ми је бићете суочени са заустављањем приступних преговора са ЕУ, не само са прекидом доласка даљих инвестиција већ и са повлачењем свих инвестиција из ваше земље и са другим свеобухватним мерама које треба да покажу како они који нису у сагласју са ЕУ морају да прођу. Били бисмо европска парија, потпуно изоловани, нико са нама не би разговарао - рекао је тада Вучић образлажући зашто је прихватио разговоре о француско-немачком плану.

- Не бисмо имали приступ европским фондовима - додао је.